Tujina

Evropa varčuje: zatemnitev izložb, ugašanje luči, temni spomeniki in subvencije

Ljubljana, 18. 08. 2022 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
472

Države članice EU so se zavezale, da bodo do marca porabo plina zmanjšale za 15 odstotkov. Uredba članicam omogoča, da ukrepe, kako bodo uresničile ta cilj, določijo same. Zagotovo bodo izbrale različne pristope, saj deleži po EU niso enaki. Med predlogi članic so tudi zapiranje vrat v trgovinah, zatemnitev izložb v nočnem času, izolacija domov in priročnik z nasveti za varčevanje z energijo.

V Nemčiji in Italiji bo prekinitev dobave ruskega plina močno prizadela industrijo in številne domove, ki se grejejo na plin. Zategovanje pasu bodo medtem lažje prebrodili na Švedskem in Finskem, kjer plin predstavlja manjši del energetske sheme. Rezerve plina v EU so trenutno na 71 odstotkih, kar je približno devet odstotkov manj, kot so si zadali v začetku poletja. 

Kako bodo porabo plina zmanjšale članice? Pri Politicu so pregledali ukrepe nekaterih držav članic in ocenili, kakšni bodo politični in gospodarski vplivi teh ukrepov. 

Francoski plan: Trgovine naj zapirajo vrata 

Francoski plan, ki je še vedno v fazi osnutka, predvideva "energetsko treznost". Ministrica za energetski prehod Agnès Pannier-Runacher je že napovedala, da namerava vlada trgovinam prepovedati, da bi pustila odprta vrata, kadar obratuje klimatska naprava in ogrevanje. Prav tako želi prepovedati svetlobno oglaševanje v vseh mestih med 1. in 6. uro zjutraj. Ta ukrep že velja za mesta z manj kot 800 000 prebivalci in se po mnenju kritikov ne izvaja ustrezno.

S temi ukrepi naj bi se poraba energije v Franciji do leta 2024 v primerjavi z letom 2019 zmanjšala za 10 odstotkov. Francija iz Rusije dobavi približno petino plina. 

V Franciji bodo morale trgovine zapirati vrata, kadar v notranjosti obratuje klimatska naprava.
V Franciji bodo morale trgovine zapirati vrata, kadar v notranjosti obratuje klimatska naprava. FOTO: AP

Politični odzivi so mešani. Leva politična opcija je ukrepe označila za 'majhne korake' ter pozvala k 'globlji preobrazbi'. Na desni so poteze označili kot simbolične, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da bi bilo dobro, "če bi za začetek ugasnil luči v Elizejski palači". 

Španski plan: Izložbe naj se po 22. uri zatemnijo 

Nekoliko radikalnejši načrt ima Španija. Izdali so odlok, ki podjetjem nalaga, da hlajenje klimatskih naprav omejijo na 27 stopinj Celzija, ogrevanje pa na 19. Trgovinam so naročili, naj namestijo avtomatska vrata, ki se bodo sama zapirala, medtem ko se bodo notranji prostori hladili ali ogrevali. Poleg tega se morajo izložbe po 22. uri zatemniti.

Španija iz Rusije dobavi okoli deset odstotkov plina, s predvidenimi ukrepi ocenjujejo, da jim bo uspelo porabo plina in nafte zmanjšati za pet odstotkov. Del opozicije z načrtom vlade ni zadovoljen, saj naj bi omejeval svobodo posameznika. Konservativna predsednica madridske skupnosti je celo napovedala, da ukrepov v Madridu ne bodo upoštevali, saj odvračajo turiste in potrošnike. 

Nemški plan: Ugasnjeni reflektorji pri zgodovinskih stavbah in spomenikih

V Nemčiji zavezujočega načrta še nimajo. Konec julija so izdali priporočila, v katerih stavbe in pisarne pozivajo, naj prenehajo s hlajenjem prostorov, kjer se ljudje ne zadržujejo redno, predvsem hodnikov in večjih dvoran. Da bodo lahko privarčevala tudi mala gospodinjstva, so odpravili zahtevo, da morajo najemniki v stanovanjih vzdrževati minimalno temperaturo. Nekatera priporočila bodo postala tudi pravno zavezujoča. 

Nemška mesta in zvezne dežele so sprejeli tudi lastne ukrepe, med drugim omejitve pri temperaturah v javnih stavbah in zmanjšanje ulične svetlobe. V prestolnici so zato pri 200 zgodovinskih stavbah in spomenikih ugasnili reflektorje. 

