Slovenija

Zgodba o boju za življenje: malčka nosila na boku, triletnega sina držala za roko

Struge, 15. 08. 2023 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
65

"Z otrokoma smo zrli smrti v oči. Če ne bi bilo triletnega sina, ki me je spodbujal, da gremo naprej, da nas čakata sok in sladoled, nam ne bi uspelo. Obsedeli bi ob drevesu in čakali na smrt." Tako boj za življenje opisuje 29-letna mama dveh dečkov Špela Krumpačnik iz zaselka Struge v Zgornji Savinjski dolini. Tekle so sekunde. Bosa je premagovala razmočeno zemljo in 16-mesečnega sina nosila na boku, triletnika pa držala za roko in vsakih pet korakov skupaj z njima padala po tleh, pripoveduje.

"Nepredstavljivo, to je bilo kot v filmu, sploh se ne da opisati," pripoveduje 29-letna mama, ki se je v tistem najhujšem dežju z otrokoma borila za življenje. Špela Krumpačnik in njen partner Dominik Germelj si v najhujših nočnih morah nista predstavljala, da bo le ena deževna noč njihovo življenje spremenila za vedno.

Da bo razbesnela Savinja spodkopala in nagnila njihovo hišo, ki so jo tri leta gradili z lastnimi rokami, v njej pa živeli komaj pol leta. Ostali so brez vsega, a najpomembnejše je, pravita, da so ostali živi: "Najmlajši je še spal, starejši je bil na oknu, ker ga je zbudilo bučanje, ker so skale in drevesa udarjali v hiško. Vse se je treslo in bobnelo in bilo ga je zelo strah."

Mlada mamica, ki je tudi dobrih deset dni po katastrofi še vedno vidno pretresena, nikoli ne bo pozabila partnerjevih besed ob 5.30 zjutraj, ko so telefoni še delovali: "Škarpe ni več, bežite!"  

Hiša družine v Strugah
Hiša družine v Strugah FOTO: Kanal A

"Iz omare sem pograbila dva zimska pajacka in dve volneni kapi, otroka sem hitro oblekla in jima dala na glavo kapici. Na sebe se še spomnila nisem, bila sem v pižami," pripoveduje Špela. Šlo je za sekunde, razlaga, saj se je hiša, v kateri so živeli komaj šest mesecev, začela nagibati. Mlajšega fantka je dala v nosilko, triletnika pa prijela za roko. Edina pot k rešitvi je bil beg v gozd.

"Do prvega grabna sem na sina v nosilki padla že petkrat. Udarjal se je v glavico, zato sem ga takrat dala ven iz nosilke in ga nosila na boku, starejšega pa sem držala za rokico. Kako se je mali boril, čeprav je tudi njega sezuvalo. Nogice smo mu tlačili v tiste modre čeveljčke. Medtem sem morala najmlajšega posaditi za eno smreko, da se mi ni zvalil v prepad. Vsega se niti ne spomnim, to je bil boj za preživetje," se spominja Špela. 

"Starejšemu sinu je neprestano drselo, s prsti smo rili po zemlji, bosi, samo da bi se obdržali in premikali naprej," razlaga. V neki točki pa, prizna, se je vdala: "Skoraj nisem imela več upanja. V nekem trenutku smo se usedli za eno smreko in sem rekla, da ne morem več. Počakajmo, da nas bodo prišli rešit. A starejši sin je rekel, naj gremo naprej v Struge, tam bomo dobili sok, tja moramo priti. Dal nam je toliko upanja, da smo šli naprej."  Če bi bila sama, brez otrok, bi le sedela in čakala, ne vedoč, ali bo pomoč prišla.

Če želite pomagati, lahko denar nakažete na direkten račun pri Rdečem križu Slovenija:
TRR: SI56 6100 0001 5529 853

Namen: Krumpacnik

'Če želim še kdaj videti svoje otroke, moram priti čez'

Istočasno je boj za svoje in življenja drugih vaščanov bil tudi Špelin partner, saj je podivjana Savinja iz njihove vasi naredila otok. Vedeli so, da morajo najti način, da pridejo na drugo stran, razlaga Dominik: "Vrv smo navezali z balkona na balkon. Jaz sem šel prvi, vlekel sem se sam. Potem pa smo ugotovili, da starejši sami ne bodo prišli skozi." Zato so se odločili, da navežejo še eno vrv, prek katere bi starejše osebe povlekli na varno. "Tako se nas je rešilo 16." 

