Serije Magazin

Od Orbanovih nepopulističnih začetkov do Trumpovega pristanka med 'zmernimi'

London, 17. 03. 2019 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Laura Štraser
Komentarji
60

Populizem se je razrasel povsod in postal aktualen politični fenomen. Temu, kako močno je zarezal v globalno politično pokrajino, pritrjuje tudi sveža raziskava britanskega časopisa Guardian, ki je pod drobnogled vzela govore najbolj znanih svetovnih voditeljev v zadnjih 19 letih.

24. junij 2016 je minil v znamenju velikega šoka. Britanci so namreč dan pred tem na referendumu izglasovali izstop svoje države iz EU. Slavili so evroskeptični populisti s stranko Ukip na čelu, brexit pa so za pozive k podobnemu ukrepanju v lastnih državah izkoristila tudi preostala populistična gibanja v državah članicah EU. Čez slabih pet mesecev je sledilo novo veliko presenečenje: zmaga populističnega poslovneža Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah po napeti in polni kampanji.

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump
Aktualni ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP
Sam fenomen populizma, ko politik ali politično gibanje pretirano ali celo zlagano poudarja razkol med ljudstvom in elitami, sicer nikakor ni novost in, kot kaže zgodovina, so na primer že v rimskem senatu sedeli t. i. popularji, ki so se postavljali na stan plebejcev.

Od takrat so se raznoliki obrazi populizma le še bolj okrepili in v primerjavi z zadnjimi desetletji dodobra premešali politične karte na svetu. Že dolgo je torej jasno, da pri pojavu populizmov ne gre za eksote, nekoč značilne za obrobje političnega prostora, temveč da že dlje časa narekujejo tempo in vsebino etablirani politiki. 

Temu pritrjuje tudi sveža raziskava britanskega časopisa The Guardian, ki temelji na večletni analizi javnih govorov najbolj znanih svetovnih voditeljev iz kar štirideset držav. Ena najbolj pomembnih ugotovitev pa: vse od prvih let prehoda v novo tisočletje se je število populističnih voditeljev več kot podvojilo. 

Populizmom, ki imajo več pojavnih oblik, bomo očitno priča še kar nekaj časa.
Populizmom, ki imajo več pojavnih oblik, bomo očitno priča še kar nekaj časa. FOTO: Dreamstime

Ljudstvo vs. elite

Ekipa političnih strokovnjakov je z uporabo tekstovne analize pokazala, kako so svetovni voditelji postopoma osvajali uporabo argumentacije, ki politično stvarnost predstavlja kot manihejsko bitko med voljo navadnih ljudi na eni in skorumpiranimi ter samozadostnimi elitami na drugi. Pri tem je seveda jasno, da ljudstvo, ki vedno stoji nasproti elitam, predstavljajo izključno populisti. 

Ko je govora o tem, v kolikšni meri so njihove javno izrečene besede vsebovale primesi populizma, so voditelji prejeli ocene na lestvici od 0 do 2 (torej vse od nepopulistov, zmernih populistov do močno populističnih voditeljev). Če je bila povprečna ocena na začetku novega tisočletja 0,2, se je v zadnjih devetnajstih letih dvignila in obstala na približno 0,4. Manj spodbudna pa je ugotovitev, da se je v zadnjih petnajstih letih število držav, v katerih so na oblasti "nekoliko populistični" voditelji, ki so na lestvici dobili oceno 0,5 oz. več, podvojilo. 

Tokratna raziskava osvetljuje tudi razvoj populističnega diskurza v posameznih državah. Za najbolj populističnega voditelja v zadnjih 19 letih so razglasili nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Cháveza. Karizmatičnega voditelja in levičarskega populista, ki si je z drznimi političnimi potezami prislužil naklonjenost ljudstva na eni in ogorčene kritike na drugi strani, je zelo dobro nasledil aktualni predsednik Nicolas Maduro, ki se trenutno sooča s politično, gospodarsko in humanitarno krizo v državi. 

