Tujina

Dveletni deček umrl, ker je bil v stanovanju izpostavljen plesni

Rochdale, 18. 11. 2022 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni izvedenec je v torek odločil, da je bila smrt dvoletnega Awaaba Ishaka leta 2020 posledica izpostavljenosti črni plesni v stanovanju, kjer je živel. Družina, ki se je v stanovanje v mestu Rochdale v Združenem kraljestvu preselila iz Sudana, sicer trdi, da so se pri ponudniku neprofitnih stanovanj večkrat pritožili zaradi stanja njihovega doma, ampak le-ta ni ukrepal.

Awaab Ishak je umrl leta 2020, osem dni po svojem drugem rojstnem dnevu, sodni izvedenec pa je odločil, da je umrl zaradi izpostavljenosti plesni v stanovanju v mestu Rochdale. Plesen se je nahajala v kopalnici in kuhinji stanovanja, kjer je živel s staršema Faisalom Abdullahom in Aisho Amin.

Michael Gove iz sektorja za stanovanja je dejal, da je bila smrt "nesprejemljiva tragedija" in da je "neverjetno", da je glavni izvršni direktor ponudnika neprofitnih stanovanj Rochdale Boroughwide Housing (RBH) še vedno na položaju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Družina ponudnika neprofitnih stanovanj več let prosila, naj odpravi težave

Na sodišču sta Awaabova starša prebrala izjavo, v kateri sta ponudnika neprofitnih stanovanj, podjetje Rochdale Boroughwide Housing (RBH) obtožila, da več let ni storilo nič, da bi odpravilo težave s plesnijo, zaradi katere je umrl njun sin. Podjetje je o plesni oče namreč prvič obvestil že leta 2017. 

"Ne veste, pred koliko zdravstvenimi delavci sva jokala in koliko uslužbencev stanovanjskega sklada Rochdale Boroughwide Housing (RBH) sva prosila, če lahko nekaj storijo ..." obupano pripovedujeta.

RHB sta obtožila, da jim ni mar, in dejala, da ne dvomita, da so z njima tako ravnali zato, "ker ne prihajata iz te države in se naj zato ne bi zavedala, kako delujejo sistemi v Združenem kraljestvu".

"Družba Rochdale Boroughwide Housing, sporočava vam: prenehajte z diskriminacijo. Prenehajte nepošteno obravnavati ljudi, ki prihajajo iz tujine in so begunci ali prosilci za azil. Prenehajte nameščati ljudi v domove, za katere veste, da so neprimerni za bivanje. V rokah RBH smo se počutili popolnoma brez vrednosti," se je glasila njuna pretresena izjava. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Awaab Ishak je umrl zaradi hudih težav z dihanjem, ki jih je povzročila dolgotrajna izpostavljenost plesni v domačem okolju. Njegovo stanje dihal je nato privedlo do zastoja dihanja," je izpostavila vladna uradnica Joanne Kearsley. 

Sprašuje se, kako se je to sploh lahko zgodilo: "Prepričana sem, da nisem edina, ki je pomislila: kako se to lahko zgodi? Kako v Združenem kraljestvu leta 2020 dveletni otrok umre zaradi izpostavljenosti plesni v svojem domu?" 

Povedala je tudi, da bi morala biti Awaabova tragična smrt "odločilni trenutek za stanovanjski sektor v smislu povečanja ozaveščenosti in bolj poglobljenega razumevanja vprašanja vlage in plesni". Prepričana pa je, da bo smrt Awaaba vzpodbudila spremembo. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
19. 11. 2022 08.00
+1
Za ozon dezinfekcijo te ljudje še niso slišal?...
akmt
18. 11. 2022 21.09
+5
Ce je plesen, se jo pa ocisti. Tudi jaz zivim v stari hisi. Ko smo ob vselitvi zamenjali stara okna za nova, so vse stene splesnele do 1.5m visine, takrat sem imela 1leti starega otroka. Sanacija sten, ocistila sem plesen, prebelila sem, dala zraven pripravek proti plesni. In itak zracila vsak dan. Za pol ure sem NA STEZAJ odprla vsa okna. Tudi ko je bilo zunaj pod nulo. Tile pa ocitno niso nicesar naredili?!? Jokali so se pred zdravstvenimi delavci (?!?!) Aja, to odzene plesen?!? Kaksna starsa, nicesar nista naredila, kot je videti. Odstranjevalec plesni stane 2 eur. Barva pa 20eur pomoje. In sedaj so krivi drugi?!?
Stolček
18. 11. 2022 21.36
+9
Akmt, obstaja več različnih plesni. In ta črna je najbolj škodljiva. Ta ni samo površinska, ampak zažreta v stene, pode,...V Origonu so poplavljene hiše, po poplavah kar zapečatili in uničili, ravno zaradi črne plesni.
Stolček
18. 11. 2022 21.44
+3
Akmt, kaj pa naj naredita starša? Zdemolirata vse? Saj nista niti lastnika stanovanja.
setisfekšn
18. 11. 2022 20.36
-7
Bolniki kdo lahko to dokaže
Zmaga Ukrajini ...
18. 11. 2022 21.04
+11
Vsak dohtar, ki se je resno šolal. Plesen JE ZELO NEVARNA za zdravje!
Stolček
18. 11. 2022 21.04
+9
Serisfekšn, bolniki so ti, da nič ne ukrenejo, glede plesnivosti stanovanja. Črna plesen je toksična in dolgoročna izpostavljenost se kaže z zastrupitvijo organizma in je smrtonosna. Najbolj dovzetni so prav dojenčki, kronični bolniki in ljudje s slabim imunskim sistemom. Sodni izvedenec pa je verjetno imel, vse trdne dokaze, da jih je spoznal za krive.