Tujina

Navalni se je prvič javil iz Sibirije: Nisem pričakoval, da me bo kdo našel

Moskva, 26. 12. 2023 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Priprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, za katerega skoraj tri tedni ni bilo znano, kje se nahaja, so v ponedeljek premestili v kazensko kolonijo IK-3 na Arktiki. Kolonija se nahaja na skrajnem severu Rusije, od koder je praktično nemogoče pobegniti. Na eni strani se bohoti več stokilometrska tundra, na drugi gorovje Ural. Na omrežju X se je sedaj prvič oglasil tudi Navalni. V devetdelnem zapisu je hudomušno opisal 20-dnevno potovanje na sever Rusije. "Med potovanjem mi je zrasla brada. Nisem pričakoval, da me bo kdo našel do sredine januarja."

"Sem vaš novi Božiček. Zdaj imam ovčji plašč, krzneno kapo in kmalu bom dobil tradicionalno rusko zimsko obutev. Med 20-dnvnim prevozom mi je zrasla brada," je prvi daljši zapis na omrežju X, odkar je premeščen na novo lokacijo, začel Navalni. 

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

"Na žalost tukaj ni severnih jelenov, so pa ogromni puhasti in zelo lepi pastirski psi. In najpomembnejše: zdaj živim nad polarnim krogom. V vasi Harp. Najbližje mesto ima lepo ime Labytnangi." 

"Ko pogledam skozi okno, kjer vidim noč, nato večer in nato spet noč, ne govorim "Ho-ho-ho", ampak "Oh-oh-oh", je zapis nadaljeval Navalni. 

"Dvajset dni mojega prevoza je bilo precej napornih, vendar sem še vedno dobre volje, kot se za Božička spodobi," je sporočil in dodal, da so ga v kolonijo prepeljali v soboto, po zanj nenavadni in čudni poti. "Nisem pričakoval, da me bo kdo našel do sredine januarja."

V ponedeljek so mu odprli vrata celice in mu povedali, da je prišel njegov odvetnik. "Zelo sem bil presenečen," je dodal in se zahvalil vsem, ki so izrazili zaskrbljenost in podporo. Kaj več razen ograje skozi okno ni videl, "zato vas z zgodbami o eksotičnih polarnih živalih ne morem zabavati".

"Šel sem tudi na sprehod. Dvorišče je malo večje kot celica, prekrito je s snegom. Videl sem konvoj, ne kot v osrednji Rusiji, ampak kot v filmih s strojnicami, ljudje s toplimi rokavicami, škornji iz filca in puhastimi pastirskimi psi."

Zapis je zaključil z mislijo, da je z njim vse v redu. "Kakor koli že, ne skrbite zame," je dodal, se še enkrat zahvalil vsem za podporo in voščil vesele praznike. 

"Ker sem Božiček, se verjetno sprašujete o darilih. Ampak jaz sem Božiček s posebnim režimom, darila dobijo samo tisti, ki so se zelo grdo obnašali," je devetdelni zapis na Twitterju zaključil Navalni in dodal emoji, ki na eno oko pomežikne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premeščen v vas znotraj polarnega kroga

Z zapisom je Navalni potrdil, da je več kot dva tedna potoval na skrajni sever Rusije. Pot do oddaljenega zapornega centra namreč z vlakom lahko traja tudi več tednov. 

V ponedeljek je njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš potrdila, da je bil Navalni premeščen v zaporniško kolonijo blizu odročne vasi Harp, ki se nahaja približno 2000 kilometrov severovzhodno od Moskve. Z Navalnim je med prvimi govoril njegov odvetnik, ki je prvi sporočil, da se vodja ruske opozicije dobro počuti. 

Harp, kamor so premestili Navalnega, se nahaja v Jamalo-Nenškem avtonomnem okrožju in ima približno 5000 prebivalcev. Vas leži znotraj polarnega kroga, v njeni odročni okolici pa se nahaja več kazenskih kolonij.

Prevozi v tovrstne zaporniške kolonije v Rusiji pogosto trajajo več tednov, največkrat do tja potujejo z vlakom, ki ima več postankov. "Pogoji tam so težki, na območju večnega ledu velja poseben režim, stiki z zunanjim svetom pa so zelo omejeni," je za CBS opozoril Ivan Ždanov, ki vodi protikorupcijsko fundacijo Navalnega. 

