Tujina

Tudi po desetih letih del Fukušime 'prepovedana' cona

Tokio, 11. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
23

Pred natančno desetimi leti se je na Japonskem zgodila najhujša jedrska nesreča po Černobilu. V najmočnejšem potresu v zgodovini meritev na Japonskem in cunamiju, ki mu je sledil, je bila poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi. Razdejanje, ki sta ga povzročila potres in cunami, je spremljal ves svet. Posledice te okoljske katastrofe pa na območju čutijo še danes.

 

11. marca 2011 ob 14.46 so se tla na Japonskem močno zatresla. Epicenter je bil v bližini glavnega otoka Honšu, izmerjena magnituda potresa je bila približno 9,0. To je bil najmočnejši potres na Japonskem in četrti najmočnejši potres na svetu od začetka meritev leta 1900. Tla so se tresla kar šest minut. Sledilo je na stotine popotresnih sunkov. Poleg velike materialne škode je potres povzročil tudi cunami, ki je kopno dosegel približno 50 minut po uničujočem potresu oziroma okoli 15.42. 

Potres je bil tako silovit, da so ga ujeli celo sateliti daleč v vesolju, zaznali pa so ga tudi na Golovcu. Uničujoči potres je glavni japonski otok prestavil za 2,4 metra bolj vzhodno, Zemljino os premaknil od 10 do 25 centimetrov in povečal hitrost Zemljine rotacije oziroma skrajšal dan za 1,8 mikrosekunde.

Vse oči so bile uprte v dogajanje v Fukušimi 

Tistega marčevskega dne se prebivalci prizadetega območja še vedno živo spominjajo. Ne le zaradi potresa, ampak zaradi dogodkov, ki so mu sledili. 

Sprva ni kazalo, da bo potres povzročil hujšo jedrsko katastrofo v elektrarni Fukušima 1, ki je bila s 4,7 gigavata moči ena največjih nukleark na Japonskem in svetu. Reaktorji so se namreč ob potresu samodejno izklopili, medtem ko so varnostni generatorji začeli varnostno ohlajanje reaktorjev. 

A ko je po slabi uri 15-metrski cunami dosegel kopno, je bil celoten obrat, vključno z nizkoležečimi generatorji in električnimi stikali v kleti reaktorja, v hipu poplavljen. Prav tako je cunami poplavil zunanje črpalke za oskrbo morske vode, ki se uporablja za hlajenje. Priključitev na električno omrežje je bilo uničeno, ko je cunami uničil električne vode. Vsi sistemi za hlajenje so bili onesposobljeni in reaktorji so se začeli pregrevati. 

Posnetek Fukušime iz zraka, na katerem se vidi uničena streha reaktorja 3
Posnetek Fukušime iz zraka, na katerem se vidi uničena streha reaktorja 3 FOTO: AP

V urah in dneh, ki so si sledili, so reaktorji 1, 2 in 3 dosegli popolno stalitev. Zaradi prepoznega ukrepanja se je zgodila vodikova eksplozija, ki je uničila streho stavbe pri reaktorjih 1, 3 in 4. Eksplozija v reaktorjih 1 in 3 je poškodovala reaktor 2, velik požar pa je zajel reaktor 4. Voda, ki je bila namenjena hlajenju, je zaradi nesreč začela iztekati iz reaktorjev in reaktorska jedra se niso več hladila. Ker so radioaktivne snovi uhajale v okolje, so evakuirali vse prebivalce v radiju 20 kilometrov okoli elektrarne. 

Najbolj ogroženi prebivalci pred cunamijem imeli le nekaj minut za umik

Cunami, ki je na območju mesta Sendai potoval s hitrostjo približno 700 kilometrov na uro, je prizadel več kot 1300 kilometrov japonske tihomorske obale od otoka Hokaido na severu do Okinave na jugu. Prebivalci Sendaija so imeli tako le deset minut časa, da se umaknejo na varno. Na stotine evakuacijskih mest je kljub vsemu poplavilo. Umrlo je več kot 15.000 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri zasnovi elektrarne v Fukušimi so sicer upoštevali tudi možnost cunamijev in potresov, saj je imela elektrarna šestmetrsko zaščito. Ker pa je bil val enkrat višji od zaščitne pregrade, je bila elektrarna pred cunamijem praktično nemočna. 

Orjaški val je poplavil več kot 400 kvadratnih kilometrov kopnega in segel do 10 kilometrov v notranjost. Najvišji kraj, ki ga je dosegel, je bil 40,4 metra nad gladino morja. 

12 odstotkov mesta v bližini elektrarne tudi po desetih letih še vedno 'prepovedana' cona

V mnogih delih prefekture Fukušima se je deset let po katastrofi življenje vrnilo v "stare tire". Toda številna mesta in vasi v bližini jedrske elektrarne so še danes zapuščeni in v njih zaradi prevelike izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju ni mogoče živeti. 

