Tujina

16-letnik poskušal ukrasti airbus, v pilotski kabini ga je našel tehnik

Pariz, 22. 12. 2019 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

16-letni Maročan je pretental vse varnostne mehanizme na pariškem letališču, vstopiti v letalo in tudi pilotsko kabino, kjer si je nadel slušalke in poskušal zagnati letalo. Tehnično osebje ga je našlo na pilotskem sedežu, kjer je pritiskal na različne gumbe, in poklicalo policijo, ki je mladoletnika tudi aretirala. 

Zgodilo se je junija, a je francoska javnost šele zdaj izvedela podrobnosti incidenta, saj so 16-letnika postavili pred sodnika in predstavili podrobnosti obtožnice, poroča La Parisien. Sodišče za mladoletnike v Creitelu tako presoja glede obtožnice, ki ga bremeni, da je "poskušal ukrasti letalo airbus A321, ki je bilo v lasti družbe Vueling" . Zgodba 16-letnika je precej žalostna, saj je že kot 14-letnik prispel v Marseille in živel na ulicah tega mesta, kasneje pa je kot brezdomec nekaj mesecev živel tudi v Parizu. Kot je rekel, je imel takšnega življenja dovolj in je želel priti nazaj v domovino, letališče Orly pa se mu je zdelo najboljša rešitev. 

Slabi varnostni sistemi 

Vprašanje, na katerega tako varnostna služba kot policija nimata odgovora, je, kako je 16-letnik pretental vse varnostne mehanizme, ki jih osrednje letališče v Parizu ima. Po eni domnevi naj bi prelezal ograjo, a ni jasno, kako nihče ni opazil njegove hoje in premikov po ploščadi, kjer je bilo letalo parkirano. Prav tako nimajo odgovora na pereče vprašanje glede vstopa v letalo, saj je neopaženo uspel prevzeti premične stopnice, jih spraviti do letala in odpreti vrata.

Mladoletnika je tehnik našel v pilotski kabini lletala aribus A321 v lasti družbe Vueling.
Mladoletnika je tehnik našel v pilotski kabini lletala aribus A321 v lasti družbe Vueling. FOTO: Shutterstock

Koliko časa je bil v letalu, ni jasno, da se pa dogaja nekaj nenavadnega, pa je posumil tehnik, ki je v pilotski kabini opazil nekakšno luč, ki tam ne bi smela goreti, saj je bilo letalo 'izklopljeno'. Odločil se je, da bo luč preveril in je v kabini osupel obstal, ko je zagledal 16-letnika, še piše La Parisien. Tehnik ga je videl, ko je imel na glavi slušalke in je pritiskal številne gumbe na kontrolni plošči ter takoj poklical policijo. Aretacija ni potekala brez težav, saj se je mladoletnik upiral, prav tako naj bi bil pod vplivom prepovedanih substanc. 

'Nemogoča obtožnica'

Odvetnica mladoletnika Marie Dieudonné de Carfort  je začudena nad obtožnico, ki ga bremeni poskusa odtujitve letala, saj kot pravi, "bi moral imeti vsaj minimalno znanje, da bi ga uspel zagnati, ki ga pa ni imel. To je, kot da bi ga bremenili, da je ukradel hišo. Videli so ga, da je pritiskal na ene gumbe, pa je dejansko želel poleteti?" 

Po navedbah policistov, ki so mladoletnika aretirali, je kasneje tudi masturbiral pred njimi. Prav tako naj bi pljunil pred državnega tožilca, to pa naj bi sprožilo nekatera vprašanja o njegovem duševnem zdravju. Psihiatrična medicinska sestra je ocenila, da sta aretacija in nastanitev v zaporu v celoti združljiva z njegovim zdravstvenim stanjem. 

Ko so ga odkrili v kabini airbusa, je pritiskal na različne gumbe na nadzorni plošči.
Ko so ga odkrili v kabini airbusa, je pritiskal na različne gumbe na nadzorni plošči. FOTO: Shutterstock

