Tujina

12-letniku rešili življenje: Meningitis bi lahko bil usoden v dveh urah

Zagreb, 03. 08. 2022 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S sosednje Hrvaške prihaja zgodba s srečnim koncem. Pediatrična ekipa Splošne bolnišnice Gospić je rešila življenje 12-letnemu dečku iz Udbine, predvsem po zaslugi hitre diagnoze, pa tudi zaradi učinkovito organiziranega hitrega helikopterskega prevoza v reški klinični center.

Intenzivna enota (fotografija je simbolična)
Intenzivna enota (fotografija je simbolična) FOTO: Shutterstock

Kot je povedala direktorica bolnišnice v Gospiću Sanda Čubelić, so v Reki nato potrdili, da ima deček gnojni meningitis in ga sprejeli na oddelek intenzivne nege: "Ampak lahko rečemo, da njegovo življenje ni več v nevarnosti."

Otrok je prišel v bolnišnico v Gospiću z znaki meningitisa, tako resnega, da bi lahko bil usoden v dveh urah, poročajo hrvaški mediji. Na srečo je bilo njegovo stanje pravočasno prepoznano, začeli so terapijo z antibiotiki, ga stabilizirali, nato pa nemudoma odpeljali s helikopterjem. V Reki je bil v 45 minutah, dovolj hitro, da ni prišlo do odpovedi nadledvične žleze.

Čubelićeva je zato še posebej pohvalila posadko vojaškega helikopterja, ki da je "res odlična, profesionalna in se odzove, kot je treba"

