Tujina

345 milijonov evrov globe TikToku zaradi kršenja pravil

Dublin, 15. 09. 2023 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irska komisija za varstvo podatkov (DPC), ki deluje v imenu EU, je kitajskemu družbenemu omrežju TikTok izrekla 345 milijonov evrov globe zaradi kršenja pravil o ravnanju s podatki mladoletnih uporabnikov. Družba TikTok je v odzivu sporočila, da so potrebne ukrepe za odpravo kršitev večinoma sprejeli še pred začetkom preiskave leta 2020.

Preiskava ravnanja družbe TikTok s podatki mladoletnih uporabnikov, ki je trajala od julija do decembra 2020, se je osredotočila na nekatere nastavitve v aplikaciji in preverjanje starosti med procesom registracije uporabnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tik Tok
Tik Tok FOTO: Dreamstime

Videoposnetki in objave uporabnikov med 13. in 17. letom starosti so bile po privzetih nastavitvah dostopne vsem uporabnikom, enako tudi možnost komentiranja objav, kar je v nasprotju s splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR).

Družba TikTok je medtem sporočila, da se ugotovitve preiskave nanašajo predvsem na privzete nastavitve, ki so veljale pred tremi leti.

"Večina teh rezultatov ni več relevantna zaradi ukrepov, ki smo jih uvedli še pred začetkom preiskave," so sporočili. V skladu z novimi nastavitvami so namreč vsi profili uporabnikov pod 16. letom starosti avtomatsko označeni kot zasebni in niso dostopni vsem.

Poleg globe je bilo družbi TikTok naloženo tudi, naj v treh mesecih v celoti uskladi svoje sisteme za obdelavo podatkov z GDPR. TikTok naj bi do konca prihodnjega leta proces obdelave podatkov evropskih uporabnikov izvajal le v novih centrih za obdelavo podatkov na Irskem in Norveškem.

TikTok, ki je v lasti kitajske korporacije Bytedance, si tako poskuša okrepiti zaupanje v Evropi, saj se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo skrbi o širjenju vpliva Kitajske prek TikToka. Evropska komisija in številne evropske vlade so v zadnjih mesecih prepovedale uporabo aplikacije na mobilnih telefonih svojih zaposlenih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajiith
16. 09. 2023 09.15
cudno je, da je facebook na kitajskem prepovedan, google android pa odobravajo, ker oba iste podatkovne hranilnike pitata. se bolj cudno je, da ima tiktok toliko zadovoljnih uporabnikov glede na to koliko smeti je gor. nekdo je pred casom prikazoval ameriske praznoglavosti na tiktoku kot kitajsko krivdo, ces da kitajci pa poljudne in izobrazevalne vsebine tam gledajo, kar je po mojem mnenju karseda neumestno, ker odgovornost vendarle pritice tistemu, ki vsebino nalozi tja gor. in ze imam neumestno pripombo na temo "hrvacko pismo": tisocletna tradicija! blodnjav in v stanju zmanjsane pristevnosti je bil pa tudi ljudevit gaj, ki nam je takole ferderbal latinico. ostanite lucidni in pogosto blokirajte sponzorirane objave na FB in skupaj bomo ustvarjali lepsi internet.
Kritik1900
15. 09. 2023 21.41
A Facebook pa ne bomo okarali in oglobili, ker dovoljuje ogled nasilja nad živalmi?
PREDSIGNAL69
15. 09. 2023 20.51
+1
Po ukazu ZDA je treba Kitajce kjerkoli onemogočati.
razgledanec
15. 09. 2023 18.50
+6
Zakaj ze ukinit tu se veliko zve imas veliko poucnih kanalov ...evropi gre v nos ker izvemo resnico in na vsak nacin je treba ovcke na kupu drzat ze tako smo cisto cenzurirani
proofreader
15. 09. 2023 18.44
-2
Referendum o prepovedi TikToka.
sinaya
15. 09. 2023 18.04
+3
Ukinit to aplikacijo