Tujina

Želja po sodelovanju

London/Berlin, 16. 07. 2007 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brown je dejal, da ima Velika Britanija kljub odločitvi o izgonu ruskih diplomatov še veliko skupnega z Rusijo.

Miliband je napovedal izgon štirih ruskih diplomatov
Miliband je napovedal izgon štirih ruskih diplomatov FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister David Miliband je napovedal, da bo Velika Britanija izgnala štiri ruske diplomate, ker je Rusija zavrnila izročitev poslovneža Andreja Lugovoja, osumljenega umora nekdanjega ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka. Odločitev bo še zaostrila odnose med Londonom in Moskvo, ki so napeti od Litvinenkove zastrupitve lanskega novembra. "To so razmere, ki si jih vlada ni želela," je v parlamentu poudaril Miliband.

Miliband je pred poslanci izrazil "veliko razočaranje" zaradi ruske zavrnitve izročitve nekdanjega tajnega agenta Lugovoja in poudaril, da si britanska vlada trenutnih razmer v odnosih z Rusijo ni želela. Po besedah britanskega zunanjega ministra bo London najprej izgnal štiri diplomate ruskega veleposlaništva v Londonu, v nadaljevanju pa bo preveril sodelovanje z Rusijo na različnih področjih.

Izgon diplomatov je nemoralno dejanje

Rusko zunanje ministrstvo je izgon štirih ruskih diplomatov označilo kot "nemoralno". "Želeli bi opomniti, da tudi britanske oblasti v zadnjem času niso izročile državljanov, ki jih v drugih državah obtožujejo kaznivih dejanj," je poudaril predstavnik ministrstva Mihail Kaminin. "Zaradi tega se mi zdi stališče Londona nemoralno," je pojasnil in dodal, da bo imela odločitev Londona resne posledice za odnose med državama.

Lugovoj je dejal, da ima primer Litvinenko politično ozadje
Lugovoj je dejal, da ima primer Litvinenko politično ozadje FOTO: Reuters

Na odločitev Londona se je prav tako odzval Lugovoj, ki je ponovno zavrnil krivdo in britanske obtožbe o vpletenosti v umor Litvinenka označil kot "nesramne laži". "Ta odločitev ponovno potrjuje, da ima primer Litvinenko politično ozadje že od začetka," je poudaril Lugovoj in izrazil obžalovanje, da bodo ukrepi britanskih oblasti prizadeli posameznike in interese ruskih državljanov, ki niso povezani z omenjenim primerom.

Rusko tožilstvo je v začetku julija uradno zavrnilo zahtevo Velike Britanije za izročitev Lugovoja, pri čemer naj bi se sklicevalo na ustavno prepoved izročanja ruskih državljanov drugim državam. Lugovoj je sicer zanikal krivdo in odgovornost za Litvinenkovo smrt pripisal Veliki Britaniji. Ruske oblasti so zaradi njegovih trditev, da so v umor vpleteni britanske tajne službe in ruski mogotec Boris Berezovski, uvedle preiskavo.

Tiskovni predstavnik Downing Streeta 10 je sicer povedal, da so ruske oblasti predlagale sojenje Lugovoju v Rusiji, vendar pa po mnenju britanskih tožilcev sojenje v Rusiji ne bi doseglo standardov nepristranskosti in pravičnosti.

Vrhunec zaostrovanja odnosov med Rusijo in Veliko Britanijo

Današnja odločitev je vrhunec zaostrovanja odnosov med Rusijo in Veliko Britanijo. Analitiki medtem že opozarjajo, da bi lahko spor v primeru Litvinenko vodili v odnose, kakršni so vladali med hladno vojno. Do odločitve Londona je sicer prišlo le nekaj dni po odločitvi Rusije, da začasno prekine izvajanje Pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi (CFE).

Brown: Z Rusijo želimo konstruktivno sodelovati

Brown, ki se v nemški prestolnici Berlin mudi na prvem obisku v tujini, odkar je konec junija stopil na čelo britanske vlade, je izrazil pripravljenost na sodelovanje z nemško vlado. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je Browna ob prihodu v Berlin sprejela z vojaškimi častmi, je izrazila upanje, da bo z novim britanskim premierom navezala tako tesne stike, kot jih je imela z njegovim predhodnikom Tonyjem Blairom. Po besedah Browna naj bi državi tesno sodelovali tudi v boju proti terorizmu, sogovornika pa sta izrazila tudi željo po sodelovanju na področju varstva okolja in politike v Afriki. To je prvi obisk Browna v tujini, odkar je pred tremi tedni prevzel premierski položaj. Novi britanski premier se na presenečenje britanskih medijev na prvo pot v tujino ni podal v ZDA, v Veliki Britaniji pa se je sicer že ob menjavi na položaju premiera ugibalo o novih zunanjepolitičnih usmeritvah Londona. Britanski zunanji minister David Miliband je sicer ta konec tedna poudaril, da bo Washington tudi pod Brownovim vodstvom ostal najpomembnejši partner Londona.

Britanski premier Gordon Brown, ki se danes v nemški prestolnici Berlin mudi na prvem obisku v tujini, odkar je konec junija stopil na čelo britanske vlade, je poudaril, da ima Velika Britanija kljub odločitvi o izgonu ruskih diplomatov še veliko skupnega z Rusijo. "Z Rusijo želimo konstruktivno sodelovati," je poudaril Brown.

Brown je kljub trditvi, da ima London še veliko skupnega z Moskvo, zagovarjal današnjo odločitev Londona, da izžene ruske diplomate, ker Rusija ni izročila poslovneža Andreja Lugovoja, osumljenega umora nekdanjega ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka. "Če se na britanskih tleh zgodi umor in so nedolžni civilisti izpostavljeni velikemu tveganju, pričakujemo, da bodo druge države na svetu pomagale, da se krivci postavijo pred sodišče," je dejal. Brown je ruske oblasti hkrati pozval, naj Lugovoja izročijo, hkrati pa poudaril, da si želi dobrih odnosov z Rusijo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.