Tujina

'Želimo zaščititi ženske'

Madrid, 21. 07. 2010 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski parlament je zavrnil predlog o prepovedi burk na javnih mestih. Predlagatelji prepovedi so poudarjali, da želijo tako zaščititi pravice žensk.

V Španiji živi približno dva milijona muslimanov, vendar je burke, ki ženskam v celoti prekrivajo obraz, moč le redko opaziti v javnosti.

Za prepoved burk na javnih mestih je glasovalo 162 poslancev, 183 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala. Predlog za prepoved nošenja burk v javnosti je vložila opozicijska Ljudska stranka, ki je poudarila, da gre za ukrep za zaščito pravic žensk. Vladajoči socialisti prepovedi burk nasprotujejo.

Razprava o burkah in nikabih je v zadnjem času v Španiji zelo vroča. Španski senat je konec junija potrdil predlog, v katerem vlado premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera poziva k prepovedi burk in nikab na javnih krajih. Zgornji dom parlamenta v Madridu je zavzel stališče, da mora vlada sprejeti ustrezne zakonske ukrepe, s katerimi bi burke in nikabe – prve zakrivajo celotno telo in obraz muslimank vključno z očmi, druge pa zakrivajo vse razen oči – pregnala z vseh javnih krajev.

Burka
Burka FOTO:

Španski pravosodni minister Francisco Caamano je nedavno napovedal, da bo delna prepoved nošenja burk in nikab v javnosti vključena v zakon o verski svobodi, ki je trenutno v pripravi in ki naj bi v izrazito katoliški Španiji okrepil laično družbo in verski pluralizem.

Med španskimi regijami glede prepovedi burk še posebej izstopa gospodarsko najmočnejša Katalonija, kjer je veliko tujih priseljencev. Devet katalonskih mest, med njimi Barcelona, se je tako v zadnjem času odločilo za prepoved teh muslimanskih oblačil na lokalni ravni ali pa o tem še razmišljajo. Je pa katalonski parlament 1. julija zavrnil predlog o prepovedi burk in nikab v javnosti.

Razprava o burkah je v zadnjem času živa tudi drugod po Evropi, potem ko je spodnji dom belgijskega parlamenta konec aprila izglasoval prepoved javnega nošenja burk. Belgijcem je sledil francoski parlament, ki je maja sprejel resolucijo, ki nošenje takšnih oblačil obsoja kot napad na vrednote v državi. Francoska narodna skupščina je nato 13. julija z veliko večino potrdila zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti, ki ga mora sedaj potrditi še senat.

