Slovenija

Pokojninska vrzel: ženske v Sloveniji povprečno prejemajo 16 odstotkov nižjo pokojnino

Ljubljana, 06. 11. 2020 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
15

Povprečna starostna pokojnina v Sloveniji je 750 evrov, ženske pa so imele lani v povprečju za 16 odstotkov nižjo pokojnino od moških. Tudi plače žensk so bile lani za 9 odstotkov nižje od moških. Razlog? Predvsem številne odsotnosti z dela, ko denimo ostanejo doma, če otrok zboli. Pogosteje kot moški se odločijo za skrajšani delovni čas, da bi poskrbele za družino, in so manjkrat na voljo za dežurstva v službi, kar vpliva tudi na njihovo napredovanje. Zdaj sicer vse več starševskih dolžnosti prevzemajo tudi očetje.

Ženske se v povprečju upokojijo v 61. letu starosti, imajo 39 let delovne dobe in prejemajo približno 700 evrov pokojnine. A o pokojnini je – ne glede na starost – treba začeti razmišljati že mnogo prej. "Pokojnina je v bistvu rezultat vseh prejšnjih let, ko smo delali, bili aktivni na trgu dela in sprejemali določene odločitve. Ljudje ne razmišljamo o tem, ker imamo v življenju že dovolj problemov, ampak te stvari se na koncu žal poznajo," opozarja Maruša Gorišek z Inštituta za razvojne in strateške analize. 

Lani so imele v Sloveniji ženske kljub skoraj štiri odstotke višji odmeri v povprečju za kar 16 odstotkov nižjo pokojnino od moških. "Pokojninska vrzel je v bistvu odraz položaja na trgu dela. Vemo, da moški in ženske nimamo enakega položaja. Ženske imajo še vedno v povprečju nižje plače," razlaga Tanja Salecl z ministrstva za delo. 

Ženske z otroki še težje napredujejo, kar se na koncu pozna tudi pri višini pokojnine.
Ženske z otroki še težje napredujejo, kar se na koncu pozna tudi pri višini pokojnine. FOTO: iStock

Ženske morajo več časa posvečati družini, zato se pogosteje odločajo za skrajšani delovni čas, prav tako večkrat ostanejo doma z otrokom, če ta zboli. "Pri moških in ženskah, ki štartajo na enakem položaju, se je izkazalo, da ženske napredujejo veliko počasneje kot moški, sploh tiste, ki imajo otroke," opozarja Goriškova. "Samo 20 odstotkov moških vzame del bolniške. Tudi pri starševskem dopustu je podobno: samo pet odstotkov moških vzame del starševskega dopusta," razlaga Tanja Salecl. 

Eden izmed takih je Miha, partner Karmen Meze, solastnice podjetja LaPopsi. Pred pol leta sta se razveselila drugega sina – do zdaj je bila na porodniškem dopustu Karmen, zdaj pa bo odšel on. "Moj dan poteka tako, da vstanem ob sedmih, sem do osmih zvečer z njima, takrat ju spravim v posteljo in začne se moj delavnik. Rekla sva, da tako ne gre več. Jaz moram več storiti za svoje podjetje in to je bila najboljša rešitev," pove Karmen.

In čeprav morda mislite, da leto porodniške ali le teden bolniške ne bo odločilno vplival na višino pokojnine, se na koncu vse sešteje, pojasnjuje Goriškova: "Potem pa šok, ko dobijo informativni izračun, in stik z realnostjo takrat pa se večinoma ne da več nič narediti."

