Tujina

Ustanovitelj Facebooka: 'Vsi uporabniki bodo imeli možnost izklopa'

Washington, 11. 04. 2018 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / An.V., S.S.
Komentarji
96

Mark Zuckerberg je pred člani predstavniškega doma ameriškega kongresa nadaljeval z obljubami o večji zaščiti podatkov uporabnikov, vendar ni podal nobenega konkretnega predloga v tej smeri. Glavno vprašanje je vprašanje regulacije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zuckerberg se je že na začetku zaslišanja opravičil
    01:54
    Iz SVETA: Zuckerberg se je že na začetku zaslišanja opravičil
  • Iz 24UR: Facebook v boju z Rusi
    02:14
    Iz 24UR: Facebook v boju z Rusi
Mark Zuckerberg še ni odgovoril na vsa vprašanja.
Mark Zuckerberg še ni odgovoril na vsa vprašanja. FOTO: AP

"Kako ima lahko potrošnik dovolj nadzora nad podatki, če jih nima niti Facebook?", je Marka Zuckerberga vprašal demokrat iz New Jerseyja Frank Pallone, odgovora pa ni dobil.

Zaslišanje je bilo za Facebook ugodno, ker so se delnice podjetja podražile in Zuckerberg si je z nastopom povečal premoženja za nekaj milijard dolarjev, čeprav ni nadoknadil izgube, ki so se nakopičile od izbruha afere Cambridge Analytica.

Glavno vprašanje, ki je v ozadju medijskega cirkusa z Zuckerbergom in njegovimi odvetniki pred kongresom, je vprašanje regulacije. Zakonodajo o tem, da morajo potrošniki izrecno dovoliti, da se njihove informacije delijo, so že vložili trije ameriški senatorji. Podobno napovedujejo tudi člani predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Zuckerberg je priznal, da je nekaj dodatnih regulacij v tem trenutku neizogibno dejstvo, vendar opozoril, da ne bi smeli pretiravati. Dodatne regulacije naj bi namreč lahko celo povečale moč velikih, kot je Facebook, in škodile novim podjetjem, tako imenovanim "start-upom".

Za zdaj Facebook še ne dela v skladu z novim evropskim zakonom, ki zahteva avtomatično zaščito podatkov, kar pomeni, da mora Facebook izklopiti številne namestitve zasebnosti in oglasov, ki so trenutno na voljo vsem, tako oglaševalcev kot posameznikom, podjetjem in drugim. Po evropskem zakonu bi morala biti zasebnost zaščitena, dokler uporabnik posebej ne dovoli, da je na voljo vsem. Trenutna praksa Facebooka je, da so informacije dostopne, če jih uporabnik ne blokira sam.

Za Facebook "izklop" pomeni manj denarja in Zuckerberg je dejal, da se bodo obnašali odvisno od zakonodaje v posameznih državah. Zagotovil je le, da bodo imeli vsi uporabniki možnost "izklopa", ki bo vidna na spletni strani uporabnika. Evropska zakonodaja zahteva tudi, da imajo uporabniki pravico do vpogleda v informacije, ki jih ima Facebook o njih. Zuckerberg je izrazil mnenje, da je to uporabnikom že omogočeno, kar v tem trenutku še ne drži.

Zuckerberg: Facebook se vseskozi bori z Rusi

Na zaslišanju pred ameriškim kongresom je prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg poudaril tudi, da so vseskozi v borbi z Rusi, ki želijo izkoristiti družbeno omrežje. 

''To je boj. Vedno boljši so,'' je dejal na zaslišanju po odmevni aferi ko je podjetje Cambridge Analytica Facebookove podatke o uporabnikih zlorabilo v politične namene.

Zuckerberg se je moral odgovarjati na vprašanja o ruskem vpletanju in zlorabi podatkov v aferi Cambridge Analytica.
Zuckerberg se je moral odgovarjati na vprašanja o ruskem vpletanju in zlorabi podatkov v aferi Cambridge Analytica. FOTO: AP

Zuckerberg je med drugim povedal tudi to, da je posebni preiskovalec v zadevi vpletanja Rusije v ameriške volitve Robert Mueller že zaslišal nekatere zaposlene pri Facebooku. Sam med zaslišanimi sicer ni bil. Ker gre za preiskavo, je bil Zuckerberg skop s pojasnili, da ne bi izdal česa zaupnega. Kot je znano, je Mueller februarja obtožil 13 Rusov, med temi so tri ruska podjetja, vpletanja v volitve leta 2016 v ZDA. 

33-letnik se je na zaslišanju, ki je trajalo skoraj pet ur, znova opravičil za zlorabo podatkov 87 milijonov uporabnikov in poudaril, da so oziroma bodo te podatke izbrisali. ''Zdaj je jasno, da nismo storili dovolj, da bi določenim orodjem preprečili, da škodujejo. Šlo je za napako,'' je dejal. Nekaj ur pred zaslišanjem je sicer Facebook razkril, da je bilo v zbrane podatke zajetih tudi več zasebnih sporočil okoli 1500 uporabnikov. 

