Tujina

21-letnik umrl po tem, ko je s kros motorjem v gozdu zapeljal v napeto bodečo žico

Jelenje, 12. 08. 2020 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
51

Hrvaški policisti preiskujejo okoliščine smrti 21-letnika, ki naj bi s kros motorjem zapeljal v bodečo žico, napeto med dvema drevesoma na gozdni poti. Mladeniču, ki je vozil prvi v vrsti, je žico uspelo še pravočasno opaziti in se ji izogniti, 21-letnik pa ni imel te sreče. Pasti ni videl in se je vanjo zapletel. Napeta bodeča žica ga je vrgla z motocikla, pri čemer se je hudo poškodoval. Reševalci, ki so prihiteli na kraj nesreče, so mu nudili prvo pomoč, a je bilo prepozno.

V hrvaškem naselju Jelenje v bližini Reke se je v nedeljo zgodila tragedija, v kateri je umrl 21-letni Dorian Semion Valentić. Policisti okoliščine tragedije še preiskujejo, po navedbah domačinov pa je bila za mladeničevo smrt kriva bodeča žica, ki je bila napeljana med drevesi na gozdni poti, po kateri je 21-letnik pripeljal s kros motorjem.

"Živel je s polnimi pljuči. Zdaj je bil tukaj, zdaj tam," je za 24sata pripovedovala skrušena mama. "V nedeljo ni načrtoval daljše vožnje, niti se ni preoblekel v motociklistično opremo, pač pa je odšel kar v delovnih oblačilih. Vmes se je še dvakrat vrnil domov  – najprej je nekaj zavaril, nato je prišel po gorivo, po tretjem odhodu pa ga ni bilo več."

Mladeniči iz bližnje vasi Brnelić so se tudi tokrat s kros motorji vozili po gozdnih poteh, v dolino, proti asfaltirani cesti. In tam jih je pričakala nastavljena smrtonosna past. Fantu, ki je vozil prvi v vrsti, je žico uspelo še pravočasno opaziti in se ji izogniti, Dorian ni imel te sreče. Pasti ni videl in se je vanjo zapletel.  21-letnika je napeta bodeča žica najprej vrgla z motocikla, pri čemer se je hudo poškodoval, je za hrvaški medij povedal pretresen domačin."Prizor je bil grozljiv."

Reševalci, ki so prihiteli na kraj nesreče, so mu nudili prvo pomoč, a je bilo prepozno, so sporočili z lokalne policijske postaje.

V zvezi s smrtjo 21-letnika, ki je umrl med vožnjo z motociklom, poteka kriminalistična preiskava. Hrvaški mediji navajajo, da prvi izsledki kažejo, da se je zgodilo nekaj neobičajnega – da za njegovo smrt ni kriva 'klasična' prometna nesreča. Preiskava bo pokazala tudi, kdo in zakaj je na gozdni poti nastavil žico.

Na kraju njegove smrti, ob gozdni poti, zdaj gorijo sveče, ki so jih v spomin na 21-letnika prižgali sorodniki in prijatelji. "Nikogar ne morem obtoževati, saj še sami ničesar ne vemo. Preiskava poteka in bo pokazala, kaj natančno se je zgodilo. A če je res, da je nekdo na gozdno pot napel žico, to ni normalno. Če naj bi bilo nekaj ograjeno, bi to moralo biti ustrezno označeno," je dejala mama.

Vest o Dorianovi nesreči so z žalostjo sprejeli njegovi prijatelji. Bil je dober in požrtvovalen mladenič, odličen prijatelj, so pripovedovali.

Bodeča žica naj bi bila v gozdu nastavljena že dalj časa, le da je bila prej postavljena nižje – na višini kolen, zdaj pa je bila višje – v višini zgornjega dela trupa oziroma vrata, je za 24sata dejal eden od vaščanov. Ženska, ki živi v bližini mesta tragedije, pripoveduje, da se mladi s kros motorji in kolesi pogosto vozijo po gozdu, a da do zdaj nikogar niso motili. Navadno se jih sicer vozi po pet ali šest v skupini, v nedeljo pa je slišala zvok dveh motociklov. Kmalu so sledili še zvoki sirene reševalcev in policije.

'Žice med ljudmi nikoli ne prinašajo ničesar dobrega'

Po tragediji, ki je vasice v Primorsko-goranski županiji zavila v žalost, pa so se zdaj oglasili tudi na občini Jelenje. Dejali so, da nikoli ne bodo sprejeli takšnega načina varovanja premoženja in gozdni poti. "Žice med ljudmi nikoli ne prinašajo ničesar dobrega," je dejal župan Robert Marčelja.

Marčelja, ki je izrazil sožalje družini umrlega, je povedal, da je bil o nesrečnem dogodku, v katerem je ugasnilo mlado življenje njihovega someščana, obveščen preko centra za obveščanje. "Na teren so odšle dežurne službe, ki pa so na žalost lahko potrdile smrt," je pojasnil in dodal, da so gozdovi na tem področju ob vikendih zelo obiskani, dogajanje pa aktivno. "V naravi so planinci, kolesarji, motociklisti, sprehajalci, rekreativni športniki ter člani lovskih društev, ki skrbijo za divjad. Ne glede na morebitne premoženjsko-pravdne težave in nesoglasja ter različna razmišljanja v pogledu na problematiko, zmeraj obstaja način za reševanje težav, ki ne bo ogrozil nikogar, ki čas preživlja v gozdu. Še enkrat: kot župan Jelenja pozivam vse meščane, da se vzdržijo samovoljnih akcij in aktivnosti, da se takšna tragedija ne bi ponovila," je v sporočilu za javnost zapisal Marčelja.

Izpostavil še je, da občina Jelenje nikoli ne bo sprejela takšnega načina zaščite premoženja in lastnine in gozdnih poti. "Zmeraj smo na razpolago za mediacijo, vse s ciljem mirnega reševanja težav," je še sporočil ter še enkrat zaprosil meščane za pomoč in informacije glede morebitnih znanih lokacij, kjer so še nastavljene žice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3