Tujina

Kailijevi in Panzieriju zasegli milijon evrov in pol v gotovini

Bruselj, 13. 12. 2022 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L., STA, N.S.
Komentarji
112

Evropski parlament je do temeljev pretresla preiskava korupcije, med katero se je med drugim izkazalo, da naj bi Katar s pomočjo podkupovanja vplival na odločitve te institucije. Doslej so opravili že dvajset hišnih preiskav, med katerimi so našli na stotine tisočev evrov, zadnja je potekala v prostorih parlamenta v Bruslju. Med štirimi priprtimi najbolj odmeva ime podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki naj bi jo zalotili z vrečami denarja. Evropski parlament je izglasoval njeno razrešitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eva Kaili ni več podpredsednica EP
    03:16
    Iz 24UR: Eva Kaili ni več podpredsednica EP
  • Iz SVETA: Afera v evropskih institucijah
    02:46
    Iz SVETA: Afera v evropskih institucijah
Eva Kaili
Eva Kaili FOTO: Profimedia

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 625 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije. Proti je bil le nepovezani evropski poslanec iz Hrvaške Mislav Kolakušić. Evroposlanci so o razrešitvi podpredsednice Kaili odločali v skladu z 21. členom poslovnika parlamenta, ki ga je po preiskavah v Belgiji danes soglasno sprožila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta.

Konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in predsedniki političnih skupin, je na današnjem zasedanju tudi sprejela izjavo, v kateri je poudarila, da je šokirana in globoko zaskrbljena zaradi nedavnih razkritij korupcije in kriminalnega vpliva na odločanje v Evropskem parlamentu. "Vsak vpleteni mora za svoja dejanja odgovarjati," še piše v izjavi, v kateri konferenca predsednikov poudarja, da bo parlament še naprej podpiral delo policije in pravosodja, da bi zagotovil pravico. "Ne bomo počivali, dokler ne bo povrnjeno polno zaupanje v našo institucijo," je še poudarila konferenca predsednikov.

Milijon in pol zaseženih evrov

Kailijeva, ki so jo prijeli v petek, je v priporu, že v nedeljo pa so ji odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti.

Ujeli naj bi jo "z rokami v marmeladi", kar je tudi edina okoliščina, zaradi katere evropski poslanec lahko nemudoma ostane brez imunitete. Vir na tožilstvu je po navedbah AFP potrdil poročila medijev, da je imela Kailijeva v petek zvečer, ko jo je belgijska policija aretirala, pri sebi "vreče denarja". Njen odvetnik kljub temu zatrjuje, da je nedolžna, navedbe o korupciji pa je odločno zavrnil tudi Katar. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem so pri francoskem časniku Le Soir pridobili fotografijo gotovine, ki naj bi jo preiskovalci zasegli Kailijevi in e enemu osumljencu, nekdanjemu italijanskemu poslancu v Evropskem parlamentu  Pieru Antoniu Panzeriju. Skupaj naj bi šlo za več kot milijon evrov in pol. 

Preiskovalci tudi v Evropskem parlamentu

Belgijski preiskovalci so sicer v ponedeljek preiskali pisarne Evropskega parlamenta. Kaj so odkrili oziroma odnesli, ni znano. Od petka je to že dvajseta hišna preiskava.

Kot so sporočili pred dnevi, so na domu enega od osumljencev našli 600.000 evrov v gotovini, v stanovanju neimenovanega poslanca ali poslanke so odkrili 150 tisočakov, v kovčku v sobi enega od bruseljskih hotelov pa je bilo skritih več sto tisoč evrov. Ali so omenjene vsote del milijona in pol evrov gotovine, ki naj bi jo zasegli Kailijevi in Panzeriju, sicer ni jasno. 

