Tujina

15.000 protestnikov v Podgorici: 'Ne damo ustave, hočemo volitve'

Podgorica, 08. 11. 2022 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.J.
Komentarji
0

Okoli 15.000 ljudi je na protivladnem protestu pred parlamentom v črnogorski prestolnici Podgorica zahtevalo umik sprememb zakona o predsedniku Črne gore, dogovor o izboru ustavnih sodnikov ter razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Protest je organizirala samooklicana domoljubna organizacija Luča, podprle pa opozicijske stranke. Vlado obtožujejo, da je kršila ustavo s predlaganimi spremembami zakona o predsedniku Črne gore, s katerim mu omejujejo pristojnosti.

Protestniki so nosili transparente z napisi "Stop sejanju sovraštva", "Ne damo ustave, hočemo volitve", "Ne damo te, Črna gora".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović v ponedeljek zakona ni podpisal in ga je vrnil v obravnavo parlamentu. V dopisu predsednici parlamenta Danijeli Đurović je odločitev pojasnil z besedami, da bi sprejem zakona ustvaril "očitno nedemokratično" podlago za rušenje ustavnega načela delitve oblasti, "ki temelji na ravnotežju in medsebojnem nadzoru".

Današnji protest je podprl, ker ščiti Črno goro. Podprla ga je tudi njegova stranka, glavna opozicijska in dolgoletna vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS), ter Liberalna stranka (LP) in Socialdemokrati (SD), poroča portal Balkan Insight.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Črna gora je v globoki politični krizi. Nujno je, da odpremo politični dialog, v katerem bodo sodelovale vse vodje parlamentarnih strank. Moramo se usesti in najti rešitev in kompromis v izjemno zahtevnih trenutkih," je o stanju v Črni gori dejal Đukanović. 

Politična kriza se je zaostrila, ko je črnogorski parlament minuli teden sprejel omenjene spremembe zakona. Po njih bi mandatar za sestavo nove vlade – če ga ne bi predlagal predsednik države – postal kandidat, ki ima podporo večine poslancev. S tem bi odprli pot, da novi premier postane prosrbsko usmerjeni Miodrag Lekić iz stranke Demos.

Predsednica parlamenta je predsednike vseh parlamentarnih strank v sredo povabila na pogovor za rešitev politične krize v državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.