Ko je govora o uporabi populistične retorike, je Maduro uspešno nasledil Huga Chaveza.
Ko je govora o uporabi populistične retorike, je Maduro uspešno nasledil Huga Chaveza. FOTO: AP

V primerjavi z Venezuelo je kontekst razvoja populističnega diskurza v nekaterih drugih velikih državah v odtenkih drugačen. Če vzamemo za primer Indijo, ZDA, Mehiko in Brazilijo, se je populistični diskurz pri vodilnih politikih v teh državah dodobra okrepil šele v zadnjem obdobju, ključni trenutek, ki je te procese le še pospešil, pa so bile volitve. V prvih letih novega tisočletja so bile med največjimi populističnimi državami, in sicer z več kot 20 milijoni prebivalcev, Venezuela, Argentina in Italija. V obdobju med 2006 in 2009 pa se je klub velikih držav občutno razširil, ko so politično prizorišče v državah Južne Amerike radikalno spremenili voditelji, ki so jadrali na visokih valovih protiameriških čustev, med njimi tudi Rafael Correa v Ekvadorju in Evo Morales v Boliviji. To je bilo tudi obdobje, ko so brenkanje na frustracije svojih državljanov začeli uporabljati tudi zdaj že nekdanji češki premier Mirek Topolánek, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski presednik Vladimir Putin.

Je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan resnično populist, na kar nakazujejo izsledki raziskave?
Je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan resnično populist, na kar nakazujejo izsledki raziskave? FOTO: AP

Novi širitvi populističnega kluba smo bili priča tudi v zadnjih petih letih, predvsem v državah Srednje in Vzhodne Evrope. V letu 2018 so pomemben mejnik dosegli italijanski populisti, saj sta Gibanje petih zvezd in nacionalistična Liga na marčnih volitvah skupaj dosegli okoli 50 odstotkov glasov. Svojo podporo so nato še okrepili pod vodstvom notranjega ministra in predsednika Lige Mattea Salvinija. Populistično vlado pod vodstvom milijarderja Andreja Babiša je decembra 2017 dobila tudi Češka. Nacionalistične in populistične stranke večinsko podporo volivcev uživajo tudi v Avstriji, na Poljskem in v Grčiji. Vdor populistične misli v globalno politiko se je okrepil tudi z izvolitvijo indijskega premierja Narendre Modija, prvega levičarskega predsednika Mehike v moderni zgodovini države, ki je napovedal boj pohlepnim elitam, Andresa Manuela Lópeza Obradorja, ter brazilskega predsednika Jairja Bolsonarja. Ta si je zmago v drugem krogu predsedniških volitev lanskega oktobra priboril tudi z nacionalističnim, homofobnim in rasističnim diskurzom. 

Prodor populistične misli v globalno politiko se je okrepil tudi z izvolitvijo brazilskega voditelja Jairja Bolsonarja.
Prodor populistične misli v globalno politiko se je okrepil tudi z izvolitvijo brazilskega voditelja Jairja Bolsonarja. FOTO: AP

"V zadnjih 250 letih smo bili priča pojavu različnih valov populizma. Večina Evrope in Severne Amerika doživlja val, ki je tem državam nov. Nenavadno je, da se njihove ravni populizma že začenjajo približevati temu, čemur smo priča v Latinski Ameriki," je poudaril Kirk Hawkins, izredni profesor z univerze Birgham Young, ki je bdel nad delom 46 zunanjih strokovnjakov. Ti so se lotili 'prepoznave' populističnega diskurza v kar 13 različnih jezikih. 

Angela Merkel  poosebljenje politične stabilnosti, ne populizmov

Pri treh četrtinah voditeljev, vključenih v omenjeno podatkovno zbirko, vključno z nekdanjim poljskim premierjem Donaldom Tuskom, britanskim Davidom Cameronom, nekdanjim brazilskim predsednikom Luizom Ináciom Lula da Silvom in nemško kanclerko Angelo Merkel, so zunanji raziskovalci ugotovili, da niso populisti. Merklova je bila tudi tista, katere moralna drža je v primerjavi z drugimi evropskimi voditelji še posebej odstopala ob prihodu beguncev. 

Bivši predsednik Ekvadorja Rafael Correa, ki ga v njegovi domovini iščejo zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitev, je novembra 2018 v Belgiji zaprosil za politični azil.
Bivši predsednik Ekvadorja Rafael Correa, ki ga v njegovi domovini iščejo zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitev, je novembra 2018 v Belgiji zaprosil za politični azil. FOTO: AP

Ostale so razdelili na zmerne oz. "nekoliko populistične voditelje", kot je, na primer, italijanski Silvio Berlusconi, in "populistične", kot je nekdanji češki premier Mirek Topolánek. V skupini "zelo populističnih voditeljev" pa prevladujejo latinskoameriški voditelji, med njimi Chávez, Maduro, Morales in nekdanji predsednik Ekvadorja Rafael Correa. Ti rezultati predstavljajo nekakšno protiutež pogosto precenjenim trditvam o populističnem cunamiju – predvsem v kontekstu naraščajočega števila voditeljev, kot so Trump, Modi in Bolsonaro, ki so jih strokovnjaki sicer klasificirali kot "nekoliko populistične".

