Tujina

31-letnik v tovornjaku z Derby bananami tihotapil kokain, Rastoder: Smo tarča kriminalne združbe

Skopje / Ljubljana, 20. 02. 2020 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
112

Severnomakedonski policisti so pridržali Črnogorca, ki je v tovornjaku z Derby bananami prevažal kokain. Poleg njega so aretirali še tri osebe, eden od teh je lastnik podjetja, ki se ukvarja z uvozom banan. V družbi Rastoder, ki je lastnica blagovne znamke Derby, poudarjajo, da je bil njihov sistem tarča kriminalne združbe.

Severnomakedonska policija je potrdila, da je v zvezi s tihotapljenjem kokaina iz Južne Amerike, katerega del je v Skopje prispel v tovornjaku banan, aretirala štiri osebe.

Med njimi so po poročanju spletnega portala Radia in Televizije Črne Gore (RTCG) voznik tovornjaka - 31-letni Črnogorec J.K., 47-letni S. E. - lastnik severnomakedonskega vrtnarskega podjetja Bankes Kompani, ki je bil uvoznik in končni kupec banan, njegov 22-letni sin J.E. in 51-letni R. I., ki je raztovarjal blago.

Policisti so drogo zasegli v sklopu "mednarodne operacije zoper kriminalne združbe, vpletene v trgovino z mamili," je na novinarski konferemci povedal notranji minister Severne Makedonije Naće Čulev.

Makedonski policisti so v pošiljki banan, zapakirani v škatle družbe Derby, ki je prišla iz Južne Amerike in naj bila preko balkanskih držav namenjena v Italijo, našli kilogram kokaina. V družbi Rastoder, ki je lastnica blagovne znamke Derby, poudarjajo, da je bil njihov sistem tarča kriminalne združbe.

Kilogram kokaina, ki so ga sinoči zasegli v policijski akciji v Skopju, je po besedah Čuleva del večje količine droge, namenjene v Severno Makedonijo. Še del droge so policisti zasegli v drugi državi, a minister zaradi mednarodne preiskave, ki še teče, ni mogel povedati, kolikšna je ta količina in v kateri državi se je zgodil zaseg. Severnomakedonski mediji neuradno sicer poročajo, da je 1,3 tone kokaina končalo v Italiji.

31-letni Črnogorec je s tovornjakom Derbyjevih banan v Severno Makedonijo vstopil sinoči okoli 21. ure, iz Albanije, preko mejnega prehoda Ćafasan. Po prihodu v skladišče podjetja v naselju Krušopek v bližini Skopja je policija speljala načrtovano akcijo. Pri raztovarjanju so zasačili sin lastnika podjetja in 51-letnega moškega, ki mu je pomagal, nedolgo za tem pa se je pojavil tudi lastnik podetja, ki se načeloma ukvarja z uvozom sadja in zelenjave.

Po besedah Čuleva so med preiskavo tovornjaka in skladišča našli paket, v katerem je bil kilogram kokaina, policisti pa so zasegli tudi mobilni telefon in gotovino - 3000 evrov, 700 ameriških dolarjev in 188.000 makedonskih denarjev. Zasegli so tudi tovornjak znamke Iveko in 1098 paketov Derby banan.

Četverico, ki so jo pridržali na policijski postaji, so danes po besedah severnomakedonskega notranjega ministra predali tožilstvu za organiziran kriminal, skupaj s katerim so sodelovali v akciji, ki je trajala med 17. in 19. februarjem.

O zasegu kokaina danes poročajo številni mediji iz Balkana, Ministrstvo za notranje zadeve Severne Makedonije pa je objavilo tudi fotografije zaseženih banan, ki so zapakirane v škatle z napisom Derby. Banane naj bi iz Južne Amerike prišle v Črno goro z ladjo, nato pa so jih del peljali čez Albanijo in Severno Makedonijo. Droge, skrite v teh bananah, naj bi bile namenjene za prodajo v Severni Makedoniji. Kot so poudarili makedonski policisti, so z odmevno akcijo presekali pomembno tihotapsko pot, po kateri naj bi v zahodno Evropo prišlo okrog 1,3 tone kokaina. Policija je že prijela in aretirala osumljence.