Del mesta Tomioka, ki je približno deset kilometrov oddaljeno od jedrske elektrarne Fukušima-Daiči, je tudi po desetih letih še vedno prepovedano območje. Gre za približno 12 odstotkov površine mesta, kjer je nekoč živela tretjina njegovih prebivalcev (več kot 5300 ljudi). Preostali del mesta so ponovno odprli leta 2017. V t. i. prepovedano cono pa lahko vstopijo le tisti, ki imajo uradno dovoljenje za to. Pa še to se lahko na območju zadržujejo zgolj čez dan. 

V coni so uredili tudi začasno odlagališče jedrskih odpadkov. Gre za velike kupe črnih vreč, v katerih so radioaktivna zemlja, veje dreves in ostali kontaminirani odpadki, ki jih nabirajo med čiščenjem mesta. Vreče bodo sčasoma prepeljali v skladišča jedrskih odpadkov v Futabi in Okumi. 

Japonske oblasti so pred dvema letoma prižgale zeleno luč tudi za določena nekoč najbolj izpostavljena območja in nekdanje prebivalce pozvale, da se lahko vrnejo na dekontaminirana območja. A se zaradi pomanjkanja delovnih mest, slabe infrastrukture in predvsem strahu pred radioaktivnim sevanjem le redki prebivalci dejansko odločajo za to. Mnogi so si v desetih letih ustvarili življenja drugod in se na prizadeto območje ne nameravajo nikoli več vrniti. 

Svoje domove je zaradi radioaktivnega sevanja po jedrski nesreči moralo zapustiti 160.000 ljudi. Številni so za seboj pustili tudi svoje hišne ljubljenčke. 57-letni Sakae Kato je ves ta čas ostal v mestu in reševal mačke, ki so se jim ljudje odrekli.

A tudi v nekaterih drugih krajih v prefekturi Fukušima, kjer izpostavljenost nesreči ni bila tolikšna in so se lahko v svoje domove vrnili že kmalu po nesreči, lokalni prebivalci še vedno čutijo posledice. Celotno območje Fukušime je namreč dobilo stigmo kontaminacije in tamkajšnji kmetje svoje pridelke težko prodajo. Tudi prebivalci, ki živijo 40 kilometrov stran od elektrarne, namreč raje posegajo po živilih, ki so pridelana v bolj oddaljenih regijah. Uvoz pridelkov in rib iz te prefekture pa je v številnih državah, kot so Kitajska, Južna Koreja in Hongkong, še vedno strogo prepovedan.

Stopnja sevanja na območju še vedno visoka

Čeprav v zadnjem desetletju med prebivalstvom v Fukušimi niso zaznali hudega povečanja rakavih in drugih obolenj, povezanih z radiacijo (kot je bilo po černobilski nesreči), pa so strokovnjaki previdni pri tovrstnih zaključkih. Tudi zato, ker japonska vlada ne izvaja resnejših študij. Pa tudi zato, ker se lahko izpostavljenost sevanju nabira več let.

Jedrski strokovnjak pri Greenpeace Germanyju, Shaun Burnie, pravi, da je na območju nekdanjih izključnih con stopnja sevanja še vedno precej visoka. "Stopnja kontaminacije je takšna, da bi morali, če bi takšne nivoje zaznali v laboratoriju znotraj kontrolirane jedrske stavbe, intervenirati in jo zapreti ter dekontaminirati," je dejal za Al Jazeero

Kot pravi, kljub drugačnim zagotovilom japonskih oblasti stanje v Fukušimi še vedno ni pod nadzorom. "Dokler imate takšno stopnjo kontaminacije v nekontroliranem okolju – v gozdovih, hribih, na rečnih bregovih in kmetijskih zemljiščih – ne morete reči, da imate stanje pod nadzorom z radiološkega vidika," je poudaril. 

300 milijard evrov za odpravljanje posledic

Za odpravljanje posledic katastrofe v Fukušimi je bilo samo v prvem letu po nesreči potrebnih okoli 85 milijard evrov, skupno pa je katastrofa po nekaterih ocenah stala 300 milijard evrov. 

Katastrofa v Fukušimi je odprla številna vprašanja, predvsem na področju okoljske varnosti in smotrnosti jedrskih elektrarn. Ena prvih držav, ki se je po jedrski katastrofi na Japonskem odločila za opustitev jedrske energije, je bila Nemčija. Še istega leta je namreč nemška vlada sprejela odločitev o postopnem zaprtju svojih nukleark. 