Njegova odvetnica trdi, da je v zaporu v vse slabšem zdravstvenem stanju: "Sprehaja se gol in je pokrit zgolj s tanko odejo, s svojimi oblačili je zamašil vse kanalizacijske odtoke. Svoje potrebe opravlja kar na tleh in na stene piše s svojimi iztrebki." Mladoletnika, če sodišče spozna za krivega, čaka dolgoletna zaporna kazen in nato najverjetneje tudi deportacija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKrmar
23. 12. 2019 10.59
+11
Ga bosta šla reševat Kordiš in N'toko, pa naj ga pripeljeta v Slo. parlament.
Alahovavolja
23. 12. 2019 09.47
+7
Pripadnik vere miru! Zgleda ga je hotel pripeljati v kakšno stoplnico ali trg!
SkokecPokec
23. 12. 2019 08.48
+15
Ah, nazaj domov naj ga pošljejo, če si je to želel...
graf
23. 12. 2019 08.43
+5
kdor nima nobene izobrazbe v letalstvu ne more ukrast aviona , tega 16 letnika najprej vzemite v šolo da se bo naučil kako se ukrade letalo ...
setisfekšn
23. 12. 2019 07.47
+0
V Sloveniji ne bi mogel pritiskati na gumbe airbusa ker ga nimamo nimamo niti enega letala!!
VAREN
22. 12. 2019 21.49
-6
Ubogi pisec tega teksta. Iz muhe hoče naredit slona. Da bo le njegov članek zablestel. Izpadel pa ravno nasprotno. Pisec članka, ti dam navodila za zagon navedenega letala, pa še mimo prve strani ne boš prišel pravilno. Res si revček.
Zmaga Ukrajini ...
22. 12. 2019 20.34
-13
Upam, da bodo za fanta lepo poskrbeli. Želim mu vse dobro.
Groucho Marx
22. 12. 2019 21.39
+23
Jaz tudi, ampak v Maroku in naj se ne vrača.
Zmaga Ukrajini ...
22. 12. 2019 21.49
-17
A zdaj te moti že migrant v Parizu? Ali si že kdaj slišal rek: "Živi in pusti živeti". Je to tebi pretežko?
Groucho Marx
23. 12. 2019 07.14
+11
Joj Indijanka, kakšne kvasiš. Očitno se ti možganski center za logiko ob besedi migrant izklopi. Torej ti praviš, da moramo tolerirati vsako, še tako skrajno bizarno deviantno obnašanje. In temu potem rečeš živi in pusti živeti. Res si patetična. Če ostali nismo za to, smo pa svečkarji in mizokseniki. :) Pa si ga pelji domov, da ti bo s fekalijami pisal po steni in veselo masturbiral, ti boš živela in on bo živel, prav lepa simbioza bo to.
Alahovavolja
23. 12. 2019 09.49
-6
Kot to počno tvoji kajne? cak pa vemo kaj odleti?
Zmaga Ukrajini ...
23. 12. 2019 12.09
-2
Grouch,... skuliraj se. Prav nič ti ni "treba tolerirati", sploh pa ne tistega, kar se te niti slučajno ne tiče. Govoriš o nekih možganskih centrih - ki pa se je očitno izklopil prav tebi. Ker, če bi dobro prebral članek, bi hitro ugotovil, da: 1) zadeva se dogaja v Parizu,torej kaj te briga en migrant v Franciji???, 2) tale mladenič ima OČITNO duševne težave, na kar napotuje njegovo, kot si se izrazil - bizarno obnašanje, zaradi česar nujno potrebuje medicinsko obravnavo, 3) kot je primer logično povzela njegova odvetnica, gre za nesmiselno obtožbo odtujitve letala, saj je očitno, da se temu najstniku NI NITI SANJALO, kako sploh izvesti prižig motorjev, … kje je potem še postavitev na pisti, postopki vzleta mimo kontrole letenja, sploh na tako frekventnem letališču kot je Orly, kjer letala ves čas vzletajo in pristajajo na 5 min. Skratka, tip je sedel v kokpitu, pritiskal na gumbe in se »igral«, karkoli že se mu je pač »dogajalo v glavi«.). In kljub vsemu navedenemu spet svečkarji in mizokseniki tulite, kako je poskušal ukrasti letalo,… pa da bi se rad zaletel v kakšno stolpnico, itd. Kot jaz vidim zadevo, je samo fant, ki res nujno potrebuje pomoč (močno upam, da je bo deležen), … ti pa po svoji stari svečkarski, patetični in mizoksenični navadi SPET tuliš kako bi ga morali takoj izgnati, in ne vem kaj še vse storiti z njim za kazen,… pač v stilu Dolfeta, ki poleg »drugačnosti« prav tako ni prenašal tudi psihičnih bolezni. Res ni čudno, da čedalje več člankov na to temo zaklenejo za komentiranje, ker sproti ni mogoče brisati vse te mizoksenije, sovraštva, itd. Daj se no malo zamisli nad svojim pojmovanjem in dojemanjem sveta.
Groucho Marx