Hude zime, psihična in fizična brutalnost

Nova lokacija Navalnega je znana tudi pod imenom kolonija "Polarni volk". Večina tamkajšnjih zapornikov je obsojenih zaradi hudih kaznivih dejanj. Ne prizanaša jim niti vreme. Zime so ostre, s temperaturami tudi do minus 28 stopinj Celzija. 

Zapor, ki se sicer nahaja le okoli 60 kilometrov od severnega tečajnika, naj bi zgradili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot del nekdanjega sistema sovjetskih taborišč za prisilno delo – gulag, poroča Reuters. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz kolonije je praktično nemogoče pobegniti. Na eni strani je več sto kilometrov tundre, na drugi gorovje Ural. 

Nekdanji zaporniki so po prihodu iz kolonije pričali o fizični in psihični brutalnosti. Eden od obsojencev, ki je bil v koloniji zaprt med letoma 2017 in 2020, je dejal, da so mu ob prihodu priskrbeli le en par zimskih škornjev in eno obrabljeno obleko. Nekateri so bili zaprti v prostorih brez naravne svetlobe in tople vode, poroča The Moscow Times. 

Si je ruski politični vrh decembra že ogledoval teren za Navalnega? 

15. decembra si je zaporno kolonijo ogledalo tudi več uradnikov, ruska zaporniška služba pa je nato objavila fotografijo, na kateri se uradniki skupaj s pazniki sprehajajo po koloniji. Morda so si ogledovali 'teren' za Navalnega. 

