Tujina

Zmaga za Johnsona, hud poraz Corbynove socialistične vizije, konec Faragea

London, 13. 12. 2019 05.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
631

Britanske volitve so se razpletle v prid konservativcev, ki so osvojili absolutno večino - 361 poslancev v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti so ostali daleč zadaj, izgubljali so celo v svojih tradicionalnih okrajih, zaradi česar je njihov vodja Jeremy Corbyn že napovedal odstop.

Johnson se je razveselil zmage.
Johnson se je razveselil zmage. FOTO: AP

Na drugem mestu so končali laburisti Jeremyja Corbyna, le 203 poslanci, kolikor se jih jih obeta trenutno, so za stranko precej hud udarec.

Volilna udeležba je bila 66,8 odstotna.
Na tretjem mestu se je znašla Škotska nacionalna stranka (SNP), njihova vodja Nicola Sturgeon pa naj bi po dobrem rezultatu od premierja zahtevala nov referendum o škotski neodvisnosti.

Brez sedeža je ostala vodja četrto uvrščenih liberalnih demokratov Jo Swinson, ki ni skrivala razočaranja nad rezultatom volitev, ki da povzročajo "grozo in zaprepadenost". Liberalnim demokratom se sicer obeta vsaj 11 mandatov, osem pa severnoirskim unionistom (DUP).

Boris Johnson, ki je med enim od nenavadnejših dejanj med kampanjo z delovnim strojem zapeljal skozi simbolično steno, je - vzhičen zaradi dobrega rezultata - dejal, da bodo zdaj zagotovo izpeljali brexit. Odhod Velike Britanije iz EU je bil glavni poudarek njegove kampanje - obljubil ga je do konca januarja in nasprotnika Corbyna okrcal, da "nima svojega načrta", očitam mu je tudi, da v to, kar govori o brexitu, še sam ne verjame.

Corbyn je odstopil.
Corbyn je odstopil. FOTO: AP

Sturgeonova je sicer po zadnjem soočenju dejala, da sta tako Corbyn kot Johnson "moža brez vizije", ki si ne zaslužita premierskega stolčka. In tudi marsikateri Britanec je te dni - po poročanju britanskih medijev - razmišljal, da so to pravzaprav volitve, kjer se odloča med slabimi možnostmi, potem ko se britanska politika že leta nahaja v krču, ki se osredotoča na brexit, medtem ko javnost skrbi razpadajoč zdravstveni sistem, vprašanje migracij in velik posrast nasilja, še posebej števila žrtev napadov z noži in kemikalijami v prestolnici.

Johnsona je v Buckinghamski palači sprejela britanska kraljica Elizabeta II., ki mu je podelila mandat za sestavo nove vlade.
Corbyn je za rezultat delno okrivil "ogabne medijske napade". Dejal je, da je prepričan, da je leva politika še vedno priljubljena. Pa čeprav vse kaže, da je svoji stranki prinesel najslabši rezultat po letu 1935, kar pa niti ni veliko presenečenje, saj so mu poraz napovedovale že ankete pred volitvami, prav tako je bila njegova stranka tarča očitkov, da podpira antisemitizem, Corbyn pa, da kot "salonski komunist" želi uvajati že spodletele prakse te ideologije. Nekaj analitikov ocenjuje, da se bodo s Corbynovim odhodom vsaj delno končale ideje o socialistični Britaniji, potem ko so volivci, kot kaže, to vizijo zavrnili - pa čeprav je na drugi strani stal Johnson. Spisek očitkov proti njemu ni nič krajši kot tisti proti Corbynu, prav tako si je v zadnjih letih z nenavadnim obnašanjem prislužil kar nekaj nelaskavih oznak - tudi tisto, da je bolj klovn kot politik.
Nicola Sturgeon pa naj bi po dobrem rezultatu od premierja zahtevala nov referendum o škotski neodvisnosti.
Nicola Sturgeon pa naj bi po dobrem rezultatu od premierja zahtevala nov referendum o škotski neodvisnosti. FOTO: AP

Johnson se je sicer na Twitterju že zahvalil vsem, ki so šli na volitve in glasovali. Pri laburistih pa naj bi bili zmernejši politiki precej zadovoljni s koncem "Corbynove ere".