23. 12. 2019 12.29
+2
Se ti pa da. Seveda da me brigajo Francija, Nemčija, Švedska... Vsi smo del Evrope in ko bo zavoljo nespameti takih, ki menite, da je zavračanje načrtnega masovnega poseljevanja nekompatibilnih prišlekov znak nazadnjaštva (baje je tudi Dalajlama tovrstni nazadnjak), nekje vzplemtelo, iz tega seveda Slovenija ne bo izvzeta. In spet v pristnem levakarskem stilu insinuacija na insinuacijo. A veš, me pa res zanima, kaj vam je obljubljeno, da tako strastno zagovarjate poseljevanje Evrope z milijonskimi masami. Človek bi si mislil, da ste taki altruisti, da ima vsak izmed vas doma po nekaj brezdomcev. Ampak se tega ni za bati, kajne...
Zmaga Ukrajini ...
23. 12. 2019 14.54
-1
Kar solze so me oblile – vsi smo del Evrope in res te brigajo Francija, Nemčija,... No, saj so tudi Dolfeja zanimali židi. Še preveč. Morda je ravno v tem catch – če bi ga malce manj zanimali, bi se bržkone zanje bolje končalo, ali ne? Tako je tudi pri svečkariji – če bi se manj brigali kako bodo Francija, Nemčija, Švedska, itd. zvozili z migranti, bi se tudi za EU bolje končalo. Vemo namreč, kakšne posledice za EU ima ravnanje višegrajcev, ki prav tako kot naši svečkarji zagovarjate strogo zaprte meje, ukinitev schengenskega sporazuma in najraje kar izstop iz EU. Zdaj boš jokal, kako te skrbi za EU, ker svečkarji seveda dojemate EU kot štacuno – vzameš kar ti paše in pustiš tisto, kar ti ne. In pri tem ste svečkarji tako hudo omejeni, da ne sprevidite kako zlahka bi lahko reševali (in rešili!!!!) problem imigracij, če bi bili bolje povezani in bi manj rinili vsak na svoj vrtiček. Iztakni že enkrat glavo iz Jajotove tazadnje, in svet boš uzrl v realni sliki. Če zaradi drugega ne, že zato, da boš nehal pisati topoumnosti v stilu – koliko brezdomcev ima kakšen »altruist« doma,... kako vsi ostali »zagovarjamo« milijonske mase imigrantov, itd. In spet si prav po svečkarsko izvzel iz konteksta izjavo Dalajlame. Naj ti poskušam razložiti (saj ne, da bi verjela, da boš razumel). Rekel je namreč: »Evropa je moralno odgovorna za pomoč beguncem, ki so v nevarnosti. Sprejmite jih, pomagajte jim, izobrazite jih, vendar naj oni potem razvijajo svoje države. Mislim, da Evropa pripada Evropejcem«. Kot boš morda utegnil razumeti, ni povedal nič novega in nič pretresljivega, kar ne bi vedela že večina normalnih ljudi. Vendar pa se tu skriva catch – kako udejanjiti ta priporočila (sprejmite, pomagajte, izobrazite in pošljite nazaj), če se ne moremo dogovoriti na ravni EU niti o kvotah,... če pustimo, da Grčija postaja neznosen migrantski zapor s človeka nevrednimi razmerami,... če je edina »rešitev« problema, ki jo vidijo višegrajci (in njihovi fani - naši svečkarji) postavljanje ograj, ogibanje vsakršnih ukrepov EU v zvezi z azilno zakonodajo, itd. A je res tako težko dojeti, da s takim ravnanjem pač ne moreš biti niti blizu rešitve problema, ampak se od rešitve pravzaprav močno oddaljuješ?
Groucho Marx
23. 12. 2019 17.27
+0
Joj Indijanka, kaj vse ste orto levičarji sposobni naplesti. 'Malo' razlike med dolfetom in nami, ki nasprotujemo prikriti islamski invaziji, pa je. Če jo hočeš videti seveda. Ti se baje zelo zavzemaš za pravni red, pri masovnih ilegalnih prehodih meja ti pa pravniška vnema naenkrat močno popusti, kako presenetljivo... Pa kako nadležno patetični ste s svojim vsiljevanjem edinega prav. Kakor kdo podvomi v smotrnost vodenih masovnih migracij, takoj privlečete dolfeta pa jajota na plano, Bog in Marx vas nimata rada. Pa vi ste najhujši totalitaristi, vse bi nas poslali na prevzgojo, če bi bilo v vaši moči. Številčno razmerje prevzgojiteljev in prevzgajancev je pa približno takšno kot leta 1945. Tistega o nazadnjaškem Dalajlami si nisem izmislil jaz, pač pa je prilezlo izpod prstov tukajšnjega forumaša, s katerim se redno trepljata po hrbtih. Upaj in tudi jaz upam tako, da vam bo zgodovina mila sodnica...
Zmaga Ukrajini ...
23. 12. 2019 20.59
