Tujina

Izraelska vojska o pomotoma ubitih talcih: Mislili smo, da so teroristi

Tel Aviv, 16. 12. 2023 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je v petek sporočila, da so med boji pomotoma ubili tri talce, ki so jih zaznali kot 'grožnjo'. Sprva so razkrili le, da sta med žrtvami 28-letni Yotam Haim in 22-letni Samer Talalka, pozneje pa je družina dovolila, da javnosti razkrijejo tudi identiteto tretje žrtve, gre za 26-letnega Alona Shamriza. Eden od predstavnikov izraelske vojske je pojasnil, da je vojak videl talce, ki so brez majice hodili iz stavbe, v rokah pa držali palico, na kateri je bil košček bele tkanine.

Vojak se je v tistem trenutku počutil ogroženega, zato je začel streljati, ocenil je, da so moški teroristi, je za BBC povedal uradnik izraelske vojske. Dva talca sta bila ubita takoj, tretji pa je ranjen stekel nazaj v stavbo. 

Kmalu za tem so zaslišali klic na pomoč v hebrejščini, vojaki pa so bo besedah predstavnika vojske zopet streljali, kar je bilo usodno še za tretjega talca. Nato je "poveljnik bataljona takoj izdal ukaz za prekinitev ognja," je pojasnil uradnik, ki ocenjuje, da so talci pobegnili, ali pa so jih pripadniki Hamasa zapustili. 

"Povem vam zelo, zelo jasno. To je bilo v nasprotju z našimi pravili delovanja. Ponavljam, to je bilo v nasprotju z našimi pravili delovanja," je poudaril uradnik vojske in dodal, da jim je dogodek lekcija in da so "vsem silam ponovno poslali pravila delovanja". 

Talci, ki jih je ubila izraelska vojska
Talci, ki jih je ubila izraelska vojska FOTO: AP

Izraelska vojska dejanje na severu Gaze, kjer se še vedno nahaja okoli 100 talcev, obžaluje, medtem ko so že začeli s preiskavo, svojcem pa izrekli iskreno sožalje. 

Trupla omenjenih moških so sicer že vrnili na izraelsko ozemlje, kjer so potrdili njihovo identiteto. Haim, ki so ga 7. oktobra ugrabili v kibucu Kfar Aza, je bil glasbenik, rad je imel rad živali in kuhanje italijanske hrane.

Na dan napada se je nahajal v svojem domu, ko je objekt zajel ogenj. Poklical je družino in odprl okno, da bi zadihal svež zrak, kmalu za tem pa so ga pripadniki Hamasa ugrabili in odpeljali. 

Talalka, ki je bil ugrabljen iz kibuca Nir Am, je bil ljubitelj motorjev, rad je potoval po podeželju in preživljal čas s prijatelji. Živel je v mestu Hura in delal v obratu s perutnino. Ko je Hamas v začetku oktobra izvedel napad, je bil v službi, po napadu je poklical sestro in ji povedal, da je bil v streljanju ranjen. 

Njegov oče je za lokalne medije pozneje povedal, da sta na dan napada izgubila stik ob 7.00 po lokalnem času. Na Telegramu se je pojavila tudi fotografija, na kateri Talalka vozijo skozi Gazo.

Med žrtvami je tudi Alon Shamriz, ki je bil v času napada prav tako v kraju Kfar Aza. Njegova družina je sprva prosila, da njegove identitete na razkrijejo, nato pa objavo dovolila. 

"Neznosna tragedija"

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je smrt omenjenih treh talcev označil za "neznosno tragedijo". "Celotna država Izrael nocoj žaluje," je v petek zapisal na družbenih omrežjih in izrazil sožalje svojcem mrtvih. "Tudi v tem težkem trenutku bomo poskrbeli za naše rane, se naučili lekcije in nadaljevali z našimi prizadevanji, da vse talce varno pripeljemo domov."

V Beli hiši so dogodek označili za "tragično napako". "Nimamo popolnega vpogleda v to, kako se je ta operacija odvijala in kako je prišlo do te tragične napake," je dejal tiskovni predstavnik John Kirby.

Protest v Izraelu ob smrti treh talcev, ki so jih ubili pomotoma.
Protest v Izraelu ob smrti treh talcev, ki so jih ubili pomotoma. FOTO: Profimedia

Več sto ljudi pa se je v petek zvečer zbralo v izraelski metropoli in blokiralo glavno cesto. V rokah so imeli plakate s slikami in imeni talcev, ko so hodili v smeri glavnega štaba izraelske vojske. Pri tem so po cesti zlivali rdečo barvo in vzklikali: "Njihov čas se izteka, spravite jih domov sedaj!"

Kritični so bili do vlade Benjamina Netanjahuja, češ da ne stori dovolj, da bi osvobodila zajete talce. Pozvali so k novem dogovoru o osvoboditvi talcev, podobno kot so ga imeli konec novembra v okviru začasne prekinitve ognja. Tako bi se lahko namreč preprečili podobne smrtne incidente, kot je bil v petek, so prepričani.

Izraelska vojska je po tragičnem incidentu obljubila, da bo bolj previdna. "Našim vojakom smo naročili, naj bodo ob srečanju z ljudmi v civilnih oblačilih še posebej previdni," je za ameriško televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Pojasnil je, da se pogosto Hamasovi borci oblečejo v civilna oblačila, zaradi česar lahko nastane zmeda. Je pa zagotovil, da incident ne bo zamajal njihove odločenosti, da uničijo Hamas.

Po poročanju medijev, naj bi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in katarski premier šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani sestala, da bi obnovila pogovore o izpustitvi izraelskih talcev, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izrael je sicer v začetku meseca iz Katarja odpoklical svojo pogajalsko ekipo Mosada. Kot razlog za to odločitev je navedel zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3