Tujina

Ognjeni zublji uničili znamenito katedralo Notre-Dame v Parizu

Pariz, 15. 04. 2019 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
268

Znamenito katedralo Notre-Dame so zajeli plameni. Vzrok požara ni jasen, čeprav naj bi zagorelo zaradi prenovitvenih del, ki so potekala v strehi pariške dame. Sloviti zvonik katedrale se je zrušil, policija pa je potrdila, da žrtev ni. Gasilcem, ki so se trudili pogasiti požar, je uspelo ohraniti konstrukcijo zgradbe. En gasilec se je pri gašenju huje poškodoval.

Več videovsebin
  • Očividci na kraju dogodka
    00:17
    Očividci na kraju dogodka
  • Ogenj zajel znamenito katedralo
    00:06
    Ogenj zajel znamenito katedralo
  • Posnetki od blizu
    01:22
    Posnetki od blizu
  • Iz 24UR ZVEČER: Konservator Robert Peskar o Notre-Dame
    02:22
    Iz 24UR ZVEČER: Konservator Robert Peskar o Notre-Dame
  • Iz 24UR ZVEČER: Zagorela katedrala Notre-Dame
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Zagorela katedrala Notre-Dame
  • Gorenje slovitega zvonika
    02:37
    Gorenje slovitega zvonika

Ob sedmih je odjeknila novica, da so znamenito, 850 let staro gotsko katedralo Notre-Dame, zajeli plameni. Vzrok požara še ni znan, čeprav naj bi bil povezan s prenovitvenimi deli, ki so nazadnje potekala v strehi katedrale. Zagorelo je deset minut pred sedmo uro zvečer, nedolgo po začetku požara pa se je zrušil sloviti zvonik katedrale.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci se še vedno trudijo pogasiti požar, a francoski poveljniki gasilnih brigad so med intervencijo sporočili, da niso prepričani, da jim bo to uspelo. Po informacijah BBC-ja bi bilo za obvladanje požara najverjetneje treba vstopiti v katedralo, kar je seveda izjemno nevarno in morda celo nemogoče zaradi delčkov strehe, ki padajo na tla. Prav tako je katedrala izjemno zračna in odprta, zato v njej ne primanjkuje kisika. 

Gasilci se naj bi pri gašenju trudili predvsem, da bi zaščitili umetniška dela v katedrali in preprečili, da bi se zrušil severni stolp. Če bi se to zgodilo, bi to lahko namreč ogrozilo celotno konstrukcijo katedrale. 

Ob zaključku redakcije je bilo znano, da so pariški gasilci uspeli ohraniti konstrukcijo zgradbe, prav tako pa so sporočili, da se je pri gašenju požara žal eden izmed gasilcev resneje poškodoval. 

Še vedno ni znano, če je kdorkoli bil v katedrali, ko je zagorelo, francoska policija pa je sicer potrdila, da žrtev ni bilo. 

Francozi pretreseni 

Zunaj perimetra se je zbrala ogromna množica ljudi, ki so opazovali katedralo v plamenih, mnogi so tudi molili.

Ljudje se zbirajo in molijo v bližini goreče Notre-Dame.
Ljudje se zbirajo in molijo v bližini goreče Notre-Dame. FOTO: AP

Izrazi sočutja se vrstijo iz vsega sveta, več o odzivih na družbenih omrežjih pa si lahko preberete tukaj

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Unesco obljubil pomoč pri obnovi katedrale

Francoski zgodovinar Camille Pascal je za France 24 povedal, da požar uničuje 'neprecenljivo dediščino'. "Katedrala je 800 let bdela nad Parizom. Vesele in nesrečne dogodke so vrsto let naznanjali zvoniki Notre-Dama," je povedal užaloščeni Pascal. 

Audrey Azoulay, generalna sekretarka Unesca, je tvitnila, da agencija spremlja napore za pogasitev požara, ki je zajel katedralo, ki je eden simbolov Pariza in Francije. Spomnila je, da je bila notredamska katedrala na Unescov seznam kulturne dediščine uvrščena leta 1991. Franciji so že obljubili pomoč pri obnovi katedrale. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mnogi uporabniki Twitterja so se ob dogajanju spomnili na Quasimoda iz romana Notredamski zvonar Victorja Huga. Leta 1831 je Hugo v romanu opisal življenje v srednjeveškem Parizu z zgodbo o zvonarju, ki je živel na zvoniku slavne katedrale in se zaljubil v ciganko Esmeraldo. Prav ta zvonik, ki je bil opisan v slovitem romanu romantičnega pisatelja Huga, se je v požaru zrušil. 

