Tujina

Rusi zadržani glede zmage Zelenskega: Prezgodaj je še govoriti o čestitkah

Kijev, 22. 04. 2019 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
86

Medtem ko čestitke komiku Volodimirju Zelenskemu za zmago na ukrajinskih predsedniških volitvah dežujejo z vseh strani, pa je uradna Rusija bolj zadržana. Sporočili so, da je še prezgodaj reči, ali bodo lahko sodelovali z novim predsednikom. Zelenski je dosedanjega predsednika Porošenka v drugem krogu prepričljivo premagal, saj ga je podprlo dobrih 73 odstotkov volivcev, ki so oddali svoj glas.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepričljiva zmaga
    02:35
    Iz 24UR: Prepričljiva zmaga
  • Iz 24UR: Od komika do predsednika
    01:28
    Iz 24UR: Od komika do predsednika

Ukrajinski komik Volodimir Zelenski je na nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal z veliko prednostjo. Po 85 odstotkih preštetih glasovnic je Zelenskega podprlo 73,2, Petra Porošenka, ki je bil ukrajinski predsednik od leta 2014, pa 24,4 odstotka volivcev.

Nekateri svetovni mediji so se razpisali, da gre za nenavaden izid po kampanji, ki se je začela kot šala. A je očitno Zelenskemu uspelo prepričati volivce, ki so bili razočarani zaradi socialnih krivic, korupcije in konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, ki je zahteval približno 13.000 življenj.

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik, 41-letni Zelenski, je novinec v politiki in nima nobenih političnih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki.V volilni kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal prek družbenih medijev in satiričnih oddaj. Izogibal se je tudi medijev, zato so ga največje medijske hiše v državi med kampanjo pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja.

"Nikoli vas ne bom pustil na cedilu," je v nedeljo ob objavi vzporednih izidov volitev dejal Zelenski svojim podpornikom. Napovedal je, da bo "ponovno zagnal" mirovna pogajanja s separatisti.

Porošenko priznal poraz

Porošenko je že ob objavi rezultatov vzporednih volitev v nedeljo zvečer priznal poraz in dejal, da bo ostal v politiki. Ocenil je, da izid volitev Ukrajino "pušča v negotovosti". "Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudariti, da ne zapuščam politike," je dejal. "Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo," je dodal.

Dosedanji predsednik je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

Rusi zadržani glede zmage Zelenskega

Rusi so zadržani glede izida volitev v Ukrajini. Med prvimi ga je sicer na Facebooku komentiral ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki je zmago Zelenskega označil kot priložnost za okrepitev vezi med Rusijo in Ukrajino, a dodal, da vendarle ne goji iluzij. 

Pozneje so se na rezultat volitev uradno odzvali tudi v Kremlju. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, je še prezgodaj reči, ali bodo lahko sodelovali z Zelenskim. "Prezgodaj je še govoriti o čestitkah predsednika Vladimirja Putina Zelenskemu ali o možnosti medsebojnega sodelovanja. O tem bo mogoče soditi glede na njegova dejanja," je pojasnil.

Peskov je poudaril, da Moskva spoštuje izbiro ukrajinskega ljudstva. Je pa opozoril, da dejstvo, da v Rusiji živečim ukrajinskim državljanom ni bilo dovoljeno sodelovati pri glasovanju, postavlja pod vprašaj legitimnost volitev v celoti.

Zelenski je sicer že dejal, da bo skušal okrepiti vezi in napovedal pogovore z Moskvo. Kot svojo prvo nalogo si je zadal osvoboditev zapornikov, priprtih v vzhodni Ukrajini in Rusiji. V Rusiji je namreč od novembra lani pridržanih 24 ukrajinskih mornarjev.

Čestitke Trumpa, Merklove, Macrona ... 

Zelenskemu sta za prepričljivo zmago že čestitala ameriški predsednik Donald Trump. Trump je ob tem podprl ozemeljsko celovitost Ukrajine. "Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu," pa je že pred tem na Twitterju sporočilo veleposlaništvu ZDA v Ukrajini.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je Zelenskemu zagotovila, da bo Nemčija še naprej pomagala Ukrajini pri prizadevanju za suverenost in ozemeljsko celovitost. V odprtem pismu je nemška kanclerka še poudarila, da so ob stabilizaciji Ukrajine in mirnem reševanju konfliktov za državo pomembni tudi uresničevanje pravosodnih reform, decentralizacija in boj proti korupciji.

Merklova je izrazila zadovoljstvo nad krepitvijo gospodarskih, socialnih in kulturnih odnosov med državama v zadnjih petih letih. Novemu ukrajinskemu predsedniku je zaželela veliko sreče in ga že povabila v Berlin.

Zelenskemu sta za zmago v telefonskem pogovoru že kmalu po razglasitvi čestitala francoski in poljski predsednik Emmanuel Macron in Andrzej Duda. "Zdaj boste resnično služili ljudstvu," pa je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Jeremy Hunt.

Za visoko zmago sta Zelenskemu v skupnem pismu čestitala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Izpostavila sta, da je bilo glasovanje na volitvah dokaz zavezanosti Ukrajine demokratičnim vrednotam.

