Tujina

32-letni Slovenec obsojen, ker je priskrbel orožje napadalcu na Dunaju

Dunaj, 30. 05. 2023 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zvezi s terorističnim napadom, ki je 2. novembra 2020 pretresel Dunaj, je bil 32-letni slovenski državljan obsojen na devet mesecev pogojne zaporne kazni, ker je napadalcu priskrbel pištolo z naboji. To je priznal, zatrdil pa, da orožja ni predal neposredno napadalcu, ki da ga ni nikdar srečal, prav tako naj ne bi poznal njegovih namenov.

Sodišče na Dunaju je obtoženca spoznalo za krivega neupravičenega posedovanja in posredovanja ročnega strelnega orožja ter streliva. Razsodba še ni pravnomočna.

Slovenec naj bi orožje septembra 2020 priskrbel moškemu, ki je bil v začetku februarja zaradi sodelovanja pri umoru obsojen na dosmrtni zapor, ker da ga je za to prosil, sam pa mu je želel narediti uslugo. V Sloveniji je po lastnih besedah večkrat obiskoval strelišče in tam spoznal ljudi, ki so mu priskrbeli orožje.

Jutro po terorističnem napadu na Dunaju
Jutro po terorističnem napadu na Dunaju FOTO: Profimedia

Ob koncu obravnave se je obtoženec pokesal. "Neskončno mi je žal. Če bi bilo mogoče, bi izbrisal dejanje in ne bi več ravnal tako nepremišljeno. Ko sem slišal, kaj se je zgodilo z orožjem, preprosto nisem mogel verjeti in sem bil neskončno žalosten," je dejal.

Napadalec je pištolo tipa tokarev 2. novembra 2020 zvečer skupaj z jurišno puško vzel v središče mesta, kjer je ustrelil in ubil štiri mimoidoče, preden ga je ubila policija. Tudi puško tipa zastava M70 naj bi sicer dobil od Slovenca. Puška ni več del sodnega postopka, za kar je po besedah pravosodne ministrice Alme Zadić kriva nesprejemljiva napaka državnega tožilstva na Dunaju.