Tudi deset let po Fukušimi pa se svet mnogih lekcij še ni naučil, ugotavljajo okoljski strokovnjaki. Neodvisna strokovnjakinja iz nemškega Hannovra, Oda Becker, je pred 10. obletnico predstavila poročilo, ki je po naročilu Greenpeacea preučilo stanje 11 evropskih jedrskih elektrarn v devetih državah. Spomnila je, da so morale evropske države po Fukušimi opraviti stresne teste, ki so, kljub temu da so se omejili le na določene vidike varnosti, razkrili številne pomanjkljivosti evropskih jedrskih elektrarn in kapacitet za odziv na morebitno nesrečo. Zato so morali državni regulatorji predložiti nacionalne akcijske načrte, ki naj bi vodili do odprave odkritih težav.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oba tri sm te vido
11. 03. 2021 17.12
-1
Pa kaj? Sej imajo vsi maske... covit beta
Generacija56
11. 03. 2021 10.36
+6
Japonska je "pogoltnila" tudi dve atomski bombi... Zato, govoriti, pisati, o nekih posledicah, BREZPREDMETNO! Posledice so tudi zaradi političnih odločitev... Poglejmo sedaj resnici v oči! Nemci so se po Fukušimi odločili, da se bodo odrekli jedrski energiji... Se obrnili k "zeleni"... Kaj je zelena energija? Vetrnice, solarni paneli? Vetrnice zmrznejo, paneli ne dajo energije, ko se zaradi ekstremnih vremenskih pogojev sesuje omrežje... Ostane le plin... Premog smo črtali, ker nenadoma ne znamo zgraditi termoelektrarn, ki bi filtrirale izpuste. Ostane plin.... No, kaj se dogaja plinu? JE TALEC POLITIKE! Že leta se nategujejo z lažmi, podtikanji, sankcijami.... Zakaj? Ker, če se malemu otroku pove, da je na štedilniku "ajs", ta tega ne verjame, dokler ne potegne lonca nase... Potem ve. Za vso življenje.... Imamo pa politike, ki "ajs" nikoli niso doživeli.... In se igrajo politične igrice z usodo človeštva.....
yomo31
11. 03. 2021 12.05
-1
Smartbtm
11. 03. 2021 10.16
+4
dokler ne pride do nesreče in je vse po reglcih je vse super. Zdaj se pa nekateri sprašujejo, zakaj so tak blizu naseljena območja???? PA kaj niso nič razmišljali, da so tam v bližini gradili hiše??? Če bo se kaj zgodilo z našo NEK, pa bodo verjetno pametnjakoviči se tudi oglasili pa začeli nabijat pa kaj so gradili hiše, ustvarjali ne vem kaj v bližini jedrske ipd.
CorbaMorba
11. 03. 2021 10.11
-2
To se sploh ni zgodilo. Samo nočejo, da greš tja, ker je preblizu robu sveta. Uporabite malo kmečke pameti vendar.
dmarc2
11. 03. 2021 14.54
+2
Sentis
11. 03. 2021 18.27
+1
CorbaMorba mi daš kontakt tvojega dilerja?
vlahov
11. 03. 2021 09.52
+0
Vedno se nekaj zgodi kar je nepričakovanega in razstreli obrate in jedro. Kaj bomo pa v Slo, ko bo počilo. Cela država se bo izselila ? 300 miljard si bi sposodili za nekaj kar proizvede za miljardo ... 300x več bomo plačali . Kako bomo to reševali z 3 helihopterji ? Takoj zapreti to nuklearko. Letos je bilo že vsaj 100 potresov !!
VAREN
11. 03. 2021 10.31
+3
User1552758
11. 03. 2021 11.36
+2
Predlagam da sobno kolo predelas na elektriko ali pa si nabavi dizel agregat. Odklopi se z omrezja.
Jezuš Kristuš
11. 03. 2021 09.40
+6
Koliko škode še pa dela v oceanu. To na kopnem ni nič. Ljudje v zahodni ZDA ne smejo lovit rib, ker tok prinaša radioaktivno vodo do obale ZDA. To je dejanska razsežnost te katastrofe!
Hellsrael
11. 03. 2021 09.10
+1
Kako cas bezi.....
daiči
11. 03. 2021 08.54
+1
japonski stalker varjanta...
Generacija56
11. 03. 2021 08.49
+15
Po 10-tih letih že zaskrbljenost? Ljubčki, načakali se boste.... Razpolovna doba U-235, ki se uporablja za gorivo v jedrskih reaktorjih je 700 milijonov let... Nekateri se sploh ne zavedajo, s čim se ukvarjajo... Vendar, ni treba preveč skrbeti... V nekaj sto letih je človek uničil polovico živalskih vrst na svetu, v naslednjih nekaj sto letih ( ali pa še prej, v primeru vojne ), pa uničil svet tako daleč, da bo izumrl tudi sam... Morda se bodo nekateri rešili na Mars, hahahahaha....
Antikrist Anarhist
11. 03. 2021 08.31
+2
Japonska ima Fukušimo, Slovenija pa Janeza Janšo!
Prototip
11. 03. 2021 09.15
+10
Pa ne vem, če nimamo mi večjo katastrofo...
dmarc2
11. 03. 2021 08.24
-1
Ja seveda, ker JE Krško leži ob morju?
JJdiktator
11. 03. 2021 08.14
-9
katera bo naslednja? Krsko?
Prototip
11. 03. 2021 08.25
+1
Ne bo ne bo, naša vlada obvlada situacijo, če bo pa kaj narobe, bo pa Janez vse zamenjal s svojimi.... pa bo ok😆😆✔️
1234568
11. 03. 2021 08.28
+1
Vse je mogoče ;) zato pa najbols da zivimo v kolibah iz blata pa bo vse okej ane :P
pluty
11. 03. 2021 08.32
-7
Ah ta Janez kaj je mislil ko je zgradil JE Krško
Corvette
11. 03. 2021 09.12
+2
VAREN
11. 03. 2021 10.37
+2