Negotova ostaja usoda vodje liberalnih demokratov Swinsonove, ki meni, da bo Britance šele po volitvah zadel "šok tega rezultata". Ponovila je, da ostajajo zavezani svojim vrednotam kot so odprtost, poštenost in vključenost. Vsaj ko gre za slednjo postavko, je imela Swinsonova pred volitvami nekaj težav s kritiki, prepričanimi, da je šla vključenost predaleč, potem ko je eno kot prioritet izpostavila boj za pravice nebinarnih oseb na način, da so to okrcali celo nekateri transspolni aktivisti. Eden izmed njih je dejal, da ima Swinsonova "težave z biologijo".

Po objavi prvih rezultatov se je okrepila vrednost britanskega funta, Borisu Johnsonu pa je k zmagi med prvimi čestital ameriški predsednik Donald Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čestital mu je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ta je ob tem izrazil upanje upanje, da bo britanski parlament čim prej glasoval o izstopnem dogovoru z Evropsko unijo. K temu pa dodal, da so v Bruslju pripravljeni na pogajanja o trgovinskem dogovoru med unijo in Otokom po brexitu.

"Konec" Faragea

Eden največjih poražencev volitev pa je nedvomno Nigel Farage. Njegova "brexitska stranka" je povsem pogorela. Še pred začetkom kampanje je Borisu Johnsonu ponujal, da ga javno podpre, a se na koncu to sodelovanje ni zgodilo, niti ni bilo pričakovano, saj konservativci že desetletja niso sklepali predvolilnih zavezništev. Jezni Farage je nato na račun Johnsona izrekel nekaj pikrih opazk.

Brexitska stranka nato v kampanji ni našla zagona, več kandidatov je izstopilo iz tekme, ko so ugotovili, v katero smer pelje vlak. Tudi Farage, katerega stil vodenja so nekoč primerjali z delovanjem vodje kulta, in slavili njegov talent za to, da "prebere javno mnenje", se ni uspel prebiti v ospredje. Analitiki menijo, da je v ključnih trenutkih pred kampanjo precenjeval uporabnost njegove stranke za Johnsona in se premalo osredotočal na politično preživetje.