Zato je pomembno, da se zavedamo odločitev, ki jih sprejemamo danes. Moški imajo sicer v prav vseh državah EU višjo pokojnino kot ženske, v povprečju za kar 25 odstotkov. V Sloveniji se je pokojninska razlika od leta 2010 med moškim in žensko sicer zmanjšala za 10 odstotkov, trend pa se tako v Sloveniji kot v EU izboljšuje. Zato je pomembno, da se zavedamo, da bodo odločitve, ki jih sprejmemo danes, oblikovale vašo prihodnost – ne le jutri, temveč tudi čez 30 let.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenc07
08. 11. 2020 08.34
Mama ima 220 evrov pokojnine luzerji eni
ROMELS
07. 11. 2020 10.08
+7
Nemogoče. To je eno veliko zavajanje Slovencev. Npr: Če imata moški in ženska izračunano enako osnovo za pokojnino 1000 evrov, bo ženska dobila 640 evrov pokojnine, moški z isto obračunano vrednostjo 1000 evrov pa bo dobil samo 570 evrov. Kdo tu laže in zavaja javnost??????????
hotchilipoper
07. 11. 2020 09.41
+2
Ko bo ženska dvignila 50 kil,takrat bodo enakopravne
daiči
07. 11. 2020 10.01
-2
tiste k na fitnes hodjo še več dvignejo..
daiči
07. 11. 2020 10.03
-1
medtem k tist desci k sam svinčnike šibajo(no po novem tipkovnice) ne dvignejo 50kg, zato so pa tud žakli cementa zdej po 25kg, ker so tapravi desci že izumrli al pa so stari čez 80 let..
provni
07. 11. 2020 09.38
+10
Ženske za enako delo še vedno protiustavno prejemajo 6% večjo pokojnino kot moški, tako da ne pisati neumnosti. Hvala.
Generacija56
07. 11. 2020 09.33
+8
Hahahahaha.... Kakšno zavajanje... Ženske, ki jih jaz poznam kar nekaj, dobivajo pokojnino po možu, vdovske pokojnine in k svoji pokojnini še vdovski dodatek... Sliši/bere pa se lepo, a ne? Pozna kdo moškega, ki dobiva pokojnino po ženi, vdovski dodatek? Hahahahahaha...
daiči
07. 11. 2020 09.20
+0
Ma to so brezvezna ugotavljanja. Tolk k si plačeval in vplačal tolk maš pol penzije. Kaj je šele tist fora, k 40 let plačujejo pol pa po parih mescih al pa letih umrejo, kašen biznis je pa to za človeka ? Plus tega če je bila ena penzjonistka vso delovno dobvo recimo dohtarca ima brutalno penzijo, če pa je delala u muri, ma pa 650e. Isto vela za desce, če je en v gorenju šraufal skupi pralne stroje 40 let je penzija mal drgačna, k pa če je bil politično nastavljen kot nek poddirektor tam, da je vlekel brutalno plačo za nič dela, na konc ga je pa kitajc brcnil v rit, oziroma v brutalno penzijo.
Mladen Mladen
07. 11. 2020 09.19
-1
Kdo meni država ali kdo pokrade denar? Žena mi je izračun naredila 5000€ na mesec mi nekdo vzame-država? Jaz bi jih imel nazaj,se država ima več ljudi drugih prilivov jaz bi te nazaj imel od tega,denarja nekaj ko je država jemala za obnovo,si je pomagala sedaj pa naj mi vrne jaz pa sam nimam ,kje spat...ne pa da se mi sosedi smejijo nam so dali denar da te še ubijamo za zahvalo,koga naj tožim????