"Prvi izsledki preiskave kažejo, da je pravna oseba, uvoznik banan Baneks, v preteklosti najmanj 120-krat uvozil sadje - večinoma iz Kolumbije in v manjši meri iz Ekvadorja," je dejal Čulev. Danes popoldne so preiskovalci sicer začeli še s preiskavo poslovanja in financ podjetja, ter odnose z drugimi podjetji.

Severnomakedonski spletni portal MKD.mk pa je poročal, da so banane natovorili v mehiškem pristanišču Heroica Veracruz.

V mednarodi policijski operaciji preiskave trgovine z drogo sta sodelovali tudi italijanska in črnogorska policija.

Rastoder po odkritju kokaina v bananah: Smo tarča kriminalne združbe

V družbi Rastoder, ki je lastnica blagovne znamke Derby, poudarjajo, da je bil njihov sistem tarča kriminalne združbe.

"Pridržani niso povezani z družbo Rastoder, prav tako policijska preiskava po dostopnih podatkih ni usmerjena proti družbi Rastoder," so poudarili v družbi in dodali, da mednarodne kriminalne združbe očitno zlorabljajo nabavne kanale iz Južne Amerike za svoja kriminalna dejanja.

"Po mnogih primerih tovrstnih zlorab v povezavi z drugimi trgovci s sadjem in zelenjavo, je do zunanje zlorabe poslovnega sistema žal prišlo tudi pri družbi Rastoder," so navedli.

Prepričani so, da gre za sistemsko zlorabo in je zadnje čase vse pogostejša in se z njo srečujejo vse vodilne mednarodne korporacije, uvozniki ter logistični sistemi. "Tudi problematična makedonska pošiljka je prešla vse varnostne kontrole, nazadnje v Luki bar v Črni gori," so poudarili.

Novinarska vprašanja glede tega, ali je preiskava v skladišču Derby na Letališkicesti v Ljubljani januarja 2020 povezana z dogodki v Severni Makedoniji, smo poslali tudi na Generalno policijsko upravo (GPU). Zanimalo nas je tudi, ali je v sklopu "mednarodne operacije zoper kriminalne združbe, vpletene v trgovino z mamili" sodelovala tudi slovenska policija in če je, kakšne so ugotovitve doslej. Iz GPU so nam odgovorili le, da predkazenski postopek vpovezavi s primerom v Sloveniji še poteka. "Drugih informacij vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka," so sporočili.

Zlorabe nabavnih kanalov tako v Južni Ameriki kot v Evropi niso redke, zgolj v letu 2020 naj bi na Danskem, v Kostariki, Ekvadorju, Bolgariji ter zdaj Makedoniji zasegli skupaj več kot dve toni ilegalnih substanc.

"Družba Rastoder spoštuje najvišje standarde mednarodnega poslovanja in je po incidentu v skladišču v Ljubljani, v katerem so 30. januarja njihovi zaposleni sami odkrili prazen zabojnik ter zadevo prijavili uradnim organom, sprejelo številne dodatne ukrepe, da bi se pred takimi zlorabami zaščitilo," so poudarili.

Opozorili so vse partnerje v nabavni verigi - dobavitelje, ladijske in cestne prevoznike, upravljalce pristanišč, da vsak od njih svoje delo, vključno s kontrolo blaga, opravi maksimalno profesionalno. Podjetje je tudi vzpostavilo tesno komunikacijo in dalo na voljo vse podatke policiji v Sloveniji ter Interpolu.