Primer Erdogan: v šestnajstih letih do velikega populista

Turški predsednik Erdogan je edini nelatinskoameriški voditelj, ki je na podlagi analize govora upravičil sloves "velikega populista" in tudi edini desničarski voditelj, ki je dosegel to stopnjo populističnega diskurza. O tem, kako močno se je Erdogan spremenil v zadnjih šestnajstih let, odkar je na čelu države, priča tudi podatek, da je bil leta 2003, ko je prvič prišel na oblast, označen kot "nepopulistični voditelj".

Kaj pa Vladimir Putin? Kot so ugotovili raziskovalci, se je ruski predsednik zmerne populistične drže začel posluževati okoli leta 2008, ko je odstopil s položaja predsednika in postal predsednik vlade. Podobna je zgodba madžarskega predsednika Viktorja Orbána. V svojem prvem mandatu, ki se je končal leta 2002, ni bil obravnavan kot populist, po vrnitvi na oblast leta 2010 pa si je uspel zagotoviti sloves enega najbolj populističnih evropskih premierjev.

Po izsledkih raziskave je Putin uporabo populizmov okrepil po letu 2008.
Po izsledkih raziskave je Putin uporabo populizmov okrepil po letu 2008. FOTO: AP

Levičarji dosegajo višje stopnje populizma

Če gledamo samo skozi prizmo posameznih javnih govorov, je največjo rast populistične retorike zaznati v Turčiji, tej pa sledijo države, kot so Bolivija, Nikaragva, Mehika, Poljska, Salvador in ZDA. Samo dva voditelja – Daniel Ortega, predsednik levičarske Sandinistične narodnoosvobodilne fronte, ki Nikaragvo vodi že četrti mandat, ter bolgarski premier Boyko Borisov sta se zoperstavila širšemu trendu in postala v zaporednih nekajletnih obdobjih celo manj populistična.

Raziskava je prav tako pokazala, da so levičarski politiki v svojih govorih v povprečju dosegli nekoliko višjo stopnjo populizma (0,4) v primerjavi z njihovimi desničarskimi in desnosredinskimi kolegi (0,3). 

Populisti tudi med predstavniki sredinskih strank

Od 46 voditeljev, ki so bili prepoznani kot "zmerni populisti" jih je bilo 26 iz držav Latinske Amerike, večinoma gre za levo usmerjene politike. 18 evropskih voditeljev, ki so bili prav tako označeni kot "zmerni populisti", pa je predstavnikov desnega političnega pola. Zanimivo je, da populiste najdemo tudi med predstavniki sredinskih strank, nekateri voditelji, kot je, denimo, italijanski premier Giuseppe Conte, ki so nasprotovali tako "poenostavljeni" politični kategorizaciji na pripadnike levih in desnih strank, niso bili uvrščeni nikamor.

Študija je prav tako potrdila, da so latinskoameriške različice populizma običajno socialistične, medtem ko so populisti v Evropi bolj verjetno desničarji.

Če pogledamo širšo sliko, je 15 držav, vključenih v raziskavo, v obdobju dveh desetletij občutilo splošen porast populističnih diskurzov, po drugi strani pa so v istem obdobju njihov upad zaznali v samo štirih državah.

Medtem ko je bilo na začetku prvih let 21. stoletja več voditeljev, večinoma iz manjših držav, kot so Ekvador, Latvija, Paragvaj in Hrvaška, "zmerno populističnih", pa se je na aktualnem seznamu znašlo tudi več po velikosti večjih držav, kot so Turčija, Mehika, Brazilija, Indija, Rusija in ZDA.

Posledično se je število svetovnega prebivalstva, živečega v državah, kjer so na oblasti zmerno populistični voditelji, povečalo iz 120 milijonov izpred 17 let na več kot dve milijardi.

V Nemčiji, Franciji, na Norveškem brez populistov

Raziskava časopisa The Guardian v ospredje postavlja tudi 15 držav, številne med njimi v Zahodni Evropi, ki še nikoli niso imele voditelja, ki bi v zadnjih dveh desetletjih uporabljal populistično retoriko. Med temi državami so Nemčija, Norveška, Švedska, Urugvaj, Čile, Francija, Španija, Avstrija, Nizozemska in Kanada.