V vsem tem času Dominik ni vedel, ali so Špela in oba otroka sploh še živi. "Če želim še kdaj videti svoje otroke, moram priti čez. Drugega nisem imel v glavi," pripoveduje s solzami v očeh. Ko je tudi on uspel priti v Struge, sta si oddahnila. "Vse bomo popravili, samo da smo živi. Šlo je za las, tako zanj kot za nas v gozdu," pove Špela.

V eni noči je mladi štiričlanski družini podivjana Savinja vzela vse. "Tri leta smo delali, domači so mi pomagali, sam sem delal. Sam sem gradbinec. Vse ure, vse, kar sem imel privarčevano, vse je šlo. V le nekaj urah pa nimaš več ničesar in nič ne moreš narediti, da bi to spremenil. Samo gledaš lahko," pove Dominik. Čeprav sta izgubila svoj dom, za katerega sta težko garala in vanj vložila vse svoje prihranke, sta srečna, da so vsi skupaj. Njuna dva otroka, starši, dedki, babice, sosedje.

Po ujmi so v zaselku Struge povezani bolj kot kadar koli prej in to tako Špeli in Dominku kot drugim vaščanom daje upanje, da lahko znova začnejo iz ničesar.  

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

raptor2
16. 08. 2023 21.20
+0
Hiso ste naredili v zaselku Struga, ze predniki so to vedeli in to poimenovali.
Pikapokapolonica
16. 08. 2023 15.01
-10
Enega otroka za roko, drugega na boku. Kaj je to tako posebnega? Jaz sem tako nosila otroke v vrtec in domov vsak dan. Takrat so bili trije, zdaj že odrasli in ne imajo svoje otroke. Hudo je samo to, da jim je uničilo dom.
ćurkl
16. 08. 2023 20.22
+0
Danny1980
16. 08. 2023 20.45
+3
Pa kaj ti pišeš? A si normalna? Gospa je v sezulo hribu navzgor bosa enega otroka držala za roko drugega nosila, pri tem jim je pa hišo za njo nagnilo. Kako se lahko takšen dogodek primerja s tvojim sprehodom z otroci od doma do vrtca????
Klasik
16. 08. 2023 14.29
-7
Mogoče je dodatno katastrofo povzročila privat hidroelektrarna, ki je v lasti enega izmed poplavljencev iz strug
srecnii
16. 08. 2023 13.14
-7
V struge ste hišo gradil???? Kaj ste pričakoval.
hansola
16. 08. 2023 12.46
-4
Tkole je, če zidaš ALI obnavljaš hišo in ti zavarovalnica proti nečemu noče zavarovat ne zidaj in ne obnavljaj. Ne vem katera familija so obnavljali in jim zavarovalnica ni hotela zavarovat proti poplavam, pa so vseen vzeli 90 tisočakov kredita in obnovili. Pač ok je od staršev hiša ampak kaj boš vložil vse kar imaš v vedenju, da je 90% možnost, da bo al v letu al v 80 letih hišo poplavil?
pingvinislo5
16. 08. 2023 14.12
+9
itak bi moral biti sprejet zakon, da v kolikor dobiš gradbeno dovoljenje, je zavarovalnica dolžna zavarovat hiše vsem pod enakimi pogoji. pač nekdo živi na območjih, kjer so lahko potresi, nekdo kjer so lahko poplave, itd. situacije, kot se je zgodila sedaj, so načeloma zelo redke. in tudi v preteklosti so gradili tako, da območja ponavljajočih poplav niso pozidana, kjer pa pride do 500 letnih vod, pa so že zidali, ker 500 letne vode prizadanejo območje vsakih nekaj generacij, zato take poplave običajno sploh niso več v zavesti ljudi.
mastrion
16. 08. 2023 17.10
+6
Tako je, če ima hiša gradbeno dovoljenje, ni nobenih preprek da nebi mogla bit zavarovana, za vse možne nevšečnosti!
Danny1980
16. 08. 2023 20.47
+2
Imate prav se strinjam. Če dobiš gradbeno dovoljenje in vsa druga dovoljenja bi zavarovalnica morala zavarovat to.
VelikoVedro
16. 08. 2023 12.31
+9