Razplet je ironičem. Človek, ki si je tako zelo prizadeval za brexit, je klonil prav na volitvah, ki jih je odločila - tema brexita. V enem od pogovorov pred volitvami je sicer dejal, da se bo, če se bodo volitve zanj razpletlo porazno, umaknil iz politike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (631)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
13. 12. 2019 21.51
+5
Če bi šli do potankosti..., komunizem (pri nas socializem) nas je prevaral s svojo ideologijo "enakosti". Kapitalizem (v bistvu pri nas balkano-korporativizem) pa nas je okrog prinesel, ker nam je dobesedno ukradel prosti čas.
Malinha
13. 12. 2019 21.57
+4
Dobesedno krade ne vsak čas, ampak se zažira v desetinke, tisočinke časa.
kolbek460
13. 12. 2019 21.02
+4
Njihovo razmišljanje ,,tam vzet ki je in tam dat kje ni ,ali bi mogoče moralo biti ,so brez moralnih norm ,in zakaj nebi bili srečni v kapitalizmu soj jim bog in sila to omogoča ,Samo ena varovalka za male bogate državice je ,,močna Kitajska in močna Rusija ,,
Malinha
13. 12. 2019 21.31
+6
Zanimive besede: morala, srečni v kapitalizmu, bog. Vzemi tako, da so te tri besede, njeni pojmi, simbolično vpeti v strukturalno nezavedno. Nezavedno kot tako je strogo ločeno od zavesti, zavednega (tistega, kar so včasih rekli Jaz), kar pomeni, da so ti trije koncepti temelj občosti v kapitalizmu. Delujejo torej nezavedno, delujejo aksiomsko, delujejo tako rekoč v sami 'biti' subjekta. Ni pa to enako indoktrinaciji. Drugače povedano, s takšnimi koncepti v nezavednem bo 2 + 2 vedno štiri.
Malinha
13. 12. 2019 21.39
+5
Da ti ponazorim preko vica: nekega moškega, ki je zase mislil, da je zrno, so zaprli v primerno ustanovo. Tam ga je spec. psih. zdravil; cilj ozdravljenja je bilo prepoznanje, da je človek, ne pa zrno. Dr. spec. možakarja pozdravi, reče: "Zdaj se vam ni več treba bati kokoši, da bi vas pozobala, zdaj veste, da niste zrno, da ste človek", ta se mu zahvali, odide. Čez 15 minut možakar prestrašeno priteče nazaj, na vso moč tožeč spec. psih., da je videl kokoš in se na vso moč prestrašil, da ga bo pozobala. Spec. mu odvrne: "Pa saj veste, da niste zrno, da ste človek!" - "Ja," odvrne možakar "jaz to vem. Kaj pa kokoš?"
Uporabnik113189
14. 12. 2019 14.19
-1
Potem sta Rem in Romul imela srečo. Vzgojila jih je volkulja in jima prihranila simbolično vpetost nekih pojmov v struturalno nezavedno. Mi to težko razumemo iz naše samoupravne tradicije, tisti s tradicijo angleške kraljevine, kjer se prenašajo izkušnje boja za oblast preko konzervativcev ( ki imajo znanje prepoznave vzorcev prihodu nevarnih časov) pa nekoliko lažje. Tolažimo se lahko, da je velik del sveta, kjer so pred kratkim še v kotlu kuhali evropske raziskovalce ( njihovi potomci pa častijo GSM napravo) še v težjem položaju..
26277
13. 12. 2019 21.02
+3
Npr... Malta je lep primer, kako gre kapitalizem.
kolbek460
13. 12. 2019 21.06
+0
Cela država se vtapla v korupciji in pobijajo novinarje žvižgače ,,pa ne se hecat ,,si to želiš ,?
26277
13. 12. 2019 21.07
+3
Kriminal... mafija, uboji,,... itd. Enkratno. Vsi nedolžni in verni. Lahko noč.
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.07
-6
V Jugoslaviji so novinarji žvižgači izginili neznanokam. Uradna izjava: Preselili so se v tujino. Resnica: Goli otok / jama.
kolbek460
13. 12. 2019 21.12
+4
Iz dežja pod kap pa ti je vse odneslo še tisto malo ,Kako knjigo v roke ,ne katekizem pol pa tri pire ,pa komentirat ,