A to še ne pomeni, da na te države populistični diskurz ni imel nikakršnega vpliva. Raziskava, ki jo je izvedlo 30 vodilnih političnih znanstvenikov in jo je britanski Guardian objavil lanskega novembra, je pokazala, da se je delež glasov, namenjenih populističnim političnim strankam, od leta 1998 več kot potrojil, kar je pomagalo desničarskim populistom pridobiti tudi ministrska mesta v državah, kot so Avstrija, Norveška in Finska.

Mayeva pristala v družbi Trumpa, Orbána in Putina

Mayeva je pristala v družbi Trumpa, Orbana in Putina.
Mayeva je pristala v družbi Trumpa, Orbana in Putina. FOTO: AP

Najbolj zanimivi izsledki, ki jih je pokazala analiza govorov, so povezani z Združenim kraljestvom. Zaporedje predsednikov vlad, vključno s Tonyjem Blairom, Gordonom Brownom in Davidom Cameronom, je doseglo zelo nizke ocene na populistični lestvici. Vendar je povprečna ocena, ki jo je dobila aktualna britanska premierka Theresa May, znašala 0,5, kar jo je potisnilo v spodnji del skupine "nekoliko populističnih" voditeljev, med katerimi so Trump, Modi, Orbán, Putin in Bolsonaro.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
17. 03. 2019 17.20
+2
Zaradi tehnologije je svet postal ena ogromna vas in v tej vasi so posamezniki ,ki želijo diktirati celi vasi , eden je nad vsemi ,drugi mu pa pete ližejo in to je približen opis vrhovnega populista ,ki mu kot sem pete ližejo ostali populisti , vrhovni je do skrajnosti aroganten in ga zanima samo njegovo posestvo ostali pa hočejo čimveč drobtin pobrati iz prebogate mize . Točno tako je tudi v svetu Trump z Ameriko na čelu vsaj zaenkrat želi diktirati celemu svetu in ker je v preteklosti ameriški pohlep segel s svojimi lovkami povsod po svetu kamor je le mogel je nastal kaos v Iraku ,Libiji in Siriji pa tudi v Ukrajini, Nastale so vojne , prebivalstvo je iz leta 1975 iz 4 milijard povzpelo na 7,5 milijard v Afriki pa kar za 5 krat več in glede na vsa ta dejstva se prav dobro ve da so migracije kot del življenjskega ciklusa celega planeta neizogibne in na žalost se tega velika večina , ki sedaj živi boji in zelo veliko ljudi potem posledično tako tudi razmišlja s strahom in posledično z nestrpnostjo in kaj kmalu tudi z sovraštvom in to je zlata jama za vzpon populističnih politikov, sejejo sovraštvo, ljudje jim pa ne vsi ampak žal vedno več kot vidimo, verjamejo. Žal bomo morali prej ko slej priznati svojo nemoč ob dejstvu , da ima Evropa izredno nizko rodnost ,Afrika pa kot sem zapisal 5 krat višjo in to pomen čez desetletja, da se bomo mi morali prilagajati temu trendu , ker z vojnami in sovraštvom tega problema ne bomo nikoli rešili ,le vsi bomo s tem izgubili veliko tako mi kot migranti ,ki so ljudje tako kot mi ,nič boljši in nič slabši. Edina rešitev je STRPNOST , za katero pa lahko rečemo , da jo je zaradi populizma zelo težko uveljaviti v našem življenjskem ciklusu.
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 19.46
-1
Drage dame, dragi gospodje, najvecji houdre na 24ur, apostol1. Sprejmi to nagrado pohlevno kot zalega kakrsna si.
nikhrast
18. 03. 2019 18.17
-1
Friedy, ne vidiš da nataliteta pada po Evropi, posebno tu po "vzhodu". Pa ta mladi se izseljujejo, kako to rešiti, misliš na katoliške kondome z luknjo spodaj?
jured100
17. 03. 2019 17.03
+4
The Guardian (levičarski bias) pravi, da so vsi na desni populisti. Kdo bi si mislil?
nikhrast
18. 03. 2019 15.20
-2
The Guardian je za izobražene ljudi, ta folk ne nasede populistom, to je verjetno tvoj problem.
the kop
17. 03. 2019 16.05
+9
če bi voditelji delali tako kot je treba, v korist državljanov bi bilo drugače!! Tako pa raje uvažajo ilegalce in pretepajo nasprotnike!!
