Tujina

Zloglasni Monsanto pod zastavo Bayerja: ime v zgodovino, sloves 'Monsatana' ostaja

München, 07. 06. 2018 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški agro-gigant Monsanto gre pod dežnik nemškega Bayerja. S tem se poslavlja tudi ime Monsanto - sinonim za osovraženo korporacijo, ki so ga ljudje medtem tudi spremenili v Monsatan ali Mutanto. A sloves korporacije s sumljivo poslovno prakso, ki je razvijala gensko spremenjena semena in strupe za to, da so iz njih rastle rastline, ostaja.

Shod proti Monsantu - 1
Shod proti Monsantu - 1 FOTO: Reuters

Bayer se bo po prevzemu torej na hitro znebil imena Monsanto. Poteza večine seveda ne preseneča, saj gre za izjemno nepriljubljeno podjetje, ki je s svojimi potezami celo poskrbelo, da so proti njemu protestirali na več kontinentih. Na protestnih transparentih pa je namesto Monsanto pogosto pisalo "Monsatan" ali "Mutanto."

Nekaj analitikov celo ugiba, da gre za najbolj osovraženo korporacijo na planetu. K slovesu so si izdatno pomagali Monsantovi šefi sami. Od tega, da so v ZDA in državah, kjer so jim to dopustili, prevzeli nadzor nad semeni, dvignili cene semen, kmetom, ki si vsako leto novih vreč semena niso mogli privoščiti pa zagrozili s tožbami, ki bi jih stale vsega premoženja, do tega, da so njihove agresivne GSO rastline začele ogrožati biotsko raznovrstnost, herbicidi kot je RoundUp, potrebni, da te rastline preživijo, pa uničevati naravno okolje - tudi nujno potrebne čebele.

Posledice so bile, da so s svojimi potezami kmete pripeljali na rob samomora ali celo v smrt, pred ameriškim sodiščem je skupinska tožba bolnikov z rakom, ki menijo, da so zboleli zaradi glifosata, aktivne sestavine monsantovih škropiv, po svetu pa so se v zadnjih letih vrstili protesti, ker se želi "Monsanto polastiti hrane".

Da Bayer zloveščega slovesa Monsanta ne želi, je tako razumljivo. Se pa nikakor ne bo odpovedal genskemu inženiringu. Nasprotno. Ta del posla nameravajo razvijati.

Monsantovi nasprotniki zato ostajajo glasni, je pa šef Bayerja Werner Baumann prepričan, da je velika razlika, če so gensko spremenjeni organizmi primat Monsanta v ameriških rokah ali zdaj Bayerja v nemških rokah. Prepričan je, da bodo z vnosom nemške korporativne kulture v ameriško okolje spremenili Monsantove poslovne prakse in njegov ugled.

Nad tem so malo manj navdušeni čež lužo, Süddeutsche Zeitung poroča, da naj bi Monsantovi zaposleni Bayerju že zamerili, češ da "se družba obnaša kot kakšen ozemeljski osvajalec. V Nemčiji pa kritiki menijo, da bo Bayer s prevzemom osovražene družbe umazal svoje ime. 

Vendar pa pri prevzemu še zdaleč ne gre samo za to, kdo bo na boljšem, kdo na slabšem. Zadnji lastniški premiki v družbah, ki delujejo na področju semen in škropiv so povzročili, da se se je moč izjemno skoncentrirala v rokah ZDA, Kitajske in Nemčije, kar je, meni nekaj analitikov, lahko razlog za skrb.

Združitev Monsanta in Bayerja na primer pomeni združitev družb, ki sta lani obrnili 20 milijard evrov, precej več kot konkurenca. koncentriranje močije zaskrbelo celo regulatorje, zaradi česar je Bayer odprodal dele koncerna, kot piše Die Zeit bo več sto njihovih zaposlenih že v kratkem delalo za konkurenta BASF. Žrtve naj bi bile smiselne, saj računajo, da bo prevzem letne dobičke povečal v milijardnih zneskih. 

Kmetje in potrošniki, ki so doslej religiozno sovražili Monsanto, so do prevzema zadržani. Da Monsanto v nemški preobleki pomeni kaj drugega kot "zlobno podjetje", kot ga imenujejo kritiki," bodo namreč novi evropski lastniki morali šele dokazati.

Še manj zadovoljni so nasprotniki gensko spremenjene hrane. Medtem ko del stroke trdi, da gre za neškodljive pridelke, za njihovo pridelavo pa se porabi manj škropiv in vode, namreč del stroke z aktivisti vred trdi ravno nasprotno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Retep
15. 05. 2019 12.40
Nehajmo kupovat v raznih hofrih, lidlih in podobnih, pa bo vse bolj zdravo. Jaz prisegam na vaško tržnico, če pa že moram, pa v majhne trgovince in v najhujšem primeru tuš ali merkator.
jan.k94
07. 06. 2018 19.28
+9
Novo ime isti morilci....
flojdi
07. 06. 2018 16.06
+6
.bayer. se spominjam prebranega. ko so med Drugo naročili" ženske iz taborišč. za preizkuse". pol so jih še naročili./ ker prve pač niso prenesle"
Klemzi28
07. 06. 2018 14.55
+11
Kako mislite to : " ki je razvijala gensko spremenjena semena in strupe " kaj zdaj jih več nebo al kaj hahah
Dule Med
07. 06. 2018 12.30
+15
Dokler boste kupovali živila po veletrgovinah tako dolgo boste del te zastrašajoče igre, ki se imenuje, UMIRANJE NA OBROKE.
markokrajnc
07. 06. 2018 11.34
+30
Imamo tudi mi enega "Monsanta" tu v Sloveniji - in sicer bivši Pinus v Račah - sedanji Albaugh - ki prav tako pridno proizvaja slovensko različico RoundUp-a z imenom Boom Efekt, glavna sestavina pa je tako kot pri RoundUp-u rakotvorni glifosat. Nekateri gradbeniki ga uporabijo, ker nočejo kositi med gradnji hiše... in tako se vseliš v novo hišo z bio vrtom, ne veš pa, da je zemlja bila pravkar poškropljena z rakotvornim glifosatom, ki ga lahko vsak prosto kupuje...
Dule Med
07. 06. 2018 12.32
+19
Sedanji lastnik Pinosa je Mosanto, Slovenska vlada prodala sebe, izdala svoj lasten narod.
AntiNATO
07. 06. 2018 13.31
+2
Dule Med
07. 06. 2018 14.20
+2