Tujina

Kosovski Srbi odstranjujejo barikade na severu Kosova

Priština, 01. 08. 2022 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Na Kosovu je bila s 1. avgustom predvidena prepoved vstopa na ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami. Namesto tega so v sklepu zapisali, da bodo začeli začeli izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prepovedali so tudi registrske oznake, ki jih za kraje na Kosovu izdaja Srbija. Prebivalci so zato na več lokacijah postavili barikade, kosovska policija pa je zaprla nekatere mejne prehode. A v nedeljo pozno zvečer je kosovska vlada sporočila, da so se zaradi napetosti odločili uveljavitev novih pravil na meji preložiti. Kosovski Srbi so dopoldne tako začeli odstranjevati blokade z vseh glavnih in stranskih prometnic na severu Kosova.

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem.

A zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli. Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da se umaknejo vse barikade in se ponovno zagotovi svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Blokade so že začeli odstranjevati

Po poročanju več regionalnih medijev so kosovski Srbi okoli 11. ure nato že začeli odstranjevati cestne barikade, ki so jih postavili v nedeljo zvečer. Začeli so umikati tovornjake in odhajati z barikad.

V nekaj urah je pričakovati, da bodo vse prometnice znova povsem prevozne, tako da bo znova možen prehod preko mejnih prehodov Jarinje in Brnjak s Srbijo, poroča srbska televizija TV Srbija na svoji spletni strani. Po poročanju regionalne televizij N1 sta bila oba mejna prehoda danes zjutraj zaprta in ju ni bilo mogoče prečkati niti peš. Na mejnem prehodu Merdare so medtem vsem, ki so danes s srbskimi osebnimi izkaznicami vstopali na Kosovo, izdali dokument v skladu z ukrepi Prištine.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene. Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor, je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blokade so postavili že v nedeljo

Že v nedeljo so mediji poročali, da so se v severnem delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene, zato so se na ulice odpravili številni prestrašeni prebivalci. Na severu države so Srbi s kamioni blokirali cesto v bližini mejnega prehoda Jarinje. Kosovska policija je zaradi barikad posledično zaprla mejna prehoda Brnjak in Jarinje.

Uradna Priština se je na dogajanje odzvala z odgovorom, da je postavitev blokad naročil srbski predsednik Aleksandar Vučić sam, strele na več lokacijah pa je potrdila tudi kosovska policija. 

Srbsko obrambno ministrstvo je nato v odzivu zapisalo, da Priština namerno zavaja javnost s številnimi dezinformacijami, ki se širijo po družbenih omrežjih. V Srbiji novim ukrepom Kosova nasprotujejo, Vučić pa jih je tudi pozval, naj se spametujejo, saj bi takšne administrativne odločitve lahko vodile v incidente, kosovski premier Albin Kurti pa je na drugi strani po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se incidentom izognili. 

Na dogajanje se je odzvala tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić, ki je dejala, da je "vse, kar vidimo danes, rezultat Kurtijevih enostranskih potez," in da je dogajanje posledica večletnega neupoštevanja mednarodnih sporazumov, poroča Dnevnik.hr

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Poleg tega bi stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bi trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni