-1°C

35-letnica, ki je umrla pod streli policista v Kapitolu, goreča zagovornica teorij zarote

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
M.S. /
KOMENTARJI
531
Ena od žrtev nasilnega pohoda Trumpovih privržencev na Kapitol je 35-letna Ashli Babbit. Nekdanja volivka Baracka Obame je v času Trumpovega mandata postala goreča zagovornica teorij zarote. "Nič nas ne bo ustavilo. Lahko poskusite, a nevihta je tu in v manj kot 24 urah se bo spustila nad Washington," je zapisala na družbenih omrežjih dan pred izgredi. Med kaosom, ki je sledil nasilnemu vdoru, je umrla pod streli kongresnega policista.

Konec decembra je prihajajoča podpredsednica Kamala Harris tvitnila o svojih načrtih za prvih sto dni administracije Joeja Bidna. Obljubila je, da bodo Američanom zagotovili maske in 100 milijonov odmerkov cepiva, otroci pa se bodo varno vrnili v šolo. 

Med tisoči odzivov je bil tudi jezen tvit 35-letne vojne veteranke iz San Diega Ashli Babbitt. Harrisovi je med drugim namenila nekaj žaljivih opazk, Bidna pa označila za "pedofila". A Babbitt ni samo tvitala. Dolgo je načrtovala tudi udeležbo na shodu v podporo Donaldu Trumpu, ki se je končal z nasilnim vdorom v Kapitol. 

35-letnica je bila prva identificirana žrtev izgredov. Ustrelil jo je policist med kaotičnim pohodom na Kapitol. Poleg nje so umrli še štirje ljudje, eden od njih je bil kongresni policist. 

Kot poročaGuardian, je bila Babbittova velika oboževalka teorij zarote. Njeni profili na družbenih omrežjih prikazujejo žensko, ki je več mesecev s svojimi sledilci delila zgodbe o zarotah in opozarjala na nepravilnosti, ki so se bojda dogajale na novembrskih predsedniških volitvah. 

Njene objave kažejo tudi, da je sledila t. i. teoriji zarote QAnon, ki trdi, da je Donald Trump skušal rešiti svet pred satanističnimi pedofili, vključno z demokratskimi politiki, kot je Biden, pa tudi številnimi hollywoodskimi zvezdniki. 

PREBERI ŠE
60-letni moški, ki je vdrl v pisarno Pelosijeve, aretiran

Po mnenju Marca-Andreja Argentina, raziskovalca, ki preučuje QAnon in druge ekstremistične skupine, Babbitt v gibanju QAnon ni imela velikega vpliva. A zarote je redno delila s sledilci, objavila je tudi po 50 objav na dan. Dvomila je tudi o smiselnosti nošenja zaščitnih mask in ostalih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Z besom se je odzvala na poziv kalifornijskih zdravstvenih delavcev v začetku decembra, naj prebivalci ostanejo doma. 

Teorije zarote QAnon so v veliki meri tudi politično gibanje, ugotavljajo strokovnjaki. "Ljudje, ki so vdrli v Kapitol, niso poskušali rešiti le Trumpa, ampak so poskušali ustaviti prihajajočo 'multirasno' demokracijo, za katero so verjeli, da bo vzpostavila 'radikalno levičarsko globalistično agendo'," pravi Joan Donovan, raziskovalka teorij medijev. 

Babbitova je bila sicer lastnica majhnega podjetja v San Diegu. Njena družina je zagovarjala njena politična stališča in jezo. Kot je povedal njen brat, je v vojski služila 14 let. "Če ste večino svojega življenja posvetili svoji državi in vas nihče ne posluša, je to težko sprejeti. Zato je bila jezna," je dejal zaNew York Times

Babbitova je verjela, da je protestni shod v Washingtonu ključni trenutek za državo. "Nič nas ne bo ustavilo. Lahko poskusite, a nevihta je tu in v manj kot 24 urah se bo spustila nad Washington," je tvitnila dan pred izgredi. 

Ashli Babbitt
Ashli BabbittFOTO: Profimedia

FBI v iskanju vpletnih v pohod na Kapitol

FBI medtem še vedno išče nekatere Trumpove privržence, ki so nasilno vdrli v ameriški kongres. Do zdaj je policija aretirala 68 ljudi, ki so v četrtek stopili pred sodnika. Obtoženi so nasilnega vdora, napada na policiste, upiranja aretaciji in nošnje neprijavljenega orožja. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ker se je v kaosu, ki je sledil po vdoru, številnim uspelo izogniti aretaciji, FBI zdaj ponuja 50.000 dolarjev (okoli 41.000 evrov) denarne nagrade za vse informacije, ki bi pripeljale do aretacije. Med najbolj iskanimi so tudi neznanci, ki so v bližini Kapitola podtaknili dve bombi. 

Koronavirus pasica november