Tujina

Kolumbija začela ekspedicijo do 300 let potopljenega 'svetega grala brodolomov'

Bogota, 26. 05. 2024 21.16 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolumbija je sprožila začetno fazo podvodne ekspedicije. Z njo bodo raziskali špansko vojaško ladjo, ki je pred več kot 300 leti potonila v okolici Karibov in ki naj bi na sebi skrivala več milijard dolarjev vredne artefakte. Vendar pa spor o tem, komu pripada ta potopljeni zaklad, še zdaleč ni rešen.

Špansko galejo San Jose, ki jo je leta 2015 kolumbijska vlada odkrila v vodah ob obali pristaniškega mesta Cartegena, pogosto imenujejo tudi "sveti gral brodolomov". Vodilna in največja galeja španske flote naj bi namreč pred več kot 300 leti iz rudnikov Potosi v Peruju prevažala zlato srebro, smaragde in drugo dragoceno blago.

Ladja z 62 topovi in tremi jambori naj bi potovala iz Paname v Kolumbijo, ko se je med bitko z britanskimi ladjami v vojni za špansko nasledstvo 8. junija 1708 potopila s 600 ljudmi na krovu. Zdaj pa so kolumbijske oblasti začele z ekspedicijo, raziskovanjem tega potopljenega zaklada, poroča CNN.

Kolumbijski inštitut za antropologijo in zgodovino (ICANH) je dejal, da bo prva faza odprave osredotočena na fotografiranje ladje z uporabo posebnih daljinskih senzorjev. Rezultati začetne odprave bi lahko kasneje utrli pot nadaljnjim raziskovanjem, med katerimi bi s potopljene galeje pridobili tudi arheološki material.

A, kot rečeno, začenjajo z manjšimi koraki. Podvodne slike, ki jih bodo posneli, bodo nato uporabili za izdelavo popisa arheoloških odkritij na morskem dnu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

ICANH je mesto razbitin razglasil za nacionalno "zaščiteno arheološko območje", s čimer skušajo "ohraniti njegovo znanstveno in arheološko vrednost". Kolumbijski minister za kulturo Juan David Correa je na novinarski konferenci dejal, da se je vlada za raziskovanje potopljene galeje odločila tudi zaradi razumevanja zgodovine in takratne kulture.

Odkritje ladje San José je bilo za Kolumbijo pomembno zaradi kulturnih in zgodovinskih artefaktov, ki naj bi se skrivali na ladji. Ta potopljeni zaklad bi jim lahko razkril nekoliko več o gospodarskem, družbenem in političnem ozračju v Evropi v začetku 18. stoletja. A njena najdba je sprožila tudi več milijard dolarjev vredno pravno bitko.

Kolumbija trdi, da je San José prvič odkrila leta 2015 s pomočjo mednarodnih znanstvenikov. Vendar pa njihovim trditvam oporeka ameriško podjetje za reševanje morja Sea Search-Armada (SSA), ki trdi, da so v zgodnjih 80. letih oni odkrili to potopljeno ladjo.

SSA je zato sprožila pravno bitko proti kolumbijski vladi na arbitražnem sodišču in trdi, da je upravičena do polovice ocenjene vrednosti zaklada brodoloma oz. okoli približno 10 milijard dolarjev (dobrih devet milijard evrov).

Kolumbijska vlada trditve SSA izpodbija.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
27. 05. 2024 09.48
+1
Ne gre za galejo. Galeje so imele vesla in niso bile več v uporabi. Zlato je Špansko, saj so ga oni pridelali, oziroma so jim ga potem vzeli Britanci. Zato bi si ga morale deliti Velika Britanija in Španija.
rato
27. 05. 2024 09.47
-1
Čigav je tovor? Od tistih, ki sojih okradli! Če nekoga zasužnjiš in okradeš v imenu "civilizacije" še ne pomeni, da si lahko lastiš zaklad. Vrnejo naj ga potomcem zasužnjenih okradenih. 🤔
bohinj je zakon
26. 05. 2024 21.30
+1
Če se prav spomnim tudi slovenski potapljači so se pred 20 leti tja potapljali. In nekaj najdli. Priložnost, da tudi Slovenija nekaj zahteva. Od teh 10 miliard naj nam dajo polovico. Pa je.
Nace Štremljasti
26. 05. 2024 21.28
+7
jenkini se že rinejo h koritu
patogen
27. 05. 2024 09.49
+1
Brez jenkijev bi ti sedajle okopaval njivo...