Nekatere ženske želijo nositi burko ali nikab, saj so se tako same odločile. Spet druge nimajo druge izbire. Burka – nasilje ali pravica?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
21. 07. 2010 22.27
super_nasmeh, sem veliko potoval po evropi pa nisem videl še nobene ninđe. In tudi nobenega otroka ki bi se ustrašil tete s ruto na glavi. Saj tud tvoja babica nosi ruto a ne? A se je tamali bojijo?
TV-MindControl
21. 07. 2010 19.15
robinhoodek , tvoja bejba je tud ninđa?otrok v evropi ko vidi tako žensko nemore tri noči spat.nemore verjet da je vidla bavbav. usmilit se otrok in prepovedat burke
RedRocket
21. 07. 2010 17.00
Jaz sem motorist in imam ves čas pokrit obraz, pa to nikogar ne moti, samo pri muslimanih se pa zatakne.
RobinHood
21. 07. 2010 16.03
ateistek, tu v EU je večina tak da se jim vidi obraz. ; )
RobinHood
21. 07. 2010 16.03
Niko_K, KDO ti kaj VSILJUJE če se on obleče po svoje? Ha? A kdo pravi da moraš TI oblečt burko? Ne. Nihče te nič ne posiljuje. daj prosim te lepo ne klobasat
xstrangerx
21. 07. 2010 16.01
Niko_K 21.07.2010, 15:50 samo povzel sme besede nekoga drugega iz nekega komantarja :) zato so v navednicah lp
Niko_K
21. 07. 2010 15.50
@xstrangerx Kakšno vero pa identificira "hotpants" ali "dekolte do popka"? Kolikor jaz vem - NOBENE! Te burke in nikabe pa so posiljevanje drugih, z neko vero, ki ne sodi v okolje, kjer so muslimani!
ateistek
21. 07. 2010 15.42
@RobinHood: Če govorim z osebo, ki je zakrita in ji vidim samo oči, potem sem jaz tisti, ki je v neenakopravnem položaju.
RobinHood
21. 07. 2010 15.33
Ca6e, govorimo o EU. In v EU poznamo pojem ki se mu reče "enakopravnost". Tudi religije so v EU enakopravne. Torej, kje je težava? In ne bit tako nestrpen in jezen, to ni dobro za zdravje
xstrangerx
21. 07. 2010 15.05
Ca6e 21.07.2010, 14:57 0 Prvič kako lahko sploh muslimanu verjameš, jst še unmu k sm me je nategnil na suho, kriv sem bil pa jst ker sem nevernik! Drugič ne bluzi da si prebral korana, ker v koranu nikjer ne piše da so nikabi in burke obvezna oblačila in da se kršenje kaznjuje s kamenjanjem oz. ubojem! jaz zase vem kaj sem bral in kaj nisem...vem za vse knjige ki sem jih bral, svete in ne svete ja v Koranu nikjer ne piše da so nikabi in burke obvezni (to se tudi še povedal da je to svobodna odločitev ženske OZ. BI MORALA BITI) kar se pa kamenjana tiče JA tudi to nima veze s Koranom temveč s kulturo ljudi... preberi si kašno knjigo na to temo da ti razjasni kaj in kako... čisto dobro namerno :) lp
Ca6e
21. 07. 2010 14.57
xstrangerx Prvič kako lahko sploh muslimanu verjameš, jst še unmu k sm me je nategnil na suho, kriv sem bil pa jst ker sem nevernik! Drugič ne bluzi da si prebral korana, ker v koranu nikjer ne piše da so nikabi in burke obvezna oblačila in da se kršenje kaznjuje s kamenjanjem oz. ubojem! Tretjič, kakšna demokracija, mi naj se obnašamo demokratično, medtem pa muslimani v svojem svetu postavljajo vsak dan neke nove zakone o oblačenju evriopejcov na dopustovanju pri njih! Na letališču ti UKAŽEJO da snemeš križ na verižici, šprepovedane so mini krila, in še kaj se najde! Če oni lahko določajo svoja pravila zakaj se * ko evropa določa svoja, kjer samo skrbi da se ohrani kultura in pa varnost! Varnost zakaj? Zato če bi bili dosti inteligentni, bi videli da doma jih po mili volji lahko nosi, samo v Javnih ustanovah kot so banke in podobne stvari se pa pač zaradi varnosti ne sme, prav tako se ne sme voziti z nikabom oz. burko, ker slabšajo varnost v prometu. Nekja podobnega je že pri nas, ko ne semmo za pusta voziti z maskami! Pa ni to zaradi klubovanja veri! Če vam kaj ne paše se mirno lahko odselite za razliko vzhodnih držav kjer te ob spodletelem poizkusu obesijo!
RobinHood
21. 07. 2010 14.55
zero2221.07.2010, 14:41 0 Če si priseljenec se ravnaj po pravilih države v katero si prišel ne glede na vero V EU je s zakonom določena enakopravnost med folkom in med religijami.
periot
21. 07. 2010 14.41
Če si priseljenec se ravnaj po pravilih države v katero si prišel ne glede na vero to je moje mnenje.
xstrangerx
21. 07. 2010 14.27
ja sem vprašal Muslimane oz. prijatelje, ki so Muslimani in imajo žene, ki so prav tako Muslimanke (oblečene kot se za njih spodobi) in tudi vem kaj v Koranu piše glede tega, ker sem ga namreč bral! sicer pa nisem govoril o kršenju pravic po Koranu temveč o kršenju pravic in svobode odločanja žensk v EU s tem ko jim prepovedujejo nošenje nikaba ali burke :) tako kot tebi ne morejo prepovedati "hot pants" in "dekolteja do popka" tudi njih nebi smeli tako posegati v življenje ter odločati o tem kaj je za njih prav in kaj ni... ampak tako je in tako bo vedno država se vedno spravi na nekoga ki hoče samo v miru živeti svoje življenje z malo dostojanstva in spoštovanja... kakorkoli čim manj sovraštva pa bo svet lepši! LP
Oranga
21. 07. 2010 14.26
Vsak ima svoje mnenje. Jaz sem samo izrazila svojega. Ni treba, da se strinjate z mano, prepričali pa me v nasprotno tudi ne boste :) Kaj pa afričani? A če se oni preselijo v Evropo bodo lahko hodili goli? Temu pa ne boste nasprotovali? Mogoče lahko nekdo sedi brez srajce ali nag poleg vas v službi. Enakopravnost naj velja! Za vse narode in vere! Če si tujec je (delna) asimilacija neizbežen proces. To je vse kar sem želela povedati.
RobinHood
21. 07. 2010 14.15
sploh ni pomembno od kje in zakaj - če kdo hoče da se tako oblači ima vso pravico do tega -
Oranga
21. 07. 2010 14.14
Ne, xstrangerx, tudi lase niso obvezne za pokrivanje, po Koranu ne. Koran ima vrsto interpretacij zastiranja, vendar pokrivanje žensk so si izmislili ekstremisti, ki so želeli svoje ženske skriti pred pogledom drugih (omejiti seksualnost). Vprašaj muslimane, ki so resnično prebrali Koran. Po Koranu torej ni, kot si navedel "kršenja človekovih pravic in svobode", če govorimo o pokrivanju.
xstrangerx
21. 07. 2010 14.12
redko kateri Musliman je takšnega mnenja... sicer pa je Koran en oziroma ena verzija in taka se uporablja... (ne tako kot Biblija katero najdemo v najrazličnejših oblikah) in ga lahko vsak prebere ter si ga interpretira!
Oranga
21. 07. 2010 14.05
Naj še dodam, da so mnogi (tudi muslimani) mnenja, da je pokrivanje izzvala skupina, ki ima pravico nad interpretacijo Korana.
xstrangerx
21. 07. 2010 14.04
oranga ja če si že omenla Koran... ženske naj bi si zakrile lase, roke do zapestij in noge do gležnjev...prav tako naj nebi nosile oblačil ki se tesno prilegajo telsu... burka ali pa nikab pa je (oz. BI morala biti) osebna in svobodna izbira ženske! torej smo spet tam! (pri kršenju človekovih pravic in svobode)