Tujina

Živa po šestih dneh

Bam/Washington, 01. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Šest dni po potresu so v iranskem mestu Bam našli še dva preživela. ZDA pa so, da bi olajšale dotok pomoči, začasno omilile sankcije proti Iranu.

Saadatova žena je poslušala svoj šesti čut in po šestih dneh odkopala svojega soproga
Saadatova žena je poslušala svoj šesti čut in po šestih dneh odkopala svojega soproga FOTO: Reuters

Reševalci so rešili 8-letno deklico in 27-letnega moškega, ki se ima za svoje življenje zahvaliti svoji ženi, saj ga je vseh šest dni neumorno iskala pod ruševinami. Nazadnje ga je našla pokopanega pod garderobno omaro, ki ga je po vsej verjetnosti obvarovala pred hujšimi poškodbami odpadajočega materiala. Moški je bil sicer v času, ko ga je soproga našla, v nezavesti, vendar si je kmalu opomogel, sedaj pa bo še nekaj dni preživel v teheranski bolnišnici.

Še vedno neznano število mrtvih

Točni podatki o številu žrtev še vedno niso znani, najbolj črne številke pa segajo do 50 tisoč mrtvih. Kljub temu, da je večina strokovnjakov ocenila, da zaradi pomanjkanja vode ni več možnosti za preživetje tistih, ki so še vedno pod ruševinami, v javnost še vedno curljajo informacije o novih in novih preživelih, ki jih rešijo izpod ruševin zgodovinskega iranskega mesta.

Ljudje še vedno neutrudno iščejo svojce, opogumljajo pa jih tudi novice o novih preživelih (Foto: Reuters)
Ljudje še vedno neutrudno iščejo svojce, opogumljajo pa jih tudi novice o novih preživelih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po poročanju državnega radia pa se je prvič po potresu odvila tudi poročna slovesnost. Ženinov oče naj bi vztrajal pri obredu zato, ker je menil, da bi to vsi povabljeni, ki so žalostno preminuli v potresu, prav gotovo želeli.

ZDA razrahljale sankcije

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej bo v mestu Bam, kjer je bilo uničenih 90 odstotkov vseh stavb, v kratkem izvedel pogrebno slovesnost.

Združene države Amerike so razglasile, da bodo začasno ublažile sankcije proti Iranu in še naprej pomagale pri dostavi humanitarne pomoči. Nekdanji vplivni iranski predsednik Akbar Hashemi Rafsanjani, je poudaril, da Washington že nekaj mesecev Iranu pošilja pozitivne signale. Na vprašanje, ali so med sicer zapriseženima sovražnikoma možni dogovori na prijateljski ravni, je Rafsanjani izjavil, da tega ne ve, da pa se kažejo neki znaki v to smer. Ublažitev sankcij sicer konkretno pomeni, da bodo ameriške agencije lahko 90 dni pošiljale denar v Iran, saj je sicer po veljavni ameriški zakonodaji pošiljanje denarja v Iran protizakonito, zato mora vsako pošiljko tudi sedaj odobriti ameriško finančno ministrstvo.

Hatami je ponovno dobil vero v človeško dobroto
Hatami je ponovno dobil vero v človeško dobroto FOTO: Reuters

Morebitno otoplitev odnosov z Iranom je omenil tudi ameriški sekretar Colin Powell v intervjuju za Washington Post, vendar pa je tiskovni predstavnik Trent Duffy poudaril, da so dali iranski vladi jasno vedeti, da jih še vedno skrbi njihova podpora terorizmu, izdelava orožja za množično uničevanje in druge podobne aktivnosti.

Sicer pa se je osemdeset ameriških reševalcev že pridružilo reševalnim ekipam, ki iščejo morebitne preživele, hkrati pa skrbijo za vzpostavitev začasnih bolnišnic na prizadetem območju. Zunanji minister Hatami je v novoletnem voščilu poudaril, da pomoči tujih reševalnih skupin v Bamu nikdar ne bodo pozabili. "Da kljub praznikom, ko bi morali biti doma s svojimi družinami, kljub obupnim življenjskim razmeram in kljub vsemu terorizmu in nasilju v tem delu sveta, še vedno vztrajate pri zagotavljanju pomoči našim državljanom, kaže na to, da biser človekoljubnosti še vedno sveti!" je bil ganjen Hatami.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni