Tujina

Zveza NATO znova napadla Beograd

New York, 04. 04. 1999 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 8:58
Komentarji
0

Zračni napadi zveze NATO na ZRJ se nadaljujejo. Letala in vodljivi izstrelki so ponoči uničili še dva mostova čez Donavo, eksplozije pa so znova odmevale tudi v Beogradu, kjer sta bili zadeti policijska akademija in toplarna. Obenem pa se na Kosovu nadaljuje etnično čiščenje, ki ga izvajajo varnostne sile ZRJ. Po podatkih humanitarnih organizacij je meje Kosova od začetka napadov prestopilo 300.000 beguncev.

Največ jih je v Albaniji, približno 200.000, in v Makedoniji, kjer so zaradi nevzdržnega pritiska tudi zaprli meje. Ameriški State Department naj bi si prizadeval prepričati makedonsko vlado, naj znova odpre meje, slednja pa je to pripravljena storiti le, če bodo tudi druge države pripravljene sprejeti begunce. Zahodne vlade in humanitarne organizacije so začele organizirano dovažati pomoč v prizadete kraje, ob tem pa priznavajo, da tolikšnega števila beguncev niso pričakovali. Begunci s seboj prinašajo grozljive zgodbe o preganjanju z lastnih domov, ločevanju moških od žensk, otrok in ostarelih ter pobijanjih. Britanska televizija BBC je objavila videoposnetke trupel, ki jih je posnel eden od pobeglih Albancev s Kosova.

Tiskovni predstavnik zveze NATO Jamie Shea je opozoril, da bodo Srbi ob takšnem tempu Kosovo etnično očistili v 10 do 20 dneh, vendar pa bo zveza NATO storila vse, da bi jim to preprečila. Jugoslovanska vlada še naprej zavrača poročila o grozotah na Kosovu in trdi, da je vse skupaj le plod zahodne in albanske propagande, ter da se srbske enote borijo le proti teroristom Osvobodilne vojske Kosova.