"Dovolite, da izraziva naklonjenost močni zavezanosti demokraciji in pravni državi, ki so jo prebivalci Ukrajine prikazali v procesu volitev," sta zapisala. Kot sta dodala, gre za velik dosežek v luči zapletenih političnih, ekonomskih in varnostnih razmer, tudi v kontekstu nenehnih prizadevanj za ozemeljsko celovitost Ukrajine. Kar se tiče konflikta z Rusijo, lahko po njunih navedbah tudi Zelenski računa na stalno in trdno podporo EU. Prav tako bo EU podpirala Ukrajino na poti reform, boja proti korupciji in prenove energetskega sektorja, sta še navedla Tusk in Juncker.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je izjavil, da se veseli nadaljnjega sodelovanja.

Zelenskemu sta za zmago v telefonskem pogovoru že čestitala francoski in poljski predsednik Emmanuel Macron in Andrzej Duda.
Zelenskemu sta za zmago v telefonskem pogovoru že čestitala francoski in poljski predsednik Emmanuel Macron in Andrzej Duda. FOTO: AP

Volitve v Ukrajini po oceni Ovse svobodne in pravične

Predsedniške volitve v Ukrajini so po oceni Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) potekale svobodno in pravično. Evropski opazovalci so ocenili, da je tudi nedeljski drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini potekal demokratično in ob spoštovanju temeljnih svoboščin.

"Drugi krog volitev je bil kljub operativnim izzivom in omejenemu časovnemu okviru dobro organiziran," so navedli v Ovse. Kot so poudarili, pa bi moral korekten prenos oblasti ponuditi tudi priložnost za krepitev demokratičnih institucij.

