Tujina

Do delavcev, ujetih 100 metrov pod zemljo, prvič dostavili toplo hrano

Uttarkashi , 21. 11. 2023 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

41 gradbenih delavcev, ki so v zasutem predoru pod Himalajo ujeti že več kot teden dni, je končno prejelo topel obrok. Iz jame prihajajo tudi prvi posnetki delavcev, ki so ostali ujeti okoli 200 metrov od vhoda v predor. Reševanje je medtem v polnem teku, reševalci pa do ujetih delavcev vrtajo več cevi iz različnih smeri.

Delavcem so že takoj po zrušitvi 150-metrskega dela 4,5 kilometra dolgega cestnega predora po cevi dostavljali kisik in pakete stisnjenega sadja po dveh ločenih ceveh.

Po več kot tednu dni je reševalcem do delavcev po cevi s premerom 15 centimetrov uspelo dostaviti tudi tople jedi iz riža in leče. 

V torek so v jamo poslali še kamero in svojci, ki se pritožujejo, da reševanje potekla prepočasi, so končno videli svoje najbližje. S posnetkov je razvidno, da so ujeti v manjši dvorani z osvetljavo, na glavi nosijo gradbene čelade. Reševalce skrbi, da bi delavcem globoko pod zemljo padla morala in da bi se jim psihofizično stanje močno poslabšalo. Komunikacija med zunanjim svetom in ujetimi sicer že teden dni poteka po dvosmernem radijskem sprejemniku.

Reševalci so se želeli do delavcev prebiti po ceveh, ki so jih potiskali skozi ruševine, vendar so v petek iz predora zaslišali pokanje, zrušili pa so se še dodatni deli predora, zato so reševanje prekinili. Vlada je nato sporočila, da so pripravili nov "načrt petih točk", ki predvideva vrtanje v predor iz treh smeri: navpično in vodoravno z obeh strani. Zgradili so tudi nove dovozne poti, da bodo na območje lahko pripeljali težko mehanizacijo, sta poročala BBC in Guardian.

Vrtanje v notranjost sedaj poteka tudi z vrha hriba, kar bi lahko trajalo več dni, poroča AP. Delavci se sicer nahajajo 103 metre pod vrhom hriba, skozi katerega gradijo predor, ki je del ambicioznega vladnega projekta, da bi na območju Himalaje povezali nekaj najsvetejših krajev za hindujce. Istočasno se sicer do delavcev prebijajo tudi vodoravno. Delavce je zasulo okoli 200 metrov od vhoda. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
21. 11. 2023 19.55
Upam da pridejo vsi zivi in celi ven./..bogovom" najbrz tale umetna lukna ni bila povseci....ali pa so bili nacrtovalci prebrihtni..
Covid 19
21. 11. 2023 13.27
+5
"Saj niso naši,saj nismo mi"Nas se ne tiče,kaj imamo mi s tem je postala splošna miselnost tega sveta.Enako za palestince, ukraince itd.Redke slišim, da se poistovetijo s temi zgodbami, da rečejo, hudiča saj smo vendar vsi ljudje tega sveta.. in zahtevamo od izvoljenih,da ukrepajo,vsaj pomagajo.. NIČ.Živimo v mračni dobi človeških dinozavrov.
mandan
21. 11. 2023 13.11
+6
upam da jih rešijo.
Blue Dream
21. 11. 2023 11.37
-1
Ni corone
21. 11. 2023 11.34
+1
ne odblokiram reklam nikoli
Kmječki Poba
21. 11. 2023 11.34
-3
Mogoče ve kdo koliko od teh je žensk in koliko moških?