Tukaj je zgodba tako večplastna ... Upam, da bo mama deležna tudi psihološke pomoči, pogovora z usposobljeno osebo, da ta izkušnja pusti čim manj posledic. Že zaradi otrok. In nje. Glavno je da so živi, vse ostalo je manj pomembno. Veliko kazanja s prsti je - kje so gradili, kdo ni očistil struge, itd. Krajevno ime je Struge, to pove že kar veliko. To je bilo prednikom na tej lokaciji najbolj pomembno. Očitno je tam reka glavni faktor. Poplave kakršne so bile, so načeloma izjemno redek dogodek. Čiščenje strug, utrjevanje brežin in podobno ima efekt pri bolj pogostih, manjših dogodkih. Ko pride dogodek s povratno dobo stotin ali celo tisočev let, je to *popolnoma vseeno*. Takrat se cela dolina napolni z vodo, kot se je tokrat, in je ni gradnje, ki je varna. Ker so to redki dogodki in jih ni v živem spominu, pogosto tudi ne v zgodovinskem, se na teh mestih gradi, in to, da se tam gradi že npr. 200 let to daje občutek varnosti. Ampak ne v takem, izjemnem dogodku, ki preoblikuje pokrajino. To je treba dojet: takšni dogodki *preoblikujejo pokrajino*, takšna je njihova moč in obseg. Pred tem ni obrambe, razen da pač nisi tam. Koliko si pripravljen tvegati, se zanašati na to, da v tvojem življenju ne bo prišlo do izjemnega dogodka, pa je drugo.
lakala28
17. 08. 2023 09.09
Lepo in jasno napisano. Še dodaten problem je, da na tistem koncu kao varnih parcel ni ravno v izobilju. Ali je poplavno ali plazovito. Se pravgi ni ravno neka izbira. Upam, da najdejo rešitev in vodotoke uredijo tako, da bo bivanje karseda varno tudi v primeru podobnih nalivov.
Djangoman
16. 08. 2023 11.56
+9
nasproti je tišlar in sem skloraj prepričan da je jez ki je na strugi 50m višje ravno njegov. In ker ga ni uspel odpreti pravočasno je šla voda čez breg ravno tam. Če jeza nebi bilo, se danes nebi pogvoarjali o tej situaciji. Bo šel kdo vprašat po papirjih in kdo jih je podpisal??
Darko32
16. 08. 2023 13.04
+5
Djangoman Točno to, kar praviš. Tukaj bi morali preveriti ali je to priporočljivo, da nad naseljem v ozki dolini nekdo postavlja jezove in posledično ogroža varnost vseh pod jezovi. Če voda naraste in podre nasip je to v kratkem času ogromen poplavni val, kateri ruši vse rped seboj.
Klasik
16. 08. 2023 14.31
+2
Darko32
16. 08. 2023 11.33
+9
Ko zna veliko nakladačev tukaj nakladati kako ni priemrno graditi in so kljub temu gradili. Naj povem primer, akterega smo videli pred nekaj časa. Človek ima hišo na mestu, kjer stoji že 200 let domačija na istem mestu. Zraven objektov teče potok, kateri pobere vode iz površine več kot 1.500.000 m/2. Ljudje so v preteklosti ves čas urejali vodotok tako,da so strugo ves čas čistili in vzdrževali. Potem aps e je našel na trasi tega vodotoka en bizgec. On pa je zazidal kanale tako, da je dva vzporedna kanala premera 1,5 metra zaprl in pozidal ter napeljal naprej cev z premerom 50 cm. Torej 6 x manjši premer naprej. Kaj se dogaja. Zaliva in slabi teren lasniku pred to zaporo in povzroča poplave. Da ne govorimo o stabilnosti cestišča v takšnem primeru. Zato se ne smemo čuditi, če se naredi takšna škoda ljudem, kateri pošteno delajo. Mutibariči in lenuhi pa samo poberejo denar in ne naredijo nič. Predvsem pobirajo denar in ne očistijo vodotokov. Potem apse normalno dogaja, da spodkopa objekte in povzroči škodo.