So pa opazovalci vendarle izpostavili senzacionalistično naravo predvolilne kampanje, od medsebojnega obmetavanja z žaljivkami pa vse do testa prisotnosti drog, s katerim sta na pobudo Zelenskega kandidata dokazala, da nimata težav z odvisnostjo. "V kampanji pred obema krogoma je manjkalo razprave o vprašanjih javnega interesa," menijo v Ovse.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
23. 04. 2019 11.49
Komika za predsednika države MOGOČE, za premiera vlade pa NIKOLI. Sploh pa soigralci vodljivi ljudje ali vase ZAGLEDANI. No za Šarca velja prevsem SLEDNJE !!!
0OO7
23. 04. 2019 11.23
Rusi gotovo vedo še za kaki skrivni pakljatorski adut v rokavu nasprotnikov Zelenskega...
flamengo
23. 04. 2019 09.41
-4
Rusi kontrolirajo veliko držav nekdajnjega komunizma žal vključno s slovenijo preko medijev. Ti delajo izključno kampanijo za ruskega favorita. Ta je tak, da samo zna povedat kar oni odločijo. Zato so ti ruski favoriti igralci in novinarji. Tak je šarec in sedaj ukrajinec.
Ate_ist
23. 04. 2019 10.59
ta ni nič boljši od porošenka. bolje je da se ukvarjaš z ornitologijo kot politiko
flamengo
23. 04. 2019 09.22
-5
Rusi kontrolirajo veliko držav nekdajnjega komunizma žal vključno s slovenijo preko medijev. Ti delajo izključno kampanijo za ruskega favorita. Ta je tak, da samo zna povedat kar oni odločijo. Zato so ti ruski favoriti igralci in novinarji. Tak je šarec in sedaj ukrajinec.
emilzapata
23. 04. 2019 09.20
+5
Ukrajina ima takšno geografsko lego, da mora ostati nevtralna, podobno npr. kot Avstrija. Zato bi moral Zelenski najprej utišati amerikanerje in rusjake, drugače bo njegov trud le boj z mlini na veter.
Ate_ist
23. 04. 2019 11.01
američani so h volitvam spustili le tiste kandidate, ki bodo nadaljevali začrtano smer. sploh ni bilo važno kdo od 40 kandidatov zmaga. kdaj boste dojeli, da je demokracija samo farsa.
vinogradnik33
23. 04. 2019 08.39
+0
Ker se ni deklariral kot pro Ruski voditelj , MU RUSKI VODITELJI TUDI ČESTITALI NE BODO !
Ate_ist
23. 04. 2019 11.05
zakaj bi ga pa priznali? ukrajincem v rusiji (3M) so onemogočili volit, pravtako v donbasu. in vseh 40 kandidatov je bolo le za prikritje legalizacije državnega udara 2014. sedaj se začenjajo svinčeni časi za navadne ukrajince. ampak tako so hoteli.
andro69
23. 04. 2019 08.31
+3
Očitno so komiki hit...
Ate_ist
23. 04. 2019 11.06
vsaj od začetka bo bolj trezen na nastopih kot njegov predhodnik.
Cisto na hitro
23. 04. 2019 08.24
-3
Upam da ne bo klonil Vladimirju in da bo ostal neuvrščen, kot nekdaj bil Tito in njegova partija.
Ate_ist
23. 04. 2019 11.08
neuvrščen? pa kje take pobirate? zvesto bo sledil ukazom ameriškega veleposlanika, sicer se mu lahko vsaka kariera nesrečno (zanj) konča
Razumnež
23. 04. 2019 07.22
+1
Ko je Schwarzenegger postal guverner smo domala vsi tulili, kako butasti so američani.... Ampak kako butasi smo šele mi pa Ukrajinci?
Zmaga Ukrajini ..
22. 04. 2019 21.59
+0
Ubogi svečkarji. Kako boli.
Uporabnik443897
23. 04. 2019 12.24
Ne razumem kaj naj bi bolelo po tvoje svečkarje, si toliko primitiven da ne znaš napisati SDS. Potrilo se bo samo da komik ne more biti premier vlade. Eno je ljudi zavajati na odru, nekaj drugega pa voditi vlado s izkušnjami gasilskih VESELIC. Gasilcem se opravičujem oni samo kaj malega zakasirajo kar je OK. Govorim o publiki na teh veselicah in primitivizem ki ga ti komiki izrabljajo za politične obračune in na koncu še ploskajo. Po 5 pirih pa v KOMI, pljuvajo po tistem ki jim ga komik SERVIRA !!!
vertex
22. 04. 2019 21.06
+6
Srečno ukrajinci...z dosedanjim predsednikom so vrh evropske bede..to bi tudi mi postali če bi vladal balkansko albanski noriški pravljičar
Uporabnik443897
22. 04. 2019 21.00
+1
Lahko se potegnejo vzporednice s našim humoristom Serpetinškom , VELIKO obljubljal, naredil pa NIČESAR !!!. Pa resno kaj lahko naredi analfabet, v politiki pa četudi ( resno mislim ) četudi on resno misli. Če ( hipotetično ) ga je ali mu pomagal Kučan bomo še naprej drveli nazaJ NA Balkan. Če je pa zmagal sam kot Serpetinšek pa ne ve niti bog. Kučanamne bo poslušal, opoziciji nalepil flajšter na usta in vladal kot Serpetinšek. Saj poznamo " baba je .......
Zmaga Ukrajini ..
22. 04. 2019 21.33
-1
Ali spet sanjaš "murgeljjjskega"? Te večkrat tlači mora?
Uporabnik443897
23. 04. 2019 12.26
Tudi ostali boste na koncu ugotovili, koliko škode je naredil tovariš iz Murgelj. bo pa zamujenih 30 let !!!
za bojši jutri
22. 04. 2019 20.32
+4
Morda bo pa vendarle popeljal Ukrajino na pravo pot, to je proč od amerike, ter pričel pogajanja z uporniki iz Donbas-a, potem pa še uredil odnose z Rusijo
Ate_ist
23. 04. 2019 08.59
+1
takšnega kandidata na volilnem seznamu ni bilo, kljub temu da je bilo 40 kandidatov. ni bil zaradi tega narejen državni udar, da bi se sedaj predalo oblast rusiji bolj sprejemljivemu kandidatu.
vertex
22. 04. 2019 20.05
+5
Čreda noriškega komunističnega pravljičarja je razočarana
RupniK
22. 04. 2019 20.16
-4
A ste spet sveče prižigate na Trstenjakovi?
Pal?ek Smuk
22. 04. 2019 19.44
+4
Klovni po vsem svetu prevzemajo oblast na celu s Serpetinskom!!
weber1
22. 04. 2019 19.41
+11
Pa imajo tudi Ukrajinci komika na oblasti, tako kot pri nas v Sloveniji....
RupniK
22. 04. 2019 19.51
-1
Zgleda da znajo samo komedijanti vzet mero levim in desnim sektašem. 😂
yaxscdvf
22. 04. 2019 19.26
+13
Mogoče pa je tale Zelenski bolj normalen od čokoladarja in bosta s Putinom popravila UKR_RUS odnose
Chavez2
22. 04. 2019 19.11
-5
A so levičarji kaj jezni, ker je zmagal Zelenski?
Zmaga Ukrajini ..
22. 04. 2019 19.19
-1
Fantiček,... zakaj le? Komiki oz. igralci so se že večkrat v zgodovini izkazali kot dobri leaderji. Bomo videli. Kaj pa ti,... kako si preživel "čakalnik"? V stilu "Čakajoč na Godota"? No, menda bo enkrat že prišel, hehehehehehe...
yaxscdvf
22. 04. 2019 19.21
+6
To bi pa ti kot deklarirani levičar lahko vedel
Pal?ek Smuk
22. 04. 2019 19.45
+6
plotter123
22. 04. 2019 19.05
+22
predvsem naj se VSI ukrajinci ZAVEDAJO da so na prvem mestu SLOVANI tako kot Bolgari , Srbi , Rusi , Slovenci , Čehi , Slovaki in Poljaki . To je na prvem mestu vse ostalo pa na drugem ali tretjem kajti NIKOLI naj se ne bi brat proti Bratu smel obrniti ampak res NIKOLI
OlalaKokoĐambo
22. 04. 2019 19.00
+9
Da je konec z Atlantsko zvezo ! Ukrajina = Rusija Brat za brata !