Scipion
17. 03. 2019 14.22
+25
V glavnem bistvo tega zmazka od članka je da sta Angela Merkel in Macron (Micron) kul, ostali so pa vsi zlobci kot iz nekega filma...nebo šlo, bi rekel da je ravno obratno
NoviceResnice
17. 03. 2019 14.16
+20
Pa zakaj je populist Trump...dela kar je rekel da bo, brezposelnost je najnižja v zgodovini, davki padajo, gospodarstvo raste, brani USA pred bando...itd... levičarji pa zganjajo populizem na tuj račun, na svojga nkol
MATEJ5321
17. 03. 2019 15.25
-2
Dolg države se drastično povečuje. Nikoli v zgodovini še ne toliko. Daj v bilance in ne bo gosp. rasti. Seveda pred krizo se najbolj zaposluje! Sem seveda za trampa, vendar je pred vrati huda kriza.
nikhrast
17. 03. 2019 15.36
+0
Samo poglej kako je Trump razdelil folk po Ameriki, vedno več sovraštva, davki so pomagali samo folku ki se zbira pri Mar-a-Lago, brezposelnost pada že desetletje..., zid je velika traparija, ob meji ga nobeden noče, zapravlja za vojsko, pri zdravstvu ni naredil nič, v njegovi administraciji odstopajo, polno jih je na sodišču, ta pravi kaos v The White House. Še leto in pol ga bomo tolerirali.
ivan res grozni
17. 03. 2019 16.52
+1
Sovraži črne, rumene, ženske, otroke, levičarje, socialiste, istospolne, navadne ljudi. Brezposelnost je nižja, ljudje pa slabše živijo. Tudi veliki vodja Nemčije se je ponašal s takimi rezultati.
jured100
17. 03. 2019 17.07
+2
In po volitvah še 4 leta. Ne pozabimo njegovih dejanj s Severno Korejo, Sirijo, ISISom etc. v ZDA večina industrij raste, veliko bolj kot pa po vseh predikcijah. Brezposelnost je najnižja v zgodovini ZDA. Sploh med črnci, hispanijci in ženskami (Trump se je celo bahal kako je brezposelnost med ženskami padla “samo” za 60% in ne več). Ne verjamem, da so ljudje tako butasti, da ga ne bodo volili samo zaradi tega, ker redno butaste meče pa ker ga mediji ne marajo. Toliko upa pa še imam v ta svet. Je kar nekaj razlogov zakaj bi lahko Trumpa kritiziral ampak večina trenutnih kritik je vsesplošno izmišljenih ali pa vsaj delno izmišljenih.
nikhrast
17. 03. 2019 18.52
-4
jury, Trump nima zadost fanatokov da bi ga spet izvolili drugo leto. Malo poglej po news kanalih pa boš videl kaj se dogaja.
matej1111
17. 03. 2019 14.15
+11
Kaj j populizem, da vsake volitve seješ rožice potem, ko pa si izvoljen pa vse kontra. Ali, da pred volitvami praviš, da bo tvoj projekt zid na meji in ko si izvoljen se tega tudi držiš. Vsak naj sam presodi, kdo je večji populist. Za mene so skrajni levičarji največji populisti pa še marsikaj drugega.
jured100
17. 03. 2019 17.10
+0
Meni je Trump postal mož besede, ko je bil pripravljen iti proti vladi zato, da bi lahko držal obljubo zida na južni meji. To je nekaj, kar nobeni “normalni” in “zmerni” politik nebi naredil. Obljuba je obljuba, če se politiki ne bi držali lastnih obljub, bi pa res bilo bolje meti diktaturo (malo pretirano, priznam).
nikhrast
17. 03. 2019 22.20
-2
jury, obljubil je da bo Mehika plačala za zid, si že pozabil.
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 13.44
+26
Levi: "Vsi potrebujete več denarja, vzeli ga bomo nekomu, ki je zanj dejansko delal in ga dali vam, ki se rajši klatite po Metelkovi in Rogu ter študirate razne likovne umetnosti. Islam je super religija, krščanstvo pa je zlo tega sveta. Temnopolti so lahko ponosni na svojo kulturo in raso. Latinoti so lahko ponosni na svojo raso in kulturo. Belci nimamo nobene kulture, mi smo agresorji, ki so svetu prinesli samo gorje. Ilegalce je treba vključiti v naš socialni sistem. Deložirat naše, ki ne zmorejo plačevat kredita in v prazno hišo naseliti ilegalce. Stroji