Ruski plin v Nemčiji predstavlja kar tretjino oskrbe s plinom, zato so vse glasnejši pozivi, naj vlada pripravi zavezujoče predloge, ne izključujejo tudi nove zakonodaje na področju skladiščenja plina. 

Italijanski načrt: Do februarja bo Italija 'v redu'

Italija je ena izmed držav EU, ki je najbolj odvisna od ruskega plina, ki  jim predstavlja približno 40 odstotkov. Kljub temu želijo do marca zmanjšati povpraševanje po plinu za sedem odstotkov. Vendar je država trenutno še brez načrta. Nekateri lokalni mediji so sicer videli prve osnutke, ki predvidevajo omejitev ogrevanja na 19 in hlajenja na 27 stopinj Celzija. Zmanjšali naj bi tudi nočne razsvetljavo in predčasno zaprli trgovine. 

V boju proti zmanjšanju porabe plina so Italijani povečali proizvodnjo električne energije iz premoga. Njihov minister za ekološki prehod Roberto Cingolani vztraja, da bo Italija do februarja "v redu", tudi če se popolnoma prekine dobava ruskega plina, saj je Rim v zadnjih mesecih sklenil več drugih pogodb za dobavo plina. 

Vsi glede napovedi niso tako optimistični, konkretne ukrepe na energetskem področju pa pričakujejo jeseni, saj bodo septembra v Italiji potekale volitve. 

Poljski načrt: Izolirajte svoje domove

Tudi Poljaki so še brez načrta za varčevanje. Dobavo plina iz Rusije so že skoraj izničili, zato so se sedaj usmerili na grožnjo pomanjkanja premoga. Predsednik vlade Mateusz Morawiecki je julija pozval Poljake, naj izolirajo svoje domove, saj jih čaka "težka" kurilna sezona. Država namerava za program čistejšega zraka nameniti dodatne milijarde, ki bodo namenjene prav subvencijam za boljšo izolacijo in nakup čistejših ogrevalnih sistemov. 

Poljska vlada je državljane pozvala, naj izolirajo svoje domove, saj jih čaka "težka" kurilna sezona.
Poljska vlada je državljane pozvala, naj izolirajo svoje domove, saj jih čaka "težka" kurilna sezona. FOTO: Thinkstock

Analitiki ocenjujejo, da bosta pozimi na Poljskem lahko primanjkovala en do dva milijona ton premoga. Opozicija vladi očita, da namesto rešitev ponuja le nasvete in da so Poljaki prepuščeno samim sebi. 

Češki načrt: Priročnik z nasveti za varčevanje z energijo

Julija je češko ministrstvo izdalo priročnik za varčevanje z energijo, v katerem so nasveti za učinkovite prenove, vključno s senčenjem oken in ugašanjem luči. Minister za trgovino Jozef Síkela je dejal, da se večje spremembe začnejo pri posameznikih, saj je povprečna poraba plina na Češkem na prebivalca za 20 odstotkov višja od povprečja EU.  Med predlogi je tudi krajša uradna kurilna sezona.

Češka je sicer skoraj v celoti odvisna od ruskega plina, večina roma v industrijo, četrtina pa za ogrevanje gospodinjstvom. Načrtujejo tudi, da bi v nujnih primerih povečali porabo plina, na vezi so tudi z Nizozemsko, ki bi jim zagotovila več utekočinjenega plina, saj v državi spodbujajo prehod na toplotne črpalke. 

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali več pozornosti nameniti malim podjetjem, ki bi lahko prostovoljno zmanjšala svojo porabo. Med predlogi so tudi subvencije, ki bi jih lahko namenili gospodinjstvom za zmanjšanje porabe. 

Slovenski načrt: Omejitev hlajenja in ogrevanja v stavbah javnega sektorja

Industrija oziroma gospodarstvo porabita več kot 70 odstotkov vsega zemeljskega plina v Sloveniji. Vlada se bo zavzemala predvsem za to, da bi se industrija sama organizirala in porabo omejila na prostovoljni osnovi, je julija povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Poleg tega je vlada že sprejela priporočila, da javni sektor začne pri sebi, na primer z manj intenzivnim hlajenjem poleti in ogrevanjem pozimi.

V stavbah javnega sektorja prostore ne bodo smeli ohladiti na manj kot 25 stopinj, ponoči in čez vikend pa ne na manj kot 28 stopinj. Pozimi bo obratno, javne urade bodo lahko ogrevali na največ 20 stopinj, je ukrepe sporočil Humar. 

