Tujina

10-dnevna stavka smetarjev: 'Romantični Pariz smrdi'

Pariz, 15. 03. 2023 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da se podoba ljubezenske prestolnice ne sklada s pričakovano, ugotavljajo turisti, ki so v zadnjih desetih dneh zakorakali po pariških ulicah. Tam se je namreč zaradi stavke smetiščnih delavcev v dobrem tednu nabralo kar 6600 ton odpadkov. Ti pravijo, da so za svoje delo premalo plačani in da se ne bodo upokojili šele pri 64.

Potrugalec Fabio Figueirado je francosko prestolnico, ki velja za najbolj romantično mesto na svetu, s svojo partnerko obiskal zaradi želje po občudovanju ulic, stavb in iskanju skritih kotičkov. A namesto romantike ju je v Parizu pričakala gora smeti. "Še nikoli nisem videl mesta s toliko odpadki," je dejal 25-letnik, medtem ko je stal ob visoki gori polnih črnih vreč. Te se v prestolnici ljubezni na kupih nabirajo že več kot teden dni. 

Na pariških ulicah se je skupaj nakopičilo več kot 6600 ton odpadkov, ocenjujejo oblasti. Gore vreč se najdejo tudi pred najbolj znanimi turističnimi znamenitostmi. "Na več ulicah smo opazili grmade odpadkov, tudi tu," je pred katedralo Notre Dame dejala Martha Velasquez iz Kolumbije. "Zelo žalostno je videti tako lepo mesto tako prepojeno z odpadki," je dodala.

Več turistov prav tako moti neprijeten vonj, sporočajo turistične agencije. Nekateri pa stavkajoče razumejo. "Čuti se demokracija, kota da je to demokratična in svobodna država," je povedal 21-letni Belorus Andrej Naradzecki.

'Ob upokojitvi bom postal reven'

Smetiščni delavci so se za stavko odločili pred desetimi dnevi, stavkali bodo še vsaj do ponedeljka. Stavko sicer podpira več poklicnih skupin. Te želijo z njo vladi sporočiti, da je dvig zakonske meje za upokojitev z 62 na 64 let pretiran. Komunalni delavci se  zavzemajo za upokojitev pri največ 59 letih. Prav tako si želijo višje plače, ki bo doprinesla k zvišanju pokojnin. 

Med stavkajočimi je tudi 56-letna Murielle Gaeremynck, ki za čistočo Pariza skrbi že več kot dve desetletji. "Zavedam se, da bom ob upokojitvi postala revna," je dejala za francoske medije. Njena pokojnina bo nižja od 1200 evrov. Povprečna plača v Parizu znaša približno 2570 evrov.

Njen sodelavec Nabil Latreche prav tako meni, da si pobiralci smeti zaslužijo večjo plačo. "Delamo, ko sneži, ko dežuje, ko piha veter. Ko se vozimo na tovornjaku, vdihavamo vse mogoče stvari. Pogosto zbolimo," je izpostavil 44-letnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3