Tujina

Epsteinovi žrtvi zahtevali, da ostane v priporu do konca sojenja

New York, 16. 07. 2019 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žrtvi ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina sta v ponedeljek na zveznem sodišču na Manhattnu zahtevali, da mu sodišče odredi pripor do konca sodnega procesa zaradi trgovine z ljudmi za spolno izkoriščanje in zarote. Sodnik Richard Berman bo o tem oziroma morebitni izpustitvi po plačilu varščine odločil v četrtek.

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein FOTO: AP

Tudi zvezni tožilci so zahtevali, da ostane v priporu, njegovi odvetniki pa so prosili za varščino in morda hišni pripor v njegovi 77 milijonov dolarjev vredni graščini na Manhattnu. Sodnik Richard Berman je sicer že nakazal, kako se bo odločil, ko je dejal, da se v takšnih primerih varščina običajno zavrne.

Epsteina so aretirali 6. julija na letališču v New Jerseyju, ko se je z zasebnim letalom vrnil iz Pariza in od takrat je v priporu. Obtožen je, da je imel spolne odnose s številnimi mladoletnicami od leta 1999 tako na Floridi kot v New Yorku in verjetno še drugod.

Njegov primer je pripeljal do odstopa ministra za delo v vladi Donalda Trumpa Alexandra Acoste, ki je kot zvezni tožilec na Floridi leta 2008 odstopil od njegovega pregona zaradi istih obtožb in primer predal državnim tožilcem. Ti so se z Epsteinovimi odvetniki dogovorili, da gre za 13 mesecev v zapor, kjer je v tem času sicer samo prespal, da plača odškodnino žrtvam in se prijavi kot spolni prekrškar.

V primeru uspešnega zveznega pregona bi mu grozil dosmrtni zapor. Acosta je pojasnjeval, da je s predajo primera zagotovil vsaj to, da je šel Epstein v zapor, plačal odškodnino in se prijavil kot spolni prekrškar. Acosta je bil sicer pod hudim pritiskom Epsteinovih mogočnih zaveznikov iz sveta politike in gospodarstva, njegovi odvetniki pa so imeli na voljo veliko denarja za izvajanje pritiska na tožilstvo.

Nekaj od več deset žrtev je vztrajalo in so februarja letos na zveznem sodišču zmagale v tožbi proti zveznemu pravosodnemu ministrstvu zaradi odstopa od primera leta 2008 brez posvetovanja z žrtvami. Acosta je s tem prekršil zvezno zakonodajo. Zadeve so potem vzeli v roke newyorški zvezni tožilci, s katerimi ni šale, ko gre za odmevne primere, in Epstein je na začetku meseca končal v zaporu.

V ponedeljek sta na sodišču nastopili Courtney Wild, ki trdi, da je imel danes 66-letni Epstein z njo pred desetletjem in več spolne odnose, ko je bila stara 14 let, in Annie Farmer, ki pravi, da je bila stara 16 let. Epstein je najemal dekleta za masaže, ki so se razvile v spolne odnose. Iskali so mu predvsem revna dekleta.

Zvezni tožilec Alex Rossmiller je dejal, da je njihov primer iz dneva v dan trdnejši, saj so med drugim na podlagi zaplenjenega kataloga golih fotografij mladoletnic v Epsteinovi graščini odkrili številne žrtve, ki so pripravljene sodelovati. Našli so tudi ogromno gotovine, diamantov in potni list z Epsteinovo fotografijo in drugim imenom.

Epsteinov odvetnik Martin Weinberg je poudaril, da obtoženec ni storil nobenega kaznivega dejanja, odkar je leta 2008 sprejel dogovor s floridskimi tožilci, ko je priznal nagovarjanje k prostituciji. Tožilce je obtožil, da odstopajo od dogovora, da ga ne bodo več preganjali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
16. 07. 2019 14.11
-8
Zagotovo jim je plačeval za masaže in ostalo, tako da ne vem kdo je kriv.
jokl234
16. 07. 2019 12.00
+10
Bwahaha, a uganete, kdo je imenoval zveznega sodnika Berman-a? Nihče drug, kot Clinton.
Amasakul
16. 07. 2019 10.29
+31
...tudi v Sloveniji najdemo uspešne podjetnike, ki so poročeni in imajo doma družino, pa žena pojma nima, ker niti ne pomisli, da si delijo njeni možje posteljo z mladeničem ali mladenko.
Quatflow
16. 07. 2019 10.04
+21
Da so cisto brez vesti in sramu.. da ne bi imeli denarja in tega sveta moci, bi bili ze zdavnaj zaprti, tako so jim pa dopuscal to pocetje vsa ta leta!
lahunin
16. 07. 2019 09.55
+12
DENAR JE SVETU VLADAR
veteranka1
16. 07. 2019 10.11
+21
včasih pa, HVALA BOGU, tudi moč DENARJA odpove !!!
RichPiana
16. 07. 2019 09.04
+37
Bill Clinton je bil vsaj 26x na njegovem lolita expressu.
jakec1575
16. 07. 2019 09.13
+16