Tujina

ZN naj bi vedeli za trgovino z organi

Pariz, 17. 02. 2011 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združeni narodi naj bi že leta 2003 vedeli za trgovino s človeškimi organi na Kosovu in Albaniji. Torej pet let pred tem, ko je Carla Del Ponte to prvič omenila v svoji knjigi spominov.

Francoska televizija France 24 je prišla do zaupnega dokumenta Združenih narodov, ki razkriva, da so ti vedeli za trgovino s človeškimi organi na Kosovu in v Albaniji že leta 2003, pet let prej, preden je zadevo v svojih spominih leta 2008 prvič omenila nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte.

Žrtve trgovine z organi naj bi bili srbski civilisti in Vzhodnoevropejke.
Žrtve trgovine z organi naj bi bili srbski civilisti in Vzhodnoevropejke. FOTO: Reuters

Dokument je neke vrste nedokončana zbirka poročil o preiskavah, ki jih je izvedla misija ZN na Kosovu (Unmik), poroča francoska televizija. V njem je opisana trgovina s človeškimi organi, ki se je odvijala po spopadih na Kosovu leta 1999 in 2000, ki so jo organizirali pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Žrtve so bili v glavnem srbski civilisti s Kosova, pa tudi mlade ženske iz vzhodnoevropskih držav, ki so jih nezakonito pripeljali na sever Albanije. Od tam so jih nato prepeljali v ilegalne begunske centre in improvizirano bolnišnico v Albaniji, kjer so jim odvzeli vitalne organe za kasnejšo nezakonito prodajo, piše v dokumentu. Sredi leta 1999 ali morda še prej so s tovornjaki na sever Albanije prepeljali med 100 in 300 ljudi.

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj FOTO: Reuters

Kot na spletni strani poroča France 24, so omenjeni dokument leta 2003 pregledali preiskovalci Združenih narodov, vendar ga niso nikoli izročili misiji EU na Kosovu Eulex. Zakaj tega niso storili, ni znano.

Televizija še navaja, da se med organizatorji trgovine s človeškimi organi leta 1999 in 2000 omenjajo tudi tesni sodelavci Ramusha Haradinaja, bivšega poveljnika OVK in premiera Kosova med letoma 2004 in 2005, ki ga je haaško sodišče obtožilo vojnih zločinov in je v zaporu v Haagu.

Dokument je nastal na podlagi pogovorov z viri - etničnimi Albanci, sicer pripadniki OVK. Nekateri od njih so celo sodelovali pri prevozu ujetnikov ali človeških organov, vendar pa nihče od njih ni bil priča dejanskim zdravniškim posegom odvzemanja človeških organov.

Hashim Thaci
Hashim Thaci FOTO: Reuters

Posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je v svojem poročilu o nezakoniti trgovini s človeškimi organi s prstom pokazal na dosedanjega kosovskega premiera Hashima Thacija in vodstvo nekdanje OVK, da so se kot kriminalna mafijska združba ukvarjali s trgovino z mamili, orožjem in človeškimi organi ter drugimi nezakonitimi dejavnostmi na Kosovu.