Marca prihodnje leto bodo v Rusiji namreč potekale predsedniške volitve. Vodja Navalnovega štaba Leonid Volkov meni, da je jasno, zakaj so Navalnega premestili prav zdaj. "Za Putina ni skrivnost, kdo mu je glavni nasprotnik na teh volitvah. Poskrbeti želi, da glasu Navalnega ne bi slišal nihče." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Megli?
31. 12. 2023 17.48
Biti sovražnik amerike je nevarno, biti njihov prijatelj pa še bolj
Kostorog
27. 12. 2023 17.42
+1
Idealna destinacija za igranje golfa našega pacienta, plačam enosmerno.
Zvedavi_norec
27. 12. 2023 09.42
+1
Sirius.2
27. 12. 2023 08.54
+1
človek ki ima 1% volilcev ne more biti nobena opozicija.Tako je hudo da lahko uporablja družbena omrežja.Res hudo.
mackon08
27. 12. 2023 08.38
+2
V Sloveniji pa gradijo hotel za zapornike.
hypnosis
26. 12. 2023 21.11
+6
rusofilov pa malo morje pri nas vidim...
Sirius.2
27. 12. 2023 08.56
+1
Na pol ovca
26. 12. 2023 20.56
-4
Kako se je lahko javil če ni pričakoval da ga bodo našli? A je heknil telefon paznika in se javil? lool
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.55
-2
Se spomnite ko so se Sirijski glavorezci skupaj z ugrabljenimi civilisti snemali kako si z vodo izpirajo kemično orožje ven iz oči in ust hahaha zraven pa je bila cnn novinarka ki je vohala nahrbtnik na katerem je čutila kemično orožje..ker prvo kar greš pri kemičnem orožju je da ga greš vohat;) Najbolj smešno pa je to da jim je folk še nasedel:)
MathewM
26. 12. 2023 21.18
+0
Tudi tistih Belih Čelad čudežno ni več nikjer. Kot da so izgubili voljo pomagati ljudem. Pa tako fajn dokumentarec so v totalno a-političnem Holivudu nasnel, da je kar oskarja dobil.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 21.24
-3
Bele čelade oskarjevci. Humanitarna organizacija glavorezcev ki so odvažali trupla katera so pred tem usmrtili javno ter nosili orožje. Veliki holywood heroji. No vidim da vidiš kako gnili ljudje vodijo ta svet.
MathewM
26. 12. 2023 21.39
+3
Da, žal imajo ravno ljudje z psihopatskimi nagnjenji (1% populacije) največkrat voljo jiti čez vse ovire, da pridejo na oblast. Ti ljudje tudi nimajo "ovire", ki preprečuje zdravim ljudem "hoditi čez trupla", da bi prišli do oblasti, to je empatija. Mogoče sem pa samo malo ciničen ratal...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 21.41
-1
Mogoče ti bo zanimiv podatek, če ti citiram ubito princeso Diano? “ Oni niso ljudje”!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 21.52
-2
Kaj je hotela povedati s tem pokojna Princesa Diana??? A izjava je vsekakor “težke kategorije”.
MathewM
26. 12. 2023 21.54
+1
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.27
-4
Ali veste da obstajajo posnetki in slike kjer so se isis id… hvalili z hrvaškimi 9M14 maljutkami? Zakaj hrvaškimi? Zato ker je isis de… v eni roki držal maljutko z drugo pa kazal na Boga a maljutko je tako držal da se je videla serijska številka in se je lahko enostavno povezalo nazaj z hrvaškimi jla rezervami? Ovi jim pošljejo orožje da bo to fuul psssst to se ne sme vedet oni deb… pa objavio vse skup da se hvalijo:) haha in s tem povzročijo tako diskvalifikacijo za nato da je cel svet začel raziskovat o tem in imate članke najbolj znanih hiš na to temo.
Na pol ovca
26. 12. 2023 20.39
-6
Hrvati so na klic ZDA poslali 2 ladji polni "pomoči" sirskim ehm demokratičnim silam v siriji 2014, ZDA jih je nagradil z donacijo oklepnih kamionov in helikopterjev vse rabljeno in potrebno servisa ata del se ne omenja
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.50
-6
Fsa ali kot jim pravis demokraticnim silam se je vsega skupaj na začetku pridružilo 5 vojakov nato so zbrali vse do 5000 In se kasneje pod pritiskom al nusre in isisa na drugi strani razpadli na neko novo mešanico hts katero ščiti turčija. To so teroristi iz celega sveta ki so bili tja pripeljani in na meji oboroženi da pobijejo vse Sirijce ki se jim upirajo v prevzemu Države. Assad je imel v najhujših časih 70% podporo ljudstva in narodne vojske ki je bila mešana in večinsko sunitska, njihove različice jla tako imenovana Jaish al Suri. Zato toliko propagande zoper njih ljudje pa v resnici ful cool, ženske nič zavite, razkrite kot v New Yorku.. pol pa jim zda pošlje do zob obrožene verske fanatike katerim slucajno podarijo 10.000 toyot ali takoimenovanih “technical-ov” ter ogromen arsenal ameriškega orožja v Iraku katerega so češ zasedli brez boja zda kar prepustili so jim vse.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.08
-2
