Tujina

Britanska vlada zaprosila za novo preložitev brexita

London, 19. 10. 2019 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.P./L.Š./STA
Komentarji
142

Britanska vlada je predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku poslala pismo, v katerem je zaprosila za novo preložitev britanskega izstopa iz Evropske unije, je sporočil Tusk.

"Prošnja za podaljšanje je ravnokar prispela. Zdaj bom začel posvetovanje z voditelji EU, kako se odzvati," je v soboto zvečer okoli 23. ure na Twitterju zapisal Tusk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pisma Tusku, v katerem so zaprosili za podaljšanje, po navedbah virov na britanski vladi sicer ni podpisal britanski premier Boris Johnson, poroča BBC.

Ob pismu so poslali še dva dokumenta. V prvem pojasnjujejo, da je pismo z zahtevo za preložitev izstopa v skladu z zakonom, v katerem so poslanci zahtevali preložitev, če dogovor o brexitu ne bo potrjen do danes.

Britanski premier vztraja, da ne želi preložiti brexita.
Britanski premier vztraja, da ne želi preložiti brexita. FOTO: AP

Ob tem pa so poslali še eno pismo, v katerem Johnson piše, da bi nova preložitev pomenila napako. Voditelje EU naj bi prosil tudi, da britanske poslance pozovejo k ponovnemu premisleku o svoji odločitvi in k podpori dogovoru, še navaja vir v britanski vladi. Johnson se je pod to pismo podpisal.

Britanski premier tako vztraja, da ne želi preložiti brexita, ki je trenutno predviden 31. oktobra. Zatrjuje tudi, da se o tem ne bo pogajal z Brusljem.

Vendar pa je bil, potem ko je danes britanska poslanska zbornica izglasovala dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje, v skladu z zakonom primoran zaprositi za podaljšanje.

Preložitev brexita morajo zdaj potrditi voditelji 27 držav članic EU. Predsednik Evropskega sveta bi lahko sklical izredni vrh voditeljev. Viri pri EU sicer menijo, da bi lahko odločitev sprejeli tudi prek diplomatskih poti, objavil pa bi jo Bruselj. Eden od virov je povedal, da bi lahko posvetovanje trajalo nekaj dni.

Po večurni razpravi podprli dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora

Britanski parlament je sicer v soboto zasedal prvič po 37 letih. Premier Johnson je bil prepričan, da bodo poslanci dogovor o brexitu podprli, za kar je bilo potrebnih 320 glasov. A do glavnega glasovanja na koncu zaradi dopolnila neodvisnega poslanca Oliverja Letwina sploh ni prišlo. Ta je predlagal, da bi rok za britanski izstop iz EU, ki naj bi se zgodil 31. oktobra, podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti in dokončno postal zakon. Napovedovali so, da ima ta predlog veliko možnosti, da bi bil sprejet, kar se je izkazalo za pravilno napoved, saj je po petih urah razprave za dopolnilo glasovalo 322 poslancev, proti pa 306 poslancev. 

Johnson je sicer takoj po glasovanju poudaril, da se z Brusljem ne bo pogajal in da ne bo zaprosil za novo preložitev brexita, ampak bo storil vse, da bo Združeno kraljestvo iz unije izstopilo 31. oktobra. Zato naj bi vlada v parlament takoj naslednji teden vložila potrebno zakonodajo. 

"Z EU se ne bom pogajal o preložitvi, tudi zakon me k temu ne zavezuje," je vztrajal Johnson. Zakon, ki je bil sprejet prejšnji mesec, sicer določa, da če poslanci do 19. oktobra ne bodo sprejeli dogovora o brexitu, mora premier prositi Bruselj za preložitev brexita za tri mesece, torej do konca januarja 2020.

Corbyn Johnsona pozval, da zaprosi za preložitev 

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki zastopa glavno opozicijsko stranko v parlamentu, je pozval premiera, naj spoštuje zakonodajo in zaprosi za preložitev brexita.

Letwinovo dopolnilo so poleg večine laburistov po navedbah BBC podprli tudi poslanci iz vrst severnoirske unionistične stranke DUP, Škotske nacionalne stranke (SNP), liberalnih demokratov in polovica neodvisnih poslancev.

Nekdanji torijec Letwin, ki zdaj nastopa kot neodvisni poslanec, je še pred glasovanjem v poslanski zbornici dejal, da je njegov amandma "zavarovanje" pred "avtomatičnim zgrmenjem" Združenega kraljestva iz EU 31. oktobra, če ne bo pravočasno sprejeta ustrezna zakonodaja.

Kritike dogovora z več strani

Vodja laburistov Corbyn je sicer še pred glasovanjem kritiziral dogovor, za katerega je dejal, da ne ščiti pravic delavcev, Johnson pa je člane stranke pozval, naj ne sledijo svoji vodji. Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "ponovno pridobijo nadzor nad ribištvom".