Kipi apostolov in evangelistov na varnem 

Lansko leto je katoliška cerkev v Franciji sicer prosila za sredstva za obnovitev katedrale, ki je že razpadala. 

Pred nekaj dnevi so po več kot stotih letih s katedrale odstranili kipce 12 apostolov in štirih evangelistov ter jih odpeljali na restavratorska dela na jugozahod Francije. 

Cerkev vsako leto sprejme skoraj 13 milijonov obiskovalcev, več kot Eifflov stolp. Katedrala je bila zgrajena v 12. stoletju, streha, ki jo je zajel požar, pa je skoraj v celoti narejena iz lesa iz 13. stoletja.

Vodja dobrodelne organizacije Prijatelji katedrali Notre-Dame Michel Picaud je za BBC Travel ravno prejšnji teden razložil, koliko dela je pravzaprav potrebno vložiti v obnovo katedrale. Onesnaženje, kisel dež in starost so pustili posledice na dami Pariza, ki na otoku sredi Sene stoji že od 12. stoletja. 

Picaud je opozoril, da bi se v desetih letih lahko katedrala zrušila sama od sebe. 

'Rekonstrukcija je odvisna od stopnje dokumentiranosti, ki obstaja'

"Danes je žalosten dan za zgodovino umetnosti, za zgodovino arhitekture, za vse ljudi, ki cenijo kulturno dediščino in za vse tiste, ki jih zanima izvor evropske civilizacije," je o današnjem požaru, ki je uničil katedralo Notre-Dame, povedal Robert Peskar, glavni konzervator na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Pa se da Notre-Dame še obnoviti? Peskar odgovarja, da je to danes zelo težko oceniti, saj je treba počakati na to, kaj bo od katedrale ostalo. "Vse je odvisno od tega, kakšna stopnja dokumentiranosti obstaja, veliko pa je odvisno tudi od stopnje ohranjenosti," razlaga Peskar in dodaja, da je podobnih dogodkov po svetu seveda veliko. Omenil je velik požar v Braziliji in Rusiji ter potrese, ki na kulturni dediščini prav tako pustijo uničujoče posledice.

