Tujina

Zapisala se je v zgodovino: druga svetovna voditeljica, ki je rodila med svojim mandatom

Auckland, 21. 06. 2018 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern in njen partner Clarke Gayford sta se razveselila rojstva prvega otroka. S tem se je 37-letnica, ki je bila na položaj predsednice vlade izvoljena šele lani oktobra, zapisala v zgodovino, saj je postala šele druga svetovna voditeljica, ki je rodila v času svojega mandata.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je bila v bolnišnico Auckland sprejeta v dopoldanskih urah po lokalnem času, štiri dni po predvidenem datumu poroda. S partnerjem Clarkom Gayfordom pa sta se ob 16.45 razveselila rojstva njunega prvega otroka, hčerke, ki je ob rojstvu tehtala 3,3 kilograma. "Zelo sem srečna, da sem rodila zdravega otroka," je na Instagramu zapisala Ardernova in s svojimi sledilci delila prvo fotografijo novopečene družine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Najlepša hvala za vse lepe želje in prijaznost. Vsi trije smo zelo dobro, zahvaljujoč odlični ekipi mestne bolnišnice Auckland," je še dodala v zapisu, pod katerega so se že usuli spodbudni komentarji s čestitkami. Zdaj si bo Ardernova, sicer najmlajša premierka Nove Zelandije od leta 1856, vzela šest tednov porodniškega dopusta, v tem času pa jo bo nadomeščal podpredsednik vlade Winston Peters

Jacinda Ardern je bila na položaj predsednice vlade izvoljena šele lani oktobra, z rojstvom hčere pa je postala šele druga svetovna voditeljica, ki je rodila med svojim mandatom. Njena predhodnica je bila pakistanska premierka Benazir Bhutto, ki je med svojim mandatom leta 1990 prav tako rodila hčer.

Nosečnost je bila veliko presenečenje tudi zanjo

A vajeti vodenja države ne bo spustila povsem iz rok, saj namerava navkljub odsotnosti še vedno prebirati vse vladne dokumente, poroča BBC. 37-letnica, ki je po lanskih volitvah postala tudi najmlajša voditeljica laburistične stranke v zadnjih 150 letih, je sicer ob novici januarja letos, da je v veselem pričakovanju, nekoliko presenetila javnost, saj je šele dobro začela svoj mandat. A kot je pojasnila, je za nosečnost izvedela šele šest dni pred imenovanjem za premierko, tako da je bila veliko presenečenje tudi zanjo.

"Nisem prva ženska, ki bo opravljala več nalog hkrati. Prav tako nisem prva ženska, ki bo delala in imela otroka, pred mano jih je bilo že veliko," je dejala v intervjuju za Radio New Zealand. 

Novozelandska premierka med nosečnostjo nikakor ni zanemarjala svojih nalog.
Novozelandska premierka med nosečnostjo nikakor ni zanemarjala svojih nalog. FOTO: AP

Svojega partnerja, sicer voditelja televizijskih oddaj o ribištvu, pa je o veselem pričakovanju obvestila kar prek Messengerja. Ta je bil nad novico prav tako presenečen, a hkrati zelo navdušen. V prihodnjih mesecih bo ravno on tisti, ki bo po premierkini nekajtedenski odsotnosti prevzel glavno vlogo pri negi in skrbi za novorojeno hčer.

Z možem Clarkom je predsednica novozelandske vlade aprila obiskala tudi britansko kraljico Elizabeto II.
Z možem Clarkom je predsednica novozelandske vlade aprila obiskala tudi britansko kraljico Elizabeto II. FOTO: AP

"Tako je videti Nova Zelandija v 21. stoletju"

Medtem ko družina uživa v prvih skupnih trenutkih, pa že kapljajo tudi čestitke s strani kolegov politikov z vsega sveta. Med prvimi sta Ardernovi čestitala nekdanja novozelandska premierka Helen Clark in avstralski premier Malcolm Turnbull. "Tako je videti Nova Zelandija v 21. stoletju," je pomenljivo zapisala Clarkova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3