Martyjevo poročilo je 25. januarja potrdila tudi Parlamentarna skupščina SE, Eulex pa je v odzivu na poročilo sporočil, da obtožbe jemlje zelo resno in bo sprožil uradno preiskavo, ko bo prejel dokaze za te obtožbe. Večina članic Varnostnega sveta ZN se je sicer v sredo strinjala, naj Eulex opravi preiskavo glede obtožb o trgovanju s človeškimi organi na Kosovu.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TV-MindControl
18. 02. 2011 22.52
+2
največja glupost kaj sem jo slišal je miloševićeva velika srbija???? lol !!!! kdo je ustvaril yugoslavijo????kam je šel ves keš v yugoslaviji????kdo je bil med glavnimi v yugoslaviji????..............yugoslavija je bila velika srbija ................o nenene to pa ni res pod srbi nismo mogli lepo živet oni so bav bav zdej nam je lepše ko gre vse v bruselj,tako smo bogati , srečni...v harmoniji živimo.naši starci imajo vsaj spomine.kaj mam jaz?nič.nasilje,nacionalizem,drogo,strah,siromaštv... **** NWO
TV-MindControl
18. 02. 2011 22.44
nacionalizem je fikcija s katero nam vladajo.divide & conquer.dokaz o tem je pa na raznoraznih forumih kjer se prepucavajo taki in tisti nevedneži.jeee kdo je zmagal ,kdo kulko pobil ,jaz nevem nisem bil tam. lalala bla. mi smo najjači,niko nam ništa nemože,bog i domovina. .moje mnenje.srbi so tako očrnjeni ker se upirajo NWO in nič drugega .če neveš kaj je NWO je to tvoj problem.
andrejek007
18. 02. 2011 13.25
b91 Mislim da so na balkanu največji nacionalisti kar se tiče vojne v Bosni Hrvatje, zakaj? Edina nacija ki ima etnično čisto državo, to dosti pove kaki naciji so in koliko drugih neHRVATOV so izgnali iz drzave. Kot pravi Pavelič (hrvaški ustaša od katerega izvira tudi njihova zastava...)30% pobij nasprotnike (srbe, muslimane, skratka ki niso hrvati), 30% jih pregon iz Hrvaške in 30% jih prekst v katoliško vero...
poksi592
18. 02. 2011 12.58
+1
b91 Mene res ne rabiš opozarjati, da naj ne dajem zločincem podpore. Jaz imam tukaj stvari razčiščene. Problem pri tebi je, da zločince vidiš selektivno, ali pa vsaj predvsem selektivno. Vsako relativiziranje zločinov je ogabna zadeva. Grd primer ti je Srebrenica, kjer se Srbi trudijo čim bolj znižati število žrtev, muslimani pa dajejo na spisek tudi ljudi umrle po vojni in seveda tudi vse ostale, ki so bili ubiti na Podrinju od 92-95.
poksi592
18. 02. 2011 12.58
Seveda bi bilo fajn, da bi se tudi ta komandna odgovornost uporabljala bolj sistematsko, recimo nad ameriškimi oficirji v Iraku, pa recimo na tiste, ki streljajo iz naselij, ne le na tiste, ki streljajo po naseljih… Skratka, če tvoj črnobeli um uspe prebaviti ta odgovor, potem si ga dobil.
poksi592
18. 02. 2011 12.57
Komandna odgovornost je super zadeva, ker vsake vojne je enkrat konec. In če se bo res sodilo tako dosledno, ko se sodi balkancem (no, predvsem srbom in hrvatom), potem bo vsak voditelj in celo oficir 10x prej premisli, kot pa se bo šel spopada, ki ga ziher lahko pripelje do situacije, da pride do zločina.
poksi592
18. 02. 2011 12.57
ponosni b91 ne vem, če si mene kaj vprašal glede Mladića, ampak če že, ti lahko dam odgovor brez problema: tudi če je ukazoval direktno v primeru kateregakoli zločina ali ne, je zločinec po komandni odgovornosti.
poksi592
18. 02. 2011 12.56
