Tujina

Zmaga v roke socialistom, še več glasov za skrajno desno stranko Vox

Madrid, 10. 11. 2019 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
5

Na parlamentarnih volitvah v Španiji, že drugih v zadnjega pol leta, so glede na rezultate anket znova zmagali socialisti, ki pa tudi v novem parlamentu ne bodo imeli večine. Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska Ljudska stranka, na tretje pa skrajno desna stranka Vox, ki je dobila še enkrat več glasov kot na aprilskih volitvah.

Socialisti Pedra Sancheza, ki mu po aprilskih volitvah kljub zmagi ni uspelo sestaviti vlade, naj bi imeli v novem parlamentu med 114 in 119 sedežev, kažejo rezultati anket, ki jih je objavila španska televizija TVE. Na volitvah aprila so dobili 123 sedežev v 350-članskem parlamentu.

Vodja socialistov Pedro Sanchez.
Vodja socialistov Pedro Sanchez. FOTO: AP

Ljudska stranka (PP) je izboljšala rezultat v primerjavi z aprilskimi volitvami, ko je dobila 66 sedežev. Zdaj naj bi imela v parlamentu med 85 in 90 poslancev.

Zelo je rezultat izboljšala tudi skrajno desna stranka Vox. V novem parlamentu naj bi imela med 56 in 59 poslancev, aprila, ko je v parlament prišla prvič, pa jih je dobila 24. Vox je sicer prva skrajno desna stranka v španskem parlamentu po koncu Francovega režima.

Na tretje se je uvrstila skrajno desna stranka Vox, ki je dobila še enkrat več glasov kot na aprilskih volitvah. Na fotografiji vodja stranke Santiago Abascal.
Na tretje se je uvrstila skrajno desna stranka Vox, ki je dobila še enkrat več glasov kot na aprilskih volitvah. Na fotografiji vodja stranke Santiago Abascal. FOTO: AP

Skrajno leva Unidas Podemos je rezultat poslabšala in bo imela v novem parlamentu med 30 in 34 poslancev, medtem ko jih je imela doslej 42.

Še slabše se je odrezala desnosredinska stranka Ciudadanos, ki naj bi imela le 13 ali 14 poslancev namesto dosedanjih 57. Kot kaže, je precej njenih volivcev dalo glas PP in tudi Voxu.

Znova težavno sestavljanje vlade v Madridu

Španci so morali danes na predčasne volitve, potem ko so propadla prizadevanja za oblikovanje vlade po volitvah konec aprila. Glede na to, da tudi danes nobena stranka ni dobila absolutne večine, prav tako večine nima niti desni niti levi blok, se znova obeta težavno sestavljanje vlade v Madridu.

Volišča so se zaprla ob 20. uri, na Kanarskih otokih pa ob 21. uri.

Udeležba na volitvah bo, kot kaže, nižja kot aprila. Do 18. ure je namreč na volišča prišlo le dobrih 56 odstotkov volivcev, kar je za štiri odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah.

To so bile sicer že četrte volitve v Španiji v zadnjih štirih letih.
To so bile sicer že četrte volitve v Španiji v zadnjih štirih letih. FOTO: AP

Volilno kampanjo je močno zaznamovala katalonska kriza. To regijo od sredine oktobra, ko so več nekdanjih katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve od Španije obsodili na zaporne kazni od devet do 13 let, pretresajo množični protesti, v katerih je bilo poškodovanih več sto ljudi.

Zaradi tega so danes oblasti okrepile policijsko prisotnost v Kataloniji. Okoli 8000 pripadnikom katalonske policije se je pridružilo še okoli 4500 španskih policistov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
11. 11. 2019 11.26
+2
Živimo v času kjer demokrati v zda cenzurirajo svobodo in so pristaši totalitarizma omejevanje govora celo če bi kretizirrali predstavnike vlade zahtevajo zapor. pred dnevi je trump junior objavil javno dostopno informacijo o osebi ki sploh ni žvižgač pa so ga napadli celo FB te cenzurira in you tube tudi. mediji so se okvarjali s tem ne pa z osebo ki je lagala pod prisego, izkazalo se je da ta impičment je rusija 3.0 od demokratom ki rušijo demokracijo. v zda. in s tem svobodo. neverjetno.
dannyer
11. 11. 2019 11.17
+5
Stranke ki podpirajo svobodo govora, svobodo misli, svobodno voljo, osebno lastnino, čim manj države v naše šivlenje, imenujejo skrajne. STRANKE ,KI podpirajo identitarsko ideologijo, totalitarizem, omejevanje pravic, govora,kisli lastnino skoraj na suženski sistem. pa normalne. sramota za medij
dannyer
11. 11. 2019 11.00
+7
vox ni skrajno desna je proti globalistična in proti eliti. to pa je problem da normalne stranke uvrščate v nek lonec med tem ko skrajinm zagotavlate oblast.
fairplayy
11. 11. 2019 07.17
-12
socializem pošten sistem potrebuje pa prave ljudi, da ne uide izpod kontrole
pravisprehajalec
11. 11. 2019 08.14
+9
@fairplay, ni še zgoovinsko znanega sistema, da so bili najdeni "pravi ljudje" za socializem. V kardeljevem socializmu so potem krivili ljudi, da niso zreli za "najboljši sistem na svetu". Vendar pragmatičen svet gledana na stvari takole. Sistem mora biti vedno prilagojen ljudem in ne oni njemu.