Kollerik
13. 12. 2019 21.18
+5
26277
13. 12. 2019 21.19
+6
V Zda jih sploh ni na seznamu pogrešanih... Milton.
26277
13. 12. 2019 21.21
+2
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 21.47
+5
Hahahahaha,... Kollerik +++++ Res so Miltona sfalili🤣🤣🤣
kolbek460
13. 12. 2019 20.52
+3
Pr nas pa po cerkvah učijo ljudi kapitalizma ,in manipulacija z denaljem po obanskem ključu ,dam podarim šenkam za verne duše kapitalizma ,delnice nore tv ,pa delnice zvona ,vse je nasedlo ,tak da so morali v bosno po dnar ,
kolbek460
13. 12. 2019 20.41
+6
Še bo vojne krvi in krivic ,poglejte kaj je naplavil kapitalizem ,da bog da da jih zalije voda saj drugega si ne zaslužijo ,
kolbek460
13. 12. 2019 20.38
+5
Sedaj bodo pokazali svojo zločinsko naravo ,šli bodo krast in ropat ,ker za to imajo legalno pravico že 500let ,če se bo pa kaj zaalomilo so pa krivi socilisti ,kdo pa ne bo hotel z njimi sodelovat trgovat ,kot so si oni zamislili ,ga bodo pa napadli kot ,so libijo ,irak ,sirijo ,kdo bo naslednji ,lažna solidarnost v zločinu ,tud pr nas bo borat dal žegn za napad na Iran ,,saj ste podivjali ti anarhisti zločinskem kapitalizmu ,
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 21.50
+5
V bistvu so in bodo še naprej ostali lakaji Amerov. Anglija ni tako velika ali močna kot je bila včasih (napram drugim državam, ... razmerje sil se je zaradi novih svetovnih sil spremenilo), zato sama ne bo mogla več harat po svetu tako kot v času imperializma / kolonializma.
Malinha
13. 12. 2019 21.54
+2
Mesečev Sij, razloži ti to neokonservativcem.
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 20.36
-4
Uspeh za Slovenijo bi bil zagotovljen, če... Treba bi bilo najdi po 100 članov parih skupin. Kmetje, podjetniki, zdravniki, policisti in delavci v tovarnah. To je 5 skupin, ki so za Slovenijo še kako pomembne. Nobenega umetnika in ostalega šodra, samo teh 5 skupin je dovolj. Potem pa izvesti žreb in izžrebati po enega iz vsake skupine in iz njih ustanoviti komisijo 5 ljudi. Potem pa naj ima ta komisija razgovore z vsakim zaposlenim v javnem sektorju oz. zaposlenimi v ustanovah, ki se napajajo iz državnega proračuna. Vsakemu zaposlenemu naj se postavita 2 vprašanji. 1. Kaj si delal letos in zakaj si zaslužiš plačo iz državne malhe. 2. Kolikšna je tvoja mesečna plača. Glede na odgovore naj se komisija odloči, ali je ta človek res potreben sistemu ali ne. Če 3 od 5 iz komisije odgovorijo, da ta človek ni potreben, naj se ga odpusti. Če človek ugovarja, naj se sestavi drugo komisijo po istem principu in če je rezultat isti, je odločitev dokončna. Ko je proces zaključen, lahko Slovenija prišpara težke milijone vsako leto. Potem naj se uvede obvezno šolanje ekonomije že v osnovnih šolah. Naj se ve od kje pride denar in da denarja ne sprinta vlada glede na uspešnost človeka v šoli. Kakšen bo rezultat tega? Svet bo lepši in pravičnejši, samo levaki bodo jokali v nebo.
26277
13. 12. 2019 20.42
+9
Malinha
13. 12. 2019 20.57
+0
".. naj se uvede obvezno šolanje ekonomije že v osnovnih šolah"; Fritzl želi povedati, da je končal osnovno šolo, kjer ni bilo ekonomije in zaradi tega o njej nima pojma, nato pa je šolanje nadaljeval na kovinarski šoli, ki je seveda ni dokončal.
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.08
-7
Spet primer socialista, ki naj bi bil za delavce, obenem pa slabšalno omenja kovinarsko šolo. Zanimivo, a ne? Dejstvo je, da povprečen učenec kovinarske šole tako gospodarstvu, kot družbi prinese več, kot pa ti. A ni to žalostno?