Gre torej za bistveno razliko v merilih, dejstva pa so enaka. Tem zgodbam o tem, da so srbi vse krivi več tukaj nihče ne verjame. ti sicer najverjetneje še vedno gledaš stare VHS posnetke iz HTV in TV SLO iz tvojega leta 91, samo to delaš le še ti in par dinozavrov.
poksi592
18. 02. 2011 12.55
B91 -> B92 Lepo je živeti v svoji zaprti škatlici in z eno oddajo na ameriški B92 ugotoviti, zakaj si je narod kriv svoje usode :)) Tvoje življenje je res lepo.. No, seveda je to tebi super oddaja, saj govori ali pa vsaj misliš, da govori v prid tvojemu prepričanju. Enako velja za intelektualno elito, ki opozarja na zablode nacije, kar je seveda prav. Morajo opozarjati, to je njihova zgodovinska naloga. Srbi jih vsaj imajo. Hrvati enega, Bošnjaki enega…
poksi592
18. 02. 2011 12.54
ponosni b91 ne vem, če si mene kaj vprašal glede Mladića, ampak če že, ti lahko dam odgovor brez problema: tudi če je ukazoval direktno v primeru kateregakoli zločina ali ne, je zločinec po komandni odgovornosti. Komandna odgovornost je super zadeva, ker vsake vojne je enkrat konec. In če se bo res sodilo tako dosledno, ko se sodi balkancem (no, predvsem srbom in hrvatom), potem bo vsak voditelj in celo oficir 10x prej premisli, kot pa se bo šel spopada, ki ga ziher lahko pripelje do situacije, da pride do zločina. Seveda bi bilo fajn, da bi se tudi ta komandna odgovornost uporabljala bolj sistematsko, recimo nad ameriškimi oficirji v Iraku, pa recimo na tiste, ki streljajo iz naselij, ne le na tiste, ki streljajo po naseljih… Skratka, če tvoj črnobeli um uspe prebaviti ta odgovor, potem si ga dobil.
Never forget 11.7.95
18. 02. 2011 10.22
Poksi592, na srbski televiziji b92,si lahko ogledas super oddajo,kaj je pokopalo Srbe v vojni na Hrvaskem(placancih Vukovarja),kaj jih je skoraj pokopalo v vojni v Bosni in na koncu na Kosovu.Delno sami(kapetan Dragan....)povedo,zakaj je % srbov na Hrvaskem tak kot je,prav tako na Kosovu.Bojan Bajic pa ti o teh % govori o Bosni.Naslov odaje je "JEDINICA".
Never forget 11.7.95
18. 02. 2011 10.13
David Jokic, v Jesenovcu je bilo najvec pobitih Srbov.Da med njimi so bili tudi Romi in Zidje,pa tudi Cehi,Madzari,Bosnjaki in pa tudi sami Hrvatje.To je bil poboj zblaznelih hord,ki so pobili vse ki niso bili njihovi somisljeniki.To je zlocin,kot vsi ostali,ki sem jih ze omenil.Zlocince je treba kaznovat,ne pa jim dajati podporo!!!
Never forget 11.7.95
18. 02. 2011 10.07
poksi592 Hmm?Kje naj zacnem,da tebi in ostalimi na kratko razlozim!!Sem ponosni Slovenec,z malo vec poznavanjem razmer na balkanu,kot vecina ostalih mojih drzavljanov.Znano nam je da nas balkan nikoli ni pretirano zanimal,kot vas ostale ki imate juzne korenine.Lepo je,da se zanimas in boris za svojo nacionalno inditeto,vendar,najvecji sovraznik srbov so bili vedno samo srbi oz.njihove vodje.Preberi si porocilo Bojana Bajica(Srbijanc),njegovo porocilo,opozarjanje,srbskih zgodovinarjev in politikov!!!Zelo hitro ti bo jasno,da so Hrvatje,Bosnjaki,Albanci...,zelo majhen sovraznik Srbstva. Glede filma,se strinjam s teboj.Vendar,nikakor pa ne mores odgovoriti na moje vprasanje,glede Radka Mladica!!Vidis,jaz osebno podpiram nacionalizem(v njem nevidim nic slabega),vendar je samo nit vmes da postanes fasist.
poksi592
18. 02. 2011 08.16