Zasegli so tudi računalnike in telefone, poroča BBC. Že v petek so desetim zaposlenim v Evropskem parlamentu tudi blokirali dostop do elektronskih računov in tako poskrbeli, da morebitni oteževalni dokazi ne bi izginili, pisarno Kailijeve pa so zapečatili. Zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta je skupaj s še tremi soosumljenci ovadena zaradi suma sodelovanja v kriminalni organizaciji, pranja denarja in korupcije. 

Eva Kaili
Eva Kaili FOTO: AP

Kdo so osebe v središču afere?

V petek je policija sicer prijela šest oseb, dve so pozneje izpustili. Novica o aretacije Kailijeve ni mogla dolgo ostati skrita. Ostali trije so italijanski državljani, med njimi njen soprog Francesco Giorgi, ki je svetovalec za Bližnji vzhod in Severno Afriko v Evropskem parlamentu ter ustanovitelj nevladne organizacije Fight Impunity, ki ima prostore v Bruslju. 

Predsednik te organizacije je pre omenjeni Italijan Pier Antonio Panzeri, nekdanji poslanec S&D v Evropskem parlamentu, ki je prav tako med pridržanimi. Prav on naj bi "politično posredoval pri članih, ki delajo v Evropskem parlamentu, v korist Katarja in Maroka". Policija je zapečatila tudi pisarno še enega parlamentarnega pomočnika, ki je nekoč delal za Fight Impunity, trenutno pa je pomočnik belgijske poslanke Marie Arene iz S&D.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa naj bi bila za kratek čas pridržana tudi Niccolo Figa-Talamanca, generalni direktor druge nevladne organizacije No Peace Without Justice, ki se med drugim ukvarja s človekovimi pravicami in spodbujanjem demokracije na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ter Luca Visentini, ki je prejšnji mesec postal generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), pred tem pa je bil dolgoletni šef Evropske konfederacije sindikatov.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: AP

Tožilstvo je še sporočilo, da so v nedeljo ob podpori Eurojusta preiskave potekale tudi v Italiji. Finančna policija je opravila več preiskav na domovih v Milanu in njegovi okolici, ki so povezani s pridržanim nekdanjim evropskim poslancem Antoniom Panzerijem in njegovo družino.

Pranje ugleda Katarja

Preiskava se nanaša na nezakonite poskuse lobiranja Katarja. Po mnenju tožilstva je zalivska država, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, več mesecev tudi s pomočjo podkupovanja uspešno vplivala na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta. 

Prav Eva Kaili je bila kot podpredsednica zadolžena za območje Bližnjega vzhodu, večkrat pa je tudi glasno zagovarjala Katar. Nedavno je po srečanju s katarskim ministrom za delo državo označila za "vodilno na področju delavskih pravic", kljub pomislekom mednarodne javnosti glede pogojev dela za delavce, ki so gradili stadione za nogometno prvenstvo.

Evropski parlament bo o aferi razpravljal danes. V luči preiskave v parlamentu tudi ne bo razprave o vizumski liberalizaciji za Katar, ki so ji bili doslej naklonjeni. Poročilo je bilo poslano nazaj odboru, je dejala predsednica te evropske institucije Roberta Metsola.

Metsola "besna, jezna in žalostna"

Metsola je včeraj izrazila "bes, jezo in žalost" ter obsodila korupcijsko afero. Evropski parlament je napaden, napadena je evropska demokracija, je opozorila ter napovedala temeljito notranjo preiskavo.

