Tujina

Žrtve tudi med otroci

Bagdad/Mosul, 25. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Bagdadu so bili v streljanju po bombnem napadu na ameriško vozilo ubiti štirje otroci, umrli pa so tudi trije ameriški vojaki.

V Mosulu so v zadnjih napadih raketirali bolnico in hotel (Foto: Reuters)
V Mosulu so v zadnjih napadih raketirali bolnico in hotel (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Raketni napad na Mosul

V mestno bolnišnico v Mosulu na severu Iraka je bila izstreljena ena raketa, ki je ubila dve osebi, deset je ranjenih, poročajo policijski viri. Približno uro po tem je druga raketa zadela hotel Ashour v središču mesta. Ranjene so bile tri osebe, od katerih sta dve kasneje umrli v bolnišnici. Zgradba hotela je močno poškodovana. Tretja raketa pa je zadela policijsko vozilo v bližini policijske postaje v južnem delu Mosula in ranila dva policista.

V napadu ubiti ameriški vojaki

Ameriški vojak na naftnem polju
Ameriški vojak na naftnem polju FOTO: Reuters

Neznanci so sinoči v napadu na naftni terminal v Basri ubili tri ameriške vojake, več jih ranili. Kot je sporočila ameriška vojska, so napadalci poskušali izvesti samomorilski napad s tremi čolni na pomemben naftni terminal v Basri. Napadalci so se s čolni poskušali približati terminalu, vendar so se razstrelili, ko jih je poskušala ustaviti ameriška vojska. Eksplozije niso povzročile škode na terminalu, so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva, ki so tudi potrdili, da med britanskimi vojaki ni žrtev.

Gre za prvi napad z morja na naftne terminale od začetka ameriške invazije na Irak pred več kot letom dni. Incident spominja na napad na ameriški rušilec USS Cole leta 2000 v Jemnu, za katerega Američani krivijo teroristično mrežo Al Kaida.

V eksploziji avtobusa, ki je pri mestu Haswa, 50 km južno od Bagdada zapeljal na mino, je umrlo najmanj 13 potnikov, 17 pa je ranjenih. V Kirkuku na severu Iraka pa je bil ubit iraški policist. Policista, ki je varoval prostore nekega naftnega podjetja, so neznanci ubili z avtomatskim orožjem. V drugem incidentu v tem mestu pa je bil huje ranjen iraški policist, ki je varoval mestno sodišče.

Avstralski premier Howard je nenapovedano v Iraku obiskal svoje vojake in z njimi tudi pokramljal (Foto: Reuters)
Avstralski premier Howard je nenapovedano v Iraku obiskal svoje vojake in z njimi tudi pokramljal (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nov dogovor o prekinitvi ognja

Predstavniki obkoljenega iraškega mesta Faludža in koalicijskih sil so dosegli nov dogovor, ki predvideva "neomejeno" podaljšanje prekinitve ognja in prepoved nošenja orožja v mestu, je povedal eden od posrednikov na pogajanjih.

Kot je povedal Hašem al-Hasani, predstavnik Islamske stranke, ki sodeluje na pogajanjih, dogovor o premirju predvideva tudi skupne patrulje, sestavljene iz koalicijskih vojakov, policije in iraške civilne zaščite.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA