Tujina

Rusi zapluli v kubanske vode, Kubance pozdravili z 21 salvami

Havana, 13. 06. 2024 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruska flota vojaških ladij je dosegla kubanske vode. Štiri plovila, med njimi jedrska podmornica Kazan in fregata Admiral Gorškov, so ob vplutju izstrelila 21 salv, Kubanci pa so odgovorili z ognjem iz kolonialne utrdbe iz 18. stoletja, kjer je nekoč svoj urad imel Che Guevara. Ladji je na znamenitem havanskem trgu Malecón pričakala kubanska množica, prisotni so bili tudi ruski diplomati in njihovi družinski člani, ki so mahali z ruskimi zastavi in vzklikali: "Rusija! Rusija!"

Kubanski uradniki so obisk ruske flote napovedali že nekaj časa nazaj, in dodali, da so taki obiski prijateljskih držav "običajna praksa". Ob tem so poudarili, da podmornica Kazan ne nosi jedrskega orožja in ne predstavlja regiji nobene nevarnosti. 

Vodilno fregato, okrašeno z rusko in kubansko zastavo, so pozdravili s salvami iz 21 topov, ruski mornarji na krovu pa so stali v vojaški formaciji. Do kdaj bodo ruske ladje ostale v regiji, nihče ne ve, ameriški uradniki pa sklepajo, da bodo ostale čez celo poletje in se morda ustavile tudi v Venezueli. 

Podmornica Kazan in fregata Admiral Gorškov sta med najsodobnejšimi ruskimi vojaškimi ladjami, zgrajeni sta bili leta 2017 oziroma 2018. Podmornica naj bi bila najtišja v ruski mornarici, fregata pa naj bi lahko nosila njihove najnovejše hipersonične rakete Zircon. 

Rusija je dolgoletna zaveznica Venezuele in Kube, njene vojaške ladje pa tudi letala niso redko videna na Karibih. Misija ruske flote prihaja le slaba dva tedna po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden Ukrajini dovolil, da uporabi orožje, ki so ga zagotovile ZDA, za napade v Rusiji. Ameriška odločitev je bila v Rusiji slabo sprejeta, ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da bi se njegova vojska lahko odzvala z drugimi ukrepi po svetu.

"Vojne ladje so za Washington predvsem opomin, da je neprijetno, če se nasprotnik vmešava v vaš okoliš," je zadevo komentiral Benjamin Gedan, direktor programa za Latinsko Ameriko pri think tanku Wilson Center. "Prav tako opozarja ameriške nasprotnike Kubo in Venezuelo, da je Moskva na njihovi strani." 

V ruski vojaški in obrambni doktrini imajo Latinska Amerika in Karibi pomembno mesto, saj področje, ki sicer velja za področje pod vplivom ZDA, deluje kot protiutež dejavnostim Washingtona v Evropi.

A čeprav flota vključuje jedrsko podmornico, so uradniki ameriške administracije poudarili, da so obveščevalne agencije potrdile, da nobeno plovilo trenutno ne nosi jedrskega orožja. Uradnik, ki je govoril za AP pod pogojem anonimnosti, je dejal, da ruske ladje "ne predstavljajo neposredne grožnje ZDA".

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je potrdil, da so ruski obiski v pristanišču na Kubi "rutinski pomorski obiski", hkrati pa tudi priznal, da so se ruske vojaške vaje okrepile "zaradi ameriške podpore Ukrajini in vojaških vaj Nata".  

Rusija in Kuba sta zaveznici že od nekdaj. Nedavno je Moskvo tudi obiskal kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez, sprejel ga je ruski kolega Sergej Lavrov. Slednji se mu je zahvalil za kubansko stališče glede vojne v Ukrajini. "Havana je od samega začetka podala oceno dogajanja in navedla povsem pravilne, resnične razloge za to, kar se je dogajalo v Ukrajini in kar je Zahod pripravljal že več let," je poudaril Lavrov.

Vojaške vaje spremljali tudi Američani

Posadki fregate in jedrske podmornice sta vadili uporabo zelo natančnega raketnega orožja. S pomočjo računalniške simulacije sta namreč določili skupine ladij "sovražnika", ki je bil oddaljen več kot 600 kilometrov, je sporočilo rusko ministrstvo za obrambo. Seveda pa njihove vojaške vaje niso ostale neopažene, ameriška vojska je tja napotila ladje in letala za spremljanje teh vaj. 

Med ladjami ameriške mornarice, ki so sledile ruskim plovilom, so ladje USS Truxtun, USS Donald Cook in ladja obalne straže USCGC Stone, je potrdil ameriški uradnik. ZDA so poslale tudi zračna sredstva, vključno z izvidniškim letalom P-8 Poseidon, ki kroži nad ruskimi plovili. V ameriško vojaško bazo Guantanamo pa je vplula jedrska podmornica USS Helena. 

Uradnik je dodal, da so ZDA "ves čas spremljale gibanje flote", kar je običajen del ameriške pomorske obrambe, in da so vsa plovila, vključno z ruskimi, ostala v mednarodnih vodah, piše CNN.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
13. 06. 2024 14.33
-2
No nek beden in propadel poiskus, da bi Rusija spet kot v slavnih časih SZ, projecirala svojo moč v svetu.. No s to revščino pač ne. Včeraj je še Armenija sporočila za zapušča CSTO, neki Ruski poskus kvazi obrambene zveze, nalik NATU.. Rusija je lahko kvečjemu regionalna sila, pa še to, sam do meje do katere ji bo Kitajska to pustila. Nekih sanj o velesili in enakovrednemu igralcu Ameriki pa mogoče Kitajski je zdavnaj konec.. Glede na to kako porazna je demografska slika bodo Rusi lahk sam veseli, če jim bo uspelo obdržat tisto kar imajo sedaj..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.35
+1
Medterm pa sta Turčija in Tajland rekla da se pridružujeta Brics.
marre
13. 06. 2024 14.42
+2
In teb še vedno ne gre v betico, da biti član Bricsa ne pomeni biti vojaški zaveznik Rusije.. Ubistvo biti član Bricsa trenutno ne pomeni nič.. Enkrat na leto neko srečanje, kjer vse velike članice vlečejo na svoj mlin in na koncu se ne zmenijo nič..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.55
+0
Brics je ekonomska zveza katere primarni cilj je uničenje petrodolarja in v tem je že zelo uspešna saj zda nima denarja niti več da popravi infrastrukturo doma. Strokovnjaki napovedujejo da je brics že pripravil novo valuto katere vrednost je 55 usd za eno brics valuto, to pomeni da bo američan moral plačati 55usd za tisto kar stane 1 brics denar, Isto bo obveljalo za ameriškega pudlja in lakaja eu medtem ko bo preostali svet plačeval po normalni ceni. Pozabljaš da eu in zda ali zahod z Japonsko in korejo štejejo nekaj čez 1.1 MLrd prebivalstva sveta med tem ko je 7 Mlrd naklonjeno Bricsu torej Rusiji in Kitajski! Tvoje nakladanje je samo to nakladanej nekoga ki čisto nič ne razume in vse kar znaš je požirati neko za neumne propagando.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 15.06
+1
Da te tako vprašam pametnjaković v katere projekte je zda vložila denar zadnja leta/desetletja? Katere veličastne mostove so zgradili, katere ceste, katere železnice doma ali v tujih državah, katere elektrarne....? V vse kar vlagajo je orožje, vojne, puči, pokoli, nemiri... Medtem ko pa Predvsem Kitajska gradi gromozanske projekte in investira po celem svetu.