Film "Brata po materi" je prišel ven konec 80-tih, ko je že vse vrelo od nacionalizma. Čeprav zelo lep in popularen, pa vsega butastega ni mogel zajeziti. Vendar ko ga znova pogledaš iz te distance ti je še bolkj jasno, kakšna bedarija se je godila v 90-tih.
cirenij
18. 02. 2011 08.15
In ves blagor hrvatskemu narodu. So strašni verniki in še večji nacionalisti. Takih v svetu ne najdeš. Ampak na žalost ali na srečo ima Bog druga merila. Dragi Slovenci. Ali nimamo lastnih ozemeljskih in drugih primerov?
cirenij
18. 02. 2011 08.12
Pa saj ne moreš verjet. Pa je verjetno res. Najbolj podla trgovina, ob kateri se mi obrne želodec in vsi organi. Pa je vseeno za človeka katere narodnosti gre. In ti glavni akterji so nekakšni vodje in predstavniki neoklicanega ljudstva, ki še vsa leta po osamosvojitvi bije boj za lastni obstoj in 40% brezposelnosti. Ti vodje so organe prodali svojim drago plačanim strankam. Bodo kdaj dočakali sodni epilog v tem skorumpiranem svetu? ZDA, EU ali lastni državi?
poksi592
18. 02. 2011 08.11
Super_nasmeh je pozabil še na Bunjevce, ki so jih praktično pohrvatili, skupaj s Čehi, Slovaki, Rusini, skratka, za vse nevedneže, popis Avstroogrske iz začetka 20 stoletja na Hrvaškem: Hrvatje: 34% Srbi: 33% ostali: izračunajte Srbi po letnicah na Hrvaškem: 1941: 32% 1991: 12% 2001: 3% Številke seveda preverite... kako je prišlo do tega, pa se sami vprašajte, ali preberite kaj od Žarka Petana, katerega družina je imela prijatelje v Dubrovniku pred WWII, Srbe in boste izvedeli, kako se je ta projekt začel z Banovino Hrvatsko leta 1939 in poglejte si meje te banovine...
poksi592
18. 02. 2011 08.03
Če že pišete tukaj o Vukovarju: Tam se ni borilo kaj prida Hrvatov, razen če šteješ tiste vaške straže, ki se koljejo medsebojno s srbskimi. Borili so se predvsem plačanci. Moj sosed jim je takrat prodajal na šleperje viskija s papiri za gasilsko opremo preko sisačkega Vatrosprema. Aja, pa še to: ti plačanci so prišli tja precej pred JLA in to namerno v kraje s srbsko večino ali v Vukovar, ki je bil 50:50. Ne prenašat hrvaške plati direktno, oni so precej neobjektivni, kar je za razumeti, kako bi sicer lahko živeli sami s sabo :)) Kar pa se tiče zločinov: obstojam vsakega na vseh straneh, že dolgo pa jih več ne primerjam in merim.
poksi592
18. 02. 2011 08.00
Hrvatoid B91 piše o stvareh, o katerih seveda nima pojma. Vsa taka razmišljanja seveda izhajajo iz trditev raznoraznih Mesićev, da si Srbi lahko obujejo opanke in gredo od koder so prišli, pa čeprav so tam živeli prav toliko časa kot Hrvati. Če bi bilo kaj logike v tem, zakaj potem Avstrijci niso izgnali Hrvatov iz Gradiščanske, tako kot so Hrvati njih iz Hrvaške, jih pohrvatili in se odcepili? Zakaj je hrvaški jezik uradni v Avstriji? Zakaj? Ker razmišljajo drugače kot Hrvati, ker znajo gledati naprej, pa so popušili zelo velik imperij...
TV-MindControl
18. 02. 2011 06.32
lol zlocin je zlocin.ne glede kdo ga je naredil.balkanski mentalitet.vojna v jugi je terjala 180.000 mrtvih , skupaj z nato bombardiranjem srbije in eni so srecni zato da bodo imeli kaj za govorit okoli.mene pa zanima kdaj bojo hrvati odgovarjali ker so med ww2 dobesedno zbrisali slovence in srbe iz hrvaske , teh naj bi celo bilo do miljon in vec.