Tujina

Zvočni posnetki razkrivajo, kaj se je zgodilo z britanskim tankerjem

London / Teheran, 22. 07. 2019 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Objava zvočnih posnetkov zasega tankerja, ki je plul pod britansko zastavo, razkriva ozadje dejanja, ki je še dodatno povečalo napetosti v perzijskem zalivu med Iranom in zahodnimi silami. Posnetek razkriva, da je bila britanska fregata preveč oddaljena, da bi zaustavila akcijo iranske revolucionarne garde.

Zvočne posnetke je objavil Dryad Global, podjetje, ki skrbi za navigacijo in varnost plovil na območjih visokega tveganja. Kot je moč razbrati, britanski mornariški častnik vztraja pri tem, da morajo britanskemu tankerju Stena Impero dovoliti plovbo skozi Hormuško ožino, medtem ko Iranci zahtevajo, naj plovilo spremeni smer.
"Spremenite smer. Sledite navodilom, nič se vam ne bo zgodilo," je po radijski zvezi iranski častnik sporočil tankerju s 23-člansko posadko in dodal, da gre za varnostni postopek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Gospod, ponavljam. Ko opravljate tranzitni prehod v priznani mednarodni ožini, vaš prehod po mednarodnem pravu ne sme biti oviran," posadki Stena Impero pove britanski častnik. "Prosimo potrdite, da vaš namen ni kršitev mednarodnih zakonov z nezakonitim vkrcanjem na Steno Impero," pa se je glasilo sporočilo namenjeno iranskemu patruljnemu čolnu, ki pa ni prekinil akcije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fregata Montrose britanske kraljeve mornarice je bila oddaljena približno uro plovbe od tankerja, zato ni uspela pravočasno posredovati, Irancem pa je uspelo zaseči plovilo. Iranska televizija v angleškem jeziku Press TV je opravila oddajanje v živo s palube zajetega tankerja. Ob tem so zapisali, da je "iranska revolucionarna garda uspela tanker prepeljati do iranske obale kljub vmešavanju britanske vojaške ladje".

Iranski državni uradniki so povedali, da je zaseg tankerja upravičen odziv na britansko vlogo pri zasegu iranskega tankerja ob obali Gibraltarja pred dvema tednoma. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif tudi vztraja, da Iran deluje v skladu z mednarodnimi pomorskimi pravili.

London: Iran se podaja na nevarno pot

Velika Britanija je Teheran opozorila, da se podaja na nevarno pot. London trdi, da so tanker ustavili v teritorialnih vodah Omana.

Britanska ministrska predsednica Theresa May je v Londonu sklicala izredno zasedanje ministrov in vodilnih varnostnih strokovnjakov, na katerem so govorili o odgovoru na iransko zasedbo britanskega tankerja v Hormuški ožini. V Teheranu so medtem poudarili, da je bil zaseg tankerja z nafto zakonit ukrep.

Zaradi incidenta so se na nujni seji danes znova sestal varnostni odbor britanske vlade Cobra, ki ga je tokrat vodila premierka Theresa May. Ministri in poveljniki policije, vojske in obveščevalnih služb so jo seznanili z razmerami. Govorili so o ohranitvi varnosti ladijskega prometa v regiji in morebitnih ukrepih proti Iranu.

Zunanji minister Jeremy Hunt je z razmerami in morebitnimi vladnimi ukrepi proti Iranu po pričakovanjih nato seznanil spodnji dom parlamenta. Po poročanju britanskih medijev London razmišlja o diplomatskih ali gospodarskih ukrepih, med drugim o zamrznitvi iranskega premoženja. Je pa Hunt že zavrnil možnost vojaškega posredovanja, ob podpori ZDA pa je Teheranu grozil z resnimi posledicami.

V Londonu so potekali krizni pogovori zaradi iranskega zasega tankerja. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt Teheran svari pred posledicami.
V Londonu so potekali krizni pogovori zaradi iranskega zasega tankerja. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt Teheran svari pred posledicami. FOTO: AP

"Ladja je bila zasežena pod napačno in nezakonito pretvezo. Iran bi moral nemudoma izpustiti ladjo in njegovo posadko," pa je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik Mayeve. Dodal je, da si London ne želi konfrontacij z Iranom, a je zaseg ladje, ki je plula v skladu z mednarodnimi pravili, nesprejemljivo.

Glede kritik o pomanjkljivi varnostni zaščiti britanskega tankerja v regiji, je dejal, da je glede na veliko število ladij, ki plujejo skozi Hormuško ožino, nemogoče, da bi vsaka ladja posebej imela svoje spremstvo.