"Na žalost makedonski primer kaže, da so mednarodne kriminalne združbe izjemno sofisticirane in spretne. Zato je družba Rastoder takoj po odkritju sporne pošiljke v Makedoniji obvestila dobavitelja banan, da z njim zaradi preventivnih razlogov prekinja sodelovanje, enako pa bo za zaščito svojih poslovnih interesov ter ugleda družbe ravnala tudi v prihodnje," so dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
21. 02. 2020 17.37
+1
..u hudo ; .. zdej nej pa gredo pregledovat še čikvito, banabej, simbo , bonito , ……………….
Bu?niburek
21. 02. 2020 16.20
+2
Od sedaj naprej sem redna stranka oddelka za sadje in zelenjavo
Škrat na kvadrat
21. 02. 2020 14.12
+9
Kila banan stane v trgovini 1€. Koliko banan pojemo v Sloveniji? Meni ne logična matematika, da je lastnik podjetja miljonar.
PUMA
21. 02. 2020 13.55
+1
Čudna so pota droge a to je mogoče bila le proba če bi šlo to skozi a naslednji pošilki bi bilo verjetno celi zaboji a to ko je sedaj prišlo bi morali prekrito spremljati in na koncu poloviti vse te lumpe skupaj in naj bi povedali z kim imajo zvezo in da naj sporočijo da je vse uredu da je paket varno sprejet a naslednji pošilki banan bi bila še bogatejša bera te proklete droge in krog osumljencev bi se precej razširil in vse za rešetke a kaj ko bi našo soctvo se izgubilo in primer bi zastaral ali premalo dokazov pa smo spet tam,nikjer! !
brezveze13
21. 02. 2020 13.16
+16
možakarji ki imajo denar so v našem sodstvu vedno nedolžni in samo tarče kriminalnih dejanj, se je že kdo vprašal od kje mu kapital za razvoj tako dobro stoječega podjetja za prekuščevanje
kita1234
21. 02. 2020 13.03
+14
mi smo tudi tarca kriminalne zdruzbe, vsak dan, v trgovini, na cesti, doma pri uporabi medijev,...
kadabra
21. 02. 2020 12.25
+14
Derby banane itak perejo denar na veliko.
deratizacija
21. 02. 2020 12.18
+19
A zato so banane cenej od jabolk?!
širimresnico
21. 02. 2020 12.14
+14
poleg tega pa je vse jasno , ko vidimo, da so vse drogeraške afere povezane s slovenijo odkrili tuji preiskovalni organi. naša policija ne odkrije ničesar, samo polni žepe...
Uporabnik1152447
21. 02. 2020 13.38
+1
Kako, da ne odkrijejo. Saj so vsak teden novice o laboratorijih za konopljo
gasper111
21. 02. 2020 12.13
+7
...tovornjak znamke Iveko. Še dobro, da ni govora o osebnem avtomobilu, ker bi bil potem verjetno vmes kakšen Pežo, Folksvagen ali Reno itd.
širimresnico
21. 02. 2020 12.05
+34
e rastoder, sej tole so sami tvoji zemoti in sorodniki. nisi ti nobena tarča ampak organizator.
SurfBass
21. 02. 2020 12.09
+15
Točno tako. Tudi prikrivanje, da se "o tem nič ne ve...", da so "tarča kriminalne združbe..." je le za farbanje medijev, da se tako operejo krivde. Tipična mafijska izjava.
grikos
21. 02. 2020 12.04
+22
HEHE,nič kriv,smo žrtev kriminalcev,take banane prodajaj drugim
Mauzahecmauzares
21. 02. 2020 11.59
+28
Za juniorje čoko banana. Za seniorje coco banana..
mmickica
21. 02. 2020 11.57
+13
To so sanje vsake banane!
fracola
21. 02. 2020 11.45
+23
Tarča so haha kdo bi vrjel.
rdeč alarm
21. 02. 2020 11.43
+10
Noseki ne bodo ostali nikoli prazni,bo samo dodatno razrecena.
Johnny Sack
21. 02. 2020 11.36
+20
Adria Banana, poleti s čarterskimi prevozi v Kolumbijo. All inclusive že od 399 eur. Dobro počutje zagotovljeno 😁
endva
21. 02. 2020 11.09
+33
Rastoderjeva firma je samo izpostava oz. podružnica jugoslovanskega KOSA. Operacije tečejo nemoteno od 1993...
Karlo
21. 02. 2020 11.24
-5
Wahl
21. 02. 2020 11.08
+13
Ko bo južnoameriška valuta 1g 100% kokaina za 1 kg krompirja tudi uradni menjalni tečaj, potem bananarji ne bodo vrteli milijonov ali oni nad njimi milijard.
vomo
21. 02. 2020 10.58
-16
Da bi zdaj uporabljal to podjetje kot krinko za prevoz DROG JE NAJVEČJA NEUMNOST. Vsak zemljan ve, da je omenjeno podjetje pod drobnogledom. PROZORNA FORA, KI PA JASNO SODNIKOM REŽIMA ODGOVARJA in se jo bodo jasno tudi prijeli, je pač na spisku....