Tujina

35.000 mladih Evropejcev bo z vlakom lahko brezplačno potovalo po Evropi

Bruselj, 10. 05. 2023 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU mladim Evropejcem razdelila novih 35.000 brezplačnih vozovnic, s katerimi bodo lahko mesec dni večinoma z vlakom potovali po Evropi in odkrivali njena kulturna bogastva. Na poziv komisije se je odzvalo več kot 145.000 mladih. Iz Slovenije se jih bo vozovnic razveselilo 170.

"Program DiscoverEU se je začel pred petimi leti in od takrat se je za sodelovanje v njem prijavilo več kot milijon mladih. Ta impresivna številka je dokaz, kako se naši mladi zanimajo za druge kulture in medsebojno povezovanje," je ob razdelitvi novega paketa vozovnic dejala komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanja in mlade Mariya Gabriel.

Potovanje z vlakom
Potovanje z vlakom FOTO: Shutterstock

Kot so spomnili pri Evropski komisiji, so se lahko za vozovnico potegovali kandidati in kandidatke, rojeni med 1. julijem 2004 in 30. junijem 2005, z vse EU in tretjih držav, pridruženih v programu Erasmus+ (Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija).

Ti bodo lahko po Evropi sami ali v skupini največ petih oseb potovali od 15. junija letos do 30. septembra 2024, in sicer do 30 dni.

Udeleženci bodo lahko načeloma potovali z vlaki, nekatere izjeme pa bodo veljale za tiste, ki živijo na otokih in oddaljenih območjih, so pojasnili v Evropski komisiji.

Pred odhodom se bodo lahko udeležili tudi informativnih usposabljanj, med potovanjem pa izkoristili tudi prednosti kartice popusta za javni prevoz, obiskali kulturne dogodke, poiskali nastanitve, hrano, šport in druge storitve.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018. Od takrat se je za 248.000 razpoložljivih vozovnic prijavilo več kot milijon kandidatk in kandidatov. Iz Slovenije se je na marčevski poziv odzvalo 783 posameznikov, vozovnice pa jih bo prejelo 170.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIRBCA
10. 05. 2023 18.44
+1
se vlada naj sobincionira avtobus iz Lj. na Bled da bo mal bolj polno dobrih gostov. Saj bus so ze sobincionirali iz Brnika do Lj. 5e Smo resnicno drzava da si sami delamo reklamo za sendvicarje.
asdfghjklč
10. 05. 2023 18.16
+1
Slaba strategija ... pri mladih bodo metali denar stran, ki imajo bolj malo denarja, pri starejših pa bodo šparali, ker ti bi jim pa lahko največ denarja prinesli v blagajno, saj imajo službe, denar itd ...ampak od nekdaj je tako, da tisti, ki dela, najbolj nastrada. Ker če imaš službo, si ne moreš ravno privoščiti potovanja po evropi, ker za to rabiš fraj dneve, ker vikendi so prekratki.
oježeš
10. 05. 2023 18.30
+1
Eh, eh, pa ne pejd na dopust na hrvaško obalo, ampak se podaj na popotovanje po Evropi. Boš imel več od tega, kot obračanje kot na ražnju na hrvaški obali. Tisti, ki mislite, da je obvezno vsako leto iti na hrvaško obalo, morate pa spremeniti nekaj pri sebi, da vam bo odprlo, da ni le tam svet, ampak je svet veliko več in bolj raznolik. Marsikdo se tega zaveda in potuje, ne pa da pride na morje in se praži na soncu kot da ne bi nič drugega obstajalo. Naj mladi uživajo, kajti svet je vedno bolj grd do soljudi.
St. Gallen
10. 05. 2023 17.53
+2
zakaj samo mladi?
Slavko BabIč
10. 05. 2023 17.48
+1
eu-preseravanje....