Tujina

Ugrabitev 14-letne Makedonke naj bi organiziral njen oče

Skopje, 04. 12. 2023 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

14-letna deklica iz Skopja, Vanja, ki je konec novembra izginila na poti v šolo in ki jo je iskala cela regija, je bila najdena mrtva. Njeno truplo so našli v bližini vasi Orman na obrobju makedonske prestolnice, kot pa je sporočilo državno tožilstvo, je bila deklica ubita na dan izginotja, torej 27. novembra, okoli 10. ure, torej približno dve uri in pol po ugrabitvi. Ugrabitev naj bi organiziral njen oče, policija pa je pridržala še tri osumljence, medtem ko je domnevni morilec pobegnil v tujino, je danes sporočil makedonski notranji minister Oliver Spasovski.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Umor v Makedoniji
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Umor v Makedoniji
  • Iz SVETA: Najstnica ugrabljena
    02:47
    Iz SVETA: Najstnica ugrabljena

Spasovski je še pojasnil, da je glavni storilec deklico ubil s strelom iz pištole 27. novembra okoli 11. ure. To naj bi storil iz strahu, da bi policija prek nje lahko izsledila ugrabitelje. Motiv za ugrabitev je bilo po besedah ministra koristoljubje, pri čemer je "ena od oseb v dogovoru in z vednostjo družinskega člana" izvršila zločin, da bi izsilili denar od mame.

Glavni državni tožilec Gavril Bubevski je medtem dejal, da so osumljenci dejanje priznali, deklico pa naj bi ubili, ker naj bi stvari ušle izpod nadzora. Napovedal je tudi, da bodo proti glavnemu storilcu, ki je na begu, razpisali mednarodno tiralico.

Umorili tudi 74-letnega frizerja

Le nekaj dni pred izginotjem Vanje pa je izginil tudi 74-letni frizer Pančo Žeževski iz Velesa, njegovo truplo so našli danes. Po mnenju policije so isti ljudje odgovorni za smrt frizerja in deklice, poroča hrvaški Index.  Ministrstvo za notranje zadeve Makedonije je to potrdilo, hkrati pa so pojasnili, da je bil motiv za oba umora koristoljubje. Domnevni motiv za umor je sicer vse prej kot logičen, piše Index, ko se javnost sprašuje, za kakšno koristoljubje bi lahko šlo, ko sta žrtvi otrok in upokojenec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po prvih neuradnih informacijah, ki jih je pridobil makedonski Fokus, naj bi morilci želeli dobiti denar od Vanjinih staršev, v primeru Panča pa naj bi šlo za denar z njim povezane osebe. 

Vendar se Vanja in Pančo sploh nista poznala, niti nikoli srečala, je dejala njegova hči. "Niti moj oče niti nihče od naše družine te deklice ni poznal. Prvič slišim, da bi bil vzrok lahko koristoljubje, lahko pa rečem, da moj oče ni bil bogat človek," je dejala hči umorjenega frizerja.

Pančo je izginil 22. novembra, dva dni kasneje pa je bilo izginotje prijavljeno policiji. Njegov zažgani avtomobil so pred dnevi našli v Skopju, gre pa za isti avtomobil, v katerem je bila odpeljana tudi Vanja. 

"Prosim za najvišje kazni za storilce"

Strašna tragedija je precej šokirala Severno Makedonijo, oglasil se je tudi župan skopske občine Centar, Goran Gerasimovski, ki je zahteval najvišje kazni za storilce tega pošastnega zločina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ni dovolj močnih besed, s katerimi bi izrazili bolečino in jezo zaradi Vanjinega prezgodaj končanega življenja. Čutim preveč bolečine. Starš ne more doživeti nič hujšega od tega, kar se je danes zgodilo Vanji. Svojcem izrekam globoko sožalje in prosim za najvišje kazni za storilce," je zapisal na Facebooku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3