Tujina

62-letniku 40 let zapora za dvojni umor v centru za socialno delo

Osijek, 29. 06. 2020 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
5

Sodišče v Osijeku je obsodilo 62-letnega Andrijo Drežnjaka na 40 let zapora zaradi umora dveh zaposlenih v centru za socialno delo v Đakovu v Slavoniji julija lani. Odločitev sodišča še ni pravnomočna. Drežnjak, ki je bil dolgoletni uporabnik socialnih storitev, je ustrelil socialno delavko in pravnika centra v Đakovu.

Umor 50-letne socialne delavke in njenega 35-letnega sodelavca v centru za socialno delo v Đakovu je pretresel hrvaško javnost. 62-letni Andrija Drežnjak je najprej umoril socialno delavko na njenem delovnem mestu, nato je ustrelil še pravnika, ki je deset dni kasneje zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici v Osijeku.

Morilec je po streljanju pobegnil, a so ga policisti ujeli nekaj ur po zločinu. Kot je danes obrazložilo sodišče, so nedvomno ugotovili, da je Drežnjak načrtoval umor zaradi maščevanja, ker je zmotno menil, da mu v centru želijo odvzeti družinsko hišo, v kateri je prebival. Sodišče je tudi sklenilo, da sta žrtvi ravnali v skladu z zakonodajo in v korist Drežnjaka.

Obramba obsojenca je napovedala pritožbo na prvostopenjsko odločitev sodišča.

Đakovo je lani pretresel dvojni umor na tamkajšnjem centru za socialno delo.
Đakovo je lani pretresel dvojni umor na tamkajšnjem centru za socialno delo. FOTO: dnevnik.hr

Hrvaški mediji so julija lani poročali, da se je osumljenec pred časom zdravil v psihiatrični ustanovi in da gre za agresivno osebo, ki je pogosto pod vplivom alkohola. Ena izmed oseb, ki je bila socialni delavki blizu, naj bi dejala, da je umorjena ves čas govorila, da se bo nekaj zgodilo: "Opozarjala je na probleme, ampak se nihče ni odzval."

Po umoru socialne delavke so začasno odstavili šefa policije v Đakovu in pristojnega policista zaradi napak in suma hude kršitve službene dolžnosti. Postopek so sprožili še proti dvema policistoma iz Đakova. Umorjena naj bi dva meseca pred napadom uradno opozorila policijo, da se osumljeni za umor obnaša vse bolj nasilno in da namerava nabaviti pištolo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enadvatristiripet
29. 06. 2020 20.15
-1
Ni prave barve, da bi se desni vzgali in preplavli s propagando.
gogi_
29. 06. 2020 18.01
-1
A o sojenju v Zimbabveju danes pa nic?
Vig1
29. 06. 2020 16.50
+3
Alkohol mu je scvrl možgane, policija pa je kljub opozorilom popolnoma odpovedala. Malo še pobrskajte kaj se je zgodilo s policisti, ki so prijavo umorjenih ignorirali. Vse pa zaradi tega, ker se je Andrijo tako bal za svojo hišo, sedaj pa je ne bo nikoli več rabil.
Kairos22
29. 06. 2020 16.47
+2
40 oz dosmrtna? No mogoče ni dosmrtna
Amasakul
29. 06. 2020 16.08
-4
Andrija, uživaj koliko se bo dalo.