Iranci trdijo, da je zaseg tankerja Stena Impero odgovor na agresivne poteze zahoda in zajetje iranskega tankerja pred dvema tednoma v Gibraltarski ožini.
Iranci trdijo, da je zaseg tankerja Stena Impero odgovor na agresivne poteze zahoda in zajetje iranskega tankerja pred dvema tednoma v Gibraltarski ožini. FOTO: AP

Predstavnik za odnose z javnostmi iranske vlade je medtem danes v Teheranu ocenil, da je bil zaseg britanskega tankerja zakonit ukrep. "Zaseg britanskega tankerja je bil zakonit ukrep Irana. Iran je ukrepal za zaščito regionalne varnosti," je na novinarski konferenci dejal Ali Rabiej. Na vse tiste države, ki pozivajo Iran, da naj izpusti britanski tanker, na krovu katerega je 18 Indijcev, trije Rusi ter Latvijec in Filipinec, je naslovil poziv, naj enako zahtevajo tudi od Velike Britanije.

Dodatne napetosti med Iranom in Zahodom

Zaseg tankerja Stena Impero minuli petek je povzročil dodatne napetosti med Iranom in Zahodom. Do njega je prišlo dva tedna potem, ko je Velika Britanija v Gibraltarju zasegla iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.

Prost pretok ladijskega prometa skozi Hormuško ožino je sicer bistvenega pomena za svetovno oskrbo z energijo, saj petina transporta poteka skozi ozko plovno pot med Iranom in Omanom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
23. 07. 2019 07.34
-1
Dokler so bile kolonije je bil red. Morda so angleži to zdaj spoznali in bodo nazaj kolonizirali arabce.
Principat
22. 07. 2019 20.58
+3
Rusija je z zaščito Sirije naredila čudo !Venezuela se je obranila vseh gromozanskih pritiskov! Sirija se je obranila (s pomočjo Rusov).Iran se ne boji nikogar in in bilo kakšne intervencije, ker ima vojsko katere ima izkušnje iz mnogoterih bojišč in ima 90% izglede za popolno obranitev. Amerikancem preprosto več ne gre , zato ponovno vpletajo kraljestvo in posledično evropo , ker s tem slabijo evropske potenciale , da se potem stara celina ubada s strahom in vse bolj z delomrzneži , ki pa po zadnjih podatkih tudi ogromno stanejo, _in da vsako leto nekoga povaljajo in da v črno zavijajo države , katero izberejo,Severna Koreja je isto vzdržala pritiske in še več , trenutno je v prednosti pred Amerikanci ,Kitajska se aktivno bori za južno kitajsko morje. Kaj takega je si pred 10 leti nisi niti upal zamisliti.Na kratko , Amerika več ne more si izbrati točko na zemlji katero želi in da jo pohodi !!Države so vse bolj pripravljene da se zoperstavijo , a Rusija v vseh segmentih pomaga pri njihovih odločitvah.Padec Amerike je samo vprašanje časa. Amerika kot sama več ni sposobna da naredi tisto , kar si zamisli ali kaj so že dlje časa kovali in načrtovali.
Razumnež
23. 07. 2019 07.33
-2
No v glavnem vse super fino in fajn. V tem nabulozem povzetku ti manjka samo še top destinacija kamor se boš preselil. Ali je to Sirija, Rusija, Venezuela, morda Iran, Kitajska ali pa morda prečudovita S. Koreja. Nedvomno so te države pravi raj za ljudstvo, ki tam živi.
Misija1
23. 07. 2019 14.05
-3
Principat: jasno je, da če bi ZDA imela interes uničit Iran, bi ga. In to brez da bi sploh ameriška noga stopila na iranska tla. Glede na velikost ameriških letalskih sil in ladjevja, lahko iz varne razdalje amerika uniči vso infrastrukturo Irana. Seveda s tem si ne bi podjarmili Irana, ampak definitivno bi ga uničili in ekonomsko spravili za nekaj 10 let nazaj.
Sirius.2
22. 07. 2019 18.35
+2
In kaj bo zdej. Ti meni jaz tebi.
KAPIBARA
22. 07. 2019 16.01
-2
Ker nekateri omenjate zaveznike Ruse, imajo ti odličen pregovor za Angleže: DOKLER SO KOKOŠI V KOKOŠNJAKU, SE S SKOBCEM SRČNO BOJUJEJO ( RUSKI)
