Tujina

Zunanji ministri EU o širitvi

Bruselj, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji ministri Evropske unije so na prvem rednem zasedanju v času danskega predsedovanja govorili o širitvi, odločitev o povračilnih jeklarskih ukrepih proti ZDA pa so preložili na jesen.

Ministri so sprejeli takšno priporočilo Evropske komisije, ki je mnenja, da je Washington pokazal pripravljenost na določene izjeme in nadaljnje pogovore. Ministri so komisijo ob tem pozvali, naj nadaljuje prizadevanja za dosego gospodarsko pomembnega deleža izjem in drugih kompenzacij.

Finski zunanji minister Erkki Tuomioja in njegov portugalski kolega Martins da Cruz na srečanju v Bruslju (Foto: Reuters)
Finski zunanji minister Erkki Tuomioja in njegov portugalski kolega Martins da Cruz na srečanju v Bruslju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Z odlogom uvedbe protiukrepov je EU dala ZDA čas, da pripravi seznam jeklarskih izdelkov, ki jih bo Washington dovolil uvoziti brez dodatnih omejitev. Zdaj veljavne izjeme predstavljajo manj kot 20 odstotkov evropskega izvoza jekla, ki so ga ameriški ukrepi prizadeli, vrednost pa znaša 2,3 milijarde evrov letno. EU ima sicer pripravljen seznam ameriških izdelkov, ki jih v primeru zmage v sporu pred Svetovno trgovinsko organizacijo namerava dodatno cariniti v višini 600 milijonov evrov.

Podrobno o širitvi

V prvi fazi procesa naj bi EU do konca septembra s kandidatkami končala pogajanja o vseh nefinančnih poglavjih, v drugi naj bi do začetka novembra poenotila stališča do finančnih vprašanj in določila na vstop pripravljene kandidatke.

Ministri so razpravljali tudi o načrtih za uspešno izvedbo širitve v skladu z zastavljenim urnikom, ki predvideva sklenitev pristopnih pogajanj s pripravljenimi kandidatkami do konca leta in vstop prvih novih članic v unijo leta 2004. Danski zunanji minister Per Stig Moeller je kolege opozoril, da so zamude v procesu nedopustne, s čimer so se ministri strinjali, izstopali pa so predvsem španski, belgijski, avstrijski, grški in irski predstavniki.

Za zagotovitev izvedbe širitve načrtuje Danska jeseni sklicati kar tri kroge pristopnih pogajanj s kandidatkami na ministrski ravni ter pogajanja na ravni vodij pogajalskih ekip. V prvi fazi procesa naj bi EU s kandidatkami končala pogajanja o vseh nefinančnih poglavjih, v drugi naj bi poenotila stališča do finančnih vprašanj in določila na vstop pripravljene kandidatke, v tretji pa do decembrskega vrha v Koebenhavnu sklenila pogajanja z do desetimi kandidatkami.

Ministri tudi o Cipru

Ministri so se dotaknili tudi vprašanja razdeljenega Cipra, katerega rešitev se zaradi politične krize v Turčiji odmika. Zaradi krize je tudi vprašljiva izvedba sprejetih reform, ki so evropski pogoj za začetek pogajanj o vstopu Turčije v unijo. Vodje diplomacij so se tudi zavzeli tudi za sklenitev dogovora z Rusijo o tranzitnem režimu za enklavo Kaliningrad ob Baltiku.

Reforma ministrskega sveta

Na zasedanju so sprejeli tudi nov poslovnik za delo ministrskega sveta in potrdili odločitev o večji transparentnosti delovanja sveta, ki predstavlja predvsem javnost razprav in sprejemanja tistih odločitev, ki jih svet potrjuje s soodločanjem Evropskega parlamenta. Reforma predvideva skrčenje števila ministrskih svetov iz 16 na devet in preoblikovanje sveta za splošne zadeve v svet za splošne zadeve in zunanje odnose, ki bo pristojen za vse zunanje in obrambne politike, zunanjo trgovino, razvojno sodelovanje in človekoljubno pomoč.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni