Tujina

Želijo se priključiti k Avstriji

Rim/Dunaj, 23. 01. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vasica San Pietro di Cadore, skrita na severu italijanskih Alp, se želi priključiti k sosednji Avstriji.

Italijanska vasica San Pietro di Cadore, nezadovoljna zaradi premalo pozornosti in denarja, ki ju je deležna iz Rima, je prestolnico razburila s svojo zahtevo, da se priključi k italijanski severni sosedi Avstriji. Njihove težave pa bi lahko rešili, če bi območje postalo avstrijska enklava, so prepričani prebivalci.


Kot je dejal župan vasice Silvano Ponti Scala, če bi bilo po njegovem, bi 1800 prebivalcev, slikovito rečeno, pripravilo kovčke in odšlo v Avstrijo, čeprav jih s to državo ne vežejo skupne meje, pa tudi ne jezik in ne zgodovina. "San Pietro di Cadore ne meji z nobeno avtonomno pokrajino, zato so se ljudje domislili, da bi se priključili k Avstriji, ki leži severno od nas in ki bi nas gotovo toplo sprejela in bolje skrbela za nas," je povedal Scala.

"Kot župan sem prisegel zvestobo italijanski ustavi in zato ne morem javno podpirati nobenega gibanja za odcepitev, vendar sem svojim krajanom dal jasno vedeti, da če se želijo priključiti Avstriji, jih pri tem nikakor ne bom oviral," je povedal župan. Kljub temu je ovir veliko. Prva je že geografska lega. San Pietro di Cadore namreč od Avstrije ločuje 60 kilometrov gorskega terena.

Težnje za odcepitev v tej pokrajini niso nič novega, vendar je pogumna zahteva vasice nekaj posebnega, saj s svojo potencialno bodočo domovino nima nikakršnih vezi. Edina povezava vasice San Pietro di Cadore, ki je del regije Veneto, z Avstrijo sega v 19. stoletje, ko je Veneto spadal pod Habsburško monarhijo.


Naslednji problem je, da se v vasici ne govori nemško. "To je še najmanjša težava, ki jo imamo," je dejal župan. Ljudje imajo dovolj, hočejo se odcepiti ne le od Veneta, ampak od Italije nasploh, je pojasnil Scala in dodal, da so oblasti v daljnem Rimu na njihovo revno skupnost čisto pozabile. "Pritožbe mojih krajanov so popolnoma utemeljene, saj so gorske vasice v Italiji prepuščene samim sebi," je potožil župan.

San Pietro je slikovita vasica, ugnezdena na pobočjih ozke doline pokrajine Belluno, vendar je edino, kar si lahko tukaj ogledate, lokalna taverna, saj je infrastruktura že močno načeta, v vasi pa ni več dela, se pritožujejo krajani. Scala je prepričan, da je za nastale razmere kriv Rim, saj z davki na severu podpira slabše razviti jug.

V uspeh podviga dvomijo tako sosednje vasi kot lokalni politiki, tudi sam Scala pa priznava, da ima pobuda le malo možnosti za uresničitev. Vse skupaj je bilo mišljeno kot sporočilo Rimu, naj izboljša naš položaj, vendar nam Rim žal ne želi prisluhniti, je dodal.

V Avstriji je primer medijsko zelo odmeval in je zaposlil tudi strokovnjake za ustavo. Profesor Bernd-Christian Funk z dunajske univerze je pojasnil, da bi bil ta "hipotetični" primer teoretično izvedljiv, če bi Avstrija podpisala mednarodnopravni sporazum z Italijo in prilagodila avstrijsko ustavo. Po njegovem mnenju bi bila problematična le Avstrijska državna pogodba iz leta 1955, ki določa, da so avstrijske meje, določene pred letom 1938, fiksne.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
23. 01. 2008 23.45
Iron Maiden: To bo to. Sem razumel, da je hec, samo je po mojem mnenju slab, nesmiselen hec, ergo.
Krbo?
23. 01. 2008 23.03
Tonček Balonček: Ne bo dolgo trajalo, da bodo Avstrijci na istem kot Slovenci, saj tam prilagajajo plače navzdol.
Tonček Balonček
23. 01. 2008 22.29
Čudno se mi zdi, da nočejo v Slovenijo. Verjetno ne vedo, da pri nas vse poti vodijo v blagostanje. Predlagam obisk naše vlade, zdaj ko predsedujejo svetu EU, to ne bi smel biti problem, predstavili bi jim program in prioritete. Gotovo bi bili v San Pietru navdušeni! Morda bi bil tam lahko stalno nameščen en oklepnik z bombometom ter Role bolnišnica!
ironmaiden@siol.net
23. 01. 2008 21.17
xzamiel očitno ti ne razumeš šale. Verjetno si zelo zamorjen človek.
jsmazarot@email.si
23. 01. 2008 19.34
Naj se odcepijo od Italije, napovejo vojno Avstriji in se nato predajo! Hehe
xzamiel@hotmail.com
23. 01. 2008 17.58
Mf: IronMaiden: Ne razumeta najbolje postopke pridruževanja očitno. Kakorkoli, zaradi zgo. dejstev prebivalcev tiste pokrajine, sama pokrajine se ne strinjam s tem, da bi se pridružili Avstriji. Če pa že, pa naj imajo referendum, kot smo ga mi imeli glede Koroške pa se bodo odločili. Na koncu pa bo z njimi nekako tako kot z našimi koroškimi slovenci. Pravice pozabljene, jezik ukinjen in takšno in drugačno prreseljevanje, da se ja zredči kri prednikov. Oops, to je pa že cinično.
ironmaiden@siol.net
23. 01. 2008 15.42
Jaz bi ful rad da bi se naša občina pridružla amsterdamski. Bi potem lahko legalno pridelovali in kadili določene opojne substance.
mf80
23. 01. 2008 12.22
Kaj pa, če se hoče naš kraj oz, jaz in moji sosedje pridružiti nevem npr. Jamajki, ali še bolje Savdski Arabiji, ali je to izvedljivo? Mislim, da bo dala Savska Arabija več podpore mojemu kraju pa še bencin bo bolj poceni. Bom vprašal na občini, kaj mislijo.
Bedni
23. 01. 2008 11.57
najbolje, da se najprej odcepijo, potem pa pripojijo, kot so pred leti anredili z bosno.