Tožilstvo je namreč leta 2021 po pomoti predčasno zaključilo postopek, v katerega je bil vključen Slovenec. Ta tako ne more več odgovarjati za že junija 2020 dostavljeno puško. Spodrsljaj tožilstva je prišel na dan pred nekaj dnevi in že ima posledice. Pravosodna ministrica je sprožila uradno preiskavo in odredila strokovni nadzor ter določene spremembe na dunajskem tožilstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nur-amrabar
30. 05. 2023 18.26
+2
pravilno, švercer!
FoXnCa
30. 05. 2023 15.25
+4
Celovec je naš, Klaganfurt je vaš, naš-vaš...
sh4dyl4dy
30. 05. 2023 14.28
-11
Slovenec? 🙄 VSA stelišča zapret! Nikoli nič dobrega ni prišlo od orožja! Kakšen šport? Za koga? Za normalne ljudi zagotovo ne!
IKOSS
30. 05. 2023 14.44
+11
V kolikor bi med prebivalstvom ne obstajalo znanje o uporabi ognjenih strelnih sredstev, potem leta 91 tedanja TO ter milica ne bi uspela zagotoviti izvedbe naše politične volje. Prav tako številni posamezniki, ki delajo v okviru državnih institucij s pomočjo vaje v lastni režiji, kompenzirajo primanjkljaj usposabljanja. Kako naj bi bilo problematično udejstvovanje posameznikov, kot so Fak, Debevec ter številni drugi. Ravno nasprotno, IZJEMNO malo je primerov, v katerih tovrstna sredstva redki posamezniki zlorabijo! Vsi ostali so družbeno neproblematični, ali celo družbeno koristni.
Shisui
30. 05. 2023 14.24
+4
"Neskončno mi je žal. Če bi bilo mogoče, bi izbrisal dejanje in ne bi več ravnal tako nepremišljeno. Ko sem slišal, kaj se je zgodilo z orožjem, preprosto nisem mogel verjeti in sem bil neskončno žalosten," Ma čisto nič ne verjamem, kaj hudiča si pa mislil da se bo zgodilo z orožjem? Da bo na razstavi v muzeju? Človek božji malo misli no.
IKOSS
30. 05. 2023 14.38
+4
Kakšen odstotek ognjenih strelnih sredstev, ki jih ljudje posedujejo znotraj in celo izven zakonskih okvirov, se uporabi za družbeno problematične nemene? Odgovr na to vprašnje pokaže, kako absurden in brez osnove v dejstvih je zgornji komentar.
SEJBOBOL
30. 05. 2023 14.21
+4
Lako zlahka se obsodi ce se hoce pri nas so vsi oprosceni ....
Tiger1010
30. 05. 2023 13.54
+11
A to je strelišče v Žabjaku? Ker sam še nisem slišal za koga na strelišču ki bi preprodajal nelegalno orožje.
IKOSS
30. 05. 2023 14.02
+5
Možnost za to, da bi bila zgodba o "poslu na strelišču" resnična, je izjemno majhna. Zagotovo pa se ni preprodajalo nič, kar bi kdorkoli posedoval znotraj zakonskih okvirov.
Vedezvevse
30. 05. 2023 13.42
+6
Keri salabsjzarji avstrijski
Rdečimesečnik
30. 05. 2023 13.37
+9
V Slovenijo naj pride bo oproščen plešite
Ljubljancanka
30. 05. 2023 13.17
+21
“Ko sem slišal, kaj se je zgodilo z orožjem, preprosto nisem mogel verjeti in sem bil neskončno žalosten” - ja, ane, ker če nekomu prodaš orožje, ponavadi rožce sadi z njim
IKOSS
30. 05. 2023 13.22
+3
Velika včina ognjenih strelnih sredstev se NIKOLI ne uporabi niti V VLOGI OROŽJA, kaj šele, da bi storilec s tem zagrešil DRUŽBENO PROBLEMATIČNO DEJANJE. Naasilje in ognjena strelna sredstva lahko enači zgolj nekdo, ki tematike ne pozna.
UzivatiJeTreba
30. 05. 2023 14.23
+0
Glede na to, da tako vztrajno zagovarjaš posedovanje orožja, gre tukaj za nelegalno preprodajo in posedovanje, kar pa ima lahko nepredvidljive posledice (in jih je tudi žal imelo).
IKOSS
30. 05. 2023 14.55
+4
@UživatiJeTreba Sploh ne gre za zagovarjanje česarkoli! V komentarjih se poizkuša tematiko zgolj predstaviti kar se le da strokovno, kar pogosto v siceršnjih komentarjih in člankih ni slučaj. Posest potencialno bolj nevarnih sredstev (torej takšnih, ki so med učinkovitejšimi v vlogi orožja) s strani oseb, ki zaradi takšnega ali drugačnega razloga za to niso primerne, nedvomno ni družbeno zaželena. V svojem bistvu pa to ni dovolj. Prvi problem je v dejstvu, da je tej v običajnem okolju dovolj sredstev s pomočjo katerih lahko učinkovito doseže zadane taktične cilje. Drugi problem pa je v dejstvu, da se storilec, navkljub morebitni restriktivni zakonodaji, zlahka opremi z želenimi sredstvi s črnega trga, kar dokazuje tudi ta incident.
mastablasta
30. 05. 2023 14.55
+1
po mojem legalno ni problme. nelegalno je večji odstotek uporabljen v nelegalne namene. zato ker je že posedovanje nelegalno, je tudi uporaba nelegalna. redki so kosi ki se nelegalno posedujejo, uporabijo pa nikoli (recimo muzejski kosi).