Banion
22. 07. 2019 14.11
+13
Ko so angleški pudlji zaplenili Iranski tanker je bilo vse po predpisih.
Hudi?evZemljan
22. 07. 2019 14.39
-4
treba je ločit dogotka nista enaka,iranski tanker je kršil EU sankcije ko je želel vplut v sirijo, prek EU ozemlja,iran je pa zasegel tanker v mednarodnih vodah in to je kr problem kr to je piratstvo ne druga,in tega si še zločinske ZDA ne privoščijo,pa ne podpiram zda ali irana ampak samo povem da ni enako tako da ne devat v isti koš
User112003
22. 07. 2019 14.50
+3
to ti k vrjames bucam tlele na internetu, upam si dost star da veš karkoli tle gor piše je najverjetneje ravno nasprotno=)? sj veš pranje možganov in to.....
proofreader
22. 07. 2019 14.01
+13
Kje je posnetek zasega Iranskega tankerja pri Gibraltarju?
proofreader
22. 07. 2019 14.00
+9
Blair je še vedno na prostosti.
FAUSTOS1
22. 07. 2019 13.51
-4
Če kdo ne vidi ,da je iran resnično grožnja svetovnemu miru, potem temu človeku ni pomoči.
BUONcaffee
22. 07. 2019 11.56
-53
Iran največja grožnja demokraciji.
gappy666
22. 07. 2019 12.26
+53
Zmaga Ukrajini ...
22. 07. 2019 12.45
+11
jakec1575
22. 07. 2019 11.29
+9
Več kot bo sankcij, več bodo imele firme, ki imajo svoje tretje kanale od tega. 3x prepakiras v 3 državi in vuala. produkt prispe na cilj mimo sankcij.
frufelj
22. 07. 2019 10.37
+38
"Iran se podaja na nevarno pot"- ko se pudelj med nogami svojega gospodarja počuti dovolj varno, da teži in laja, vsi ostali ga pa tiho gledamo in nas je sram namesto njega
korintos23
22. 07. 2019 11.19
+13
elrocco77
22. 07. 2019 10.23
+65
Pred Angleži se hlače ne tresejo nikomur več, še najmanj pa Irancem. Angleži se zgolj napihujejo ko žabe, čeprav cel planet ve, da nimajo keša niti za plačilo odškodnine EU zaradi izstopa, kaj šele da bi se šli vojno......
WhatDoYouCare
22. 07. 2019 17.42
+0
Velika Britanija ima več denarja kot ga bo Iran kadarkoli imel. V vojni je denar najmanjši problem ker imajo vse države zakonodajo spisano tako da se v primeru vojaških spopadov vsem resoursom odvazmejo sredstva in se namenijo vojski. Itak pa če poči med VB in Iranom bodo ZDA z največjim užitkom pomagale VB. Komaj čakajo da se zakuha vojna da lahko sto tisoč raket ki nabirajo prah v skladiščih spravijo v pogon.
KladivoSi
22. 07. 2019 20.47
+0
Nekaj deset mio beguncev pa na pot prek balkana.. Bog nam pomagaj. Nimamo tolko prebivalcev kaj šele policistov in vojakov, ali hrane za vse lačne.
toukr
22. 07. 2019 10.17
+65
"Nafta je preveč pomembna surovina, da bi jo pustili v rokah Arabcev." - Henry Kissinger-ameriški žid
mastablasta
22. 07. 2019 10.15
+79
"Ko opravljate tranzitni prehod v priznani mednarodni ožini, vaš prehod po mednarodnem pravu ne sme biti oviran" - zakaj so pa potem oni (Angleži) ovirali prehod prehod preko Gibraltarske ožine?
Hudi?evZemljan
22. 07. 2019 14.45
-3
ti,a je Gibraltarske ožina -mednarodne vode ??? Gibraltar spada pod združeno kraljestvo
bikoborec69
22. 07. 2019 10.14
+17
Sasi si dobili svoje
Zlobni76
22. 07. 2019 10.11
+55
Angleške marjonete so mislile, da bo Iranci mirno gledali koko so jim zasegli tanker. D
Justiceiscoming81
22. 07. 2019 10.10
+30
plotter123
22. 07. 2019 09.58
+56
A to anglo-američani lahko kar povsod kradejo nafto ? Tale je bila iz Iraka ena prej iz Sirije , tam nimate kaj početi TO NI VAŠE preklete pijavke parazitske
plotter123
22. 07. 2019 09.59
+21
BUONcaffee
22. 07. 2019 09.57
-28
Hudo, kaj naj rečem. Iran bo dobil še sankcije. Dodajte še kaj vi.
tapravKamncan
22. 07. 2019 10.04
-15
aist
22. 07. 2019 12.45
+7
kebbab
22. 07. 2019 15.14
-1
Iran bo vsak čas dobu rakete to bo zadnja sankcija