uničujejo delovna mesta v tovarnah, zato rabimo univerzalni temeljni dohodek, čeprav nikoli še nismo in tudi ne bi delali v tovarnah, ker imamo diplome iz študija umetnosti sibirskih mravelj in smo rajši na socialni, kot pa delamo v tovarni skupaj z neizobraženimi tlačani. Poglej poglej tipa z BMWjem... Vidiš, ta je sigurno nakradel denar za ta avto, morali bi mu ga vzeti, ker ne more nekdo imet BMW med tem ko 10 članska družina, ki ji je cilj štepanje otrok, vozi 10 let starega Cliota. Moški in ženska... To je tako zastarelo. Obstaja več kot 70 spolov, spol je na spektrumu, treba je proslavljat našo raznolikost". Trump: "Ilegalnih priseljevanj ne bi smelo biti. Pridite po uradni poti, ne se pa plazit čez mejo". Levi: "Preklet populist!".
Odrešenik666
17. 03. 2019 14.05
+17
Vi socialci imate cas cele dneve po portalih blodit. Takim rabi en Trump, da jih delat spravi.
Alojz69
17. 03. 2019 14.13
+6
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 14.39
+0
Odresenik, danes sem dela napackal za polovico tvoje place. Cist tko... Mimogrede a ne.
Kruh+sol!
17. 03. 2019 15.25
+2
Bravo. To je to. Najvecji populisti so pa rdecezvezdniki, ki imajo ze vsak teden proslavo. Da ja nebi prevladala resnica. Da o klovnu, ki bi naredil vse, da ostane na oblasti ne govorim. Bolnik.
ivan res grozni
17. 03. 2019 16.55
+2
ivan res grozni
17. 03. 2019 16.56
+2
Kruh+sol: Končno ste dojeli resnico o Janši, klovnu in bolniku.
Rotter
17. 03. 2019 13.35
+21
Vzpon populizma ste povzročili predvsem lastnim ljudem nelojalni mediji, ki ste v duhu politične korektnosti pristransko poročali o migracijah in pridno brisali vse komentarje, ki so si drznili omeniti, da razmeroma hitro po začetku begunske krize le-ta že dolgo več ni begunska kriza, temveč kriza ilegalcev. Šele v zadnjih časih spoznavate, da je duh ušel iz steklenice in da bodo po celem zahodu zavladali novodobni fašisti, če meja ne bodo zaprle uveljavljene zmerne stranke. Tako to pač je, migracije za nas po mnenju velike večine ljudi NISO dobre, temveč ravno nasprotno, zdaj pa je pač na mizi izbira - ali bodo meje zaprli aktualni politiki, ali pa bodo izvoljeni skrajni desničarji, ki bodo to storili namesto njih, seveda v paketu z vsem sranjem, ki ga prinaša skrajna desnica.
Kruh+sol!
17. 03. 2019 15.27
+4
jured100
17. 03. 2019 17.15
+1
Jaz nikoli ne bom volil skrajnega desničarja. Bom pa volil prvega, ki bo obljubil (in imel vsaj dobro šanso to obljubo držat), da jih bo vrgel ven (vsaj tiste v ghettih, gangah, azilnih domovih etc.). Skrajneža nikoli, toda vseeno je treba popravit skrajnost Angele Merkel iz preteklih let.
Uporabnik981904
17. 03. 2019 13.19
+19
O populizmu na desni najvec in najraje govore nepreseženi levi populisti , isti, isti, is...,
yaman11
17. 03. 2019 13.26
-4
Uporabnik981904
17. 03. 2019 15.30
+4
Se bom potrudu zate. Nedosegljivi experti v tem poslu
flatearth
17. 03. 2019 13.19
+5
Borut je tudi populist, saj se slika na tujih stopniščih,
butalistan
17. 03. 2019 13.03
+16
Javno multi kult socializem... ... To je grob slovenistsna
korintos23
17. 03. 2019 12.54
-3
Veliki in mali Orban sta pa tiho?
ivan res grozni
17. 03. 2019 16.58
+1
Veliki se še ni oglasil, zato mali čaka na navodila.
yaman11
17. 03. 2019 12.46
-5
STOP SDSU!!! speljite se v penzijo
korintos23
17. 03. 2019 12.53
+1
yaman11
17. 03. 2019 13.04
-6
Komunistov ni vec, no nekaj se jih se skriva v stranki sds
BobbyP
17. 03. 2019 12.39
+33
Populizem nima svoje opcije. Najdemo ga levo, desno, zgoraj, spodaj, spredaj in zadaj. V bistvu povsod kjer živijo bedaki, ki na populistične fore pač padajo. 🙄
krtofl
17. 03. 2019 12.55
-8