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.11
-6
In ti meni o ekonomiji. Ti s svojim mišljenjem: "Naj mi plača država, saj berem knjige in to ima vrednost". Ccccc... Boj se kapitalizma in boj se tega, da te morajo ljudje nagraditi prostovoljno. Nimaš za 5dag zenfa.
Kollerik
13. 12. 2019 21.20
+6
Boj se ti poštenega dela Milton, kajte če bi delal, kot je treba, bi ne hvalil toliko te vaše gnilobe od sistema.
Malinha
13. 12. 2019 21.21
+2
Povprečen učenec kovinarske šole prinese gospodarstvu, družbi več kot jaz. Aha. Oprosti, od kje ti informacija koliko sam prinesem "gospodarstvu in družbi"? Če že pišeš nekaj, potem to potrdi, sicer te bom štel za slabo-umnega. Nakar nekaj kvasiš o nekem prostovoljnem nagrajevanju... Je s teboj vse v redu?
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.38
-6
Bi ti postavil serijo vprašanj, ampak verjetno bi se ti že pri "plačuješ več davkov, kot pa dobiš državnih stortev" že zataknilo. Torej ja, zadosten dokaz, ni to nekaj iz trte zvitega.
Malinha
13. 12. 2019 21.42
+4
Zanimivo. Preden nisi odgovoril na prvo vprašanje si že izpostavil serijo vprašanj plus neke davke. Ti bom ponovil: od kje ti informacija koliko sam prinesem "gospodarstvu in družbi", da me lahko vzporejaš s čemerkoli?
arizonadream
13. 12. 2019 21.52
-3
Malinha
13. 12. 2019 21.56
+1
arizonski; vsak mesec doniram določeno vsoto nevladnim organizacijam. Je kaj narobe?
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 20.27
-5
1. Imej svojo privatno lastnino do katere prideš legalno. 2. Če za svoj denar delaš, delaj z njim kar ti paše. 3. Če nečesa ne rabiš, te nihče ne bo silil, da to stvar kupiš. Trije elementi kapitalizma. Zakaj so levaki totalno skregani z njimi?
Brakedirt
13. 12. 2019 20.29
+5
Malinha
13. 12. 2019 21.00
+2
"Če nečesa ne rabiš, te nihče ne bo silil, da to stvar kupiš" Aha. Kapitalizem pa počne ravno to, da vsiljuje stvari, da jih kupimo, čeprav jih ne rabimo. Eh, Fritzl, nikoli na zeleno vejo s tabo...
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.09
-4
V kaj te kapitalizem sili? Povej mi lepo te prosim.
CestniKolesar370Wattov
13. 12. 2019 21.20
-4
V nakup Iphona? Prostovoljno. V nakup novih Nike superg? Prostovoljno. V plačevanje davkov, da se na njih pase šodr umetnikov, ki so sami sebi namen? Eeeee, to pa ni prostovoljno in to ni kapitalizem.
Kollerik
13. 12. 2019 21.21
+5
Prideš legalno...he, he... močan je tvoj joint...
Malinha
13. 12. 2019 21.23
+6
Če me že lepo prosiš: poanta, bit, 'elementarnost', koncept, entiteta kapitalizma JE ŽE vsiljena v nezavedno. Odgovoril sem ti najkrajše.
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 21.53
+2
hahahahahaha,.... ekonomija po fridmanovo 🤣🤣🤣🤣🤣.
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 21.59
+3
Fridman, ... samo vprašanjce - ko ti sedeš v avto in greš zdoma, po čigavih cestah se voziš? Ko se ti zgodi nesreča in si poškodovan, ali te kaj zaboli ... ali greš k zdravniku? Ko si bil mlajši, ali si se šolal (vem sicer, da je to za svečkarje zelo boleča tema, pa vendar), oz. če imaš svoje otroke, jih MORAŠ dati v šolo, kasneje pa je tudi zagotovljeno javno šolstvo, itd., itd. Kaj misliš, od kje pridejo vse te zadeve? Padejo z nebes? Davki, Watson, so tisto, kar naredi družbo "normalno", torej sodobno, pravično, pravno, itd. Če bi vsi tako razmišljali kot ti, potem vsega tega sploh ne bi imeli. Tudi hiše ne bi imel (če jo imaš), ker ne bi bilo cest, da bi ti po njej pripeljali material, .... umrl bi, ker bi se morda zastrupil s čim in bi lahko le še odžebral kakšno, itd. Skratka ne cvili čez davke, ker so pač nujni, če hočemo, da imamo kolikor toliko normalno družbo.