Ta bo po njenih besedah preučila vsa dejstva in zagotovila, da se bo parlament reformiral. Preverili bomo, kdo ima dostop do institucije, kako se te organizacije financirajo, kakšne povezave imajo s tretjimi državami, zahtevali večjo preglednost srečanj s tujimi akterji in kdo je z njimi povezan, je naštela. "Pretresli bomo ta parlament," je dodala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
13. 12. 2022 21.05
+0
Glede na to da je 3/4 politikov v EU podkupljenih, vi mogli narediti hišne preiskave pri vseh... Von der lizika se pa vrjetno kopa v denarju od Pfizerja... Ampak ja... To ni bilo tok grozno, kaj ne
prim20
13. 12. 2022 20.54
-3
A je končno nasledni za v rešetko Janezek Janšević?
Perivnik
13. 12. 2022 19.22
+0
Hram EU demokracije. Ha, ha, ha, ha. Vse spirjeno do podna. Banda pokvarjena!!!
Samo DESNO je pravo
13. 12. 2022 17.58
-1
Nekatere evropske poslanke pač prejemajo podkupnine evrčkih..naše bi pa še za s.x morale plačat nekomu..žalostno ampak resnično.
24bata
13. 12. 2022 17.12
+2
Na pošten način je dobla dnar, bo vzela zagovornika iz Slovenije.
Samo DESNO je pravo
13. 12. 2022 17.55
+0
prim20
13. 12. 2022 20.55
-2
SAKOSAKO
13. 12. 2022 16.51
+4
V Bruslju nič drugače kot pri nas, kradejo povsod kot srake!!!
ZAHODNISMRAD
13. 12. 2022 16.15
+9
Bruselj je leglo kriminala, laži dvoličnosti in neetičnosti pa taki "demokrati"...
ZAHODNISMRAD
13. 12. 2022 16.15
+8
NEDOLŽNA STOPROCENTNO!!! TAKO KOT, V ITALIJI PRIJETA UKRAJINKA Z MILIJARDAMI V AVTU O KATEREM "SMO BRALI".
Cunku Fani
13. 12. 2022 16.13
+6
kaj pa fajzer pa zelenski neumnosti? Kdo bo odgovarljal za namerno povzročeno škodo bruseljski veleumov ,nam evropejcem?
mario7
13. 12. 2022 16.11
+8
Kaj pa uršula von fajzer? Zakaj njo nihče ne vzame pod drobnogled zaradi cepiv?
apage
13. 12. 2022 17.55
Predober podkupljen. Tukaj pa očitno nekdo ni dobil dovolj €. Misliš, da je policija res na podlagi parih izjav šla "vdirat" v njeno stanovanje? To je vse prijavljeno, vsakič ko policija kaj "odkrije" je nekdo "scinkal", tako pač je
zajebant1
13. 12. 2022 16.06
+3
To jo je naučila kolegica faraonka
Materhorn
13. 12. 2022 16.05
+5
Po mojem mnenju je večina takšnih v tej Bruseljski palači "demokracije"; mogoče je začela žvižgati in so jo morali odstraniti?!
Jurka09
13. 12. 2022 15.53
+1
Take šihte majo, pa plače, pa še nimajo dost... Jao jao levičarski pohlep nima meja
davboj
13. 12. 2022 15.51
+7
Začetek razpada EU. Temelji so dokončno zamajani!!!
anabanana
13. 12. 2022 15.35
+1
Njen odvetnik kljub temu zatrjuje, da je nedolžna, navedbe o korupciji pa je odločno zavrnil tudi Katar. A je tudi odvetnik podkupljen❓❓❓OMG😶
Korintos11
13. 12. 2022 15.33
+5
Bodo mogoče katere države kake sankcije fasale iz greznice v EU, Bruslju?
Korintos11
13. 12. 2022 15.38
+1
SlovenŠtima
13. 12. 2022 15.32
+2
Za kazen bi jo poslal v Katar delat.
Korintos11
13. 12. 2022 15.34
+2
Korintos11
13. 12. 2022 15.29
+3
Hrvat je pa bil proti razrešitvi? Potem je bil tudi proti AS pri vstopu Hrvatov v Šengen?
Satanas
13. 12. 2022 15.22
+4
Če imajo sodstvo kot pri nas, ne rabi skrbet je že zmagala še odvetnika ne rab
Korintos11
13. 12. 2022 15.32
+4
JoniBravo
13. 12. 2022 15.09
+4
Bog ve kok je Infantini od Katarja dobil ko jih tako goreče zagovarja.