Stauffenberg
16. 08. 2023 12.07
+7
Lahko čistiš struge in to deluje pri manjših padavinah. V tem primeru, kot so ga doživeli ti ljudje in s takšno količino vode, v tako kratkem času - ni rešitve , kot ta, da se umakneš iz " struge". Človek obrača, Bog (narava) obrne. Temu, kar mi pravimo urejeno, je samo začasno stanje.
VelikoVedro
16. 08. 2023 12.11
+3
A če 200 let ni poplav je potem varno gradit za 500-letne poplave, al kaj je logika tega pisanja? Da bi spucana struga na nek način stisnila vodo do pravega volumna, da ne bi šla čez? Krajevno ime je *Struge* - kateri del tu ni jasen?
zasvobodo22
16. 08. 2023 12.23
+2
bi bilo pa ziher malo man hudo pa ce sam 10 procentov res pa da toliko vode se ne more koncat brez skode
VelikoVedro
16. 08. 2023 12.37
+4
Ne vem. V Strugah je dolina ozka, široka manj kot 100 m. Višinske razlike med strugo Savinje in najvišjimi rečnimi terasami je okoli 6-7 m. V dolino prav tam prihaja en kup manjših vodotokov (hudournikov), še posebej tisti na severu imajo kar velika zaledja in lahko nosijo tudi ogromno tovora (in tudi so ga, kot je videti na fotografijah). Struge je pri zelo velikih poplavah preprosto zelo tvegana lokacija. Koliko je imel tisti jez vloge pri preusmeritvi toka? Vprašanje. Že samo dejstvo, da hiše tam stojijo na rečnih sedimentih pokaže, da je reka v preteklosti tam že tekla, jez gor ali dol.
dare66
16. 08. 2023 09.42
+1
če bi zdaj to bil film bi lepo z bagerom zravnali hišo .. a ne bi bilo to mogoče naredit? mogoče probat?
Akuster
15. 08. 2023 21.40
+7
Kruta usoda... Ampak, da si iz gradbenega področja in gradiš hišo tako rekoč na strugi reke, kjer je velika verjetnost poplav in hudournika pa tudi ni pametno...
pingvinislo5
16. 08. 2023 10.09
+10
tako rekoč na strugi reke? struge reke se iz te hiše sploh ne vidi, ker je 50m stran, med reko in hišo pa je nekoč bila cesta ter še dve vrsti hiš! eh vi šank pametnjakoviči.
lakala28
16. 08. 2023 10.25
+4
Po bitki so vsi generali, a ne? V Železnikih je bilo isto in sedaj, ko so sanirali, je vse tako kot mora biti. V teh malih občinah bo velika težava najti zemljišča za nadomestno gradnjo. Ker teh enostavno bolj ali manj ni. Že prej jih ni bilo ravno v izobi8lju, sedaj jih je pa še manj, ko je marsikje postalo grozeče, pa prej niti slučajno ni bilo. Upam, da uredijo vodotoke kot se zagre in da se bo mir spet naselil v njihovo dolino.
Krneki 00
16. 08. 2023 11.03
+0
me zanima kok hiš si zgradil pa kje al si eden izmed tistih k še pr mami v bloku živi
VelikoVedro
16. 08. 2023 12.13
+1
@pingvin: pa kaj če je tam pozidano - reka se na to požvižga. Cela dolina je rečna struga, kjer reka ob visokih vodotokih opleta. 50 m!? :D Kaj pa je to za tako reko? Ob poplavah lahko reke selijo tok za kilometre.
pingvinislo5
16. 08. 2023 12.22
+3
lej, večina lokacij v sloveniji ni idelanih. ali imaš hudourniške poplave, ali imaš ravninske poplave, ali imaš potres, ali imaš plazove, tornade, požare, itd itd. vse smo videli že v zadnjih nekaj letih. Ljudje poseljujejo kjer je prostor, kjer živijo, kjer delajo, iz koder prihajajo, itd. in nobene od zgornjih situacij ne moreš čisto preprečiti, ker potem ti dejansko zmanjka prostora za poselitev. lahko pa z nekim znanjem, izkušnjami, rednim vzdrževanjem vodotokov, preventivo, itd preprečiš, da do takih katastrof pride.