Javni sektor po besedah ministra zavzema od 5 do 10 odstotkov končne rabe energije, z ukrepi, ki jih predlagajo, ocenjuje, da bodo prihranili do 10 odstotkov energije. Pozval je tudi upravljalce stavb in klimatskih naprav, naj sisteme pregledajo sedaj in tudi pred zimo, da bodo sistemi dobro vzdrževani in pripravljeni na varčevanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
19. 08. 2022 12.45
Kje varčuje? Vsakih par minut gre letalo? Bodo pa veseli lopovi ne bodo trgovine osvetljene!
Blokiran Drugi Človek
18. 08. 2022 21.38
+1
Vse je ekstaza...
Ate_ist
18. 08. 2022 19.46
+4
po zadnjih intervjujih kolebe in zelenskega je postalo jasno, da so jih američani začeli pripravljati na vojno že septembra. tako je povsen jasen indolentni odnos na pozive putina ameriki v decembru, podpis o lend lease januarja meseca in začetku silovitega obstreljevanja donbasa 17. februarja. rusiji ni ostalo drugega kot se javiti na vojno. v načrtih je bil napad tudi na rusijo z umazanimi bombami tako da obstreljevanje salorajha jedrske elektrarne ni presenečenje. njim ni nič svetega. predvsem jim je malo mar prebivalstva donbasa, ukrajine in celo evrope. naša dolžnost je, da jih polovimo in predamo v donjeck ali lugansk kjer se bo nad njihovimi grehi vršila sodba in obsodba.
gmajna
18. 08. 2022 19.34
+4
Zbirajte za orožje , zbirajte za medsebojno morijo SLOVANI, tako zeli DEMOKRACIJA, SLAVA SLOVANOM
number46
18. 08. 2022 20.29
+1
Mi smo svetovne Bud.... , da si dopustimo, da nam rumeno zobci in hamburgerji valdajo,...
flojdi
18. 08. 2022 19.02
+3
Lustrni oP cestah..lucke v praznih lokalih..ipd ..pa se kar Svetijo. Dejmo met se in se novih jedrskih..in to preden bo Gdo pogruntal iznicitev njih neunicljivih odpadkov
Dr.Rugelj
18. 08. 2022 18.49
+9
Sankcije delujejo !..je pa res, da bi se že iz ekološkega vidika ljudje morali naučiti kje se da privarčevati!
flojdi
18. 08. 2022 19.03
.meni je ze ekonomski=toslski Vidik dal dovolj Vetra
flojdi
18. 08. 2022 19.05
.ki ga seveda upostevam.z vidnim zadovoljstvom mi.
Ocvirke
18. 08. 2022 18.49
+3
Sankcije bodo zadele nas...to bo vsakemu jasno pozimi...potem pametujte...rusi na nas ne bodo pozabili; američani pa ja kot vedno.
User768643
18. 08. 2022 19.01
-4
Kolikor vem smo 1. in 2. svetovno vojno v Evropi dobili zaradi ZDA. Po vojni so pomagali obnoviti Evropo. Sedaj pa naj na Ruse cakamo? Ki so naredili kaj dobrega v Evropi? Zato sedaj vsi bezijo vstran od njih? Ne vem kaj je z vami slovenceljni. A realnost vam ni blizu.
JEB. MOD.
18. 08. 2022 19.17
+4
ti skrajni ali ti to res ??merikanci so prišli v evropo izključno samo zaradi vojnega dobička v obliki vojne odškdnine kateri je edino njim morala nemčija izplačati in zato da polovijo nemške znastvenike !!sicer ne imeli jedrske bombe niti z raketami ne bi letali !! tudi CIO so vzpostavili polovljeni nemški vohuni !!
anatomija
18. 08. 2022 18.47
+8
To ni varčevanje . To je ukrep , ki je v korist ljudi . Onesnaževanje z svetlobo je skodljivo . Vse cerkve , spomeniki , izložbe , panoji , določene stavbe so osvetljene z reflektorji in lučmi . Noč je vse bolj podobna dnevu . Nihče ni nikoli vprašal ljudi ki zaradi te svetlobe ne morejo normalno spati
JEB. MOD.
18. 08. 2022 19.13
+4
bogati se ne bodo strinjali ker šparanje pomeni manj dobička !!
Korintos11
18. 08. 2022 18.28
+5
Kdo to razume, sankcij nimamo pa moramo šparati, Rusi pa na kupe sankcij šparati pa jim ni treba, Ursola tu si malo mimo vsekala.
M teorija
18. 08. 2022 18.20
-4
In tako rusofili spet prosljavljajo. Ampak protiofenziva se je šele začela!?
olidata