IKOSS
30. 05. 2023 15.20
+4
@mastablasta Za družbeno problematične namene se v splošnem uporabi IZJEMNO majhen odstotek ognjenih strelnih sredstev. Je pa ta odstotek med sredstvi, ki jih posamezniki posedujejo izven zakonskih okvirov, nedvomno občutno višji od tistih, ki jih posedujejo znotraj zakonskih okvirov. Je pa ta v okoljih, kjer o vsaj temeljne osebne vrednote prebivalcev ustrezne, tudi ta relativno nizek. V kolikor je področna zakonodaja prekomerno restriktivna, se zaradi tega poveča število družbeno neproblematičnih posameznikov, ki sredstva posedujejo izven zakonskih okvirov, to pa pomeni, da se zmanjša odstotek zlorab le teh in obratno. Za lažje razumevanje dva nazorna primera. V Veliki Britaniji zaradi neustrezne zakonodaje številni sicer neproblematični posamezniki, omenjena sredstva posedujejo izven zakonskih okvirov. Posledično s temi številni ne zagrešijo deliktov. V Švici lahko velika večina dokaj preprosto pridobi potrebna dovoljenja tisti, ki ta posedujejo izven zakonskih okvirov pa zaradi kakega utemeljenega razloga do dovoljenja ne morejo priti. V tem primeru je možnost za zlorabo sredstva, ki ga posameznik poseduje izven zakonskih okvirov, nedvomno višja.
Razumnež
30. 05. 2023 12.42
+14
"Ko sem slišal, kaj se je zgodilo z orožjem, preprosto nisem mogel verjeti in sem bil neskončno žalosten..." Nisem nek poznavalec, ampak si sploh ne znam predstavljati, kako drugače se sicer lahko orožje uporablja, kot za to !?
Vap0
30. 05. 2023 13.01
-7
Prav imaš, nisi poznavalec, zato bi bilo morda bolj pametno, da bi bil lepo tiho...
IKOSS
30. 05. 2023 13.25
+1
@Razumnež Ognjena strelna sredstva se uporablja v vrsti vlog. Zgolj ena od teh je vloga orožja in celo v tem primeru je lahko ta družbeno neproblematična, ali koristna. Zgolj izjemno majhen del teh je družbeno problematičnih (kriminal, terorizem).
Hugh_Mungus
30. 05. 2023 13.26
+7
Ga imel doma za samoobrambo v primeru, da te nekdo napade? Vem, neverjetna teorija
sh4dyl4dy
30. 05. 2023 14.34
+1
IKOSS no pa povej, katere so te pametne, vrste vlog! Orožje je za ubijanje! Prepovedat!
IKOSS
30. 05. 2023 15.08
+4
@sh4dyl4dy V kolikor vas nekdo ogroža, si želite, da bi policisti prišli z za boj čim učinkovitejšimi sredstvi? Kakšno pričakovanje ste imeli leta 91 do tedanje TO in s čim so ti to bili sposobni udejanjiti? Ognjena strelna sredstva se uporablja v različnih vlogah, med drugim 1. Ognjena strelna sredstva v vlogi orožja. Zagotavljanje varnosti; osebne in skupinske. 2. Ognjena strelna sredstva v vlogi gospodarskega produkta. Ustvarjanje dobička, delavnih mest. 3. Ognjema strelna sredstva v vlogi razvojnega pripomočka. Na primer razvoj balistične zaščite, optičnih pripomočkov, ipd. 4. Ognjena strelna sredstva v vlogi muzejskih rekvizitov. Ohranjanje zgodovinske, tehnične dediščine. 5. Ognjena strelna sredstva v vlogi lovskega pripomočka. Nadzor nad živalsko populacijo, odstranitev ranjene divjadi, ipd. 6. Ognjena strelna sredstva v vlogi športnega rekvizita. Športno, rekreativno in prostočasno strelstvo. 7. ... Družbeno problematične so IZKLJUČNO posledice (izjemno redko in z ustreznimi ukrepi moč ustrezno nasloviti): - kriminala - terorizma - malomarnosti - nesreč (varnostni ukrepi) - pomanjkljivo znanje (usposabljanje) Vsi ostali načini uporabe niso družbeno problematični (zelo velika večina). Družbeno legitimni so izključno ukrepi proti zgoraj naštetim vidikom.
JohannDoe
30. 05. 2023 15.16
+0
@sh4 Provokatorček, enako kot lok. Za streljanje v papir, železne tarče, glinaste "golobe"... ter urjenje veščin in tekmovanja v tem. Šport in rekreacija. Potem, popolnoma drug namen - za lov, ker država zahteva, da se lovi divjad. Človek pa mora tudi kaj ubit, da tisto poje, zanemarljivo malo je vegijev na tem svetu, da bi pisali pravila. Potem spet popolnoma drug namen: za obrambo in samoobrambo. Čeprav je slednjega v relativno varnih državah neznatno in zanemarljivo malo, še vedno je legitimno, da se braniš in obraniš svoje življenje ali življenje bližnjih, nihče ti ne more tega očitati. Če pa gledaš ameriške filme noč in dan, potem pa verjamem, da ti ne more prit drugega na pamet kot ubijanje, nasilje in zli nameni. Ampak to je v tvoji glavi, kamor ti to vsajajo. Potem pa nekateri taki kot si ti to še počnejo.