Tujina

Nemški varnostni organi so našo policijo obvestili o incidentu na frankfurtskem letališču

Berlin, 17. 01. 2021 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
312

38-letni slovenski državljan je v soboto popoldne povzročil incident in obsežno napotitev zvezne in državne policije na terminal 1 letališča v Frankfurtu, poročajo nemški mediji. Zaradi domnevne grožnje je bila potrebna tudi obsežna evakuacija. Obravnavali so ga, ker ni uporabljal zaščitne maske v prostorih terminala, ni upošteval pozivov policije, prav tako pa jim je grozil.

K moškemu, ki ni nosil maske, so policisti pristopili okoli 17. ure. Odziv moškega je bil agresiven, poleg tega naj bi, kot piše Das Frankfurter Stadtmagazin, dejal: "Vse vas bom pobil, Alah je velik.

Zaradi njegovega tudi sicer agresivnega vedenja so policisti njegovo grožnjo vzeli zelo resno. Potem pa jim je skušal pobegniti, a so ga ujeli.

Zaradi incidenta so za nekaj časa zaprli širše območje, saj je moški ob poskusu bega za seboj pustil prtljago, oblasti pa so morale preiskati, ali ta morda ne predstavlja grožnje.

Prav tako so vzporedno prejeli obvestilo, da naj bi na letališču opazili oboroženo osebo. Ker je obstajala možnost povezave med dogodkoma, pojasnjuje policija, so zaprli območje in se lotili preiskave. Pozneje so sporočili, da oborožene osebe na letališču ni bilo, poroča DW.

Slovenski državljan naj bi bil policistom sicer že znan, preiskujejo pa ga zaradi groženj policistom in upiranja aretaciji. Po poročanju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung moški ni bil zmožen zaslišanja, zaradi česar so ga prepeljali v psihiatrično bolnišnico. Ob njem je bila njegova soproga, ki jo obravnavajo kot pričo.

Zaradi incidenta je bilo na delu približno 100 pripadnikov varnostnih sil, družbena omrežja pa so preplavili posnetki nejevoljnih potnikov, ki so morali čakati, da so se razmere na letališču spet umirile. 

Nemški varnostni organi so slovensko policijo obvestili o incidentu. Moškega so obravnavali, ker ni želel nositi zaščitne maske, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU) za STA. Kot so še navedli na GPU, osumljeni pri postopku ni upošteval zakonitih ukazov policije in je grozil policistom. Policija je zoper njega uporabila prisilna sredstva in ga obvladala.

Poteka zbiranje informacij, ki bodo pripomogle k razjasnitvi okoliščin incidenta, so sporočili z GPU. "Nemška policija v tem trenutku ne pozna motiva in nima informacij o vpletenosti slovenskega državljana proti varnosti države," so še pojasnili za STA

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3