kakafonijaprava
07. 11. 2020 09.03
+4
nehajte s tem feminizmom, saj imajo tudi manj delovne dobe.....
hotchilipoper
07. 11. 2020 08.42
+3
Ko so 91 pokradli pokojninski sklad,so rekli,da bodo denar vrnili,pa so ga res,ampak na svoje račune
nevtroalko
07. 11. 2020 08.33
+0
Samo kaj manjka ženskam to so članki 24 ur. Kaj pa delovna mesta a kdo pogleda kdo je kje zaposlen. V delu za trakom in pisarnah prednjačijo ženske. To so dela, ki so najbolj dolgočasna in zahtevajo najmanj znanja. Je pa omogočeno lapanje cel siht. Ta kadr je najslabse placan. Zidarstvo, instalacije... ob pomanjkanju delovne sile dozivljajo rast cen(placa). Inženirjev pa je tam tam. Iz tega vidimo kje je razlika place. Pa se privatnik gre delat tudi ce je bolan ce je dost pozresen. V fabrki je pa bolniška. Najbogatejše pa je gledati na spol brezpredmetno saj večina podeduje podjetja().
Maribor?an 1
07. 11. 2020 08.31
+1
Problem je samo malica in prevoz katere je treba ukinit in plača neto je naenkrat višja in se plačuje pokojninska več tako kot v Avstriji
Walter Pravicek
07. 11. 2020 08.16
-1
POKOJNINA:IZPLAČUJE SE GLEDE NA VSOTO VPLAČANO V ZPIZ(NEKOČ DRUGI NAZIV),GLEDE NA DOBO,KOLIKO LET JE BILO VPLAČANIH,TER RAZNE BENIFIKACIJE,KI SAMO POVEDO,DA SE SMEŠ PREJ UPOKOJITI,A ČE BENIFICIRANA DOBA NI BILA VPLAČANA, (MI ZAPOSLENI V MARIBORSKI LIVARNI SMO IMELI VSE VPLAČANO,TER SO MENI 2x DELALI REVIZIJO V LJUBLJANI,A DOKAZIO SO BILI NEIZPODBITNI!!!HU!!!).TUDI IZPLAČIL POKOJNINE NE BO RECIMO ZA ZAVAROVALNO DOBO 40 LET (NEKOČ MANJ),AMPAK JE TA DOBA IZVZETA.SAMO ZATO IMA NEKA ZDRAVNICA,ALI POLITIČNA DELAVKA(TO JE BIL NJIHOV NAZAV NEKOČ,TUDI MILIČNIKI SO BILI DELAVCI)ALI DIREKTORICA DRUŽBE,DRŽAVNE,VELIKO VEČJO POKOJNINO OD RECIMO DELAVKE NA TEKOČEM TRAKU,ČISTILKE ALI KMETICE.A TI SO SE MENI TAKRATAT(IZ TOVARNE PREŠEL MED REDNO ZAPOSLENE OBRTNIKE,NE VEČ POPOLDANSKA DEJAVNOST,NEKONKURENČNE DELU V TOVARNI,ODLOK TOZDA!) OBRTNIKU SMEJALI ,KOLIKO MORAM MESEČNO VPLAČEVATI,( V POKOJ SEM SE RADI BOLEZNI ŽENE SPRAVIL Z 71 letom in 4 meseci moje starosti!),SEDAJ SE NASMIHAM JAZ,ČETUDI IMAMO VSI ŽELODEC,KI HOČE HRANO.ŠLO JE ZA PREPROSTO NEUMNO MNENJE:KMET JE KMET DO SMRTI.PREDA GRUNT OTROKU,A SAM BO ŠE ŽIVEL NA DOMAČIJI,HRANA IN KVARTIR ZASTONJ,TER MU BO POKOJNINA LE PRIBOLJŠKEK.KAKŠNA ZMOTA!NEKATERTI SO RAZPRODALI VSE ŽIVALI,KER NE ZMOREJO VEČ DELATI,POTOMCI SO ODSELJENI,MLADIH NI V VASI!TAK ČLOVEK SLOVENSKI PODEŽELAN RES HIRA VSEM NA OČEH.NITI CERVENI GA NE OBRAJTAJO,(RAZEN ZA NJEGOV DANI DENAR)MOREBITI LE RDEČI KRIŽ!ŽAL TAKO JE!BO PA ZA DECEMBERSKO POKOJNINO 2%DODATNO V SLOVENIJI---V FRANCIJI JE BILO ŽE ZA MESEC SEPTEMBER!!!MERCI!