Sobotno glasovanje bi bilo četrto (prvo za drugi sporazum), od referenduma o brexitu so že tri leta in štirje meseci. "V teh letih so se pojavile napetosti med prijatelji, razdelile so se tudi družine, parlament pa je zaposlovalo eno samo vprašanje, za katerega se je zdelo, da ga ne znamo rešiti," je Johnson ob tem dejal. Spomnimo, njegov brat Jo Johnson je odstopil kot minister in poslanec, kot razlog pa je navedel nerešljive napetosti med zvestobo družini in nacionalnim interesom.

Bruselj od Londona pričakuje informacije o naslednjih korakih

Evropska komisija je po današnji odločitvi britanskih poslancev za preložitev dokončne potrditve najnovejšega dogovora o brexitu pozvala London, naj pojasni svoje naslednje korake. "Komisija je seznanjena z današnjim glasovanjem v poslanski zbornici o tako imenovanem Letwinovem dopolnilu, zaradi katerega sam dogovor o izstopu danes ni bil dan na glasovanje. Zdaj je na britanski vladi, da nas čim prej obvesti o nadaljnjih korakih," je tvitnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Francija je ponovila, da vnovična preložitev brexita "ni nikomur v interesu". "Dogovor je bil izpogajan. Zdaj je na britanskem parlament, da pove, ali ga sprejema ali zavrača," so po današnjem razpletu v britanskem parlamentu sporočili iz francoske predsedniške palače.

Shod zagovornikov drugega referenduma o brexitu

Medtem ko je poslanska zbornica razpravljala o novem dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz EU, se je v središču Londona zbralo na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. Kot je poročal BBC, se je množica odpravila na trg pred parlamentom. 