Geniusslo
13. 12. 2019 20.16
+8
Kaj to mi ljudje volimo... Ne moreš verjet (velja za vse države). Kot da smo kolektivno prizadeti...
Brakedirt
13. 12. 2019 20.24
+1
se posebej ce pogledas kdo je zmagal na volitvah....
Alojz69
13. 12. 2019 20.10
-1
Nemci so baje korigal vcerajsno napoved gospodarske rasti za leto 2020 z 1,1% na -1,1%
Brakedirt
13. 12. 2019 20.13
+2
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 20.15
+2
Lojze, ... poglej še kam drugam kot na noro tv. Pravzaprav ste vsi "strašilci" o nemški recesiji osmoljeni.
Brakedirt
13. 12. 2019 20.15
+2
koliko je orban korigiral vase forinte? morate se naprej poklanjati delnice?
Dark Knight
13. 12. 2019 20.04
+7
Kako so levi obsedeni z Janšo, sovražijo ga na smrt, pa sploh ne vedo zakaj. Ko jih vprašaš pa gonijo neko orožje, neke laži o zadolževanju in, ko so najbolj obupani, domobrance izpred 70 let. Dolgčas.
korintos23
13. 12. 2019 20.05
-3
Brakedirt
13. 12. 2019 20.06
-3
korintos23
13. 12. 2019 20.02
+2
Sedaj še Škoti in Irci na referendum in potem gre velik demokrat Johanson na odpad.
Al83
13. 12. 2019 20.16
-2
In ko bo Škotska vložila ponovno kandituro za EU jo bo Španija do konca blokirala, ker imajo sami identičen problem z Katalonijo, kot ga ima Britanija s Škodsko in jim ne bodo hoteli dati nobene spodbude pod nobenim pogojem.
genius2013
13. 12. 2019 20.01
+6
Kako siromašen IQ moraš imeti, da promoviraš-verjameš v socializem ob vseh propadlih režimih in revščini socialističnih držav.. Kapitalizem ni popoln, je pa svetlobna leta pred socialističnimi blodnjami.. Ideja, da je treba kaznovat delavne z višjimi davki, da se nagradi lenuhe res ni zdrava pamet..
Dark Knight
13. 12. 2019 20.00
+3
Levićarji, kaj imajo domobranci z današnjim desnim polom? Kaj????
Brakedirt
13. 12. 2019 20.07
+1
kje ti vidis desni pol? zakaj mecete komunjare slabo luc na pravo desnico?
Dark Knight
13. 12. 2019 19.59
+2
Vidim, da so levaki spet obupani, saj spodaj v komentarjih spet vlečejo domobrance iz naftalina.
korintos23
13. 12. 2019 20.00
-2
Nič jih ne vlečemo, dol jih tlačimo, so že tu.
Dark Knight
13. 12. 2019 20.01
+2
korintos23
13. 12. 2019 20.05
-2
Brakedirt
13. 12. 2019 20.08
+1
kamionska stevardesa je instalirana na levake.
Dark Knight
13. 12. 2019 20.51
-4
Centurion
13. 12. 2019 19.53
+5
Levičarji na aparatih :))
Brakedirt
13. 12. 2019 19.55
-4
korintos23
13. 12. 2019 19.56
+0
Dark Knight
13. 12. 2019 19.58
+0
Brakedirt
13. 12. 2019 20.10
+0
mi? samo jaz. na zivce mi gre ta komunjara laznjiva.
Dark Knight
13. 12. 2019 20.51
-3
Za lažnjive komunjare se obrni na trenutno vladno garnituro.
Brakedirt
13. 12. 2019 20.57
+3
nastej komuniste iz vladne garniture, potem pa se komuniste v vrhu SĐS. bo slo?
Malinha
13. 12. 2019 21.02
+2
Volteks, kaj je to " političnona nekorektnist"?
felixkp
13. 12. 2019 19.50
-3
Totalna pirova zmaga....Škoti so napovedali referendum o odcepitvi. Lep Johnsonov dosežek.
lightning
13. 12. 2019 20.02
-2
škoti se ne bodo odcepili, svojo preračunljivost so že pokazali na prejšnjem referendumu. pa tudi če bi jim po kakem čudežu uspelo v n-tem poskusu, bodo ostali sami, daleč od EU kamor ne bodo kar avtomatsko sprejeti