patogen
13. 06. 2024 17.36
-2
Strajkić, razen slovenskih rusofilčkov, ti nihče na svetu ne bo vzel rublja.
ARNO50
13. 06. 2024 14.21
+1
Rusija / Rosbank danes zjutraj. US dolar kupuje za 52,8, prodaja pa za 132,4 rublja. Finančni svetovalci v Rusiji opozarjajo podjetja, naj ne sklepajo nobenih poslov v rubljih, ker bo rubelj kmalu blizu cene enega lista toaletnega papirja.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.27
+0
Spet iste zgodbice? Isto ste trdili pred dvema skoraj tremi leti? Medtem pa dolar blesti tolikšen dolg kot ga ima ga ni imel nikoli nikdar vZgodovini, kanad je celo izdala poročilo da se pripravijo na morebitno državljansko vojno v Zda vi pa še kar fantazije za gospodarja?
ARNO50
13. 06. 2024 15.33
-1
Na YT imaš posnetke penastnih Rusov v bankah.....
tornadotex
13. 06. 2024 14.17
+1
Torej to je vse kar še premorejo Rusi...porazno,pa še brez orožja so pripluli...pri nas so rekli,brez k. na svatbo !
Animal_Pump
13. 06. 2024 13.55
+6
Ahaha. Putofilkoti bi kr Florido z Eno ladijco oa dvema podmornicama zravnal radi🤣😂🤣. Dej mal razmisljajte. V Ukrajini rusi z vso masinerijo lezejo ko polži s hudimi izgubami. Ukrajinci dobijo pomoč z zahoda....in potem s 40 let starimi ATACMSI...radirajo S300 PA ULTRA MODERNE pa "najboljse"S400 na Krimu. Vmes s svojimi raketami pa droni stolcejo dva ultra moderna ta suha 57. S tem,da so jim Ukrajinci v Sevastopolu s svojimi Neptuni pa vodnimi droni...pol ladij potopil ze. In pol se najdete eni, ki miite, da bodo rusi Florido potopili????? 😂😂🤣😂🤣😂🤣😂. Ne se hecat....
Mici 270
13. 06. 2024 14.15
+0
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.20
-2
Kako se vidi otroško razmišljanje in pisanje ter seveda pretiravanje. Sicer pa poglej tiktok kako američani objavljajo panične posnetke zaradi Ruskih ladij in kako us navy panično reagira kajti te ladije so sposobne ne samo Florido ampak cel južni del zda izbrisati ne glede na tvoje fantazije je treba stvari realno sažeti.
marre
13. 06. 2024 14.27
+1
Hahaha strike spet halucinira na polno.. Ja čist so vsi panični, tako panični, da 99,9 procenta Američanov niti ne ve, da so Rusi prvelkl to revščino na kubo.. No za Kubanske razmere je to znanstvena fantastika..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.29
-2
Kje si ti opranoglavec prebral vsi? Jaz sem napisal da naj pogleda na tiktok kako panične objave delajo američani nobenega ne zanimajo tvoje bedarije in tvoje smetenje!
marre
13. 06. 2024 14.34
+2
Hahaha na tiktok je reku.. Pa ti maš še manj možganov kukr sm mislu, če je to sploh mogoče.. No po drugi strani pa je tvoje stanje kr malo razumljivo, sploh če ti je tiktok vir informacij..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
13. 06. 2024 14.35
-3
Torej video posnetki resničnih ljudi niso vir inofrmacij amapk so to predelane propagande informacije nata in ti boš o možganih?
marre
13. 06. 2024 14.43
+1
Vprašanje kaj si ti gledu.. Nikjer nisem zasledil o nobeni paniki...
spermi?
13. 06. 2024 13.54
+2
Rožice so zacvetele
13. 06. 2024 13.52
