Tujina

Zmaga Đukanovićeve zveze

Podgorica, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po preštetju 50 odstotkov volilnih lističev kaže, da je zveza Demokratične stranke socialistov črnogorskega predsednika Mila Đukanovića in Socialdemokratske stranke Ranka Krivokapića na včerajšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Črni gori dobila 49 odstotkov glasov.

Milo Đukanović
Milo Đukanović FOTO: Reuters

Za evropsko Črno goro - Milo Đukanović, zveza Demokratične stranke socialistov črnogorskega predsednika Mila Đukanovića in Socialdemokratske stranke Ranka Krivokapića, naj bi dobila 39 od 75 poslanskih mandatov, kolikor jih bo imela nova skupščina.

Njena najresnejša tekmica, Zveza za spremembe, ki združuje SNP Predraga Bulatovića, SNS Božidarja Bojovića in NS Dragana Šoča, je priznala poraz in sporočila, da se njeni podatki ujemajo z začasnimi neuradnimi izidi, ki sta jih že pozno sinoči objavila CEMI in CeSID.

Po podatkih Djukanovićeve zveze je za zvezo Skupaj za spremembe glasovalo 37 odstotkov (30 sedežev), za Liberalno zvezo (LS) Miroslava Vickovića pa 4,6 odstotka volilnih upravičencev. Domoljubna zveza za Jugoslavije, v kateri so Šešljeva SRS, JUL soproge nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, Mire Marković, NSS nekdanjega črnogorskega predsednika Momirja Bulatovića in Stranka deviznih varčevalcev, ni izpolnila 3-odstotnega volilnega cenzusa, saj naj bi dobila samo 2,02 odstotka glasov.

Demokratična zveza Albanci skupaj je dobila 8593 ali 2,5 odstotka glasov in bo imela v skupščini dva poslanska mandata. To naj bi ji omogočil poprejšnji sporazum, po katerem pripadajo krajem z večinskim albanskim prebivalstvom štirje poslanski mandati, vendar ne avtomatično, ampak na podlagi volilnega izida.

Rezultati občinskih volitev

CEMI in CESID sta sporočila neuradne podatke tudi za predčasne občinske volitve, ki so bile prav tako v nedeljo samo v Podgorici in Tivtu. Po njunih neuradnih podatkih naj bi zveza DPS Mila Đukanovića in SDP Ranka Krivokapića v Podgorici dobila 49,15 odstotka, zveza Skupaj za spremembe 36,7, LS 6,36, Domoljubna zveza za Jugoslavijo pa 5,4 odstotka glasov. Od 52 svetniških sedežev v podgoriški skupščini naj bi jih Đukanovićeva zveza dobila 27, zveza Skupaj za spremembe 20, liberalci tri, itd.

Zveza za evropsko Črno goro - Milo Đukanović naj bi zmagala tudi na občinskih volitvah v Tivtu, kjer je dobila 38 odstotka glasov, zveza Skupaj za spremembe pa za poldrugi odstotek manj (36,5). CEMI in CeSID napovedujeta, da bosta končne neuradne podatke o občinskih volitvah v Podgorici in Tivtu objavila danes opoldne.

SORODNI ČLANKI