drimtim
16. 08. 2023 13.00
+1
Klasik
16. 08. 2023 14.33
Ariaxx
15. 08. 2023 21.10
+26
Kruto. Ampak glavno, da ste vsi zivi. Fant je pa junak! Upam, da se vse dobro izide za vse vas, da boste imeli kje ziveti.
0523
15. 08. 2023 20.54
+11
Pomagajmo mu, ampak vseeno, statik in geomehanik bi mu lahko odstopila svoje stanovanje
Darko32
16. 08. 2023 11.37
+3
Prijatu tukaj bi morali tudi kaznovati statika, kateri je dal malomarne podatke in bi lahko objekt pred tem pilotiral in tudi če bi odnesla voda zemljino bi hiša bila vredu. Bi pa bilo pošteno do naroda, da se pristopi sistematično k gradnji na poplavnih območjih. Tudi tako, da se objekte psotavi na t.i. OTOKE, kateri bodo nasuti nad poplavnim nivojem. Okrg te brežine pa lahko ljudje posadijo drevje in nasade.
tomahawk
15. 08. 2023 20.28
+9
Ljudem treba pomagat Zrihtat stvari in da zaživijo vsaj približno kot pred tem. To bo uspelo v to sem prepričan ker smo že stopili skup. Glede politike..... tu je itak kr neki. nekomu se krediti odpisejo k ma ze tko polno vsega.... upam da bo tut s te strani prisluhnjeno ljudem ne sam obljube. Dost je oblublanja. To zakaj so hiše tam na takih območjih.... ne vem...ljudje sami vejo zakaj. Veliko zgleda novogradenj..... realno gledano je res čudno zakaj tam gradit. Sej je prelepo a samo dokler je vse ok.
HŽV
15. 08. 2023 20.12
+30
Ni cas za kritiko, tem ljudem je treba pomagat ampak enkrat se bo treba prasat, kako dobis gradbeno dovoljenje na eni strani cesta in reka na drugi hrib in ti zidas dejansko v strugi reke, to je neodgovorno s strani obcin in samih ljudi, ker pomislite da to vaso neodgovornost bo nekdo zdaj pospravljal in placeval. Obvezno pomagat ampak do kdaj? Kje je meja cloveske norosti?
NotMe
15. 08. 2023 20.53
+12
Občini je važen komunalc, pa potem nadomestilo za stavbno.
VelikoVedro
16. 08. 2023 12.20
periot22
15. 08. 2023 19.59
+21
Žalostno vsi ki so izgubili vse tem ljudem najprej postaviti novi dom!
Haloška ikebana
15. 08. 2023 19.45
+38
Tri dni sem bil v Strugah in vse te zgodbe ljudi iz tega kraja, kako so se reševali in kaj vse se je dogajalo je vredno filma Stevena Spielberga. Tak kraj zelo dobro poznam, vendar ga v soboto, ko sem prišel tja, sploh nisem prepoznal.
FrankCostello
15. 08. 2023 19.42
+18
Še ena gradnja bajt, ki jih ne bi smelo bit. Kdo je tukaj dal GD naj odgovarja!
drimtim
16. 08. 2023 13.05
+2
deltex
15. 08. 2023 19.42
+28
Grozne zgodbe poslušamo te dni. Ob vsej solidarnosti in enotnosti pa se je treba vprašati, kdo je dovolil gradnjo tako blizu rek. Pustimo zdaj stare hiše in kmetije, ki so tam od nekdaj, toda ob Savinji imamo en kup novih naselij, kjer še nedolgo nazaj gradnja ni bila dovoljena. Potem pa so občine ena za drugo spreminjale namembnost. Morda v upanju, da tisočletnih poplav ne bo. Pa so žal usekale. Morda premislek za v bodoče.
Slavko BabIč
15. 08. 2023 19.45
+19
Slavko BabIč
15. 08. 2023 19.39
-21
huje ni bilo kot v titaniku, ker sta bili samo dve smrtni žrtvi, na Titaniku 1500 mrtvih! ne pretiravajte z neumnostmi!
Slavko BabIč
15. 08. 2023 19.45
+7
zajčevka bedarije klatiš na začetku prispevka!
Jaka Jack
15. 08. 2023 19.39
+20
Če je država izdala gradbeno dovoljenje in pobira davke na nepremičnine, bi bilo prav, da krije vso nastalo škodo. Kam gre ta denar?