+7
Če bi bili kdaj na Kubi, nekateri ne bi pisali traparij. Kuba je, odkar so izgnali Američane, obstala v času in prostoru. Občutek je, kot, da so še sedaj v 60 ih letih, le, da vse, kar je bilo takrat IN, sedaj razpada, nič niso vlagali v obnovo, ker nimajo. Za spomenike, posvečene socializmu in vojski, pa je denar. Edina sreča je, da so cene za domačine še kar vzdržne, za prehrano. Tujca pa nateg...., kjer se le da. Podeželje je kot pri nas pred 100+ leti.... Skratka, ne želite si tega stanja. In ja, kdo dandanes gre v Rusijo, na Kubo, v S Korejo in v podobne "razvite" države, s trebuhom za kruhom...razen nihče? Lahko je bluziti in pametovati, neosveščen ter nerazgledan, s kavča.
Zmaga Ukrajini ...
13. 06. 2024 14.15
-5
Popolnoma se strinjam. Vseeno pa nisem ziher, da je to nujno slabo. S tem, ko je Kuba gospodarsko izolirana, se je izolirala tudi od vseh problemov kapitalizma - divja privatizacija, onesnaževanje, propad zdravstva, velik prepad med revnimi in bogatimi, kraja javnega denarja,... Seveda bi morali nekaj narediti z njihovim komunizmom, in res odlično bi bilo, če bi si sami izmislili sistem, ki bi ohranjal njihovo naravo, kulturo, običaje, ... hkrati pa bi bili ljudje izobraženi, razgledani in dovolj premožni, da ne bi zapadli v podganje dirke tako, kot velika večina ljudi v vseh kapitalističnih državah ter dovolj premožni, da ne bi več imeli potrebe po korupciji, iskanju nelegalnega zaslužka, itd.
Bolfenk2
13. 06. 2024 13.48
-3
Edino pravilno. Amerika poriva Evropo v uničenne in jedrsko vojno z Rusijo. Lepo da vidijo, da bodo ruske rakete letele tudi na njih, če ne končajo vojne v Ukraini.
marre
13. 06. 2024 14.28
+3
Hahaha daj ne haluciniri.. Vojno lahko jutri konča samo tisti kateri jo je začel in to je tvoj in vzornik, Putler... Ne more napadeni končat vojne, lahko samo tisti, ki je napadel oziroma agresor.. No edino če bo napadeni pregnal bando iz države ven, kar upam da se zgodi..
OvcjiPastir
13. 06. 2024 13.10
-1
Upam da Ameri pokažejo tem sanjavim Rusom kje ma pes k...c. Dovol mamo vodkarjev že tu v EU in njihovega terorizma, nasilja in groženj.
zmajskorpion
16. 06. 2024 14.38
Ja najprej Rusom, pa potem Kitajcem, misliš, da ni EU naslednja?
Heprk
13. 06. 2024 12.47
+0
Samo rokaj in postavljaj. Z imperijalisti ne mores na lepo
alkimistos
13. 06. 2024 13.47
+0
Imperialisti hahahahahaha komi jke obtičal v 19 stoletju.. hahaha
bohinj je zakon
13. 06. 2024 12.41
-6
Zoper Ameriko ne bo treba ničesar storiti. Zadnji mesec vulkan Yelestone zelo ropota. In ko enkrat prileze ven..................ni več Amerike, ker bo cela zasuta z pepelom in bo življenje umrlo. No podrepne muhe to ne skrbi: zmeraj se najde kakšen novi kateremu se bodo prislinili.
patogen
13. 06. 2024 12.45
+5
Rus ti ne bo dal nič za jesti Bohinac. Če računaš nanj.
Natoforever
13. 06. 2024 12.46
+0
Ha ha ha ha...ok..pred zakljuckom bodo pa se Moskov nukale..
Natoforever
13. 06. 2024 12.41
-2
Kuba bo spet napadena..krive bodo pa ZDA
Natoforever
13. 06. 2024 12.41
-2
Verus
13. 06. 2024 13.34
-2
Ti prav veš, da so Ameri drek. Zato si moral dopolniti komentar z "v glavah rusofilov". Če ne bi vedel, da so ZDA smet, ti ne bi bilo treba dopolniti komentarja. Si pa prvklasni ydiot. Saj to tudi veš.