o boby....pa kje ti živiš.....jajo je populist in ti si pač padel......
BobbyP
17. 03. 2019 12.59
+8
krtofl. Ti si pismen? Da nisi ti padel? Na glavo. 🙄
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 12.39
+21
Definicija populizma: "Populizem je vrsta političnih pristopov, ki namerno pihajo na duši raji." Za moje pojme nič ne piha na dušo raji bolj kot to, da jim govoriš, da so vsi ubogi in je za njihovo situacijo kriv nekdo drug in da jim pripadajo sadovi dela nekoga drugega. Levica npr.
ivan res grozni
17. 03. 2019 12.44
-14
Levica zagovarja, da sadovi dela pripadajo tistim, ki jih ustvarijo in ne tajkunom.
BobbyP
17. 03. 2019 12.47
+16
Potem bi bili Mesec, Kordiš, Tomićka in kompanija rdeča že davno mrtvi od lakote. 🙄
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 13.23
+9
@ivan pa saj niso samo tajkuni in raja ha ha ha, pa kje ti živiš? Daj mi povej to. Poznam človeka, ki je začel delati v tovarni pri 18. letih. 7 let se je odrekal vsemu, da je kupil svoj stroj za ulivanje kovine. Ko so ostali viseli po gostilnah, je on delal nadure in na kup metal kolikor denarja je bilo mogoče in pri 25. letih je s svojim denarjem kupil stroj in šel na svoje. Od svojega 25. do svojega 45. leta delal doma v garaži po 12 ur na dan. Polno enega odrekanja, niti minimalne plače ni imel zagotovljene, kot je to navada pri zaposlenih, saj je bil od svojega začetka s.p.jevec. Do 45. leta je prihranil kup denarja, ki mu je omogočil širitev. Na kredit je vzel prostor v industrijski coni, na kredit je kupil stroje in šel na zavod za zaposlovanje iskati delavce. Za ves ta kredit je odgovarjal s svojim lastnim premoženjem aka. če gre v minus, reskira vse od svojega stanovanja, avta, in gat, ki ma trenutno oblečene. Delavci so imeli od začetka plače po 850€ NETO mesečno, dnevna malica pa 6€ (max, ker na malico ni davka). Vsi zaščiteni pred vsem. Ni dela? Plača pride vseeno. Ima podjetje minus v enem mescu? Plača pride vseeno. V dveh letih si je kupil novega BMW5 (do tega trenutka je vozil kombi, ki ga je na koncu prodal za celih 800€) in od tega trenutka dalje je bil za vaše lenuhe iz Levice požrešen tajkun, ker so imeli delavci 850€ neto, on pa novega BMWja. 20 let je garal v garaži. Utrujen, pod stresom, življenje polno enega odrekanja. A zdaj se boste pa našli lenuhi tipa Levice in mu metali pod nos, da je tajkun, požrešen kapitalist in slab človek? Povprečna starost zaposlenega v njegovem podjetju je bila cca 22 let. A zdaj boš pa ti lastniku, ki je reskiral vse, da je kupil stroje, garal po 12 ur na dan celo življenje rekel, da si lahko BMWja kupi šele ko bojo delavci imeli po 1500€ NETO mesečno, ker oni so tisti, ki proizvajajo? Miselnost vredna grmade.
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 13.29
+3
Na kratko: Če se mora dobiček podjetja delit vsem, naj se deli tudi minus in naj vsi s svojim premoženjem odgovarjajo za poslovanje podjetja. Nikogar izmed vas ni bilo zraven, ko je zgoraj našteti človek od 18. do 25. leta delal v tovarni. Vi ste šli na pivo, on pa je delal. Vi ste šli na morje, on pa je delal. Če vas ni bilo zraven, ko se je bilo treba odrekat in šparat denar na vseh koncih, potem naj vas ne bo zraven, ko bo treba delit dobiček.
ivan res grozni
17. 03. 2019 16.59
+1
Kar 25 za tajkune. Če vas je toliko, potem pa je Slovenija raj za tajkune.
ivan res grozni
17. 03. 2019 17.00
+1
ivan res grozni
17. 03. 2019 17.04
+1
Gre samo zato, da obdavčitev kapitalskega dobička vsaj malo približamo tistemu v Nemčiji ali Avstriji. Zdaj jo imamo med najnižjo v EU. Ali ne bi dali delavcu več in bi lahko tajkun kupil namesto 20-metrske samo 15-metrsko jahto.
