Tujina

'120-letna skrivnost je razvozlana': našli razbitine izginule SS Nemesis

Sydney, 28. 02. 2024 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leta 1904 je bila ladja SS Nemesis z 32 potniki na krovu na poti v Avstralijo, ko je zaplula v nevihto, za njo pa se je nato izgubila vsaka sled. Usoda britanskega parnika je bila sicer znana – tedne po njegovem izginotju je namreč na obalo morje naplavilo več trupel članov posadke ter ostanke ladje. Vendar pa je lokacija razbitin vse do zdaj ostala neznana.

Ministrstvo za okolje in dediščino Novega Južnega Walesa (NSW) je prejšnji konec tedna potrdilo, da so razbitine britanskega parnika SS Nemesis našli ob obali v bližini Sydneyja. Potopljeno ladjo so našli na globini okoli 160 metrov pod vodo, poroča The Independent.

"120-letna skrivnost SS Nemesis in 32 članov posadke, izgubljenih na morju, je zdaj razrešena," so v sporočilu za javnost dejali vladni uradniki. Ob tem so dodali, da bodo zdaj skušali stopiti v stik z družinskimi člani avstralske, britanske in kanadske posadke, ki je potonila skupaj s 1393-tonsko ladjo.

Približno polovica posadke na sicer britanski ladji je bila iz Združenega kraljestva. Britanci so bili tako tudi kapitan Alex Lusher, glavni častnik T. A. Renaut in drugi pomočnik W. D. Stein.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje Subsea Professional Marine je ostanke brodoloma na območju prvič odkrilo leta 2022, ko je iskalo tovorne zaboje, izgubljene ob obali. Vendar pa so ladjo za SS Nemesis identificirali šele septembra 2023. Hidrografski inšpektor pri agenciji CSIRO Phil Vandenbossche je dejal, da jim je s posebno kamero uspelo pridobiti posnetke nekaterih dobro ohranjenih delov, s pomočjo katerih so lahko potrdili, da gre prav za pogrešani parnik.

Kasneje se je v preiskavo vključilo tudi raziskovalno plovilo agencije RV Investigator, ki je s posebno tehnologijo preslikalo potopljeno ladjo. Slike so prikazale močno poškodovano plovilo, ki stoji na peščeni morski ravnini.

Raziskovalci domnevajo, da je parnik potonil julija 1904, ko ga je ob obali Wollongonga zadel velik val, ladja pa je potonila prehitro, da bi se lahko posadka rešila z rešilnimi čolni. Vandenbossche pravi, da bodo s pomočjo videoposnetkov ustvarili 3D-model razbitine, ki jim bo pomagal pri nadaljnji preiskavi.

Razbitine ladje SS Nemesis
Razbitine ladje SS Nemesis FOTO: NSW Transport and Heritage

"V brodolomu je takrat svoje starše izgubilo okoli 40 otrok. Upam, da bo odkritje prineslo informacije tudi tistim družinskim članom in prijateljem posadke, ki niso poznali usode svojih ljubljenih," je dejala ministrica za okolje in dediščino NSW Penny Sharpe.

Izginotje Nemesis so sicer opisovali kot eno največjih pomorskih skrivnosti, ki so se zgodile v okolici Sydneyja, številni raziskovalci brodolomov pa so jo označevali za "sveti gral". "Zaradi sodelovanja z agencijo CSIRO in podjetjem Subsea, z uporabo sodobne tehnologije in zgodovinskih zapisov je Heritage NSW uspelo napisati zadnje poglavje zgodbe SS Nemesis," pa so še dodali avstralski uradniki.

Sicer naj bi bilo po njihovih navedbah ob obali Novega Južnega Walesa več kot 200 ladijskih razbitin, med katerimi jim je do zdaj uspelo ugotoviti točen kraj za manj kot polovico. Lani so tako na primer našli MV Blythe Star, tovorno ladjo, ki je ob obali Avstralije potonila pred pol stoletja. Španska galeja Nuestra Señora de las Maravillas (v prevodu Naša čudežna gospa) pa je trenutno v procesu dviga z oceanskega dna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abmam
29. 02. 2024 09.34
+1
Ne napiše se vsaka sled, ampak vsa sled! Vsaka izvira iz srbohrvaškega jezikovnega področja, iz besede svaka (vsaka).
MojsterSplinter
29. 02. 2024 08.49
+8
Ta novica nam daje upanje, da bomo čez 120 let smeli komentirati tudi vojno v Gazi.
Nace Štremljasti
28. 02. 2024 21.26
+4
jo je že bog potopil zaradi iztrebljanje domorodcev