Vsem staršem pa je priporočila, da naj, ko se jim zdi, da ima njihov sicer zdrav otrok le vneto grlo in povišano temperaturo, vedno tudi pogledajo, ali ima morda otrdel vrat in ne more stati na nogah oziroma če so se morda začeli pojavljati majhni hematomi, pike ali majhne modrice. V tem primeru naj se takoj posvetujejo z zdravnikom, ker je to stanje izjemno nevarno. Če se bolezen pravočasno prepozna, pa lahko vse mine brez posledic, je dodala. Zdravniki pričakujejo, da tudi 12-letnik ne bo čutil dolgoročnih posledic bolezni, ki je bila zanj skoraj usodna. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečaKapica
03. 08. 2022 14.16
+3
Za okužbe z meningokoki, ki so dejansko lahko usodne tako za otroke kot za odrasle in to že v nekaj urah, pa samo kratek članek...
JohannDoe
03. 08. 2022 12.32
-5
@devote "poleg tega namerno preplacujejo deficitaren kader samo da nanjka v javnem zdravstu" ------- Aha, torej problem po tvoje je, da zasebniki dajejo medicinskim sestram prevelike plače, vključno s Šparom in Lidlom, ne da so v državnem zdravstvu plačane sramotno preslabo....
JohannDoe
03. 08. 2022 12.23
-1
@devote Privat zdravstvo je privat, Vsak se odloči kaj bo njegov poklic, kako storitev bo ponujal in komu. In dokler mu jo kdo kupuje s svojim denarjem, mu biznis laufa in ni to ne tvoja stvar ne moja. Javno zdravstvo pa pomeni, da posamezniku zdravstvena blagajna garantira toliko in toliko za namene zdravljenja in posameznik to koristi tam kjer si izbere, magari pri zasebniku. Zasebnik opravi specificirano storitev za specificirano ceno, uporabnik pa to storitev prejme. Tako imajo urejene vse države, s katerimi se hočemo primerjati. Državno zdravstvo pa pomeni, da si država lasti monopol nad javnimi zdravstvenimi storitvami, uporabnik pa je ujet v tisto kar mu ta sistem omogoča in pri tem nima nobene izbire in besede, tudi, če mu sistem zaradi svoje nefunkcionalnosti storizve ne zagotovi ali mu zagotovi slabo ali, če pri čakanju na storitev, ki bi mu jo nek zasebnik opravil takoj, umre. Pazi heca... v Sloveniji si kot pacient obsojen na tisto, kar ti državni sistem ponudi in da in nimaš nobene izbire. Greš pa na poseg, ki ga doma ne dobiš, v EU, recimo na Hrvaško, pa ti ga tam opravi zasebnik in plača naša javna zdravstvena blagajna. K zasebniku v Sloveniji pa na isti način ne moreš it, tudi če je na voljo in ti lahko storitev opravi takoj.
JohannDoe
03. 08. 2022 11.01
+2
V Sloveniji imamo vseskozi državno zdravstvo in ne javno. Javno zdravstvo mi izkusimo samo, ko gremo na naše javno zdravstveno zavarovanje v tujino na poseg k zasebniku. Žalostno in nenavadno in težko razložljivo. Ampak tako je.
JohannDoe
03. 08. 2022 10.49
+2
Vse pohvale zdravnikom, ki rešujejo ljudi. Kjerkoli že so. In naši južni sosedje so pravi cari. Vsak dan berem tukaj o njih, vse kar je dnevno zanimivega se praktično pri njih dogaja in obratno. Vse čestitke za to, da je zdravstvo uspelo rešit človeka. In, da so ga s helikopterjem peljali. Kje živimo mi v tej naši zabačeni luknji s potico in frajtonarico, vse kar je vredno omenit se zgodi na Hrvaškem s Severino. Razmišljam, da bi se preselil.
Grma53
03. 08. 2022 17.07
+1
Še dobro, da imamo take medije, tako smo popolnoma na tekočem za vsakega južno od Kolpe in zahodno od Donave, ki ga je pičil komar.
Hiccup
03. 08. 2022 10.45
+0
v stilu vsezarotnikov: ah, to je samo zarota kapiteljskih vlagateljev v meningitificelično obravnavo okuženega z navadnim klopom, ki po svoji naravi sicer ni prav nič nevaren, vendar nam kljub temu skušajo pobrati vse premoženje, da bi se rešili navadnega klopa. zadošča že zgolj namakanje nog v koruzni sirup natanko med 01:03 in 03:43 uro zjutraj. da ne boste nasedli!! /s
JohannDoe
03. 08. 2022 11.05
-3
Nič se ne delaj norca, ker večini ljudi je mozak zvezan natančno tako kot opisuješ. Samo razdelijo se vedno na dve stranki, da se kregajo. In s tem vzbujajo vtis, da k neumnosti obstaja razum. Kljubovanje drugemu samo po sebi še ni razum.
jazzie12
03. 08. 2022 08.25
+18
devote
03. 08. 2022 08.21
+3
odlicno! me zanima ce je privat zdravstvo zmozno kaj takega. aja, oni bi delali samo pon- pet. od 8 do 14h brez dezuranja , nocnih , nedelj, praznikov, in operirali bi samo zdrave paciente. takim se podeljuje koncesije.
Geres
03. 08. 2022 08.46
+18
Privat in javno zdravstvo se dopolnjujeta. Ali bi se vsaj mogla. Privat zdravstvo je bistveno bolj ucinkovito pri ambulantnih pregledih, kjer je javno okostenelo. Na ta nacin bi pacienti prej dobili disgnozo in ustrezno zdravljenje. Na drugi strani ima javno zdravstvo vso potrebno infrastrukturo za resevanje urgentnih in kompleksnih primerov. Ce bomo znali ta dva sistema povezati v eno javno zavarovanje in izkoristiti prednosti obeh sistemov, bomo pacienti imeli tako oskrbo, kot si jo zasluzimo.
devote
03. 08. 2022 09.14
-4
in kako bos dosegel , da bodo zaposleni ostajali v javnem zdravstu, kjer imajo bistveno tezje oblike dela(turnusno delo, nocne , itd) in bolj zahtevne paciente , placani pa so manj kot pri zasebniku!?? le zakaj zasebnik nima nastetih oblik dela in se tezke paciente za obravnavo?? a mu kdo brani?
NeeeeeeY
03. 08. 2022 09.15
-5
Vedno bojo imeli prvi oskrbo tisti s polnim žepom denarja ali osebnimi poznanstvi in ne tisti ki dejansko najhitreje rabijo pomoč ker jih ogroža bolezen. Mislim da helikopter in zdravstvo v tem članku NI NIKAKOR ZASEBNO
alkimistos
03. 08. 2022 10.41
-2
privat zdravstvo je zmožno še veliko veliko več...na zobarja v javnem čakam 2 leti.. tolk o javnem zdravstvu.. ni vredno centa!
Geres
03. 08. 2022 10.45
devote: če bi iz naslova javnega zavarovanja lahko storitev koristil pri kateremkoli izvajalcu, bi seveda tudi privatniki več vlagali v opremo. Sedaj pač v drago opremo ne bodo vlagali, ker je trg v Sloveniji majhen. Tako se fokusirajo na ambulantne preglede, kjer ni potrebe po dragi opremi in je cena storitve dosegljiva širšemu krogu ljudi. Kar se pa kadra tiče: malo je zdravniko specialistov, ki bi pustili delo v javnem sektorju za delo v izključno zasebnih ambulantah . Pač ni študiral vsa ta leta, da bo sedaj delal samo enostavne rutinske zadeve, ki jih privat sektor trenutno izvaja. Drug problem je preostali medicinski kader - tukaj pa je seveda več težnje po prehodu. Rešitev je samo ustrezno plačilo in dodatne bonitete (kot so dodatno pokojninsko zavarovanje itd).
JohannDoe
03. 08. 2022 10.56
-2
To ali je privat zdravstvo zmožno ali ne pustimo Hrvatom, da se sprašujejo. Mi se lahko namesto tega sprašujemo ali je državno zdravstvo tega zmožno in, če bi otroka namesto preiskave delat poslali domov kuhat čaje. Četudi imamo državno zdravstvo (za razliko od praktično vseh sosedov, ki imajo javno) pa nam, ko zbolimo, nikoli ni dolgčas.
Geres
03. 08. 2022 11.01
+2
N, saj to je bilo bistveo sporočila. Da javno zdravstvo, kot ga poznajo po Evropi vključuje tako državno kot privatno. Ker privatno je pri ambulatnih pregledih pač bolj učinkovito. Kakorkoli, lep dan vsem.
devote
03. 08. 2022 11.50
po mojih izkusnjah samo odzirajo najbolj zdrave paciente ostale pa zavracajo. svoje operirane paciente ki imajo zaplete naprtijo potem javnemu zdravstu. hocejo samo smetano zato se javno zdravstvo na ta nacin spodkopava. ce nimajo denarja za drago opremo, ki je pac potrebna naj se ne grejo zdravstva. zdravstvo niso samo med in mleko in sajenje rozic. poleg tega namerno preplacujejo deficitaren kader samo da nanjka v javnem zdravstu da se ustvarjajo cakalne vrste. so totalna nelojalna konkurenca ki bi jo morali prepovedati.