jured100
17. 03. 2019 17.20
Ker imamo v Sloveniji res tako veliko tajkunov. Največ tako bogatih z lepimi jahtami pridejo iz družin, ki so lepo povezane z državo, katera jim bo poskrbela lepe posle ter denar ta čas ko bo privatnikom kazala sredinca. Kaj te moti če privatnik kljub državi-mafiji uspe? Bod srečen, da ni pobegnu v Ameriko...
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 20.00
Vsak ki ima denar, je tajkun po novem. V sloveniji je pa realno najvecji % bogatih tam, kjer se mucka z drzavnim premozenjem, kar je cisto nasprotje neoliberalizma. Visjo obdavcitev dobicka osebno podpiram. Ampak obenem nak se zniza davek na dohodek pravnih oseb ter obdavcitev dela.
CestniKolesar370Wattov
17. 03. 2019 20.00
Ddv vsaj nazaj na 19%... Pa tega je ogromno.
Zev0
17. 03. 2019 12.38
+22
Najbolj ogaben je pa levi populizem. Lamentacije o krivdi bele rase, o hudobiji katoliške cerkve, o enakosti spolov, o promigrantskih, multikulti naricanjem je večna lajna, ki mi vedno znova vzdigne pritisk. Avtorica tega prispevka misli, da sama misli pravilno, vsi drugi, ki ne mislijo tako, kakor so jo naučili, so pa populisti in fašisti. Levi primitivizem je ogledalo našega časa. Floskule, lamentacije o hudobni desnici in beli rasi mi gredo na kozlanje.
Kaj?mo
17. 03. 2019 12.43
-7
Se vidi da niste prebrali članka. Če bi ga, ne bi pisali takih bedarij. Sploh pa ni ona avtorica, avtorji so novinarji Guardiana, ki so kvaliteten članek objavili že pred desetimi dnevi. To je le ponesrečen prevod in povzetek.
ivan res grozni
17. 03. 2019 12.48
-7
Zakaj bi pisanja o dokazanih zadevah bil populizem? Ali ne poznate zgodovine? Bela rasa je vedno zatirala druge in cerkev ji je pri tem izdatno pomagala. Vse pove o vas, če imate enakost spolov za levi populizem. ISIS bi vas bil vesel! Povsod v svetu; Slovenija ni izjema, desnico volijo manj izobraženi in bogaboječi.
flatearth
17. 03. 2019 13.22
-1
ivan brez zemlje, kaj Tito je bil tudi populist? Ti, ki "učiš" 4. razred,
ivan res grozni
17. 03. 2019 17.05
+1
jured100
17. 03. 2019 17.28
-2
Ivan daj no mir. Katoliki so bili izgnani iz severne afrike, male azije ter celo iz praktično celega Iberijskega polotoka (sam to so pol dobili nazaj). Ampak samo belci morajo plačati odškodnino. Edini na tem planetu, ki so se spomnal delat. Ker drug del sveta je kaj naredil? Kitajska? Oni so bli tam srečni v izolaciji in tujem denarjem. Indija? Nikoli ni bila dobra v pobiranju talentov iz družbe zaradi kastnega sistema. Bližnji vzhod? Jahal je moč Evrope od Rimskega Imperija naprej. Če že kaj bi ti narodi morali plačati belcem odškodnino, ker so kradli našo tehnologijo zaradi katere niso umrli pri 5 letu starosti zaradi alergije. Mi evropejci smo tudi tepli 2 svetovni vojni zato, da smo se lahko odločili kakšen sistem vladanja hočemo v prihodnosti. Fašisti in komunisti so padli. Oboje sramota ljudem - zdaj pa naj mi, ko smo že toliko dali svetu... oz, ki smo praktično vse dali svetu - naj plačamo še odškodnino za stvari katere so bile normalne v času ko smo jih nardil? Halo?
Kaj?mo
17. 03. 2019 12.38
+7
Čestitke Guardianu za odličen in kvaliteten članek. Vi prevajalci, pa vsaj popravite vse napake. Tudi slovnične. Oči bolijo ob vseh napačnih velikih začetnicah, vejicah in zatipkanih besedah.
proofreader
17. 03. 2019 12.27
-6
Pri nas pa Janša.
Ministry of silly walks
17. 03. 2019 12.33
-8
Z svojimi jurišniki.Najbolj populističen in lažnjiv medij pa Nova24, brez konkurence.
ivan res grozni
17. 03. 2019 12.51
-3
Ne samo v Sloveniji. Morda so ji konkurenčni le madžarski mediji? Slednje je pričakovano, saj sta tudi NoraTv in Janša v Orbanovi lasti