Spomnil je na obnovitev mostu v Mostarju, kar je strokovnjakom uspelo s pomočjo fotogrametričnih posnetkov iz časov, ko je most še stal. Vse bo torej odvisno od dokumentacije, ki obstaja o sloviti katedrali iz Pariza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danilo Fekonja
16. 04. 2019 21.03
+0
Naša vera, ki smo jo prinesli ali odnesli iz katedrale je več od njenih zidov... Kaj je Kristus povedal svojim učencem ko so opazovali mogočne zidove ob prihodu v mesto? -Povem vam, da nič od njih ne bo ostalo!...Moja beseda pa ne bo prešla nikoli! Pustimo turizem in se posvetimo veri v Jezusa Kristusa, Božjega sina!
medusa
16. 04. 2019 16.46
-1
Tole je podtaknjeno … Pri nas sami tok pljuvamo čez cerkev ,da jim še podtikat ni treba... Bi pa zavarovala našo dediščino Brezje ! Vsekakor bi med prihajajočimi prazniki bilo smiselno poostriti varnost na Brezjih!!!
Lu?ka Skale
16. 04. 2019 12.35
+7
Žal mi je...človeku se stisne srce ob ognjenih zubljih, ki požirajo kulturno dediščino sveta, pa tudi, ko gori v naši domovini domovi naših ljudi- takrat je še huje, ker trpijo naši bližnji...
BožjiSvetovalecPolde
16. 04. 2019 12.33
-1
24 ur kaj pa twitt kjer je video ko kaže, ko se en že med požarom mirno sprehaja po katerdali ?
Kollerik
16. 04. 2019 11.36
-1
Vsekakor jim je molitev zelo pomagala...
staridida
16. 04. 2019 08.06
+29
A mislite, da je res naključje, da pred največjim cerkvenim praznikom gori katedrala in to v Franciji....
Halisa
16. 04. 2019 10.30
+2
Nakljucij ni. So pa opozorila in ce Evropa ne bo ukrepala, jih bo se vec. Pripravimo se.
Apocalyptica
15. 04. 2019 21.59
+29
Hudo mi je za to. Res groza, da zagori en čudovit primerek nacionalnega ponosa in izjemne kulturne dediščine. Želim, da gasilci uspejo čim prej obvladati ogenj!!!
FCM2
15. 04. 2019 21.51
-9
Katastrofa... Ampak me zanima kdo bo placal obnovo? Cerkev ali francoski davkoplacevalci?
MKII
16. 04. 2019 07.04
-4
Francia. Plus donacije vseh tistih zahodnih, dvoličnih držav.
Lolita12
16. 04. 2019 08.12
+26
Notre Dame ni samo cerkev. Je simbol Pariza, simbol Francije. Pripelje 12 mio turistov letno in ne malo kdo se v Pariz odpravi samo zaradi nje. Rekonstrukcija bo stala miljarde in trajala leta in leta, a bo Francija seveda to krila. Notre Dame ni samo za vernike in turiste. Tudi domačinom pomeni ogromno.
Frostcold
16. 04. 2019 14.26
en bogat model je ponudu 100 miljonov za obnovo
Kruh+sol!
15. 04. 2019 21.39
+66
Zadnje case nekam veliko gori.
Dragr123
15. 04. 2019 21.38
+22
Bravo donald bolj neumnega komentarja pa nebi mogel napisati. A da je treba ukrepati hitro? Wow brez tebe to sigurno nebi nihče ugotovil. A kanadri naj pa sedaj kar letajo čez pariz in poskušajo zadeti dokaj majhno površino .. sej ne da ta voda lahko ubije koga če se zlije nanj ..
MKII
15. 04. 2019 21.51
+1
bogdajmir
15. 04. 2019 21.51
+7
Helikopterji. Taka taka. Špric. Kaj potem, če je spodaj poplava, rešiš stavbo.
robert hrovat
15. 04. 2019 21.37
+59
1. pomankljiva zakonodaja pr vsakih takih večjih obnovah bi morali biti prisotni gasilci 24 ur na dan, če se preveč špara pri varnosti in preveč zaupa delavcem potem pride do tega kar je pač prišlo... 2. to je bil izreden arhitektni podvig za tiste čase ko so imeli 99% hiš grajenih iz lesa, sem gledal dokumentarec na discovery chanel glede te cerkve, kako jim je ratalo pri tako visoki gradnji narediti oboke, ki so podpirali same sebe, kar je držalo streho cerkve in se ni podrlo samo vase... res izjemno za tiste čase, žalostno pa je to da kar ni uničil ogenj se bo uničilo z gašenjem z vodo, samo drugače pač ne gre... 3. Te cerkve, in ne samo cerkve bi se morale obdržati kot opomnik, ki bi opominjale da so tudi v tistih časih živeli veliki veleumi, ki jih je cerkev zatirala in jih je zaničevala in zatirala napredek človeštva, podpirala je samo tiste ki so jih uporabljale v svojo prid, tudi ta katedrala je ena izmed njih... zato je to z vidika arhitekture izredna katastrofa