Gram
13. 06. 2024 12.40
+3
Pravilno, kar naj gredo pred nos Ameriki, tako kot ona počne kjer je le možno in načenja svetovni mir, ma kaj načenja, ga je že močno načela.
ivan res grozni
13. 06. 2024 12.45
-1
ZDA ne načenjajuo svetovnega mira ampak ga z vojaško pomočjo Ukrajini ohranja. ZDA so Evropo rešile tako v 1. kot 2. svetovni vojni in končale vojno na področju Juge. Tudi k zmagi SZ na vzhodnem bojišču so vreliko prispevale z donacijo SZ 11.000 vojaških kletal 14.000 tankov in 400.000 terencev-
bu?e24 1
13. 06. 2024 13.57
nepridiprav
13. 06. 2024 12.35
-1
Ameriška vojaška industrija si že mane roke... vojno se da takoj končat, zaenkrat se pa samo eskalira... Za proizvajalce orožja je idealno stanje neodločeno in neskončno dolga vojna.
ivan res grozni
13. 06. 2024 12.48
+2
In za ameriško vojaško industrijo je pravi promotor Putin. Vse kar dela, dela v korist ZDA. Z napadom na Ukrajino sta vstopili dve novi članici v NATO, Nemčija se ponovno oborožuje, vse članice NATA dvigujejo stroške za vojsko, ZDA bogatijo s prodajo enertgentov in orožja. Bravo Putin!!! NATO in ZDA ti bosta večno hvaležna.
Rains
13. 06. 2024 12.35
+5
A ruskiji kubancem dostavljajo rakete? A bodo rusofili potem, ko bo Amerika začela ravnati Kubo z zemljo, tudi tako priganjali Kubo k predaji, kot to počnejo v primeru Ukrajine?
Heprk
13. 06. 2024 12.49
+0
baje jenkiji znajo samo z raketami govoriti. Drugace pa naj probajo, v siriji so se lepo opekli.
Podlesničar
13. 06. 2024 12.28
-2
To je ta ruska flota? lol... medtem vsaj 4 ameriške podmornice patrulirajo v ruskih vode 🥳
Majzelj
13. 06. 2024 12.24
+4
Kubanci pa bežijo v USA in ne v Rusijo....
patogen
13. 06. 2024 12.22
+1
Tele Kubance so pa zvabili v pristanišče na način, kot za obisk liderja slovenskih levičarjev Broz Tita včasih, ko se je vozil mimo. Dobili bodo malico.
patogen
13. 06. 2024 12.17
-3
Rusofilčki in Mali Batjuške v deliriju. Kot Castro nekoč, ko je dobil rakete na otok, pa poslal depešo Hruščovu, naj začne z jedrsko vojno in da so vsi Kubanci pripravljeni umreti za socializem. Potem je Hruščov rakete raje umaknil. Poveljniku baterije jedrskih raket, Polkovniku, ki je samovoljno prestavil vžigalnike bliže raket, ne predpisanih 100 km oddaljenosti, pa so v Moskvi potem sodili in mu vzeli čin ter ga zaprli. Včasih so Ruski bolj pametni od rusofilčkov in malih batjušk iz balkana, ki so tudi pripravljeni umreti v boju proti imperializmu...
komarec
13. 06. 2024 12.07
-1
Slava Putinu, slava Rusiji.
Posteni
13. 06. 2024 12.11
+0
patogen
13. 06. 2024 12.18
+1
Kaj te ni policija našla, včasih si bil pod nickom Slava Rusiji?
ivan res grozni
13. 06. 2024 12.49
-4
Mici 270
13. 06. 2024 14.20
Takšni kot si ti niso dobrodošli v Sloveniji....
Divji petelin
13. 06. 2024 12.00
+2
SLAVA RUSIJI...potopite Florido, da bo mir...
OvcjiPastir
13. 06. 2024 12.04
-3
Rains
13. 06. 2024 12.23
-1
Mokre sanje rusofilov. Potem se pa zbudijo. 😂
ivan res grozni
13. 06. 2024 12.50
+3
Brez ZDA bi vi danes govorili rusko in bili bi v Rusiji, državi brez človekovih pravic.