Večina jih je nosila zastave Evropske unije in plakate z napisi, kot so "Pustite odločitev nam" in "Ostati (v EU) = nič več bolečine". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz69
20. 10. 2019 13.08
+2
Ce si v sekti nemores kar tako istopit
provni
20. 10. 2019 09.54
+5
Druge države želijo iti v. EU, Britanija pa že leta iti ven. Če gre Britanija ven, bo ostala sama ko Albanija..
dannyer
20. 10. 2019 12.22
+5
število ljudi ki zahteva iztop iz globalističnega imperija se tudi veča. Žalostno da poslanic blokirajo voljo ljudstva na drugi strani eu nagaja da si druge države ne bi upale oditi na svobodo žalostno.
alicante123
20. 10. 2019 09.29
+10
Britanci so mislili, da jim bo ločitev z EU še vedno zagotavljala, da bodo spali v isti hiši in si delili isto posteljo. Kar naenkrat imate težave z prostim pretokom ljudi, blaga in storitev -izvozom in uvozom, carinami, fitosanitarnimi in veterinarskimi pregledi hrane in živih živali, mejne kontrole... Že sedaj ima Velika Britanija z Brexitom za milijardo EUR škode na teden.
kajpavzdevek
20. 10. 2019 07.09
+6
Smisel referenduma potemtakem ne deluje.
MačekMuri
20. 10. 2019 07.06
+13
Pojdite že enkrat ven! Nehajte izkorištat EU. Saj ste bili ZELO glasni na referendomu in povedali kaj želite
Apostol1
19. 10. 2019 21.48
+29
Večina Britanskih volivce je bila zavedena s strani populistov in sedaj , ko so spoznali , da je odhod iz EU neumnost , želijo nov referendum, vendar jim ga pa politiki ne pustijo in zakaj ne , ker imajo največ koristi samo politiki in nihče drug.
User416781
19. 10. 2019 21.44
+19
A še kakšen pametnjakovič tukaj misli, da večina britancev želi zapustiti EU? Upam, da bo ulica naredila red in vrgla te klovne iz oblasti ter da se razpiše nov referendum. Ljudje so bili nategnjeni in zavedeni in na taki osnovi ne morejo sprejeti tako pomembne odločitve. Kot sem zapisal že večkrat - Brexit se ne bo zgodil. In čas se je že, da tudi Boris in njegove horde do dojamejo in naredijo kar je prav. Čas je da se začnejo ukvarjati tudi s čim drugim.
klukec
19. 10. 2019 21.37
+8
Tale johan je nekaj zivcen videti le kdo ga placuje za odhod iz eu?
Samo gasssss...
19. 10. 2019 21.26
+10
Junker v Eu je kot, Jelcin v R.F.pobnost je več kot očitna.😂🤪😂
korintos23
19. 10. 2019 21.26
+10
Ob odhodu, slovesu, bo Juncker vsakega angleškega poslanca v rito fajn vščipno.
Andree
19. 10. 2019 21.20
+10
Piše se leto 2029 in VB še je zmeraj v EU. Britanski premier Mustafa Vahibi bo spet prosil za preložitev Brexita za nadaljnih 6 mesecev. Kvin Liza ima spet govor v parlamentu medtem,ko so Škoti v čakanju kaj bo spili veš wkisky
modelx
19. 10. 2019 21.15
+2
problem glasovanja o izstopu je rezultat demokracije in njenega problema. to pa je, da o usodi naroda (volitve, referendumi) glasuje le 1/3 vrazni bushi, trumpi, in gologlavi. evo slo primer: gologlavi misli, da ima ne vem kako podporo, ko vse njegovo volilno telo pride na volitve, ostali pa do razlike 1/3 volivcev. in tako so rezultati tu. ko govoriš z volivcev (1/3 jim je vseeno, 1/3 pa ne gre zaradi vremena - ali je lepo in gredo ven, ali pa je dež, pa ostanejo doma). od tiste 1/3, ki gredo na volitve jih je okoli 50% za in okoli 50% proti. in ta okoli potem prevaga v eno ali drugo smer. kot 80% jih sploh noče iz eu. pri kataloncije je podobno, samo s kakim katraloncem je potebno govoriti. 60% jih je proti odcepitvi. eklatantni rezultat demokracije so hitler na oblasti, pa bushi trampi in gologlavci. evo slo primer gologlavega: dedec misli, da ima ne vem kako podporo, ko pride celotno njegovo volilno telo na volitve, od ostalih pa, da dopolnijo % do maks. 1/3 volilne udeležbe (ko je sploh taka, že govorijo o super dobri udeležbi). isto ti je z brexitom, samo s kakim britancem je potrebno govoriti. več kot 80% jih je proti izstopu. pdobno je s katalonijo več kot 60% jih je proti odcepitvi. problem za njih so nacionalisti, ki so večinoma ljudje izven barcelone, v njo pa pridejo delat štalo.
arctic
19. 10. 2019 21.35
+8
Polis123
19. 10. 2019 20.43
+4
Đanki propalice
tamiflu
19. 10. 2019 20.15
+9
kjer je samo pijanska volja,tam sigurno ni prave poti..
M757
19. 10. 2019 20.08
+15
Naj ze enkrat zinejo...z kraljico vred. Se jokali bojo....
Uporabnik752521
19. 10. 2019 20.04
+11
Naj izvedejo referendum, če želijo izstopiti iz EU z ali brez dogovora. Da pa želijo izstopiti pa so že povedali.
Rusvaj
19. 10. 2019 19.36
+12
Vse je sov; kruha in iger.
asres
19. 10. 2019 19.28
+11
haha... ta pa je pojava.. najprej trdi da bo sel v brexit brez dogovora.. potem pa se je sel pogajat za brexit.. sedaj je imel dogovor... so ga zavrnili. in spet trdi da se ne bo sel pogajat... kaj boris a majo slabe dunajske šnicle v bruslju? pejta z petrletom na kapučino pa krofe.. pa bo dogovor spet sklenjen.. malce lobiraj.. itak so nasi slovenski politiki oh in sploh v bruslju.. se vidi kak smo resili z hrvati.. hahahahahah
Chavez2
19. 10. 2019 19.21
-35
Čestitke Predsedniku Johnsonu. Izjem in odločen politik..Se ne pusti Bruslju in se ne klanja..Kar reče to tudi stori. Tako kot Predsednik Trump 👏👏👏
Aijn Prenn
19. 10. 2019 19.24
+1
korintos23
19. 10. 2019 19.58
+20
Tudi frizure imata enake, dol pretočene žutelige. hahaha
Brakedirt
19. 10. 2019 20.08
+14
to, da nima podpore in bo kmalu odletel, voscenega ne zanima.
orcus
19. 10. 2019 20.13
+13
Kaj pa je te naredil, tak kot je na zacetku govoril!? Nič!
Uporabnik1152447
19. 10. 2019 20.13
+10
Trump je lepo povedal, da bo potegnil vojake iz Sirije, povedal je pa tudi, da bo pokradel nafto. Tole dogajanje s Turčijo, Kurdi in ostalim kaže na to, da bo držal besedo (in pokradel nafto).
Igor Starc
19. 10. 2019 21.51
+4
Johnson je patentirani lažnivec. Kot dopisnik iz Bruslja za angleški škandalistčni časopis je pisal take bedarije, da so ga morali odpustiti. Nato se je, kot večina neslosobnežev, vrgel v politiko, kjer je uspel z lažnimi in zavajajočimi podatki, prepričati angleže v brexit. Taka zgiba je kot blair, ki je v parlamentu lagal, da ima dokaze a sadamovem kemičnem orožju, da so angleži in yenkiji napadli irak. V zgodovini bodo ostali zapisani kot ušivi lažnivci.
xxdrgregoryhouse
19. 10. 2019 19.21
-19
Začetek konca evrepske unije
rCharles
19. 10. 2019 19.29
+37