Tujina

10 mrtvih v strelskem napadu v supermarketu v ZDA

Buffalo, 15. 05. 2022 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zvezni državi New York se je zgodil strelski napad, v katerem je umrlo 10 ljudi, še trije pa so bili ranjeni. 18-letnega osumljenca, oblečenega v vojaško obleko, ki je dejanje v živo predvajal prek spleta, so policisti že prijeli. Ker so bile žrtve večinoma temnopolti, oblasti dejanje preiskujejo kot zločin iz sovraštva in rasno motivirano ekstremistično dejanje.

V soboto popoldne po lokalnem času je v enega od supermarketov v Buffalu, v zvezni državi New York, prišel oborožen mlajši moški in začel streljati na ljudi. Pri tem je ustrelil 13 ljudi, od tega jih je 10 umrlo. Večina žrtev je bila temnopoltih, je pojasnil policijski komisar v Buffalu, Joseph Gramaglia

Trije ranjeni niso v smrtni nevarnosti, vsi trije pa pa so zaposleni v supermarketu. Med ubitimi je tudi upokojeni policist, ki je delal kot varnostnik v trgovini in je skušal napadalca ustaviti tako, da je streljal proti njemu.

Streljanje v supermarketu v ZDA
Streljanje v supermarketu v ZDA FOTO: AP

Policija je sporočila, da je osumljenec z videokamero celoten napad tudi posnel in ga v živo predvajal preko spleta. Oborožen je bil z brzostrelko, na sebi pa je imel neprebojni jopič in čelado. Po napetem strelskem obračunu s policisti, ki so prispeli na kraj dogodka, je orožje predal, policisti pa so ga aretirali. 

Ameriška televizija CBS, ki se sklicuje na policijske vire, poroča, da je moški med streljanjem kričal rasne žaljivke. 

"Incident preiskujemo tako kot zločin iz sovraštva kot tudi primer rasno motiviranega nasilnega ekstremizma," je dejal Stephen Belongia iz lokalne izpostave Zveznega preiskovalnega organa (FBI).  

Osumljenec naj bi se do kraja dogodka, dela mesta, kjer živi pretežno temnopolto prebivalstvo, vozil več ur. 

"Videl sem, da je v supermarket vstopil moški, opravljen kot vojak, se upognil in samo začel streljati v ljudi," je dejal Grady Lewis, ki je napadalca videl z druge strani ulice. 

Preiskovalni sodnik je 18-letnika obtožil umora prve stopnje, okrožni državni tožilec John Flynn pa je dejal, da bodo najverjetneje sledile še druge obtožbe. 

"To je najhujša nočna mora, ki lahko doleti neko skupnost in trenutno trpimo, trenutno v nas vre," se je na napad odzval župan Buffala Byron Brown. Ob tem pa je poudaril, da ne bodo dopustili, da ta sovraštva polna oseba razdvoji njihovo skupnost in državo. 

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je šlo za "gnusen napad" in ga ostro obsodil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3