Tujina

Zveza NATO praznuje 50. obletnico z bombami

Bruselj, 04. 04. 1999 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zveza NATO danes praznuje 50. rojstni dan, vendar pa ob tej priložnosti na zavezništvu niso pripravili posebnih praznovanj.

''50. obletnico ustanovitve zveze NATO praznujemo v času vojne proti barbarstvu zadnjega evropskega tirana na Kosovu ter ob naporih, da bi pomagali več tisočem beguncev, ki so bili pregnani s svojih domov,'' je za agencijo AFP izjavil neimenovani predstavnik zavezništva.

Zveza NATO je z vojaki navzoča v Bosni in Hercegovini; tu ima nameščenih 30.000 mož, v Makedoniji (12.000 vojakov), pripravlja pa se tudi na misijo v Albaniji, ki naj bi štela med 6000 in 8000 vojakov.

Pol stoletja po ustanovitvi je zveza NATO, ki naj bil sprva branik pred morebitno sovjetsko invazijo, postal glavni steber evropske varnosti.

Po koncu hladne vojne je zavezništvo v zadnjem desetletju okrepilo sodelovanje z državami Vzhodne Evrope, tudi z Rusijo. S tega območja prihajajo tri najnovejše članice zavezništva, Poljska, Madžarska in Češka. Zveza NATO je tudi izvedla reformo vojaške strukture. Edini notranji izziv ostaja vzpostavitev ravnotežja moči med ZDA in evropskimi zaveznicami.

Sicer naj bi devetnajsterica nov strateški koncept sprejela na vrhu v Washingtonu konec aprila, ko naj bi tudi določili prednostne naloge zavezništva v 21. stoletju.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.