Bodo z novimi orodji lažje zaznali lažne profile? 

Zuckerberg že od izbruha škandala obljublja, da bo Facebook postal bolj transparenten in da bo več zaščite osebnih podatkov. Prav tako obljublja oster boj proti lažnim novicam in lažnim profilom, kar je ponovil pred senatorji. 

''V Rusiji so ljudje, katerih delo je iskati in izkoristiti naš sistem in druge spletne sistem. Tudi pri tem rabimo biti boljši,'' je dejal. 

Iz njegovih besed se je razkrilo, kako močan vpliv ima Facebook. Zdaj je za Facebook po njegovih besedah najpomembneje to, da poskrbijo, da se letos ne bo nihče vpletal v številne volitve po vsem svetu. Seveda pa senatorjem ni mogel zagotoviti, da bi številne lažne novice povsem izkoreninil s Facebooka. 

Bodo ukrepali regulatorji?

Senator John Kennedy je Zuckerberga opozoril, da bi lahko Facebooku na prste stopili regulatorji. 33-letnik je odvrnil, da so tudi zakonske omejitve dobrodošle, če gre za prave omejitve. 

Spomnimo. Cambridge Analytica je podjetje, ki naj bi odigralo pomembno vlogo pri zmagi Donalda Trumpa na volitvah leta 2016. Z osebnostnim kvizom, ki ga je razvil Aleksandr Kogan, so na Facebooku pobrali osebne podatke posameznikov, ki so kliknili na kviz, hkrati pa tudi od prijateljev te osebe. Posamezniki so kvizu sicer dali dovoljenje, ne pa vsi, prav tako jih podjetje ne bi smelo prodati, so poudarili pri Facebooku. Pri Cambridge Analytica pa pravijo, da podatkov niso zlorabili. 

Med zaslišanjem Zuckerberga je podjetje tvitnilo, da je njihova odvetniška ekipa že pripravila pisma za medijske hiše z nasvetom, naj ne navajajo napačnih informacij. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
15. 04. 2018 11.11
Velikih korporacij ipd., ki se (morajo) uklanjajo zakonom in zahtevam vrha piramide, to ne bo ustavilo. Za zaveso je drugačen svet. Samo glejte kaj se sedaj dogaja z javno uradnim šefom Facebooka, ampak vprašanje je kdo stoji za njim, šefi velikih korporacij so toliko šefi, direktorji teh, kot šefi, direktorji vladnih agencij (začenši z vlado ZDA), kot je predsednik ZDA predsednik ZDA. V tem sistemu je vedno nekdo zadaj, obstoječi pa le igralci za javnost, pa če se tega zavedajo ali ne, različno.
slastne_nogavičke
14. 04. 2018 16.36
Kot prvič napako je priznala v svetu podatkov v katerem delam tudi sam se pogosto zgodijo napake zaradi infiltracij različnih hekerjev skozi luknje sistemov v baze podatkov kjer so tudi shranjeni osebni podatki. Kot drugič, senatorji in kongresniki ,ki so ga zasliševali so očitno ne uporabljajo Facebooka tako pogosto kot mladi in bolj tehnološko razviti. Drugače pa za krajo podatkov oseb s slovenskim državljanstvom pa mi pri googlu delamo posebno zavarovanje, ki expliktno delovalo na vaših željah. Na operacijskih sistemih Chrome in Android pa se bo to pokazalo veliko bolj izrazito.
slastne_nogavičke
14. 04. 2018 16.37
skorumpiranpolitik
12. 04. 2018 18.20
+0
Upam, da bo prihodnja vlada Sloveniej doumela in obdavčila Facebook norosti glede na število SLovencev in reklema ter preprodajanja podatkov!
skorumpiranpolitik
12. 04. 2018 18.19
+1
Ma tega lažnivega tatiča Cukerberga bi morali že zdavnaj zapreti!
Uporabnik443897
12. 04. 2018 13.18
+2
Bodo imeli, zakaj pa tega ni že zdaj omogočeno????
Uporabnik443897
12. 04. 2018 10.00
+4
FB se ne moreš rešiti. Sem probal na vse načine, pa me še kar nagovarjajo naj se nazaj prijavim. Pobrisal sem pa vse kar se je dalo. Sicer gor nisem lepil nič osebnega inodpru sem ga samo zaradi iskanja prijateljev iz preteklosti ko smo skupaj bili v Valdoltri skoraj 4 leta od 1966 do 1970. Tedak še iz bivše Jugoslavije. Od Srbije in Bosne in nekaj iz Slovenije.
Uporabnik443897
12. 04. 2018 10.05
Sem gledal filem o njemu, že tedaj ni bil mož beseda, samo on in on in Albansko morje. Je pa res, poslovnež pa je !!!
ONniON
11. 04. 2018 20.24
+3
še čipe dajte ljudem, da bo nadzor še večji in popolnejši, vaši apetiti pa siti, dekadentneži zahodnjaški
TistoPravo
11. 04. 2018 21.05
+1
Davčna se te drži bolj kot čip na bančni..oziroma katerakoli druga verzija čipiranja..dvomim, da je kdo komu še bolj zanimiv iz kakega drugega vidika. Še žena te neha sledit, če ti davčna kj ponagaja in čip na bačni ni več berljiv
nikhrast
11. 04. 2018 22.16
-1
Tako je, nekateri starši že zahtevajo to. Pa najdeš mulca ki nima iPhone da takoj pokliče mamo če ima problem.
acco98
11. 04. 2018 19.51
Taprav pravim pojamral .
SLO-SURVIVAL
11. 04. 2018 19.24
+6
Še dobro da imate ruse, ker kdo bi bil pol kriv!
Infraping
11. 04. 2018 18.18
+6
Svet je preveč razvit. Jaz ne morem niti spremljati več, kaj se dogaja, kaj šele, da bi odločal.
Ramzess
15. 04. 2018 11.09
Saj ni, le premalo smo osveščeni, s premalo znanja, preveč se prireja, skriva, itd. Če rečemo, da živimo v matrici, bo kar držalo, saj je ta svet vse prej kot resničen.
Transformerji
11. 04. 2018 17.10
+4
To bi bilo res lepo - da se vojne dogajajo samo na spletu!
TistoPravo
11. 04. 2018 17.01
+2
Zanimivo je, kako vojaška industrija vedno najde nekoga, kateremu "proda" svojo tehnologijo v obliki orožja. Markoti in Nokie pa samo pametna poteza v izboru zastopnikov pred posredno prodajo naprej ljufstvu v uporabo, ki se vedno in znova prepozno zavemo...da nam tehnologija, za katero celo delamo in plačujemo...namenjamo svoj čas, niti približno ne koristi. Samo lažje nas imajo tam, kjer nas želijo. In celo za vse to delamo in plačamo iz lastnih žepov...
pepithesailor
11. 04. 2018 15.23
+9
A sedaj so pa "medoti" krivi? Mulec je ukradel software, je nenormalno obogatel na račun neumne raje in potem, (ko mu še ni bilo dosti) prodal informacije. Saj sam sebi skače v gobec, jaz sem štartal FB, jaz ga vodim......eeee, če ga "vodiš" si zagotovo vedel za prodajo informacij.
glumac666
11. 04. 2018 15.47
+0
nikhrast
11. 04. 2018 16.06
+3
V glavnem je kriv folk sam, stoka da zahteva zasebnost, na drugi strani pa objavi vse svoje osebne podatke.
Zdene Iskra
11. 04. 2018 15.15
+4
"rabimo biti boljši". LEKTOR'''''????
Strelec39
11. 04. 2018 14.06
+22
Daj ne laži smrkavec en!Zdaj ko so te dobili so pa Rusi krivi!? Ta fora z Rusi je postala tako prozorna,da še slep človek vidi in spregleda vašo nemoč.Bednik od človeka!👎👎
nikhrast
11. 04. 2018 16.08
-6
Strelec39
11. 04. 2018 16.35
+3
Pokvarjenim ljudem nimam biti kaj folš!Taki se mi smilijo,brez obraza,ponosa,bogi v duši!
Uporabnik443897
12. 04. 2018 10.03
+1
Pri nas pa vsega kriv Janez, tako pač je, folk pa dost NAIVEN pa vse VERJAME :)
ONniON
11. 04. 2018 13.25
+9
zuckelberg ima malega !
Uporabnik599200
11. 04. 2018 15.44
+5
nikhrast
11. 04. 2018 16.14
-2
Ne vem, misliš na avto, avion..., precej tega folka pokliče servis, lastnik je pa podjetje.
BUONGIORNO
11. 04. 2018 13.24
+19
Ja pa ja de!! Rusi so krivi tudi za lanski orkan Marija !!
orcus
11. 04. 2018 12.56
+23
Ce bos rekel, da so Rusi krivi ti je tricetrt oprosceno, cetrt pa da te mamo v sahu ostane....
Uporabnik1385495
11. 04. 2018 12.48
+18
Ja...Za Barcin potaz so tudi krivi Rusi.Putin osebno ja ze vsako,ko bi lahko dali gol,le tega premaknil.Vladimir allmighty.In ce bo danes dež...tudi Rusi.
Uporabnik1385495
11. 04. 2018 12.46
+6
Ja,Rusi...ti so pa res en pokcarjen narod.In vedno boljsi so......pa kako so ljudje lahko take nire krave.Pri vsem britanskem natolcevanju je zdaj se Mark nasel krivce.Rusi.Zdaj imamo pa problem s tezavo in tezavo s problemom...saj vidite hrcka,ki tece na kolesu,mar ne?Ze od nekdaj vemo,kdo je kriv,ce Amijem in alliance kaj ne gre.Rusi,povarjenci sposobni.Grozno...na vseh podrocjih.Aja...kot ze zapisano nekje spodaj...Kim press the button