giiinem
15. 04. 2019 21.33
+1
Ce so te "verniki" tako dobri s svojo vero in razsvetljeni.Zakaj vidirajo v evropo?
MKII
16. 04. 2019 07.12
+2
Če so Francozi tako razsvetljeni, zaoaj so vdirali na TUJA ozemlja, stoletja?
VolkBrenin
15. 04. 2019 21.32
+9
iz članka ....Lansko leto je katoliška cerkev v Franciji sicer prosila za sredstva za obnovitev katedrale, ki je že razpadala. ...Ok , " cerkev " kot takšna je v lasti vatikana ...v lasti vatikana je tudi vse imetje rkc s celega sveta ...Glavno vprašanje je torej , zakaj vatikan sam ni hotel ( ne želel ) obnoviti tega " svojega pomembnega spomenika " ...Komu je namenjeno torej enormbo premoženje rkc- ja ...Vernikom in verskim ustanovam več kot očitno - ne . ...in še krajši izsek - vir - finance marec , 2010 !!! .....Katoliška cerkev po svetu in v Sloveniji je zelo bogata. Njeno premoženje se ocenjuje na več 1.000 milijard € po vsem svetu in več milijard € v Sloveniji. Kljub temu neizmernemu bogastvu pa je slovenska država do cerkve oz. njenih institucij v Sloveniji, zelo radodarna, saj sofinancira razne projekte in dejavnosti te cerkve. Letno država transferira cerkvenim institucijam, na kakršni koli pravni podlagi, več kot 10 milijonov €, v letu 2008 pa je bilo teh sredstev vsaj približno 20 milijonov, če ne še več. Seveda pa cerkev finančnih injekcij ni deležna samo v Sloveniji, temveč tudi drugod po svetu....Še enkrat torej ...kdo in zakaj ima to premoženje....???
giiinem
15. 04. 2019 21.34
+1
Denar je zlo...Vatikan ga ima pa na ufff in ufff
Njapo
15. 04. 2019 21.45
+8
Kdo je prvi priznal Slovenijo kot samostojno državo?
jg57
15. 04. 2019 21.46
+25
V Slo imamo na stotone cerkva in še več kapelic in znamenj. In ti prsviš, da se hudo motiš. Cerkve so v lasti župnij. Večina kapelic in znamej pa je v privatni lasti. Na moji zemlji stoji kapelica, ki so jo zgradili predniki in znamenje - večji križ. Pred leti smo morali oboje obnoviti in vse smo fonancirali sami. Nič ni prispevala RKC ali Vatikan.
VolkBrenin
15. 04. 2019 21.48
+4
njapo...cia...5 let preden je exyu razpadla...
jg57
15. 04. 2019 21.49
+2
Popravek; In ti praviš, da je vse to v lasti Vatiksna, a se hudo motiš.
VolkBrenin
15. 04. 2019 21.51
+3
če hočeš še bolj natančno...konec 70.let je to opisal in zahteval v svoji " doktrini " že zbigniew brzezinski ( usa ...čeprav po rodu poljak )
Polis123
15. 04. 2019 21.31
+18
Taka kultura v plamenih!
VirusX
15. 04. 2019 21.31
+25
Je pa škoda te ustanove kot kulturnega spomenika.
fljfo
15. 04. 2019 21.31
+44
Katastrofa! Te škode se ne da oceniti v številkah...Upajmo samo, da bo čimveč cerkvene opreme in umetnuških del ostalo celih...
Kollerik
16. 04. 2019 12.02
Ko je lansko leto zgorelo več kot dva milijona prirodnin v Brazilskem nacionalnem muzeju, od primerkov predstavnikov že izumrlih rastlinskih in živalskih vrst, pa vse do že izumrlih jezikov različnih plemen, posnetih na nosilce zvoka, se ni nihče kaj prida sekiral.
MKII
15. 04. 2019 21.27
+5
Elektro napeljava amaterji. Kakšni požigalci.
Scipion
15. 04. 2019 21.26
+64
A je lahko še večja in močnejša simbolika kot ta? Notre Dame se razpada, med tem ko objekti nekatere druge religije v okolici rastejo kot gobe po dežju. :(
zvonko111
15. 04. 2019 21.23
+39
ko sem videl dvojčka v New Yourku goret, 11.9., nisem bil tak pretresen kot pa danes....
MKII
15. 04. 2019 21.29
-6
Jaz sploh nisem, ne v prvem ne v drugem primeru. Za prvega se že ve, da je bil inside job. Za tega bomo še zvedli. Čeprav je loh tut elektro napeljava.
brusilec
15. 04. 2019 21.29
+6
v dvojckij je umrlo kar nekaj ljudi, tukaj samo materialna skoda .. ja, je zgodovinskega pomena, ampak vseeno .. zivi ljudje .. ?? ! jst sem takrat mislil da se je zacela 3 svetovna.. in po eni strani se je ..tole je bila napaka pri delu .
BožjiSvetovalecPolde
15. 04. 2019 21.23
+8
Če ni šlo za nesrečo vzorka ne bodo nikoli pojasnili.