Koliko vas je sploh kdaj slišalo za pogumno herojsko novinarko po imenu Serena Shim? Serena Shim je pogumno posnela nato članico Turčijo kjer so pred tem pristala savdisjka letala ki so priletela iz Bolgarije in Hrvaške vse pod budnim očesom nata. No Serena je posnela na meji kao turki predajajo vso to orožje in strelivo direkt isis-u. Objavila vse to ter nekaj dni zatem umrla v čudni prometni nesreči v Turčiji.
fljfo
26. 12. 2023 20.28
-2
+++++ Dejstvo je, da Američani nuso nič boljši od Rusov...Se vedno se žal najdejo eni, ki smrtno zagovarjajobeno ali drugo stran...
Na pol ovca
26. 12. 2023 20.41
-6
3 dni nazaj je bil ubit Egiptovski raziskovalni novinar ki je razkril in objavil da je mama Zelenskega v Egiptu na rdečem morju kupila razkošno vilo,
MathewM
26. 12. 2023 20.59
+4
Žal, neprijetna resnica je, da je v naši človeški naravi, da bo nekdo vedno hotel priti do moči in si podrediti vse ostale. Zgodovina nas to lepo uči, pretekli filozofi, pisatelji pa tudi. Skozi zgodovino se spreminjajo le metode. V manj razvitih državah uporabljajo še bolj barbarske metode, v bolj razvitih pa bolj sofisticirane, rezultat je pa vedno enak. Nekje se celo potrudijo, da nam dajo iluzijo svobodne volje in nekaj malega drobtinic.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.01
-4
Glavorezci v Siriji so izstrelili najvec ameriških tow BGM-71 TOW in tow2 BGM-71D proti tankovskih vodenih raket v zgodovini cez 2500.. sej veste na zahodu rabite dovoljenja za vse možno, na bližnjem vzhodu pa dedek mraz redno vsak mesec meče protitankovske rakete dol brez papirologije. Ampak da bi jih zda podpirala pff nemogoče “teorije zarote” ;).
Špinača
26. 12. 2023 19.49
+4
jooooj ljubitelji Rusov kak ste vi prtišeni!
Sixten Malmerfelt
26. 12. 2023 19.45
+1
ha,ha, ha, vodja ruske opozicije, tako kot tisti venezuelac Guadiano
buco2222
26. 12. 2023 19.41
-1
zakaj ga tako na veliko opevate.
Sixten Malmerfelt
26. 12. 2023 19.42
-2
spam1
26. 12. 2023 20.15
+1
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 19.38
-3
Prepričan sem da večina ne ve da to sploh obstaja incident ki se je zgodil 1.oktobra 2015 takoj po začetku Ruskih napadov na isis v Siriji je ameriško transportno letalo ki je letelo proti Iraku nad ozemljem isisa Slučajno izgubilo 50 ton oborožitve. UPS. Se zgodi.
anatomija
26. 12. 2023 20.09
+5
Pa napiši še , da so rusi podporniki Asada na civiliste metali bojne strupe .
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 20.17
-1
To je tako brezvezna laž da ji lahko nasedejo res samo maloumni po vseh wmd-ih itn. Najboljši pa je dokaz ko je novinarka cnn vohala kemično orožje na nahrbtniku haha pred kamero prav predstava za …..
Joakim
26. 12. 2023 19.10
+2
Če se lahko paradira in se oglaša mu se ni tako hudo.
spam1
26. 12. 2023 20.16
+2
šemalopabo
26. 12. 2023 19.05
-4
a ta lopov je v resničnostnem šovu ali v zaporu?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 19.03
+0
Rusi so za Mene TOTALNO nesposobni. Resno mislim bom obrazlozil: Rusi pridejo v Sirijo in imajo vso moralno visino ker napadejo zahodno sponzoriran isis katere so uporabljali proti asadu. Zda do takrat enega resnega napada ni izvedla na isis ampak jih redno zalagala z orožjem preko fsa in ko pride Rusija zacne zda tolct isis in zmaga v medijski vojni. American pride Rusu v dvorisce v Ukrajino, mu naredi sr… in mutavi Rus izgubi medijsko vojno. Ironija ali pa ne pa je v tem da NONSTOP poslušamo o takoimenovani” ruski propagandi”!
OvcjiPastir
26. 12. 2023 19.11
+5
Američan pride Rusu v dvorišče v Ukrajino. 🤣🤣🤣
Posteni
26. 12. 2023 19.21
+1
Naj te popravim.. kar se ruske nesposobnosti tice drzi.. ostalo si pa sam vkljucil americane in isis v tem kontekstu..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 12. 2023 19.28
-2
Jaz vedno govorim stvari katere lahko podkrepim, to bi do sedaj že lahko vedel, čeprav me sovražiš ker povem tako kot je a to je tvoj problem da sovražiš resnico.. brskaj nouredeen al zinki ter hayat tahrir al sham ter free syrian army …da vidis kdo jih je sponzoriral in več kot boš bral globlje v zajčjo luknjo boš šel in videl vse povezave da ti bo vse jasno. Medtem je po priznanju ameriškega generala v enem trenutku porabljeno 500mil usd za oborožitev 5 ja pet fsa vojakov to je na posnetku pred kongresom. Samo nobeden ti tega ne pokaže zato je najlažje leta in leta dela zamahniti z roko in rečti teorije zarote ker ti je preveč.
Jožajoža
26. 12. 2023 19.01
+1
ostani kjer si.si predolgo mešal drek.
duhccc
26. 12. 2023 18.47
+5
zanimivo da nikjer ne govorijo kdo je bil kriv za zeleznisko nesreco ...