Tujina

136-letna skrivnost: policijski dosje o Jacku Razparaču odhaja na dražbo

London, 17. 03. 2024 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fotografije enega prvih osumljencev, kopije razglednice, ki naj bi jo serijski morilec poslal policiji, njegova kopija pisma, ki ga je poslal preiskovalcem, in slike trupla žrtve. Vse to se je 136 let skrivalo v policijskem dosjeju o britanskem morilcu Jacku Razparaču, ki je konec 19. stoletja moril po temnih ulicah Londona. Zdaj pa bo pravnuk detektiva, ki je delal na primeru, artikle ponudil na dražbi.

Policijski dosje o slovitem serijskem morilcu je po 136 letih javnosti ponudil pravnuk detektiva, ki je delal na primeru. Kot poroča Sky News, je kartoteko hranil inšpektor Joseph Henry Helson, ki je služil v metropolitanski policiji, ko je Jack Razparač leta 1888 v Whitechapelu v vzhodnem Londonu umoril pet žensk.

Dosje, ki se je prenašal prek štirih generacij družine Helson, vključuje dve fotografiji Michaela Ostroga, enega prvih osumljencev za umore v Londonu, pa tudi edino znano obstoječo kopijo razglednice, ki naj bi jih morilec poslal preiskovalcem.

Zbirka predmetov v policijski kartoteki inšpektorja Josepha Henryja Helsona.
Zbirka predmetov v policijski kartoteki inšpektorja Josepha Henryja Helsona. FOTO: Profimedia

Fotografije Ostroga, ki je več let preživel v zaporu in psihiatrični bolnišnici, imajo na hrbtni strani tudi opombe. Preiskovalci so na razglednico zapisali tri njegove vzdevke, njegova kazniva dejanja in tudi opisali njegov fizični videz. Ruskega priseljenca so sicer hitro izključili kot morebitnega storilca, saj se je izkazalo, da je bil v času umorov v psihiatrični bolnišnici francoskega zapora.

Kartoteka vsebuje tudi kopijo sporočila, ki naj bi ga morilec poslal policiji in ga podpisal z imenom Jack Razparač. Takrat je bilo to ime tudi prvič omenjeno. Morilec se je v pismu hvalil, da je ubil več žensk, policijo pa je opozoril, da je njegov nož "še vedno lep in oster", in obljubil, da bo eni od dam "odstrigel ušesa". Izvirno pismo so sicer sprva označili za lažno, a policija se je po četrti žrtvi, Catherine Eddowes, ki so jo našli z odrezanim delom desnega ušesa, odločila, da sporočilo vseeno obravnava kot resnično.

Med zbirko je sicer tudi fotografija trupla morilčeve prve žrtve, Mary Ann Nichols, prostitutke z vzhodnega dela Londona. Žrtev so 31. avgusta 1888 v zgodnjih jutranjih urah našli s prerezanim vratom in več ranami po vsem telesu. Pri raziskavi njenega umora je sodeloval tudi inšpektor Helson, ki je prevzel vodenje preiskave, nato pa je pomagal tudi pri preiskavi umora Annie Chapman, Razparačeve druge žrtve, ki so jo našli osem dni kasneje.

Artikli bodo ponujeni na dražbi

Policijski dosje, katerega vrednost so ocenili na 10.000 funtov (oz. skoraj 12.000 evrov), je Helsonov pravnuk zdaj ponudil dražbeni hiši Whitton & Laing Auctioneers. Dražba bo 22. marca.

Jack Razparač (slika je simbolična)
Jack Razparač (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Podjetje pričakuje, da bodo artikli sprožili pravo dražbeno vojno. "Skoraj 140 let so umori Jacka Razparača fascinirali množice, predmeti, neposredno povezani z zločini, pa so le redko naprodaj," je dejal tiskovni predstavnik Whitton & Laing.

Ob tem pa v dražbenih hiši dodajajo, da "ljudje ne bi smeli pozabiti, da so bile žrtve Jacka Razparača resnični ljudje z resničnimi zgodbami ter da o morilcu ne bi smeli razmišljati kot o antijunaku, temveč kot o pošastni, kakršna je bil". 

Helson se je leta 1895 po 26 letih službovanja upokojil iz policije in se vrnil v rodni Devon. Umrl je leta 1920 pri 75 letih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
17. 03. 2024 18.21
+1
bil je član kraljeve družine saj vidimo kaj pišejo o andrewu
ZIPPO
17. 03. 2024 14.55
+7
In še danes se ne ve kdo je bil Jack Razparač.
mungus
17. 03. 2024 12.59
+6
še vedno vse skupa zavito v skrivnost.
Watcherman
17. 03. 2024 11.38
+4
Vse to je bilo resnično.
Andree
17. 03. 2024 11.37
+8
Verjetno je Jack pripadal dvoru
misekmali
17. 03. 2024 11.24
+5