Znanost in tehnologija

Nobelova nagrada za fiziko prvič po 55 letih v roke ženski

Stockholm, 02. 10. 2018 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / U.Z. / STA
Komentarji
2

Nobelovo nagrado za fiziko letos prejmejo Američan Arthur Ashkin, Francoz Gerard Mourou in Kanadčanka Donna Strickland za odkritja na področju laserske fizike. Stricklandova je sicer šele tretja ženska v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade za fiziko po Marie Curie in Marii Goeppert Mayer.

Američan Arthur Ashkin nagrado prejme za razvoj optične pincete in njeno uporabo v bioloških sistemih, kar omogoča proučevanje in manipuliranje z atomi, virusi, bakterijami in celicami.

Glavni preboj se je zgodil leta 1987, ko je ameriški znanstvenik s pinceto ujel živo bakterijo, ne da bi jo pri tem poškodoval, so navedli na akademiji. Do svojih odkritij je prišel v času službovanja v laboratorijih podjetja AT&T Bell med letoma 1952 in 1991.

Ashkin je s 96 leti najstarejši prejemnik katerekoli od Nobelovih nagrad doslej. Pred tem je bil to Američan Leonid Hurwicz, ki je leta 2007 pri 90 letih prejel nagrado za ekonomijo.

Donna Strickland je šele tretja ženska v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade za fiziko, ki jo je prejela.
Donna Strickland je šele tretja ženska v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade za fiziko, ki jo je prejela. FOTO: APTN Video

Gerard Mourou in Donna Strickland medtem nagrado prejmeta za njuno metodo za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov, so navedli na akademiji. "S tem sta tlakovala pot k najkrajšim in najbolj intenzivnim laserskim pulzom, kar jih je ustvaril človek,"so dodali. Te sunke uporabljajo pri laserski operaciji korekcije vida.

Nagrado za fiziko so lani dobili trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, in sicer Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne.

74-letni Francoz je v svoji karieri sodeloval s francosko politehnično šolo v predmestju Pariza in univerzo v Michiganu. Stricklandova, ki je stara 59 let, pa je bila njegova študentka. Poučuje na univerzi v kanadskem Waterlooju. Je sicer šele tretja ženska v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade za fiziko po Marie Curie (1903) in Marii Goeppert Mayer (1963). Na akademiji vztrajajo, da to ni posledica pristranskosti odbora, ki podeljuje nagrade, ampak tega, da so bila vrata laboratorijev ženskam dolgo zaprta.

Nagrajenci počaščeni, presrečni in zelo zaposleni

"Sem mislila, da jih je več," je 59-letna Kanadčanka odvrnila, ko so ji povedali, da je šele tretja ženska s to nagrado. "Vendar pa sem počaščena, da sem ena od njih. Slaviti moramo fizičarke, saj obstajamo," je poudarila.

Mourou je nad prejemom nagrade presrečen. Slavljenje na njegovi domači politehnični šoli v predmestju Pariza je bilo zelo bučno. V krajši izjavi je dejal, da je trenutno poln čustev, saj je nagrada naredila velik vtis nanj.

Ashkin pa je povedal, da si ni vzel veliko časa za proslavljanje in da verjetno ne bo dosegljiv za intervjuje. "Zelo je zaposlen s svojim aktualnim znanstvenim raziskovanjem," je po pogovoru z Ashkinom pojasnil generalni sekretar švedske akademije znanosti Göran Hansson.

Nagrado, ki so jo lani prejeli trije ameriški znanstveniki za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, bodo letošnjim prejemnikom podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Razdelili si bodo devet milijonov švedskih kron (870.000 evrov). Američan bo prejel polovico finančne nagrade, drugo polovico pa si bosta razdelila Francoz in Kanadčanka.

Brez optične pincete in optičnih bliskov oziroma sunkov, katerih razvoj so omogočili Nobelovi nagrajenci za fiziko, svet ne bi bil takšen, kot je, pravi Tomaž Požar z ljubljanske Fakultete za strojništvo.

Podelili so že nagrado za medicino

Niz razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad so začeli v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo letos za imunoterapijo za zdravljenje raka prejmeta ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo. Razvila sta zaviralce imunskih stikal. Ta stikala imunskim celicam preprečujejo prepoznavanje rakavih celic. Z zaviralci pa dosežejo, da celice imunskega sistema rakave celice prepoznajo in uničijo.

Nadaljevali bodo v sredo z nagrado za kemijo, v petek pa bodo razglasili prejemnika nagrade za mir. Dobitnik nagrade za dosežke na področju ekonomije bo znan prihodnji ponedeljek.

Nagrade za književnost letos zaradi spolnega škandala v Švedski akademiji ne bodo podelili. Razglasili jo bodo skupaj z nagrado za prihodnje leto, kar se je nazadnje zgodilo leta 1949. Francoski fotograf Jean-Claude Arnault, glavni akter v škandalu, je bil sicer v ponedeljek zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec Alfred Nobel. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HouseBeatz
02. 10. 2018 19.03
+5
Cestitam, se na veliko dosezkov!
JanezNovakJohn
02. 10. 2018 14.04
+0
Medicina, to razumem. Kar se tiče fizike mi pa ni najbolj jasno. Pa bo že kaj pisalo.