Da se mene pita..
13. 12. 2019 19.46
-2
Naj se že odcepjo da jim bo šlo na bolje, zlasti ko ostanejo brez Škotske..
Skunk Works
13. 12. 2019 19.41
+4
Kogarkoli vprašam pri nas, kogarkoli, bi si želel boljšega standarda, več reda v državi, urejenega zdravstva, kratkih čakalnih vrst, nižjih davkov, spodbujanja podjetništva, tujih investicij, bolj prijazne in učinkovite javne uprave, boljših plač, penzij....To vam bo odgovoril vsak, 100% vsak.....Ampak sedaj jaz vas vprašam? Pa za katerega vraga potem kar naprej volite socialiste???????????????????????
Volga Malek
13. 12. 2019 19.53
+0
@RealWork zal je vecina ljudi se indoktrinirana od prejsnjega sistema in to se vlece se naprej. Dokler ljudje ne ugotovijo da socialisti zapravljajo njihov tezko ali prigaran zasluzen denar se ne bo nic spremenilo, zato ima vecina minimalne place ,mizerne pokojnine, komaj shajajo skozi mesece so v kreditih, bolni, apaticni, brezvoljni, ne motivirani. Socialisti vpijejo 'moc ljudem' in dvignejo stisnjeno pest ampak tu se ne gre za ljudi ampak za oblast nad ljudmi in moc nad drzavo je leta 1981 rekla Margaret Thatcher ko je opisovala socialiste, in to se v negativnem smislu obcuti se danes v Sloveniji. Ububozan in pohleven in reven narod, ki ga imajo socialisti lahko pod kontrolo vecina na minimalni placi, vecina na mizernih pokojninah , bojijo se demokracije, nizjih davkov, svobodne trzne ekonomije, ekonomske svobode ter uspesnega cloveka ki je temelj za vsako uspesno druzbo.
korintos23
13. 12. 2019 19.57
+2
Volga, domobranci v Sloveniji ne bodo nikoli gospodarili! So enkrat malo probali pa se ni obneslo. Njim.
Brakedirt
13. 12. 2019 19.58
+4
zakaj volijo socijaliste? zato ker ste nesposobne komunjare odleteli z oblasti.
Malinha
13. 12. 2019 21.04
+5
Volga !! Končno!!! Končno si spet citirala tvojo Thatcherjevo!!! To bo zdaj že približno enaindvajsetič.
Alojz69
13. 12. 2019 19.30
+3
Britanci so potrdil referendum kar nekaterim ne odgovar in zdaj pravijo da se naj skotska in irska odcepi potem prosim podprite odcepitev katalonije in krima tako kot ste zagovarjal odcepitev kosova...ne uporabljat dveh meril.
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2019 19.54
+5
O čem govoriš? Sicer pa se bodo morali Angleži sami zmenit ali ostanejo, ali gredo. Meni je popolnoma vseeno. Kar pa se tiče Škotske in Severne Irske, pa imata ti dve entiteti povsem legalno možnost za odcepitev, kar se bo (vsaj na primeru Škotske) zelo verjetno zgodilo. Vendar mi je tudi tu vseeno, ali se odcepijo, ali ne. Pomembno mi je le, da se spoštuje volja naroda. Enako velja za Katalonijo - podpiram njihovo odcepitev, mislim da EU ravna hudo narobe v tem primeru (kakor tudi v našem arbitražnem primeru), ker se jasno in glasno ne izreče ZA VLADAVINO PRAVA (čeprav je v katalonskem primeru to malce bolj neugodno, saj je v njihovi ustavi zapisan tisti nemogoč člen). Če se hoče eden od zakoncev ločiti, mu tega ni mogoče preprečiti, ali ne? Razen seveda z uporabo kakšnih skrajnih ukrepov.
nikhrast
13. 12. 2019 19.55
-4
Misliš na Severno Irsko, samo te države niso v neki diktaturi kot je bil Kosovo.
korintos23
13. 12. 2019 19.58
+3
lightning
13. 12. 2019 20.00
-3
v kosovu je bila diktatura izključno nad srbi...od trenutka ko so postali manjšina dalje
korintos23
13. 12. 2019 20.06
+4
Kosovo sedaj dosti huje živi kot je pod Srbi.