-1
Joj Bledokožec,... a si se kdaj vprašal, kako ste nadležno patetični vi s svojim vsiljevanjem svojega "prav"? In teorija zarote pač nikoli ni dobra podlaga za premik javnega mnenja. Vi ste pa veliki fani teorij zarot - npr. "vodene masovne migracije", kriv je seveda Soroš. Še to - pravniška vnema pri meni ni popustila, očitno pa je pri tebi - ker vsi tisti, ki kar zagovarjate izgon po defaultu, ki zagovarjate Šiškovo vardo, ipd., ste skregani s pravom. In kar solze so mi stopile v oko (spet), ko sem prebrala tvoj nadvse presunljiv zadnji stavek. V bistvu si ga lahko sam večkrat ponoviš, ker zagotovo bo bolj kot name, vplival nate in na tvojo ljudomrzno svečkarijo.
tarzan13
22. 12. 2019 19.33
+3
mogoče je sam čigumije iskal
FlatyEric
22. 12. 2019 18.58
+46
Ma kak zapor. Škoda denarja. Takoj na letalo in nagnati nazaj v Maroko, od koder je prišel.
sredin?ar
22. 12. 2019 19.24
+7
Ne seri, da mu damo prizgano letalo nam ga vkrade.
Kalymero
22. 12. 2019 19.40
+8
Rde?a barva
22. 12. 2019 18.46
+5
Mansturbiral pred policisti?
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2019 18.17
+51
Kultura na višku. Masturbiral pred policisti, pljunil v državnega tožilca in s svojim drekom pisal po stenah.
Ramzess
22. 12. 2019 19.40
+3
jured100
22. 12. 2019 18.08
+49
Zakaj ni bilo to takoj dano publiki? A ne živimo v demokratični deželi tako kot Francozi? A nimamo zakonov za prosti pretok informacij? Po mojem je poskus kraje letala kar pomembna stvar, saj bi lahko povzročil ali smrtne žrtve ali pa bi zaprl letališče (seveda, če bi uspel letalo pognati). Masturbiranja in špukanja ne nameravam komentirati, saj je to popolnoma pričakovano in normalno od migrantov.
HUSO BOSS
22. 12. 2019 17.56
-22
Če je že bil v kabini in po rodu marocan še ne pomeni da je mulc znal vzletet.. Kakšne bučke spet prodajate
ahim1225
22. 12. 2019 17.54
+41
Mulca je treba nabasati v rit in to je vse. Ne delati šova, če ga ni.
Brakedirt
22. 12. 2019 17.56
-12
se mi je zdelo, da ste komunjare malo drugacno usmerjeni.
poneumljanje
22. 12. 2019 17.58
-9
Brakedirt
22. 12. 2019 18.00
-12
pljuvajo po komunistih,sami so pa komunisti, pljuvajo po drugacnih, pa so sami tudi drugacni, ta zgoraj se odkrito prizna.
Redžepi
22. 12. 2019 18.32
+13
brake...saj ni kaj sramotnega če si komunist....bodi ponosen na svoja prepričanja...
Brakedirt
22. 12. 2019 18.34
-11
se ena komunjara, ki ne razume napisanega. potem pa za povrhu se podtika.
no pa mamo
22. 12. 2019 21.23
+2
BenQurer24
22. 12. 2019 17.46
+7
uglavnm... men če najdete kj u torbi....
BenQurer24
22. 12. 2019 17.45
+4
zulj001
22. 12. 2019 17.45
+11
Preveč je gledal risanke ...........
SVETTEL5
22. 12. 2019 17.23
+6
ha ha velika vest . zakaj ne pišete ,da so američani v Siriji ukradli 40 ton zlata kar je 2 .3 milijarde dolarjev?
tali?ni tom
22. 12. 2019 17.37
+17
sej,američani vedno začnejo vojno ko rabijo nakrast tuja sredstva! njihova folklora pač,avohtonim prebivalcem današnje usa in kanada so ukradli kontinent pa nebi 40 ton zlata?!
zurbrigen
22. 12. 2019 18.47
+0
prov velik se niso opomogli, glede na to da je njih en dan ko so bili tam skor tolk al pa še več, če so pa kej raketice letele je pa zadeva ratala precej dražja. Da je pa kdo ukradu pa nima veze, ker to ni bila naloga vojske, lahko so ukradli Kamelarji, al pa kdorkoli. Če so sploh mel tolk.
FCL
22. 12. 2019 16.47
+17
Miroljubnik a ne...
BenQurer24
22. 12. 2019 17.05
+21
setisfekšn
22. 12. 2019 16.41
+51
Odvetnico bi dal skupaj z njim na letalo in bi skupaj poletela!!!
BenQurer24
22. 12. 2019 17.04
+6
jured100
22. 12. 2019 18.10
+14
Hvala bogu ne bi nikoli znala pristati in bi se verjetno zabila v tla nekje 10 km stran od Pariza. Če pa ne, bi ju pa ali Italijani ali Španci razstrelili, ko bi prišla v njihov luft in ignorirala pozive na odgovor (ker ne bi znala odgovoriti). To je, seveda, če bi vedela v katero smer letet. Po mojem bi šla proti Atlantiku :)