18. 08. 2022 18.02
+5
Da si te norosti izmišljujejo puhloglavi politiki je več kot očitno. Cela Belgija ima ponoči prekomerno osvetljene ceste in to ni slučaj. Ker imajo jedrske elektrarne zelo veliko "časovno vztrajnost", je zaradi manjšte porabe energije ponoči z javno razsvetljavo potrebno obremenit elekrarne. Kaj bomo torej rešili z ugašanjem izložb in displejev ponoči, če je pa takrat elektrike v izobilju in jo je potrebno zaradi delovanja sistema nekako porabit? Plinske elektrarne so pa tiste, ki rešujejo konice, ker jih je možno zelo hitro vključiti in izključiti iz omrežja in jih je z drugo vrsto elektrarne težko nabomestit. Vprašajte za mnenje strokovnjake in umaknite nam izpred oči politike, ki so nam to po nepotrebnem zakuhali!
Korintos11
18. 08. 2022 18.27
+5
Je pa to dobro da tudi Nemci plinske prerihtavajo na premog. Kadilo se bo kak satan.
Korintos11
18. 08. 2022 18.00
+2
Zakaj bo EU in Ukrajina bolj fasala v tem sporu kot Rusija?
cirenij
18. 08. 2022 18.09
+10
Ker Putko je pametnejši. Nas so pa dobro okrog prinesli na vseh področjih in nas farbali, da bo Rusija v 2. mesecih pogorela na celi črti. Pa mi nič ne moremo, EU in naši politiki pa nasedajo Uršuli, zelenemu in Bidnu@co.
Korintos11
18. 08. 2022 17.58
+10
Gledam Zelenskega in Erdogana, Zelenski pa ni več vesel in prepričan v to kar govori!
olidata
18. 08. 2022 17.45
+12
Dajmo najprej sankcionirat brezglave politike, ki so nam to zakuhali!!!
cirenij
18. 08. 2022 17.35
+16
Ukinite sankcije, pa ne poslušajte USA, pa bo mir! Smo eni bedni hlapčki v svojo škodo.
Korintos11
18. 08. 2022 17.56
+3
Točno to, v Ukrajini bo pa itak tako kot si je Rusija zamislila. Pa ne misliti da imajo Rusi prav.
cirenij
18. 08. 2022 18.12
+6
Saj v tem je štos. Ali naši blefirajo, samo da nekomu not lezejo ali so toliko nedorasli in nedonošeni in niso kos svojim funkcijam?
Blokiran Drugi Človek
18. 08. 2022 17.29
+5
Zlati stolpovi zapadne Evrope, kupole bele — (vse je ekstaza!) — vse tone v žgočem, rdečem morju; sonce zahaja in v njem se opaja tisočkrat mrtvi evropski človek.
superjezek
18. 08. 2022 17.28
+10
Zadeva je popolnoma jasna. Narod mora dati odpoved vsem europskim politikom pa tudi državnim saj je jasno, da ne delajo dobro ampak zelo slabo. Torej za začetek razpustiti in odpustiti europski parlament in že veliko prišparamo. Zaposliti par načelnih in bistrih ljudi kateri niso podkupljeni s strani ZDA , da preučijo s kom je dejansko res pamentno sodelovati in poslovati. Če je to RUSIJA pa naj bo, ker europa mora rasti ne pa tako kot sedaj siromaši, ki ji ZDA diktira.
Ate_ist
18. 08. 2022 17.31
+4
brez ostre prekinitve odnosov z anglosaksi je tudi ta poskus obsojen na propad.
Ate_ist
18. 08. 2022 17.28
+6
v teoriji obstaja tisoče načinov kako iz brloga spraviš medveda in niti enega kako medveda spreviš nazaj v brlog. naši vrli evropski politiki so absolutno dislektiki. drugače bi morali že zdavnaj prebrati bismarcka o odnosih z rusijo.
komarec
18. 08. 2022 17.27
+4
Ko se je začela vojna v Ukrajini so Putina obiskali Macron pa še nekateri vplivni člani EU, nareč šli so se pogovarjat o vojni oziroma miru v Ukrajini. Putin jih ni šmirglal niti pod razno. Tu se vidi kdo je dec.
najboljšisosed
18. 08. 2022 17.18
+6
Kriza se povzroča plansko. Cilj je vsesplošna kriza in lakota. Ljudje pa si mislijo da jih bo sedaj Golob rešil. Isti je kot vsi, saj so pod diktirko Evrope in Amerike ki to kuha. Tudi Rusija sodeluje in Kitajska. Res pojma nimate kaj se dogaja. In to bo hitro saj ljudje zelo dobro sodelujete pri tem in jim to dovolite. Ste popolnoma vodljivi...